2021. június 18., péntek

Gyorskeresés

Vegyészmérnöki szak - 1. félév tapasztalatai

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mielőtt a Budapesti Műszaki Egyetemre kerültem, nem sokat tudtam róla. Sőt, szinte semmit. Úgy gondoltam, amikor bekerültem, hogy mindennek a kulcsa az információ, jó előre megkérdeztem minden számonkérésről és tárgyról mindent, ami bennem felmerült. Ez később kifizetődött, ha nem is játszi könnyedséggel, de a képességeimhez mérten jól végeztem el az eddig magam mögött tudott féléveket.

A vegyészmérnököknek szóló tárgyak mellett megtalálhatóak lesznek más, egységes intézményi tárgyak leírása, és tapasztalatok is. Amit én láttam, pár esetben már elavultnak számít, viszont az információk többsége véleményem szerint jövedelmező lehet az egy-két évvel mögöttem járók számára.

Ahogy a címben is említettem, az első félév tárgyairól lesz szó. Lássuk hát a listát:

Általános kémia

Megpróbálok a nehezebbel és hangsúlyosabbal indítani. Ez az első félév legfontosabb tárgya. Aki ezzel nem boldogul, és elvérzik, az sok egyéb tárgyat nem vehet fel a következő félévekben. Persze, itt nem akarok senkit elrettenteni, mert maga a tárgy színes, érdekes és magával ragadó. Két csoportra bontva járhattunk órára, egy emelt szintű és egy "alap" csoport. A kettő között igazándiból a szemlélet más, az anyag az emelt szintű vizsgára nem olyan "sablonos", több teret kap a gondolkodás és a kreativitás. Az emelt szintű előadások óráit Veszprémi tanár úr tartotta nekünk, izgalmasan, szemléletesen, magával ragadón. Csak hogy néhány példát megjegyezzek: láttunk működő üzemanyagcellát, alig a testhőmérséklet felett megolvadó fémötvözetet, komplett kozmetikai készítmény - receptkönyvet a negyvenes évekből. Igazán jó. Az alapszintű előadásra is elmentem, hogy megnézzem hogy milyen. Az ottani előadó stílusát kicsit lassúnak találtam, de nyilván a megértést célozta és a követhetőséget, szóval ezt sem hibaként róhatom fel, csak egyszerűen ízlések és pofonok.

Általános kémia gyakorlat vegyészmérnököknek

Ez egy igazi, vaskos gyakorlati tárgy. Aki emelt szinten érettségizett kémiából, és látott már Ötösöm lesz példatárat, annak nem fog olyan sok újat mutatni. Persze vannak tréfás, csintalan dolgok, mint a többértékű sók, pufferrendszerek végletekig tekergetése, de itt is a logika megértése a cél, hogy aztán a hallgató képes legyen önálló problémamegoldásra. Nekem megadatott az a szerencse, hogy egy doktoráns hallgató alá kerültem, aki nagyon hallgatóbarát volt, és nagyon emberközeli, és fantasztikusan magyarázott. Sajnálatos módon ő idén elhagyta az egyetemet. A gyakorlatvezetők kiválasztásához a Markmyprofessor.com oldalon található értékeléseket javaslom, sokat lehet fogni egy jó gyakorlatvezetővel. Aki nem kémiával "jött", az itt ha nem is vért izzad, de gyöngyözhet a homloka rendesen.

A1a - Matematika, Analízis

Aki matematika fakultációval találkozott gimnáziumban, annak nem kell - annyira félnie. Sajnos a feladatok az egyetemi szintnek megfelelően bonyolultabbak, és kevés gyakorlati óra van, ahol elmagyarázzák rendesen az metodikát. Javaslom mellé a bejárást a BevMat néven emlegetett analízis bevezetőtárgyra, amit Kupai Józsi tart. Ő a magyarázás és megértetés non-plus-ultrája, az oktatás alfája és ómegája. Na jó, talán kicsit túlzok, de végül is neki köszönhető részben, hogy a félév végéig összekapart kettesemet a végjáték során négyesig kínlódtam. Ennél a tárgynál nincs eldobott jegyzet, kimaradt feladat, mert minden átbambult perc csak az esélyeket rontja. Szigorú, gyakorlati tárgy. A kéttannyelvű osztályom legjobb középszintűjét írtam matekból (99%), de megszenvedtem. A közép az ideális pontrendszerbeli szereplésért volt...

Biztonságtechnika és munkavédelem

Nem annyira nehéz, mint fontos tárgy. Ha ez nincs meg, akkor még üvegablakon keresztül sem láthat a hallgató labort. Erre a múltban bekövetkezett, szerves kémiai laboratóriumi baleset talán az egyik ok, ami tragikusan végződött. Sok hasznos gyakorlati dolog elhangzik, mind a laborgyakorlatokkal, mind az ipari biztonságtechnikai és munkavédelmi tudnivalókkal kapcsolatban. Az órák kellemes, sztorizgatós hangulatúak, megéri minden előadásra bemenni. Katalógus ugyan nincs, de már csak az előadó stílusa miatt megéri. A zárthelyikkel különösebb nehézségem nem volt.

Bevezető fizika

Ez egy kedves kis szintre hozó tárgy azoknak, akik fizikából nem sokat jegyeztek meg eddig. Leadott és visszakért példafeladatok megoldásából áll, és elmélet oly módú számonkéréséből, amivel akár minuszpontok is szerezhetők. Szinte mindig ezen ment el a jó jegy, mert a feladatok mentek. Kicsit kellemetlen, hogy a tárgyra nagyon kevés az idő, és nincs elmélet. Igazából csak a második félév Fizika - 1 - tárgyának az alapját ástuk meg. A megoldott feladatok memorizálásával simán teljesíthető, ha valaki okosan válaszol az elméletes résznél, könnyű a jó jegyet is összeszedni.

Számítástechnika

Ez Visual Basic nyelvű programozást takar. Igazából az órán senki nem fog felkészülni valós problémamegoldásra. Ezt az oktatók sem titkolják, ők csak az eszközt adják a kezünkbe a logikus gondolkodáshoz, és a programozás felfedezéséhez. Nem különösen haszontalan, egyszerű számításokat könnyű automatizálni a nyelv elsajátításával, és nagyon nagyon intelligens excel táblákat is csinálhatunk. Ha egyszer az első két-három gyakorlat lement, és az alapokat érti valaki, még a félév elején jó egy kicsit gyakorolni belőle, akkor a tudás egy része megmarad, és értéssel meg lehet írni mind az első, mind a második ZH-t. Mi még papíron zh-ztunk, itt a "helyesírás" is számít!

Mikro és makroökonómia

Egy igazi gazdasági töltelék. Kész jegyzetek, módszerek, sőt! A VikWkin komplett kikérdezőszoftver áll rendelkezésre a felkészülésre. Félévközi jegyes zh-s tárgy, hiba belőle rossz jegyet szerezni, mert elég sok kreditet ér. Az előadásokra nem érdemes bemenni, mert eléggé unalmasak. Legalábbis szerintem, de én alapból könnyen elunom magam sokmindenen. A tárgy rendszeres készüléssel, némi olvasgatással és feladatmegoldással teljesíthető, némi extra tanulással a jó jegy sem lehetetlen. A mikro részből "ingyen", tét nélkül lehetett javítani, ezt mindenképp érdemes megjátszani. Én nem mentem el, ezen múlt az ötösöm.

Bevezetés az általános kémiába

Ez egy kényszertárgy mindenkinek, aki a nulladik zh-n elhasal. Nem voltam benn, erről sajnos nem tudok írni.

Hozzászólások

(#1) kenand


kenand
veterán

Köszönjük, fiamnak beajánlom a topikod, jövőre (pontosabban idén ősszel) oda akar menni

(#2) TheLázs válasza kenand (#1) üzenetére


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog

Jaj, de jó! Ha érettségivel, felkészüléssel, egyéb tapasztalattal kapcsolatban akármi kérdés felmerül, akkor is szívesen próbálok meg válaszolni. Édesanyám pedagógus gimnáziumban, így jobban átlátom egy kicsit a rendszert, mint csak a diák oldaláról.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#3) kenand válasza TheLázs (#2) üzenetére


kenand
veterán

Szia!

Köszönöm előre is, megemlítem a fiacskámnak írjon rád

András

(#4) kenand válasza TheLázs (#2) üzenetére


kenand
veterán

Szia!

Bocs, hogy zavarlak.
Úgy tűnik a fiamnak sikerülni fog bejutni, nagyon jó lett a közép matek (100%) emelt kémia (94%) és emelt fizika is (91%) (emelt angol 88%), úgy számolja 478 pontja van, annak elégnek kell lennie....
Nem tudod mennyi kollégiumi hely van, mennyire reménytelen oda bejutni?

András

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.