2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Miért kell a Facebook Messenger?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Facebook ezzel az alkalmazással nyílt színen ismerte el magatehetetlenségét.

[ ÚJ TESZT ]

Jómagam az első kereskedelmi változatú Android (1.5 Cupcake) óta ezt a platformot bűvölöm.
Azóta megjártam az összes fő verziót és már nem az első készüléket hordom magammal. Gyakorlatilag a kezdetektől fogva figyelemmel követem, hogy miként alakul, bővül és okosodik a Facebook for Android alkalmazás (több más alternatívával együtt). Sajnos az évek a legkevésbé sem váltak előnyére ennek az alkalmazásnak, mely egyre több hibával küzd. Nem csak apró hibákról van szó, hanem komoly, használatot negatívan érintő hibákról. Persze az olvasóban joggal merül fel a kérdés: Akkor miért is használom még mindig, ha bőven akad alternatíva?

Egyrészt azért, mert a szolgáltatómnál teljesen ingyenes a Facebook adatforgalom amennyiben az a Facebook for Android alkalmazással történik, így a kicsit szűkös (150MB) havi adatforgalmamat nem terheli meg a temérdek kép be- és feltöltése. Másrészt (és ez sokkal fontosabb), hogy több Facebook Page adminja is vagyok, köztük viszonylag nagy közösségeké vagy éppen a munkahelyem oldalán, így nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy bízzak a 3rd party fejlesztőkben és kiadjam a belépési adataimat számukra. Szóval a "Miért nem használsz mást?" kérdéskört át is léphetjük.

Milyen hibákról van szó?

Mielőtt belemegyek a hibák felsorolásába fontos megemlítenem azt is, hogy milyen készülékeken és ROM verziókon jelentkeztek, könnyen lehet, hogy ez is felléphet befolyásoló tényezőként. Korábban egy Samsung Galaxy Spica (gyári 1.5 és 2.1-es Android verziókkal) tulajdonosa voltam, ez mára a párom tulajdonába került, így a mai napig tudok ezen is "tesztelni". Jelenleg a saját arzenálom részét egy Motorola Defy képezi (ROM verziók: stock 2.1 CEE, stock 2.2.2 CEE és jelenleg CyanogenMod 7.1 RC0 - 2.3.4 Gingerbread).

Az alkalmazás funkcióit és azok esetleges hibáit egy táblázatba szedtem össze. Nincs is szükség többre, mert ez a poszt nem ezen anomáliákról szól, hanem arról, hogy miért van szükség a Facebook Messenger alkalmazásra. Csak azt szeretném szemléltetni, hogy mekkora programozási katasztrófáról van most szó.

Látható, hogy a fő funkciók több, mint fele nem működik megfelelően. Főként az üzenetekkel és a notification rendszerrel adódnak gondok. A legnagyobb probléma, hogy bár az alkalmazás képes lenne a push használatra, de ez valamiért mégsem működik.

Facebook Messenger

A legnépszerűbb közösségi oldal erre egy kissé furcsa lépéssel pár hete kiadta a Facebook Messenger alkalmazást, miután több hónapnyi foltozgatás után sem sikerült a Facebook for Androidot elfogadható szintre pofozni. Felfogható ez egy nyílt elismerésnek is: "Bocsi srácok, egyszerűen nem tudunk mit kezdeni a gyári alkalmazás üzenetkezelőjével, csináltunk inkább egy újat!". Ez az alkalmazás semmivel (hangsúlyozom: SEMMIVEL) nem tud többet, mint a stock applikáció üzenetkezelője. Üzeneteket lehet vele küldeni, egy helyen kezeli a normál üzeneteket és a chatet, mindezt pedig hátba verték push notification támogatással.

Mi az egyetlen különbség az elődhöz képest? Leginkább az, hogy ez működik! Nem hagy el az éterben üzeneteket, nem ragad be és a push is kifogástalanul működik. Ugyan nálunk a Market még mindig azt írja ki, hogy a régiónkban nem elérhető, de ingyenes alkalmazás lévén nem okoz lelkiismereti problémákat ha az APK-t alternatív forrásból letöltve telepíted. Jelenleg is azt a verziót használom ami a Marketben a legfrissebb (v1.0.011).

Mire jó még a Facebook Messenger? Nem csak akkor jó alternatíva ha már a hajad téped a stock apptól, hanem ez működési elvét tekintve megegyezik a BlackBerry stílusú mobilnetet használó és push alapú üzenetkezelőkkel. Kik Messenger, Whatsapp, Kakao Talk... ezeket egyetlen mozdulattal le lehet váltani, hiszen ez utóbbiak csak a telefonkönyvünk vagy a manuálisan feltöltött partnerlistánk alapján képes üzeneteket küldeni, míg a Facebook Messenger az összes arckönyvben megtalálható ismerősünknek, ráadásul nem csak mobilkészülékről - mobilkészülékre, hanem PC - mobilkészülék irányban is működik. Remek ingyenes SMS alternatíva, főleg ha a legkevésbé sem vagy kíváncsi az üzenőfalra és a többi sallangra amit egy komplett Facebook alkalmazás tartalmaz!

De én azért megkérdezném: Miért nem lehet ezt beépíteni a gyári applikációba? Vagy csak nekiesni és kijavítani annak arcpirító hibáit?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.