2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Régi számítógép javítása, karbantartása

Írta: | Kulcsszavak: pc . számítógép . régi . fejlesztés . tapasztalat . operációs rendszer . os

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető
Mostanában egyre többször fordul elő, hogy régi számítógépeket hoznak javítás céljából. Ezeken a gépeken legtöbbször Windows XP operációs rendszer található. Milyen lehetséges megoldások lehetnek erre a problémára? Szubjektív írás következik.

1. Hardver átvizsgálás
Amint meghozzák a számítógépet, az első feladatom megnézni, hogy milyen komponensekből van össze állítva a számítógép. Alaplap típus, memória foglalat, processzor tokozás, videokártya foglalat, merevlemez csatolófelület...
Ezek után megnézem, hogy az alaplap támogat-e olyan processzort, amiben 2 mag található. Ha csak 1 magos processzort támogat, azzal a számítógéppel már nehézkesen tudunk videót nézni interneten. Szövegszerkesztésre, weboldal olvasásra, offline SD filmnézésre még tökéletes lehet.
A memória tokozás is segít eldönteni azt, hogy érdemes-e rákölteni a számítógépre. Az újabb operációs rendszerek (Windows Vista, Windows 7...) minimum 2 GB memóriát igényelnek úgy, hogy ebbe bele tartozik az egyéb programok futtatása is. Jó, lehet hogy 1 GB memóriával is elfut a rendszer, de az egyéb feladatok elvégzéséhez kevés marad ebből. Szerencsére van olyan Linux operációs rendszer, aminek az a célja, hogy kevés erőforrásból is megelégedjen, ezek kitolhatják a számítógép élettartamát (Puppy Linux, Lubuntu, Q4OS...)
A videokártya foglalatnak köszönhetően képesek lehetünk a videokártyára terhelni a videók dekódolását, ezzel a terhet levéve a CPU-tól. A PCI csatoló felültettel felszerelt videokártyák nem képesek erre. Az AGP port már kihalt az alaplapokból, de szerencsére használtan lehet venni igen erős VGA-t ebbe a foglalatba (Ati Radeon HD3850, GeForce 7600 GS..). Ezek képesek lehetnek 720p videó lejátszásra is (függ a CPU-tól is!).
A HDD csatolófelület is fontos. Ha az alaplapon található SATA csatlakozás, akkor a mai leggyorsabb merevlemezt is bele tudjuk tenni a régi számítógépünkbe. Igaz, ha az alaplap nem támogatja a gyors adatátvitelt, akkor vissza fogja a merevlemez teljesítményét. Viszont! Ha egy új számítógép összeállítását tervezzük, eggyel kevesebb eszközt kell venni az új géphez, ugyanis a merevlemezt be tudjuk tenni az új számítógépbe. Mellesleg a csatolófelülettől fel is gyorsulhat az adatátvitel. Aki nagyon a sebességre hajt, akkor az SSD-vel is meg lehet próbálkozni (fontos a modern operációs rendszer és az ACHI mód az alaplapban). Ha végeztünk a hardver átvizsgálással, jöhet az operációs rendszer kiválasztás. A régi merevlemez állapotát a Hard Disk Sentinel programmal ellenőrizhető.

2. Operációs rendszer telepítés
Mint tudjuk, a számítógéphez egy operációs rendszer kell ahhoz, hogy az alkatrészeket összehangolja egymással. Ha egy lassú számítógépről van szó, egy Linux operációs rendszert érdemes választani. Ha a gép tulajdonosa csak Windows-t hajlandó látni a számítógépén, akkor veszély árán, de az XP-re essen a választás. Ha 2 magos a számítógép és 2 GB memóriával rendelkezik, akkor Windows 7-től lehet próbálkozni.
Mi történik, ha a számítógépünk nem hajlandó semmilyen eszközről se betölteni a rendszer telepítőt? Ekkor kerül elő a rendszer karbantartás.

3. Végső eset: Rendszer takarítás
Ez egy igen hosszadalmas folyamat. Sajnos ezt a módszert alkalmazom legtöbbször. Első lépésként le kell törölni az internet szemetet, ami lefogja a számítógép hardvereit. Gondolok itt az olyan programokra, amik automatikusan települnek oda figyelés nélkül és arra buzdítják a felhasználót, hogy "Ezzel a programmal felgyorsíthatod a számítógépet...". A programok nagy része eltávolítható a Vezérlőpultból (szerencsére). A Toolbar programok is itt találhatóak meg. Mi történik, ha a program nem hajlandó lejönni a rendszerről, mert éppen fut? Ekkor jön a Csökkentett módból való törlés. Ebben az esetben csak a legfontosabb programok töltődnek be, így képesek vagyunk törölni bármilyen programot és vírust a gépről.
A CCleaner programmal a felgyülemlett ideiglenes fájlok szintén törölhető a rendszerből. Az internet szemetet is szépen kitakarítja. A Registry tisztítás egy veszélyes folyamat, de az elveszett és nem használatos bejegyzéseket szintén lehet vele törölni.
Legvégső eset a gyorsításra: Lemeztöredezettség mentesítés. Ha lassú a merevlemez adatátviteli sebessége és nagy a mérete, akkor ez egy hosszadalmasabb folyamat. Ha van elég hely a lemezen, akkor a sorba rendezés hatására nem kell feleslegesen keresni a rendszernek a hozzá tartozó fájlokat.

Végszó
A 10-15 éves gépek sajnos eléggé megértek ahhoz, hogy teljesen lecseréljük. Ha van olyan alkatrész benne, amit tudunk cserélni benne, arra még érdemes kicsit áldozni. Ha viszont irodai munkára és régi játékokra leselejtezzük a gépet, akkor egy igen nosztalgikus eszközt is tudunk belőle készíteni. Esetleg egy Android x86 disztribúcióval tudunk Szókeresőt is játszani!

Hozzászólások

(#1) bacsis


bacsis
Közösségépítő

Azért vannak nem telljesen helytálló részek az írásban!
A PCI csatoló felültettel felszerelt videokártyák nem képesek erre ez nem igaz, hiszen létezik PCI-os HD2400XT-től kezdve HD5450-ig AMD fronton, míg Nvidia fronton is van PCI-os VGA kártya, akár GT 520-as is, amik gyorsítanak nagy felbontású videós tartalmakat :)
aztán:
a az alaplapon található SATA csatlakozás, akkor a mai leggyorsabb merevlemezt is bele tudjuk tenni a régi számítógépünkbe. Igaz, ha az alaplap nem támogatja a gyors adatátvitelt, akkor vissza fogja a merevlemez teljesítményét.
a SATA csatoló szabványok nyújtotta sávszélességek nem igazán fogják vissza a HDD-k tellejsítményét, még a legelső SATA1 is, ami 150MB/sec-et tud, ki tudja szolgálni a leggyorsabb HDD-ket is... Persze ez SSD-kre már nem igaz :)
Következő
(Ati Radeon HD3850, GeForce 7600 GS..). Ezek képesek lehetnek 720p videó lejátszásra is (függ a CPU-tól is!).
az igaz, hogy egy P2-es proci mellé hiába rakunk HD3850-et, akkor sem fog menni a FulHD tartalom, de a HD3850 az 1080p-t is tudja gyorsítani, míg a 7600-as Geforce egyáltalán nem gyorsít nagyfelbontású tartalmakat. Igaz már támogatta a Purevideo-t, de a h.264-es tartalmak még nem voltak a támogatott formátumok között...

(#3) bacsis válasza #20749568 (#2) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

meeert? :B

(#4) shteer válasza bacsis (#3) üzenetére


shteer
titán

Szerepel a címben a "régi" és a "számítógép" szó :)

..szerintem jónak tűnik

(#5) darkshadows


darkshadows
csendes tag

Sziasztok!

Nekem van egy p4 3ghz-es egymagos procim 2,5gb rammal ati radeon 2600XT ddr3-al(AGP-s !)
nos sok korábban gépigényesnek mondott játék gyönyörüen fut vele pl crysis,bioshock,test drive unlimited,dirt3,ut3

oprendszernek egy windows7 ultimate van rajta és meglepödtem hogy egy régi egymagos gép ennyire gyors legyen.

(#6) kmisi99


kmisi99
addikt

Szerintem az lehetne a végszó, hogy Core 2 duo alatti gépeket szépen elirányítani a legközelebbi E hulladék lerakó helyre, mert csak egy friss oprendszer felrakása és megfelelő bekonfigurálása gép kitakarítása a gép teljes értékbe kerül. Az informatikus és a felhasználó saját lelki békéje érdekében ez a legjobb. 15-20 000 ért már 2gb ramos leselejtezett dell/lenovo/hp gépeket vágnak utánunk normálisabb 2 magos cpu val. Amivel tökéletesen win 7 és internet képes lenne.

[ Szerkesztve ]

(#7) nemlehet válasza kmisi99 (#6) üzenetére


nemlehet
őstag

De ez lelki dolog az embereknél. Nekem is van ismerősöm, p3-as cerka, 512 RAM kerregő, süvítő ventillátorok, ótvar HDD. Nem keres rosszul, mondtam neki olyan 50 körül használt cuccokból egy modern 4 magos APU-s gépet összerakok neki, nem lesz gondja vele és még csendes is lesz.

Neeem, hát az nagyon drága. Annyit ő nem költ gépre. Jó neki ez, csak valamit kezdjek vele, mert nagyon lassú, biztos vírusos.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#8) yozsee11


yozsee11
aktív tag

Javaslom a gépekre az Unchecky program felrakását, ami arra szolgál, hogy telepítéskor automatikusan kiszedi a pipákat a toolbar-ok elől. (Mert ugye a sok kedves "felhasználó" minden szart feltelepít... :DDD ) Azóta sokkal kevesebbet kell szívnom a gépekkel.

[ Szerkesztve ]

Origin/Steam/UPlay: yozsee

(#9) NandoXXL válasza nemlehet (#7) üzenetére


NandoXXL
senior tag

Megérdemli, az ilyen embernek ne segíts. Ha valaki szegény, nyílván segít az ember (pl. P4 celeron 1GB helyett vettem ismerősnek egy P4 3Ghz 2Gb gépet jó hdd-vel ajándékba. Erre az általam újra rakott régi gépet használja, mert a másikra lusta volt átmásolni az adatokat:W) Nos akinek pénze is van és buta , az szenvedjen a saját hülyeségétől.

(#10) Cyberneko válasza nemlehet (#7) üzenetére


Cyberneko
tag

"Valamit kezdjek vele" Egy ezresert szetutom baltaval.
Mast nem. Mifelenk ezt fillerbszasnak hivjak.. Valoszinuleg a trabbant is azert nem suvit 160-al, mert rossz a gumik tapadasa...
Kinek mennyit er meg az ideje. Ha jo neki, akkor vigye hivatalos szervizbe, mert en ilyen virust mar nem tudok kezelni :P
"Agysebesz vagyok, nem nekromanta!"

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.