2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Konzol gaming PC-s szemmel

Írta: | Kulcsszavak: ps3 . playstation . sony . gaming

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Keresztszüleim lomizásából előkerült unokatestvérem PS2 FAT és Slim modelje, tartozékukkal együtt megváltak tőle. A FAT modelről tudtam, hogy nehezen olvassa be a lemezeket, a Slim modell pedig Myth chippel van ellátva. 2021. májusában előkerült a korábban hibásnak hitt 70 cm-es CRT TV-nk, melyet TV okosítóval használok manapság. Ekkor jött elő a gondolat, hogy meg kellene nézni a konzolok működését. Beszereztem a NFS Underground 2-t, Most Wanted-et, Burnout 3-at és Revenge-et, és a Black-ek. A lendület alábbhagyott, egészen 2022. áprilisig.

Megvilágosodás

Meglepődve láttam bemutató videókon, hogy a Hot Pursuit 2 PS2 verzióját az a Black Box csapat készítette, akiktől a 2000-es években a tuningolós versenyjátékokat köszönhetjük. PC-n emulátor alatt ki is próbáltam, csak a jelenlegi gépemben lévő videókártya nem a legerőssebb, így kis felbontáson tudtam kipróbálni. Itt kezdődött minden. Tavaly már gondolkodtam PS3-on, viszont a kontroller használata sosem állt kézre több 10 éves PC-s múltam miatt. Megnéztem a játék kínálatot, melyek miatt használt PS3-at vásároltam. A cél az volt, hogy olyan konzol exkluzív játékokat szerezzek be, melyek nem jelentek meg PC-re: Red Dead Redemption, The Last of Us, Uncharted trilógia, Battlefield Bad Company...
Megnéztem a használt játékok árát, meglepődve tapasztaltam, hogy fillérekért dobálják a teljes áru játékokat, 1500-5000 Ft értékben. 2002 és 2013 között jelentek meg azok a játékok, melyeket tizen éves koromban játszottam gyenge számítógépes hardveren és ez az az időszak, amikor el voltunk halmozva rengeteg új IP-kkel (magam ezt a gaming reneszánszának hívom). Nem mellesleg a rendszergazdai munka miatt nem szívesen ülök le már otthon a gép elé játszani, bőven elég 8 óra gép előtt munka közben. 3 hét alatt jelentős játék csomagot vásároltam:
- Need for Speed: The Run
- South Park - The Stick of Truth
- Far Cry 3
- Syndicate (Bontatlan csomagolású volt)
- Bioshock Infinite
- Saints Row The Third
- Uncharted 1-2
- Call of Duty Modern Warfare Collection (MW 1 és MW2)
- Resistance Fall of Man
- Rayman Origins
- Call of Duty Modern Warfare 3, Black Ops, Black Ops 2, Ghosts
- Grand Theft Auto V
- Red Dead Redemption

Tapasztalatok

Az első játék a The Run volt, amivel ki akartam próbálni a konzolt. PSN fiókot ekkor még nem készítettem. Az élmény lenyűgöző! A kontroller azonnal reagált, a 108 centis 4K TV-n már "lassabban" reagált a válaszidő nagysága miatt. A játékok java része így is 720p-hez közelítő felbontáson üzemelnek, így ez a szempont nem a legfontosabb. PSN regisztrálását követően a The Run nem indult el, később tudtam meg, hogy lelőtte az EA a szervereket. Nem probléma, létre hoztam egy offline fiókot hja véletlen beleütközök hasonló problémába.
A másik érvágás ami ezután jött, az FPS játékok kontrolleren való játszása. Első körben a Black című játékot próbáltam PS2-n, borzasztó élmény. Nem is tudtam még végig vinni. Ehhez még gyakorolnom kell. A Call of Duty Finest Hour-nál már könnyebb volt a helyzet. Miután megvettem a MW Collection csomagot, gondoltam hogy egy olyan játékkal próbáljam meg a kezelését megtanulni, amiben PC-s is több száz órát gyűrtem bele. Az MW2 esetében már kezdtem rájönni a turpisságra, mert közel az elenfélnél célzás segítség kapcsol be (Aim Assist kikapcsolása mellett is), így sokkal könnyebb mozgás közben osztani az olmot.

További tervek

Kellemes tapasztalatokkal gyarapodtam. Korábban mindig szidtuk a PC-s játékokat, gyakran illettük őket gyenge konzol portos kiadásoknak. A 6. generációban a nagyobb AAA játékok meg sem jelentek, maximum egy spin off formájában (pl. Call of Duty). A 7. konzol generációnál már párhuzamos fejlesztések történtek. Játék közben azon csodálkoztam, hogy "Hogyan képes ez a konzol ilyen grafikát lekezelni"? Az árnyék felbontás alacsony, a textúrák minősége sem a legélesebbek, de valamiért elvarázsolt. Annyira, hogy begyűjtöm azokat a játékokat, amikkel a tizen éves koromban a legjobb gaming élményeket szereztem.

Köszönöm a figyelmet!

Hozzászólások

(#1) futo001


futo001
senior tag

Néha én is kínlódok a konzollal, PC-n sokkal precízebb az irányítás. Majd akarok is kötni billentyűt meg egeret az Xboxra, de nem mindegyik játék támogatja sajnos. Mégis maradok a konzolnál, mert egyszerű és kényelmes. :)

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#2) #72042496


#72042496
törölt tag

FPS-t és autóversenyt én sem tudok kontrollerrel játszani. Ilyenekre tartok egy játékra is hellyel-közzel használható PC-t, de igazából csak magamat ámítom vele. A belátható jövőben nem fogok én PC-zni, ezeket a játékokat kihagyom inkább.

(#3) Brndtt00


Brndtt00
junior tag

Én pont fordítva vagyok ezzel. Világ életemben kontrollerrel játszottam. (Egy két autós játék volt, amit kormánnyal)

R6 siege PC-n egészen az Operation Burnt Horizon-ig kontrollerrel.
(Persze nem voltam e-sport sztár) átlag gold 2-1, 1+ K/D arány.

Végül a Burnt Horizon szezon végére ott is hagytam a PC-t, azóta mindent xboxon játszok.

Nekem nem hiányzik a PC(meg ha nem is minden annyira szép konzolon)

Everything that lives is designed to end, we're perpetually trapped. In a never ending spiral of life and death. Is this a curse, or some kind of punishment?

(#4) icemad


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Jól kibasztál magaddal.... :DDD
A következő lépcső egy ps5 lesz, de akkor már kell majd egy Series x is. Utána switch és quest 2. De akkor már kell majd egy normális tv is, meg valami erőlködő 7.1-es rendszerrel, meg ps plus, meg gamepass ultimate... És rájössz, hogy nem is olyan olcsó a konzol gaming. :)

Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!

(#5) tghwinner válasza icemad (#4) üzenetére


tghwinner
csendes tag

Miért vennék PS5-öt? 2014-2015 utáni játékok már nem érdekelnek, meg a PS4-PS5 exkluzív játékok jönnek már PC-re is. A mostani mondern játékok a multiplayerre építenek. Engem csak a Single Player játékélmény érdekel. Miért kellene 7.1-es hangrendszert vennem, mikor a filmeket és sorozatokat is sztereón hallgatom, a TV beépített hangszórójával? Lövik le a PS3-as multiplayer szervereket, ezt is tudom. PC-n is kell költeni a játékokra és a game pass-okra, de ezzel a lehetőséggel sosem éltem.

(#6) #72042496 válasza tghwinner (#5) üzenetére


#72042496
törölt tag

"A mostani mondern játékok a multiplayerre építenek."

Ez nem igaz. Van, amelyik multis, és van, amelyik nem. A Sony játékai inkább single player címek.

(#7) RawrrSoul válasza icemad (#4) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag

Ezt embere válogatja azért... Én is kb. 1 éve teljesen áttértem a konzol gamingre, mégsem vágyom ilyen dolgokra amit felsoroltál... :) Fölös is lenne annyi konzolt itthon tartanom, mikor erre az egyre sincs időm nagyrészt. Game Pass Ulti' előfizum mondjuk van, az egy igen jó dolog... :K

n o p e !

(#8) Luck Dragon válasza RawrrSoul (#7) üzenetére

Én úgy vagyok , hogy jelenleg egy Xsx van GP-al . Mellette egy PC a régi idők kedvencei miatt .
De ha úgy adódik , hogy a polcról le tudom venni PS5-őt , akkor majd az is lesz, de engem sem hajt a tatár . :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#9) cskamacska válasza futo001 (#1) üzenetére


cskamacska
addikt

Áh, ez csak sajnos akkor tud működni, ha pont elég ami konzolon elérhető, azaz főleg a konzol fókuszú blockbuster mainstream játékok, meg az indiek egy része. :( A nichebb dolgok, mint az MMO :D , az RTS (meg bármi ami izometrikus és nem elég egyszerűbb menükben lépkedni az irányításához), szimek, vegyes műfajú indiek nagyja része konzolok közelébe sem kerül, mint ahogy a mod-ok, felhasználói tartalom 99%-as sem.

Legutóbb ami játék konzolon is elfutott volna nálam az a Generation Zero, Far Cry 5, ill tavaly nyáron az újra elővett Far Cry 3. Elvileg a Black Book is multiplatform, de a Sony a Humble Bundle-lel ellentétben nem dobálta volna utánam 8 dollárért 8 másik játékkal együtt. :D

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#10) AuraSync válasza icemad (#4) üzenetére


AuraSync
őstag
LOGOUT blog

Ez így van tanúsítom. :K
Ha valaki nem tudja beszerezni olcsó forrásból a konzolos játékokat akkor biza 1 év alatt akár egy jobb PC árát is elköltheti játékokra. Már ha digitálisan veszi.

Én is visszatértem PC-re mert nem bírtam elnézni a Médium-High grafikát és az ímmel-ámmal meglévő 60FPS-t.

S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4070 S / JBL / S3000 Pro / WH950NB

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.