2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Folytatódhat a porfújkodás ... ?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy-két bejegyzéssel ezelőtt írtam róla, hogy egy kis játék ismét a hétköznapjaim részévé vált. A következő bejegyzés kereteiben szeretném az elmúlt pár évem PC múltját felvázolni, mit nyúztam, mettől meddig.

Az első...

Athlon XP 1900+ Palomino
1GB SDRAM
Nvidia GeForce 2 mx 400, majd
Nvidia GeForce 4 mx 440

Na igen, az első mindenkinek emlékezetes. Ezt a számítógépet valahol 2007-2008 körül kaphattam. Apa lecserélte egy az egyben ezt a gépet egy újra... Mivel már viszketett a tenyerem, ha az egér jutott az eszembe, az új PC-be besegítve némi lóvéval, megkaparinthattam a csodát.
Amire emlékszem, hogy a Hidden and dangerous 2-t, Call of duty 2-t és CS 1.6-ot játszottam vele sokat. Volt még némi mai szemmel retro játék, ami igazán le tudott kötni. A Supercar SSC, az ONI és a Gunlok már akkor sem voltak valami fiatalok, de annyira lekötnek - biztosan azért, mert ők voltak nekem az igazi elsők már egészen kicsi koromtól -, hogy némelyiket máig előveszem játszani. Főleg az Oni-t: kevés polygonból felépülő feneke pubertáskorom esthajnalcsillagjaként tartható számon.

A gép tuningolását mindenképpen ki akartam próbálni. Volt, hogy napokig fel sem tettem az oldalfalát, mert többet volt a gombelem kinn mint benn. A videokártya cseréje is kalandos volt... Amint megtudtam, hogy egy ismerősömnél volt egy kis upgrade, le is csaptam a "vasra". Kemény 500 Ft-ért enyém is lett a veszedelmes fejlesztés. A gyorsulást nem észleltem, csak az tűnt fel, hogy a GTR2-ben megjelentek a textúrák...

Az asztalim végét az jelentette, hogy megkaptam a laposomat. Ezt követően a gép Pécsen, a nagymamámnál teljesített szolgálatot, pár év múlva pedig alaplaphibában elpusztult. Addigra sokat olvastam a témában, és a dobozba egy A4-APU került még az elsők közül, FM1 lappal. Máig fut, Skype és a netes hírportálok vált a legfőbb feladatává.

Beszereztem: 50000 HUF

(B)A laptop...(/B)

Athlon 320P
Radeon HD4270 256mb
6 GB ram

Az, hogy magammal vihessem a gépet, és minden vackomat ami rajta van, első belegondolásra elvarázsolt. A kívánság kiadatott, a rokonság össze is dobálta a nyolcadik osztály végére esedékes ballagásomra. Sajnos a keret limitált volt, és még routert is kellett vennem, hogy a családban elsőként vándoroljak szobáról szobára szakadatlan internettel: ilyenkor csapott meg minket a Wifi szele. A fantasztikus gépet - aminek a kódját máig fejből mantrázom - Packard bell TM81-RB-115-HG - 2010 nyarán kaptam. Az első játék a Crashday volt, amit kipróbáltam a masinával. Szépen futott...

Sajnos a kezdeti lelkesedésem hamar alábbhagyott: a régi kedvenceimet leszámítva szinte semmi nem futott élvezhetően. Az elején tudatlan, 14 éves bakfisként Crysist akartam futtatni. Én marha :D : Később a Mirror's edge, a Blur, Call of duty részek (4-6-8) és a Colin Mcrae Rally Dirt tették többek között nálam a tiszteletüket.

Keményvonalas gamer lettem pillanatok alatt: a cfg parancsokat mindenki tőlem kérdezte, sőt! Sok barátom Pc-jére én optimalizáltam egy csomó mindent... Volt szerencsém pl. a Borderlandsekkel is dolgozni.

A laptopom sorsa 2015 nyarára megpecsételődött. Öt év alatt az akku teljesítménye olyan 25-30 percre rúgott. Addigra szerencséje volt egy német kollegához, aki megbtlott vele, és már új HDD-vel üzemelt. Hála az égnek az új beszerzése után túl tudtam adni rajta egy helyi PC-bolt segítségével. 40 db mátyás ütötte a markomat érte.

Beszereztem: 110 000 HUF (2010 nyár)
Eladtam: 40 000 HUF (2015 nyár)

Laptop, második felvonás

FX-7500P
R7 M260DX
8GB DDR3

Na, ő majd combosabb lesz... A Lenovo milyen jól is hangzik... Majd ő! Ideapad Z50-75 Ő lesz az igazi! - legalábbis ezek a gondolatok záporoztak a fejemben. A VGA 128 bites, a konkurens 840M viszont csak 64 bites. A processzornál erősebb i3-ast pedig - ugyan lehet, de nem könnyű találni. Ő lesz az enyém.

Na, rajta már ment minden, amit az előzőn összegyűjtöttem: Mass effect 2-3, Far Cry 2, Borderlands sorozat, Dirt sorozat, Gridek, Minden Call of duty játszhatóan. Nem ijedt meg az élsimítástól, és a részletességtől sem. - Persze 720p felbontás mellett, és a "legújabb" játékokat még nem is néztem...

Nagy befolyást tettek rám ezen a konfigon végigjátszva a Mafia II és a Dishonored. Érdekelni kezdett a Humble Bundle, hiszen már nem olyan suttyó a gépem, hogy semmi ne menjen rajta normálisan. Még egy 24"-os monitort is beszereztem hozzá, hogy a szobámban filmezésre használhassuk.

Boldog voltam, és tudatlan. Ó, boldog tudatlanság... De aztán jött Ő.

Beszereztem: 135 000 HUF (2015 nyár)

Ő

Ő egy asztali számítógép, ismét. Konkrétan meghozta a fordulópontot a kocajátékos létembe. Ezek után nem lesz két hardver ugyanolyan. Ezek után bölcsebb leszek.

Processzor: Core 2 Duo E7300 2.66 Ghz
VGA: Gainward 9600GT
Mem: 2x2 Gb Dual Channel DDR2

Ez a koros asztali... nos, khm. Elkommunizáltam. Apa el akarta adni, mondván hogy laptopra vált. Amikor feltöltöttem egy-két hirdetőoldalra, senki nem akart jelentkezni. Xbox 360 cserével még kicsit megzargattak, de aztán semmi. A pc-bolt nagyon lacsony árat mondott... nem viszik az ilyesmiket manapság, a notebook. Mindennek a lelke a mobilitás és a hordozhatóság.

Elkezdett bennem motoszkálni valami: mi van, ha ez a gép tulajdonképpen egész jó? Már repült is a bootolható pendrive és a hordozható HDD. Egy éjszaka alatt felpakoltam rá mindent, amivel valaha teljesítménygondom volt, vagy benchmarkolni akartam. Az eredmény elképesztett.

War Thunderben azonos beállításokkal cca. 25% külömbség az asztali javára
BLUR-ben azonos képkockasebesség mellett a laptopon vissza kell kapcsolnom, de az asztalin maxon megy (4XAA)
Mindennek tetejében DX9-módban az Unigine is több pontot dob az asztalival.

Ezeket az eredményeket egy olyan asztali gép produkálta nekem, aminek a videokártyáját 2008 Február 21-én jelentették be, és a processzora a noteszhez képest kevesebb mint fele akkora Passmark pontszámot tud felmutatni. Erre nem számítottam.

Fejlesztések:

Az asztali ugyan koros, de annak idején Chieftec 450W került bele, úgyhogy nem féltem a többi komponenst. Az alaplap - processzor - memória szentháromság már repült is a levesbe, helyette beköltözött egy FX-6100 Zambezi egy Gigabyte 970A-UD3 és 8gb DDR3 társaságában. A processzor hűvösen tartásáról egy CM Blizzard T2 gondoskodik. Csak gondoskodjon, mert ha jön az új kártya, akkor muszáj lesz egy kicsit emelni az órajelen.

A fő kérdés még várat magára jövő hétig. Mennyi zseton marad videokártyára?

A kiszemeltjeim a következők:
HD7870
HD7850
HD7950

Illetve zöld fronton
GTX 660 Ti
GTX 760

Folytatás jövő hét pénteken!

Hozzászólások

(#1) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Szerintem a GTX760 a legjobb választás jelenleg a kiszemeltek közül. Az asztali gépeden én is meglepődtem, hogy lenyomta a lapost. :)

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#2) TheLázs válasza Csapoati (#1) üzenetére


TheLázs
csendes tag

Hát, néztem is, valóban jó helyen van a GTX 760 a tesztekben, de sajnos hatalmas AMD-buzit kovácsolt belőlem ez a pár év. Valahogy ráveszem magam, hogy józan ésszel döntsek.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#3) Csapoati válasza TheLázs (#2) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Nézd, nekem világéletemben csak AMD procim volt (ez 13 évet jelent, előtte 486-osom volt :D), de tavaly kénytelen voltam Intelre váltani, mert nem érte meg más. Videokártyáknál volt ez is az is, de szintén 2015-ben 8 évi AMD-zés után nVidiára váltottam és nem is bántam meg. Az a baj, hogy az nV-s játékok sokkal jobban futnak a saját kártyáikon, míg AMD-s címeknél alig van különbség az azonos kategóriába tartozó zöld és piros GPU között. Tudom, hogy ez nincs így jól, de hát mit csináljak? Én csak nyugodtan szeretnék játszani.

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#4) Chaser válasza TheLázs (#2) üzenetére


Chaser
titán

760

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#5) Robert07


Robert07
aktív tag

En a 7950-et ajanlanam, nekem egy 7970 van most, es nehany ujabb jatek (FC4, AC Syndicate) igenis kihasznalja a 3Gb vram-ot. Amugy pedig mindenre eleg 1080p-ben high/ultra-n.

(#6) Chaser válasza Robert07 (#5) üzenetére


Chaser
titán

szerk: benéztem, 960-ra gondoltam:D

[ Szerkesztve ]

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#7) TheLázs válasza Chaser (#6) üzenetére


TheLázs
csendes tag

Hát, terv szerint a keret valahol 30-40 körül lesz, ha annyiért kapnék 96a-ast, lecsapnék... :D

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#8) kmisi99


kmisi99
addikt

Na az ONI az nekem is a top lista élén szerepel. Rengetegszer vittem végig, a legtöbb eldugott helyet és trükköt ismerem. A legtöbb pályát általában úgy viszem végig, hogy a végére maxon van az összes "hypo" és zöld és piros lőszer, persze hardon. Általában béna vagyok a játékokban de ez nagyon megy.

(#9) Csapoati válasza TheLázs (#7) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Kizárt, novemberben 53-ért vettem egy 2 gigásat (3 napos volt, kiskergaris) és az akkor elég olcsónak számított.

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#10) TheLázs válasza kmisi99 (#8) üzenetére


TheLázs
csendes tag

Játék a fake multiplayerrel megvolt? Konoko payne-t is nézd meg!

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.