2020. július 5., vasárnap

Gyorskeresés

AOSP 4.4.4 Android a Samsung Galaxy S Advance doppingszere

Írta: | Kulcsszavak: Samsung . Galaxy S Advance . i9070 . Android . 4.4.4. . 444 . AOSP . KitKat . ROM . telepítés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a leírás az eltelt évek miatt részben elévült lehet, kérlek titeket, hogy ezt ne az AOSP 4.4.4. ROM telepítési útmutatójaként kezeljétek, hanem a CWM Recovery-n keresztüli ROM flashelés leírásaként, melyben az AOSP 4.4.4 ROM csak példaként szerepel! (Frissítve: 2017.03.20-án)

Az öregecske Samsung Galaxy S Advance megítélése roppant vegyes, mivel ha a gyári rendszerre azt mondjuk, hogy a szoftverfejlesztés szégyene, akkor valójában bókolunk neki, mert sokkal rosszabb ez puszta szégyennél. A házibarkács megoldásokkal viszont egy egészen agilis telefont kapunk, ami mai játékok futtatásán kívül szinte mindenre alkalmas a maga szerény módján. A már egy éve elérhető AOSP 4.4.4. Android a legfrissebb stabil ROM a készülékre, ráadásul a telepítése is rendkívül egyszerű.

Fontos megjegyzés:

Tekintettel arra, hogy a készülék sok évvel ezelőtt jelent meg és nálam évek óta nincs használatban, nem áll módomban mindig friss ROM-ot keresni és tesztelni. Kérlek titeket, hogy a telefon hivatalos topikjában kérjétek a letöltendő fájlokat és ajánlást, hogy mely aktuális ROM verzió telepítése javasolt. Ezzel kapcsolatos privát üzenetekre nem válaszolok!

Ez a leírás az i9070 alapmodellhez készült, sajnos az NFC-s i9070p modellel nem volt alkalmam tesztelni.

HALADÓKNAK ELÉG IDÁIG OLVASNI:

Nem viccelek, ez a rövidített leírás nem részletezi szájbarágósan a lépéseket, ha nem vagy penge a témában, lépj a következő fejezetre! DE TÉNYLEG!

a.) Backup a működő rendszerről. Sosem lehet tudni.
Megjegyzés: A flashelést csak gyári 4.1.2-re lehet elvégezni!
b.) Lépj be az ideiglenes CWM Recovery-be, végezd el a szokásos wipe köröket (a /system partíciót se kíméld).
c.) Flasheld az AOSP 4.4.4 ROM-ot és a Gapps csomagot.
d.) Kész!

KEZDŐKNEK, SZÁJBARÁGÓSAN:

Előkészületek

1.) Ments le minden adatot a telefonról, mert minden törlésre kerül. Ha ezt kihagyod, örökre elvesznek az adataid (fotók, videók, stb)

2.) Töltsd le a "Letöltendők" fejezetnél taglalt tételeket, majd másold a külső SD kártyára (érdemes a gyökérkönyvtárba, de nem kötelező)

3.) A Beállításokban a "Tárhely" menüpont alatt tudod a belső memóriakártya tartalmát formázni

Megjegyzés: Az AOSP 4.4.4 ROM csak a gyári 4.1.2 ROM-ra telepíthető, ha nem ez van jelenleg a telefonodon, akkor tegyél róla, hogy legyen. Erről leírást találsz Acef blogbejegyzésében.

A telepítés

4.) Lépj be a gyári Recovery menübe (telefont kikapcsolt állapotból a Hangerő Fel + Középső gomb + Bekapcsoló gomb együttes lenyomásával indítsd)

Megjegyzés: A Recovery-ben a hangerő Fel és Le gombokkal tudsz mozogni és a Bekapcsoló gombbal belépni egy menüpontba

5.) Flasheld az ideiglenes CWM Recovery-t: "Apply update from external storage", utána megkeresed az "update.zip" fájlt (vagy amire átnevezted a könnyebb megtalálás érdekében, pl: "cwm.zip"). Ezután újraindul, immáron az okosabb CWM Recovery-vel.

Megjegyzés: Ez csak egyszer használatos CWM Recovery, de az AOSP 4.4.4 Android felrak magának egy állandót.

6.) Töröljük a telefonmemória tartalmát: "Wipe Data / Factory Reset"

7.) Töröljük a cache tartalmát: "Wipe Cache Partititon"

8.) Töröljük a dalvik cache tartalmát: "Advanced" utána "Wipe Dalvik Cache"

9.) Töröljük a System partíció tartalmát: "Mounts and Storage" utána "Format /system"

10.) Most jön a rendszer telepítése: "Install Zip" utána "Choose Zip from /storage/sdcard1"

Megjegyzés: "sdcard0" a belső memóriakártya

11.) Itt kiválasztod a telepíteni kívánt ROM-ot és flasheled (ha alkönyvtárban van, akkor ott keresd)

12.) Még ne indítsd újra, hanem a 10. pontban leírt módon most a Gapps csomagot flasheled

13.) Most már újraindíthatod a telefont: "+++ Go Back +++" utána "Reboot System Now"

14.) Az első indítás lassú lehet, de amint végzett, máris előtted van egy friss, szűz, használatra kész 4.4.4 KitKat

Miért AOSP?

Az AOSP rövidítés feloldása az "Android Open Source Project", ami a teljesen szűz Androidot jelenti, mindenféle gyártói módosítás nélkül. Nincs TouchWiz felület, nincsenek tonnányi előre telepített szolgáltatói és gyártói appok. A Google Nexus készülékekhez hasonló "tisztaságot" kapunk. Persze a most feltelepített ROM nem ennyire szűz, mert például előre van rootolva és egy-két CyanogenMod sajátosságot megörökölt, de a normál használatban pont úgy néz ki és pont úgy viselkedik, mintha egy Nexus készülékünk lenne (a fenti képen mondjuk pont egy Nova Launcher látható). A választott Gapps csomagtól függ, hogy milyen Google appok települnek előre, ami nincs, az tölthető a Google Play-ből.

Észrevételek

Noha nálam már nincs napi használatban a készülék, azért volt alkalmam tesztelni ezt a ROM-ot. Stabil és normál használatra abszolút alkalmas, nem mellesleg veszett gyors a gyárihoz képest, fagyások, lassulások nincsenek (a felület még szaggathat az első 30 percben amíg a háttérfolyamatok lefogják, de utána sima lesz).

Az üzemidő valamennyire csökkenhet (használati szokásoktól függ), de továbbra is jól bírja szuflával és ez csekély ár ahhoz képest, hogy a rendszer gyors és stabil lett. A gyári kamera app nagyon fapados, érdemes lecserélni valami jobbra. Nekem a Camera FV5 (fizetős) remekül bevált. A rezgő visszajelzést kikapcsoltam, mert túl erősen rezgett minden gombnyomásnál.

Aki esetleg szeret még mókolni a telefonnal, az próbálkozhat az Acef fórumtárs által jegyzett Fmod-al is, de az még a gyári 4.1.2 Jelly Bean alapokra épül, jelentős optimalizálásokkal.

Letöltendők:

Mint már korábban írtam a korábbi linkek már nem élnek, friss ROM és CWM verziókért keressétek a telefon topikját.

AOSP 4.4.4 KitKat ROM (Janice) (Link eltávolítva)
Gapps Nano
Ideiglenes CWM Recovery (Link eltávolítva)

Észrevétel, tippek, kötekedés jöhet hozzászólásban! EZZEL KAPCSOLATOS PRIVÁT ÜZENETEKRE NEM VÁLASZOLOK, ERRE VAN A FÓRUM!!

Hozzászólások

(#1) V!ck


V!ck
(aktív tag)

Így bizony, kiváló ROM :) Összességében (stabilitás, sebesség, üzemidő) egyik mókolt KitKat ROM sem vetekedik ezzel.

Jelly Bean-ből Acef Fmod-ja és Sami OS ami nagyon jó :)

[ Szerkesztve ]

Egyszer azt hittem, hogy tévedtem, de tévedtem.

(#2) Stauffenberg válasza V!ck (#1) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Valóban nagyon jó, igazából rá sem lehet ismerni a telefonra. Amíg aktív napi használatban volt az S Advance, rettenetesen gyűlöltem, mert akkor nem tehettem nem gyári ROM-ot rá (az okok lényegtelenek). Telefont ennyire még soha nem rühelltem.

Aztán nemrég előkerült a fiókból és felmerült, hogy gatyába kéne rázni. Felment rá ez a ROM és egyszerűen remek. Multitaskingban is sokkal jobb, sebességben, stabilitásban, mindenben. Továbbra sincs napi használatban, de most például egy hétig ez volt a telefonom és igazából átkoztam a Samsungot, hogy nem tudott legalább fele ilyen jót művelni vele már a gyári ROM-on. Még szeretni is tudtam volna. :D

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#3) AllTheBest


AllTheBest
(senior tag)

2 hétig egy ilyen telefon volt nálam, amíg a másik a szervizek poklait járta... Hát elsőre valami borzalom volt(Lg G2-ről kényszerültem vissza erre, gondolhatjátok milyen érzés volt... :D ). Aztán Az első napon egyből felpakoltam rá egy 4.4-es romot, az még rosszabb volt a gyárinál is ,végül valami 4.1-es rendszerrel döcögött el abban a két hétben, ha akkor megtalálom ezt a romot akkor lehet pozitívabb véleménnyel adtam volna vissza a samsungot :D

Esetleges elírásokért elnézést kérek, kevesebb ujjal nehezebb pontosan írni :) ---> Xiaomi Mi 9T 128gb

(#4) Stauffenberg válasza AllTheBest (#3) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Valószínűleg valami kiforratlan korai portot találtál, az is lehet még ilyen nem is volt (attól függ mikor próbálkoztál, ugyebár).

Van már elvileg Lollipop is, de bugos és nem stabil (ebben mondjuk nem nagyon tér el a stock ROM-tól :DDD - mondom Nexus tulajdonosként).

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#5) AllTheBest válasza Stauffenberg (#4) üzenetére


AllTheBest
(senior tag)

Volt nekem is nexus 4-em és régi 7-em is. Hát amit a 7-re adtak ki 5.0 az vállalhatatlan volt szóval el is adtam, a nexus 4 meg nekem jól ment 5.0-val :)

Esetleges elírásokért elnézést kérek, kevesebb ujjal nehezebb pontosan írni :) ---> Xiaomi Mi 9T 128gb

(#6) Stauffenberg válasza AllTheBest (#5) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

A 2012-es Nexus 7-re kiadott 5.0 katasztrófa volt, súrolta azt, amilyen az S Advance gyári rendszere... legalább olyan használhatatlan. Az 5.1 és 5.1.1 sokat javult, amikor éppen nem áll bele a földbe 20 másodpercre, akkor pörög rendesen, de azért még nem az igazi.

Ilyen szempontból az AOSP 4.4.4 ROM-ot futtató Advance ha nem is gyorsabb, de stabilabb (nincsenek 20 másodperces lehalások), mint a Nexus 7 a gyári 5.1.1 Lollipop rendszerrel.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#7) AllTheBest válasza Stauffenberg (#6) üzenetére


AllTheBest
(senior tag)

Hát nexus 7-nél a legnagyobb gond szerintem az, hogy a tegra 3 már semmire se jó, 4.1-en kívül egyik rendszer sem hasított rajta, egész egyszerűen kiöregedett, még a régi mtk-s asus hd7-em is jobban ment megpakolva alkalmazásokkal, mint a nexus 7 :( A nexus 4-el meg voltam elégedve, a nexus 5-öt is szívesen kipróbálnám, de szerintem következőnek csak a nexus 6 lesz, megvárom amíg lejjebb megy az ára és utána veszek egyet, mert azért az nem sikerült rosszra :D

Esetleges elírásokért elnézést kérek, kevesebb ujjal nehezebb pontosan írni :) ---> Xiaomi Mi 9T 128gb

(#8) kátú


kátú
(őstag)

azt ne hagyd ki a cikkből, hogy stock 4.1.2 ről kell kezdeni a feltevést, vagy ennél a rom nál nem?

It still works!

(#9) Stauffenberg válasza kátú (#8) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Valószínűleg így van, bele is írom. Köszi az észrevételt! :)

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#10) Anakin12


Anakin12
(tag)

12.) Még ne indítsd újra, hanem a 9. pontban leírt módon most a Gapps csomagot flasheled

Nem a 10-es pont szerint? :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.