2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Kaja total90-től: ötödik felvonás!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Rég volt az első 4 felvonás és most csak a végeredményt mutatom képpel, de remélem inspirálok pár tagod az elkészítésre.

Szóval a kaja neve mondhatni no name. Amolyan tésztás cuccban hús cucc és mellé meg egy kis zöld :))

Hozzávalók:

-Tészta:
200 gramm vaj
300 gramm liszt (ha nagyon zsíros a vaj, akkor több liszt kell)
1 tk só
1 csokor friss petrezselyem (kb. 10 szál)
1 tk szárított bazsalikom
2 ek víz (ásványvíz is jó)
1 tojás, de csak a megkenéshez

-Töltelék:
30-40 gramm vaj
2 gerezd fokhagyma (amennyiben kevésbé erős, aromás, akkor több kell)
2 nagy fej vörös hagyma
500 gramm hús (én pulykával csináltam, de ki mit szeret)
50 gramm mangó
1 ek édes csili szósz
1 tk só+bors

-Elkészítés:

Először a tésztát csináld meg, mert amikor kész, akkor egy órára legalább hagyni kell magára (különben tré lesz nyújtani). Petrezselymet jó apróra össze kell vágni, majd amit fentebb írtam a tészta résznél, azt mind összedobálni és csomó mentesre összegyúrni.
Mielőtt kevered össze célszerű a vajat kis darabokra vágni, hogy könnyebb legyen szétnyomkodni.
Szóval ha kész, akkor egy órát pihentesd a tésztát.

A töltelék rész következik és az első dolgot a hagyma minél apróbbra szeletelése, mindkét hagymáé. Amikor kész, akkor vajat bedobod a serpenyőbe, majd rá a hagymát és üvegesre sütöd.
Ha ez meg van, akkor beletolod a húst és addig sütöd míg fehéres nem lesz, tehát "félkész" nem lesz. Ha ez megvan, akkor jön az ízesítése a húsnak.
A mangót préseld ki (én fokhagyma présben csináltam :DDD ), majd keverd össze a csili szósszal, só és bors, aztán mehet a húsba.
Jól keverd össze és süsd tovább a húst míg el nem veszíti a nedvességét, amit a mangótól kapott. 2-3 perc elég neki.

Jöhet az összekotyvasztás :B

Tegyél a munkalapra egy sütőpapírt, majd tedd rá a tésztát és rá még egy sütőpapírt. Miért? A tészta kicsit ragadós és a sütőpapírra nem ragad rá, de a kezedre és a nyújtófára rohadtul (tudom, tudom liszt... de nekünk az nem kell most ;) ). Nyújtsd ki nyújtófával kb., hogy beterítse a lapot.
Azután le kell húzni a felső papírt és a tészta közepére hosszára szétteríteni a húst. Amikor ez megvan, akkor csak ráhajtogatod a tésztát, majd bekened a tojással.
200°C-on 30 percig kell sütni.

Amíg sül, addig csinálod hozzá a salátát, ami esetemben egy vegyes saláta volt: földi saláta, rukkola és a csalán. Erre tolok olívaolajat, balzsamecetet és pirítottam hozzá szezámmagot, amit belekevertem. Kis cukorral édeskéssé lehet tenni, aki úgy jobban szereti.

A végeredmény:

Érdekes ízhatás a "tojás mentes" tészta, mert kicsit porhanyós, a hús még is szaftos, de finom együtt és a salátával penge... legalább is nekem, meg a barátnőm is él még :DDD

Na, Ő is kitett magáért, hozott péktől:

Biztos kifáradt mire idehozta ;]

Ennyi :))

Hozzászólások

(#1) total90


total90
veterán

Kaja time :Y

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#2) Picike8


Picike8
aktív tag

Aztaqrva milyen minőségű kép! :Y :Y :Y
Fincsi, küldhetnék nekem postán. ;]

(#3) total90 válasza Picike8 (#2) üzenetére


total90
veterán

Baratnom ki is van akadva, hogy meg egy ilyen kajas kepet is atszerkesztek LR-ban :)

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#4) lapa


lapa
veterán

a mangónak eszerint csak a leve megy bele? engem izgat valahogy a mangó, volt már hogy beletoltam egybe sült csülökbe, az mindenkit elég váratlanul ért (főleg a mangószeleteket). ilyen beledarabolás nem jó? csak kérdem, kevesebb macera.

nektarinnal váltom ki ilyen olasz előételes tálhoz ha csinálok, mert ott jól jön egy kicsit több savasság.

attól is függ mennyire érett, a lédúsan érettek ilyen szempontból annyira nem jók egyik gyüminél se. persze magában meg igen.

a csalánt részletezted már valahol? ha nem, leírhatnád hogyan történik a feldolgozása.

mézes-sós balzsamecet leredukálva (mézet csak végén) jó büdös míg elkészül, de nagyon jó.

(#5) Crystalheart válasza total90 (#3) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Na, erről dumálok én, hogy egy odafrottyantott valami meg egy fasírt vagy mi is milyen ínycsiklandóan tud kinézni, ha rendes géppel készül. :D (Bár én két fotóból kombináltam volna össze legalább, hogy az egész tárgy éles legyen.)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.