2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

ADSL Internet az én szememmel

Írta: | Kulcsszavak: adsl . optika . internet . feltöltés . letöltés . zte . dlink . d-link

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A mai világban az optikai internetnek köszönhetően olcsón juthatunk széles sávú internethez. De mi van azokkal a településekkel, ahol ADSL, Mikrohullámú és USB-s mobilinternet érhető el?

11 éve ADSL

2007-ben köttettük be az internetet, ugyanis a nővérem a középiskolai tanulmányai miatt a házi feladatok nagy részét e-mail-ben kérték. Az akkori sebességünk 1/0,5 Mbit volt (letöltés/feltöltés). 2 éves hűségnyilatkozatnak köszönhetően többször is növelték a sebességünket:

- 2/0,5 Mbit
- 15/1Mbit
- 20/1 Mbit

Mi a legnagyobb gond ezzel? Igaz, a letöltés számít igazán, viszont egy böngészés is "adok-kapok" kapcsolati viszonyban van. Egy weboldal betöltéshez is szükség van feltöltésre, hiszen én utasítom a böngészőt arra, hogy az adott weboldalt betöltse a képernyőmre. Ha a feltöltési sebesség ilyenkor kicsi és több számítógép/laptop kéri ezt az utasítást, megölheti az egész hálózatot. 300 MB adatot is fél óra alatt töltöttem fel, ilyenkor egyik számítógépen se lehetett használni az internetes kapcsolatot. Azzal magyarázták a szolgáltatónál, hogy: "Telefon vezetéken nem lehet nagy feltöltést biztosítani, ugyanis a hálózat le van terhelve." vagy "Az illegális letöltések és feltöltések miatt nem engedhetjük meg a nagyobb feltöltési sebességet." Ez mind szép és jó. Viszont a mai világban mindent felhőben tárolunk. A Windows 10 is alapértelmezetten létrehoz a Microsoft fiókunkkal egy OneDrive fiókot is, így szinkronizálhatjuk az adatainkat. Ekkora feltöltési sebességgel ennek a szolgáltatásnak lőttek. Nézzük okos telefon szemmel is. A Google Drive egy gmail-es fiókhoz szintén jár. Ebben az esetben is a szinkronizálás igen lassú. Értem én, hogy ezért csábítják az optikára a felhasználókat, de ahol nincs kiépítve a rendszer, azok megszívták.

Előfizetői csomag váltás

Amint írtam, 11 éve kötöttünk szerződést ADSL internetre. Stabil a mikrohullámhoz képest, nem ingadozik a sebesség. A hamarosan kezdődő munkámhoz viszont szükség van stabil internetkapcsolathoz, feltöltési és letöltési szinten. A múlt hét folyamán intéztünk egy új csomagot, ahol garantáltan 50/1 Mbit csomagot ajánlottak fel. Szóltam, hogy informatikusként ekkora feltöltéssel Felhőtárhelyre nem tudok feltölteni, mert meghal a hálózat. Annyiban maradt a dolog, hogy a garantált sebesség 50/1 Mbit, viszont elképzelhető az 5 Mbit-es feltöltés is. A tegnapi nap folyamán volt lehetőség a régi D-Link ADSL2+ modemet kicserélni egy ZTE DSL modem/routerre, fél órán belül már a módosított csomaggal száguldoztunk. A meglepetés csak ekkor ért: Én aggódtam a feltöltési sebesség miatt ("Mi van, ha csak 1 Mbit sebesség lesz így is?"), viszont az 50/5 Mbit helyett 50/15 Mbit sebességet kaptunk. Igaz ez nem garantált sebesség, viszont megoldódott a hálózati leterheltségi probléma: YouTube videófeltöltés és Mega Drive használata mellett zavartalanul sikerült böngészni az összes számítógéppel a lakásban. Eközben az analóg vezetékes telefonunkat digitálisra cserélték, így a telefon vezetékezés még hátra maradt.

Elégedett vagyok-e az ADSL kapcsolattal? Igen is meg nem is. Számomra szerencsére elég stabil a kapcsolat (mástól viszont azt hallom, hogy eléggé ingadozó a szolgáltatás), de azért reménykedem, hogy az elkövetkezendő időben elérhető lesz számunkra az optikai internet kapcsolat is.

Hozzászólások

(#1) Zicokuka


Zicokuka
senior tag

Hasonló cipőben jártam pedig Érden lakok ami azért nem kis város,na meg közel van Pest.De ahol lakok a hálózat nem bír nagy sávszélt,fejleszteni meg nem igazán akartàk.De hála jött a digi és a gigabit,így minden okés.Bár 3 utcával arrébb meg nem elérhető.

(#2) Balrog


Balrog
tag

Nálunk sajnos rosszabb a helyzet. Decemberben hívtam fel az Telekom ügyfélszolgálatot, hogy szeretnénk váltani az 50Mbps-os csomagra. A hölgy közölte, hogy ez nem lehetséges mivel a hálózat nem bírná. Sőt nem is tud átrakni semmilyen másik csomagba csak ha majd február 2. lejár az 1 éves hűségidőnk akkor fognak automatikusan átrakni a Starter 30mbps-os csomagba, de ott is le leszünk korlátozva 10/0.5-os sebességre..... 2018-ban....10mbps-os letöltés és 0.5-ös fetőltés a csúcs amit tudnak adni..... kibaszott számítástechnikai kőkorszakban érzi magát az ember.

Baromira felhúztak ezzel és nagyon dühös vagyok rájuk. Azóta agyalok, hogy mi mást lehetne találni helyette, de csak a mobil internet jöhet szóba. Az meg adatforgalom korlátos. :((

Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.

(#3) tghwinner válasza Balrog (#2) üzenetére


tghwinner
csendes tag

Nálam is előjött, hogy 1 megánál nagyobb feltöltési sebességet nem adhatnak, mert lehet nem bírja a hálózat. Mondom ne szórakozzanak, mert a szomszédban ugyan azon a vezetéken 30/5 Mbit sebességet tudtak adni. Erre nem mondott semmit... :D

[ Szerkesztve ]

(#4) Hieronymus válasza Balrog (#2) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Kábeltévés szolgáltató sem jelent alternatívát?

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#5) tghwinner válasza Hieronymus (#4) üzenetére


tghwinner
csendes tag

Ahol lakom, ott nincs kábeltévés internet (kábeltévé se volt), de a környéken nem is tudom, hogy van-e ilyen lehetőség.

(#6) quailstorm


quailstorm
nagyúr

ADSL úgy néz ki frekvenciakiosztás szerint, hogy telefonvonal, feltöltés, letöltés. Mivel a csillapítás egyre nagyobb ahogy növeled a frekvenciát, ezért a letöltés lesz az egyetlen, ami sérül.
Sajnos a technológia sajátosságai miatt nem nagyon lehet mit kitalálni, esetleg lehetne 2Mbit ha nagyon akarnák, de csak annak, akinél tökéletes a vonal...

Válts coaxra vagy optikára, ha nincs, akkor meg ígyjárás.

Rézkábel (csavart érpár) egy szar. Érzékeny a távolságra, zavarra, akár egy zajos tápra vagy rádióadóra. Úgyhogy tényleg ezvan kategória. Letöltési sebességed elméletije így is elég magas.

[ Szerkesztve ]

(#7) tghwinner válasza quailstorm (#6) üzenetére


tghwinner
csendes tag

Ez az 50/15 nekem már tökéletes. Csak egy kicsit elmélkedtem, miért van gyorsabb net a környékemen, mint nálam. :D

(#8) quailstorm válasza tghwinner (#7) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Akkor jó neked, ezek szerint nagyon közel lakhatsz a bázishoz és még a kábel is frankó ami hozzád vezet.

(#9) Balrog válasza tghwinner (#3) üzenetére


Balrog
tag

Sajnos az a baj, hogy itt a környéken mindenki 10/0.5-ös sebességre van korlátozva, de van olyan szomszéd aki 7/0,5-re.

(#4) Hieronymus
Sajnos itt nincs kábeltévé, de ha lenne azonnal váltanék. :(

Valahogy el kellene érni náluk, hogy telepítsenek egy DSLAM-et a közeli mezőgazdasági bolthoz. Az kb. 150 méter innen tőlünk és a többi környéken lakóhoz is közel lenne így a DSLAM. Nem tudom, hogy ilyet lehet-e kérvényezni.

[ Szerkesztve ]

Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.

(#10) quailstorm válasza Balrog (#9) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Reálisabbnak találom a B20-as LTE-re váltást, ha az van. Például Balástyán abszolút reális dolog a 4G modem telepítése.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.