2023. december 7., csütörtök

Gyorskeresés

A totális VHD használata

Írta: | Kulcsszavak: totális VHD . VHD konténer

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Windows VHD kezeléséről már évek óta jelennek meg cikkek, de mióta a Windows 8 felbukkant a színen, megsokszorozódtak az erről szóló írások. Legutóbb például a LOGOUT.hu-n is publikáltak egy írást „Windows 8 boot VHD-ból egyszerűen” címmel.

A teljesség igénye nélkül néhány idevágó cikknek a linkje:

-http://logout.hu/cikk/windows_8_bootolas_vhd-bol/1_bevezeto.html

-http://www.msdnkk.hu/articles/Dual_boot_VHD-bol

-http://www.msw.hu/windows-8/524-windows-8-telepitese-vhd-fajlba.html

-http://www.regen.hu/win8/win7mellewin8VHD.html

-http://www.dippyforum.com/index.php?topic=1866.0

-http://www.dirtywindows.hu/publ/blogs/nameless /windows_telepites_virtualis_merevlemezre

-http://www.chiponline.hu/2012/03/27/2012-aprilis/

-http://www.techrepublic.com/blog/window-on-windows/dual-boot-windows-7-and-windows-8/6513?tag=content;siu-container

-http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=14618

A rengeteg cikket végigböngészve hiányérzetem támadt, mert sehol nem találtam olyan leírást, ahol végigvitték volna a VHD lehetőségeit a teljes körű VHD-ig, vagy ahogy én nevezem, a totális VHD-ig.

Totális VHD az, amikor az operációs rendszert (rendszereket) kizárólag VHD-ról indítjuk. Nincs a lassan 20 éve megszokott kusza „C:” meghajtó, csak néhány nagyméretű VHD fájl, és természetesen az adatokat tartalmazó alkönyvtár (alkönyvtárak).

A totális VHD használata hihetetlen előnyökkel jár. Érdemes végiggondolni, és szakítani a régi hagyományos háttértár használattal. Én lassan 6 hónapja használom. Az otthoni gépeimen, a munkahelyemen, és a kollégák gépein teljes megelégedésre már átálltunk.

Megpróbáltam a kérdést átfogóan körbejárni, és írtam egy 17 oldalas dolgozatot, ami tavaly novemberben felkerült a netre:

http://infoter.eu/cikk/a_totalisvhd_virtualharddisk_hasznald_a_windows-t_maskeppen_

Egy picit frissített változata PDF formátumban letölthető a következő helyről:

http://data.hu/get/6038632/A_totalis_VHD_hasznalata-v2.0.pdf

Egy kis kedvcsinálónak a dolgozat elejét ide is beszerkesztem:

A totális VHD (Virtual Hard Disk). Használd a Windows-t másképpen.

I. Bevezetés

A totális VHD egy új szemlélet arról, hogy ne az évtizedek óta megszokott módon, direktben a merevlemezről használjuk a Windows-t, hanem használjuk kizárólag VHD konténerből. Ezen nagyon hatékony és praktikus módszer bevezetésének lépéseit tárgyaljuk most meg.

A totális VHD használatához alap esetben nem szükséges semmilyen külső program. Minden benne van a Windows-ban, Windows parancsokat használhatunk, és az említett alapesetben ezek tökéletesen elégségesek. Nem kell hozzá semmi, csak elhatározás, és ennek a dolgozatnak az elolvasása!

Miért jó nekünk a totális VHD? Mert általa egy átlátható, könnyen menthető és visszaállítható, egymás mellett több példányban futtatható, rugalmasan méretezhető operációs rendszert kapunk.

A totális VHD használatán azt értjük, amikor a számítógépünk operációs rendszerei, kizárólag csak VHD konténerből indulnak. Hihetetlen előnyökkel jár a használata, egy minimális, a gyakorlatban nem is érzékelhetően lassabb lemezkezelés árán.

Egy tipikus totális VHD-t használó egy winchester-es, vagy SSD-s rendszer, gyökér könyvtára ilyen elegánsan néz ki. Nincs kusza átláthatatlan könyvtárstruktúra, hanem helyette minimális számú könyvtár, és néhány nagyméretű konténer:

Itt a „D:” a valódi fizikai háttértár, ahol a VHD konténereket tároljuk, a „C:”, pedig változó, mindig az aktuális VHD belseje, amiről indítottuk az operációs rendszert. Látszik, hogy fizikai háttértárunk (a „D:”) mennyire egyszerű és átlátható szerkezetű lesz a totális VHD használatával, pedig itt ráadásul négy különböző operációs rendszer van telepítve, ami lehet különböző, vagy egy másolati példány. Ezeket tetszőlegesen használhatjuk egymás után, attól függően, hogy mi a konkrét feladat.

Ebben a dolgozatban a Microsoft Virtual Hard Disk-et értjük VHD-n. A Microsoft sok éve bevezette a VHD használatát, de a célirányos virtuális környezetet leszámítva, általános használata nem terjedt el. Ezzel szemben, a sokmillió lokális gépen is ki tudjuk használni a benne rejlő hihetetlen potenciált, csak egy kicsit meg kell barátkozni egy új, szokatlan, de nagyon logikus munkarenddel.

A későbbiekben három témakört fogunk, az alábbi három fejezetben tárgyalni:

- „A VHD használata üres háttértáron, szűz operációs rendszer telepítésével együtt”, mely a totális VHD rendszer kezdeti létrehozását tárgyalja, valamint a meglévő rendszer háttértár cseréjénél szükséges lépéseket írja le.

- „A hagyományos háttértárra telepített Windows operációs rendszer áttelepítése VHD rendszerre”, mely a meglévő, jelenleg használt Windows 7 vagy 8 operációs rendszerünk áttelepítését írja le, totális VHD-s rendszerre.

- „A VHD konténerek kezelése”, mely a VHD konténerek méretének csökkentését, vagy növelését írja le, amire a használat során felmerült háttértár méretigények kielégítése céljából kerülhet sor.

A teljes dolgozat elolvasható az alábbi linken:

http://infoter.eu/cikk/a_totalisvhd_virtualharddisk_hasznald_a_windows-t_maskeppen_

Egy picit frissített változata PDF formátumban letölthető a következő helyről:

http://data.hu/get/6038632/A_totalis_VHD_hasznalata-v2.0.pdf

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.