2022. október 2., vasárnap

Gyorskeresés

Szexuális elhanyagolás

Írta: | Kulcsszavak: btk

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

index.hu:

Már az elnevezés sem jó

A közlemény szerint az új Btk.-ban közel harminc olyan tényállás található, amely a fizikai, a pszichikai, a szexuális visszaélést, valamint az elhanyagolást kívánja büntetni – e tényállások sértettjei lehetnek idegen emberek és családtagok is.

Vazz - remélem a szomszéd nem fog feljelenteni szexuális elhanyagolás miatt... :U

Hozzászólások

(#1) sztanozs


sztanozs
veterán

:N

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#2) Eastman


Eastman
őstag

Reménykedjünk, hogy állatvédelmi törvénybe sem fog ilyesmi bekerülni.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#3) krizmo_


krizmo_
addikt

Üdv!

Természetesen az általad említett közlemény ilyen formában nem valósítható meg.

Mindig emlegetik a családon belüli erőszakot, de nem szankcionálják kellőképp.
Sok esetben ha a bántalmazott bemegy a rendőrségre, akkor elhessegetik, nem veszik komolyan, nem akarnak vele foglalkozni.
Vannak kirendelt irodák, ahova bemehet a bántalmazott, meghallgatják, de nem történik semmi, csak azért vannak, hogy elmondhassa valakinek a gondját a bántalmazott.
Az a baj, hogy sokan nem is fordulnak segítségért, mert félnek. Mondok egy konkrét példát: bántalmazott: anya, bemenne a férjét feljelenteni, de könnyen előfordulhat, hogy a férj az egyetlen kereső a családban, de az is lehet, hogy anya is dolgozik, csak a 60/70ezres fizetése nem lenne elég, ha úgy dönt feljelenti, nem tud a gyerekeinek enni adni. Ráadásul a legtöbb esetben az történik, ha feljelentést tesz az anya, azt visszavonja, mert a drága férj ráveszi....
A másik eset, a feleség a bántalmazó. Ezeknek az eseteknek a nagy része halállal végződik. Amikor a feleségben összegyűlik az indulat, megöli a férjét.

A bántalmazások általában alacsony iskolázottságú családoknál fordulnak elő, úgy ahogy a sok gyerek és a pénztelenség, valamint a káros szenvedélyek jelentős hányada is.
A másik probléma az, hogy soha senki nem vesz észre semmit.
Pl.: egy bántalmazott gyereknek a viselkedése agresszív olykor, és nyilván vannak testi/lelki jelei annak, hogy bántják. Képzett pedagógusok nem veszik észre a jeleket, vagy nem akarják észrevenni?
De az iskolákba nem kellennek szakemberek, aki a gyerekekre figyelnének, hiszen a kormány úgy gondolja, erre már nincs szükség.
Egyszerűen felháborítónak tartom, hogy sok minden felett elsiklanak...

(#4) Eastman


Eastman
őstag

... + nem így kellene megoldani a fogy a magyar problémát.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5) sztanozs válasza krizmo_ (#3) üzenetére


sztanozs
veterán

A másik probléma az, hogy soha senki nem vesz észre semmit.
Pl.: egy bántalmazott gyereknek a viselkedése agresszív olykor, és nyilván vannak testi/lelki jelei annak, hogy bántják. Képzett pedagógusok nem veszik észre a jeleket, vagy nem akarják észrevenni?

Kislányom óvodás csoportjában volt egy kislány hasonló problémákkal. Mindenki tudta mi a probléma: nagybácsi vigyázott a gyerekre, míg az anyja dolgozott. A gyerek borzasztó agresszív és senki nem tesz (tud tenni?) ellene semmit. Az óvodavezetés folymatosan próbálta (próbálja) eltudsolni a dolgot, nehogy rossz sajtót (vagy az anyaintézetből ellenőrzést) kapjanak.
"Fizikai nevelés" kizárt, pszcihológia nevelés nem működik, az agresszió meg egyre nőtt (és az ottmaradtak szülei szerint még mindig ez a helyzet) a csoportban. Többek között ezért is vittük el a kislányt egy évvel korábban iskolába, mint eredetileg terveztük.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#6) Crystalheart válasza krizmo_ (#3) üzenetére


Crystalheart
senior tag

A gyermek viselkedésében megfigyelhető szokatlan dolgokat számos egyéb ok is kiválthatja (akár egyszerű mélyszegénység, nélkülözés is), melyek esetében elég kellemetlen tud lenni a család számára, ha elkezdenek vájkálódni a magánéletükben. Mikor az iskola pszichológusával erről beszéltem, azt mondta, csak a legegyértelműbb esetekben léphetnek, különben még fel is jelenthetik őket. Emellett poén, hogy minket meg azért szekáltak hónapokon keresztül, mert a gyerek sosem vitt egy-két almánál több tízórait a suliba, mert nem is akart. Valószínűleg a problémásabb, agresszívebb családok reakciójától jobban tartanak. Ergo talán olyan Btk.-módosítás kellene, amely egyértelműbbé teszi, avagy ki is bővíti az intézmény és a gyermekjólétisek jogkörét, persze ha rendelkeznek megfelelő szakemberekkel, ahogy mondod is.

Ezen túlmenően amúgy van még egy pont, amin el kellene gondolkodniuk a döntéshozóknak, nevezetesen ha már mondjuk erőszak vagy bármi egyéb miatt szétment a család, talán a korábbiaknál is több konfliktust és depressziót képes szülni, hogy az apa alapesetben csak a volt társa felé tartozik elszámolással a tartásdíjat illetően, és megteheti, hogy hosszú ideig nem fizet. Ha nem fizet, akkor eljárást lehet indítani ellene (bár jellemzően nagyon sokan a végletekig tartózkodnak ettől), ami azonban évekig is elhúzódhat, addig meg kb. éhezhet a család. Sokkal célszerűbb lenne, ha a megegyezés szerinti tartásdíjat egyenesen az államnak fizetné az apa, amely aztán a családi pótlékkal együtt havonta kiküldi, így fel sem merülhetne, hogy bírósági végzés nélkül, önhatalmúlag "beállítsa" a tartásdíjat.

[ Szerkesztve ]

(#7) krizmo_ válasza sztanozs (#5) üzenetére


krizmo_
addikt

Nagy valószínűséggel azt teszi a gyerek, amit otthon látott. Ilyenkor ki kell szakítani a környezetéből. Sok esetben már eleve védekezik a gyerek, ezért bánt mindenkit. De az is előfordul, hogy az otthon felgyülemlett feszültséget próbája levezetni. Azt tapasztalja, hogy a gyengéket bántani kell.
Sajnálom ezt a kislányt, mert bár az viselkedése miatt szenved a többi gyerek, nem az ő hibája. Ki tudja ennyi idősen, már miken kellett keresztül mennie. Arról nem is beszélve milyen felnőtt válik majd belőle.
Ahogy leírtad, addig amíg nem az egyén számít, hanem a "hírnév", addig nem sokat lehet tenni. Csak itt vagy te, mint szülő és nem tudsz a gyermekednek biztonságot teremteni az ilyen helyzetek miatt.

Crystalheart :
Én a gyermeki agresszióról beszéltem, és nem a gyermek szokatlan dolgairól... az már egy másik téma.
Ha egy gyermekjólétis/védőnő/iskolapszichológus/egyéb... olyan körülményeket tapasztal egy gyermek körül, ami nem ideális állapot számára, kötelessége jelenteni a megfelelő szervnek. Minden szervnek megvan a maga jogköre (ebbe nem is mennék bele most, hosszú lenne), és ezek a szervek együtt dolgoznak, ezért nem kell senkit felruházni több jogkörrel.
Ahol sok gyerek van, és ráadásul az anya neveli őket egyedül, munkanélküliként ott evidensek a felülvizsgálatok.
Előre kell gondolkodni, ha valakivel nem működik a dolog nem szabad bevállalni a sok gyereket, mert egyértelmű, hogy mi lesz a vége. Ez nem úgy van, hogy az ember reggel felébred és rádöbben, hogy a társa egy szemét alak.

[ Szerkesztve ]

(#8) sztanozs válasza Crystalheart (#6) üzenetére


sztanozs
veterán

Amikor a gyerek titokban szúrkálja a többieket, vagy egy tollat vág egy másik gyerek fejébe, vagy az azért elég "egyértelmű" jelzés a problémára. De előfordult olyan eset is, hogy a fogkeféket "megfürdette" a vécében, mert szebbek voltak, mint az övé (ezután az ovónők minden alkalommal egyszerűen csak hazaküldték a "sajtát" fogkefét, ha esetleg valaki kicserélte a 100 forintos óvodait).

krizmo_: A környezetből kiaszakítást a nevelőotthon vagy nevelőszülő jelentené - ami amúgy ugyanaz a helyzet volna (vagy még rosszabb), mint a jelenlegi... 6 évesen "börtönbe" vagy totál idegenekhez kerülni (akik az esetek nagy részében csak pénzért vállalnak plusz gyerekeket) nem egy szép dolog. Ezt nem kívánom egy gyereknek sem.

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#9) Crystalheart válasza krizmo_ (#7) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Úgy tapasztaltam, hogy a hirtelen, nagy környezetváltozás is agressziót szülhet, hiszen az is egyfajta extrém feszültség-forrás. Kisöcsém, mikor iskolába ment, rögtön nekiment mindenkinek, akinek nem tetszett a képe. :) Ma visszaemlékezve úgy mesél róla, már nevetve, hogy ez volt a konkrét gondolata. Mivel egyáltalán nem járt korábban óvodába (nem tudták megoldani a vegetáriánus ebédet, és azt nem engedték, hogy külön kaját vigyen), sem egyáltalán emberek közé, nem tudta, hogyan kell hozzájuk viszonyulni, pedig itthon egyáltalán nem verekedett igazán senki, apámra meg már nem is emlékezhetett, és akkor még anyagilag sem álltunk így. Az alsós tanítónak köszönhetően negyedikre teljesen kinőtte ezt, mi több, nyolcadikra az osztálya "celebje" lett. :) (Igaz, az ő tanulmányai speciel közepesek, de nem születhet mindenki zseninek.) Egy kis utánaolvasás után azt találtam, hogy a tanyán, vagy félreeső helyen élőknél gyakran előfordul ilyesmi.

Felmerül a kérdés, hogy kinek van ilyen esetben felelőssége, mikor megpróbálja az ember óvodába járatni a gyereket, de nem hagyják. Mindenesetre ha ilyen adódik, akkor a legrosszabb, ha eltussolják a dolgot, utána kell menni, beszélni kell a szülőkkel vagy gyámokkal.

Az elitiskolában, ahova jártam, volt egy zsenigyerek, akinek szintén gyakran dühkitörései voltak. Nálánál két-három évvel idősebbekkel tanult együtt, de még köztük is különórákra járt, és versenyek sorát nyerte. Ez is egy feszültségkeltő helyzet. Voltaképp szerintem elég sok, a nyugodt, átlagos életviteltől eltérő helyzet kihozhatja időlegesen vagy akár a későbbiekben is az agressziót.

"Minden szervnek megvan a maga jogköre (ebbe nem is mennék bele most, hosszú lenne), és ezek a szervek együtt dolgoznak, ezért nem kell senkit felruházni több jogkörrel." - Mégsem lépnek sok esetben, még ha tudják is, akkor arra mi volna a gyógyír?

[ Szerkesztve ]

(#10) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

De azt árulja már el nekem valaki, hogyan lehet ellenőrizni, szankcionálni a "szexuális elhanyagolást", vagy egyáltalán mi ez? :DDD Ha a feleség frigiddé válik, a férj feljelentheti, vagy mi a szösz?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.