2021. január 16., szombat

Gyorskeresés

Év végi visszatekintő játékos szemmel

Írta: | Kulcsszavak: év . játéka . world of tanks . battlefield . il-2 . sturmovik . skyrim . portal 2

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Na most, hogy a gamer díjátadók egymást érik, túl vagyunk egy rangosnak mondható Video Game Awards-on is, éppen itt az ideje, hogy magam is elmerengjek azon, hogy mit is hozott a 2011-es év.

Leszögezem, hogy nem vagyok hardcore játékos, elsősorban munkaeszközöm a PC, így a felsorolásból könnyen lehet, hogy kimaradnak olyan darabok amik egyébként bizonyára említésre méltóak lennének, de én nem játszottam vele. Az is megeshet, hogy a tavaly ilyentájt megjelent játékokat is ide veszem, mert az elmúlt egy évet nem a naptárhoz szorosan ragaszkodva értelmezem. Na de lássuk az általam legjobbnak ítélt alkotásokat, többé-kevésbé kategorizálva.

A legjobb MMO

Ugyan maga a játék nem idén vált publikussá, de a béta fázisból ez év áprilisában lépett ki az európai kliens egy elég hosszú nyílt teszt után. Már az Open Beta alatt megtetszett a játék, de egyéb elfoglaltságaim miatt nem sok időm jutott rá, viszont nyár elején belevágtam az akkor már teljesen élesben futó játékba is. A World of Tanks szerintem egy igazán követésre méltó példa lehet minden fejlesztő előtt! Alapvetően free-to-play, de egy mikrotranzakciós rendszert rittyentettek össze, hogy legyen miből etetni a szervereket, meg az otthon maradt éhes szájakat. Na de mi is az a plusz benne amiért példaértékű alkotásnak tartom? Egyrészt már maga az alapkoncepció is remek! Nem sűrűn találkozni a bejáratott sémáktól és kliséktől ennyire távolra rugaszkodott MMO-val! Másrészt pedig az üzleti modell alapja, hogy a játékost hagyják játszani ingyen és korlátozások nélkül, ám a megvásárolható extrák nem hoznak markáns előnyt az ingyen játszókkal szemben, csak könnyebbé és gyorsabbá teszik a fejlődést. Ezt pedig egy remek harc- és fejlődési rendszer egészíti ki.

Legjobb szimulátor

Szívem csücske ez a kategória. Engem egy 200 oldalas kézikönyvvel rendelkező hardcore szimulátorral simán kenyérre lehet kenni. Bár az autózás világa kevésbé vonz, mint a repülés (polgári és harci egyaránt) vagy a tengeralattjárók, azért azt el kell ismerni, hogy manapság egyáltalán nem vagyunk elkényeztetve igazi szimulátorokkal. A PC mellett volt egy pár éves kitérő amíg Xbox360-on játszottam, megvolt mindenem, kivéve a hőn szeretett szimulátoraim. Sajnos az elmúlt egy évben is csak pangás volt, az Ubisoft kiadta az IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover-t és ezzel jóformán a lista végére is értünk (kivéve ha fel akarnám sorolni a rengeteg fizetős és igényes MOD-ot ami a régebbi címeket egészítik ki). Azért az egy tiszteletre méltó dolog volt, hogy a borzalmasan árkádos (és csak konzolon megjelent) IL-2 Sturmovik: Birds of Prey után a PC-s közösség is kapott egy valamire való szimulátort. Ugyan egy MS: Flight Simulator 2012-nek vagy Lock On 2-nek jobban örültem volna, de így is elmegy. A játék startja borzalmas volt, rettentő bugos és optimalizálatlan terméket kaptunk, ám azóta ezek többsége meg lett foltozva. Tudom autós szimulátorok terén kicsit élénkebb volt a mozgolódás, de én már csak ilyen vagyok. Vagy a levegőben, vagy tengeren érzem jól magam.

(A viták elkerülése végett: A Forza Motorsport és a Gran Turismo nem szimulátorok! Ezek az átlagos arcade autóversenyeknél kicsit realisztikusabb és komplexebb darabok, de az igazi szimulátortól messze vannak, akkor is ha konzolon ez jelenti mindennek a tetejét).

Legjobb agytorna

Ha lenne "Legjobb forgatókönyv" kategória akkor azt is ennek a mesterműnek szánnám! Már az előző része is páratlan és innovatív volt, de ez a sokadik hatványra emelte az élményt! A Portal 2 nem csak új játékmódokkal, hanem roppant jól kidolgozott szereplőkkel is gazdagodott, ráadásul a játék története és annak elmesélése is megér minimum egy vastapsot! Az már csak egy kellemes extra, hogy emellett jól meg tudja mozgatni az agytekervényeket és térlátásunkat. Nem csak a 2011-es év legjobb logikai játéka, hanem talán az évtizedé!

Legjobb FPS

No igen az egész év erről az alkotásról szólt és még mindig tele van vele a sajtó. Ugyan az örömöm vele kapcsolatban nem túl felhőtlen a kedvezőtlen start és a hosszasan elhúzódó és még mindig meglévő technikai problémák miatt, azért ettől függetlenül egy igazán jó háborús online lövölde lett a Battlefield 3! Igaz személy szerint a Battlefield: Bad Company 2-ben lévő pályákat sokkal jobban csípem, de úgy tekintek az aktuális Battlefield epizódra, mint a BC2 egy tovább gondolt és "kettővel megszorzott" (32 főből 64 fősre bővített multi) utódjára. Majdnem odaadtam másnak az első helyet (nem a legnagyobb konkurenciának) a rettentően sok technikai hiba miatt, de amikor éppen játékban van az ember akkor egy kifejezetten jó multit élvezhet.

Legrosszabb FPS

Azt hiszem szeretném az előző díjat azzal ellensúlyozni, hogy a Battlefield harmadik részét kinevezem az év legrosszabb FPS játékának! A két díj együttes bezsebelése megmutatja, hogy szerintem mekkora kettősség jellemzi ezt a produktumot. Olyan nagyon azért nem kell komolyan venni, de mindenképpen meglépném személyes revansomat amiért sikerült az Electronic Artsnak rám sóznia teljes áron egy béta verziójú valamit. A helyzet a megjelenés óta csak kicsit javult és az EA saját "nem hivatalos" bevallása szerint is tudnak arról, hogy komoly gondok vannak. Ugyan a legjobban ordító hibákat (pl: állandósult magas ping még jó kapcsolat esetén is) sikerült 2 héttel a megjelenés után korrigálni, de igazi nagy patch helyett kaptunk Back to Karkand DLC-t, ami megint megfektette az Origin és Battlelog rendszereit 1-2 napra, hogy garantáltan játszhatatlan legyen a játék. Csak szenet raknék az EA karácsonyi csomagjába! Az előző kategóriában csak azért van helye a játéknak, mert a Bad Company 2 is hasonlóan indult és idővel nagyon szépen kikupálódott, így lesz ez majd a Battlefield 3 esetében is, de az már biztos, hogy nem az idén.

Legjobb szerepjáték és az ÉV JÁTÉKA

Bizony, a két kategória nálam pont egybe esik, ezért nem is akarnám két külön pontba szedni őket! A The Elder Scrolls V: Skyrim jött, látott és letaglózott! Nem mondom, hogy minden idők legjobb szerepjátéka, de az utóbbi években biztosan a legjobb! Sőt mi több, nem csak az utóbbi évek legjobb szerepjátékát tisztelhetjük meg benne, hanem alapvetően egy igazi gyöngyszeme a videojáték készítésnek! A legtöbb videojátékos fantasy világnak csak egy kis szeletét képezik a havas, tundrás, fehér hegycsúcsokkal körbeölelt vidékek, ám Skyrim más, egy igazi jégbe fagyott világ kelettől nyugatig és északtól délig, ezt pedig személy szerint nagyon szeretem! A vikingekre emlékeztető "nordok" földje ez, amit ők nagyon is komolyan vesznek, ebből pedig a játék sztorijának gerincét adó polgárháború alakul ki. Van itt mindenféle társadalmi jelenség: nacionalizmus, korlátozott vallási szabadság, rasszizmus és persze az elmaradhatatlan gyarmatosító kapitalizmus (mindezt persze egy alapvetően feudális alapokon működő társadalomban). A játék sztorija összetett, nem a jó és a gonosz harcáról szól, hiszen itt semmi sem fekete és fehér. Mindegy, hogy a polgárháborúban melyik félhez csatlakozol, találkozni fogsz épp annyi nemes eszmével, mint romlott, kapzsi és önző érdekkel. A fejlődési rendszer kicsit egyszerűbb lett, mint az elődöké, de az alapok maradtak, azaz nincs végleges döntés. Sem a questekben, sem a fejlődésben. Én mágust indítottam, de mára íjjal lopakodó bérgyilkos vagyok, mindezt megkötések nélkül. Egy 40 oldalas esszé is csak kivonatolva tudná bemutatni ennek az alkotásnak a nagyságát! Ez már nem csak szimplán egy játék! Ez egy remek film, egy remek nagyzenekari koncert, egy remek képzőművészeti műtárgy és egy olvasmányos fantasy regény mesteri egyvelege. Ugyan ez megint egy fokkal egyszerűsödött a korábbi részekhez képest, de ennek ellenére a szememben a legjobb TES epizód ami valaha megjelent, főként a legapróbb részletekig kidolgozott, élő és szerethető világa miatt. Ha egyszer a gépek legyőznek minket és kapszulákba ültetve kell virtuális világokba belépve folytatni az életet akkor remélem lesz választási lehetőségünk, mert akkor én Skyrimet választom! :)

Hozzászólások

(#1) samfishR


samfishR
senior tag

nagyon le vagyok maradva játékok terén, ezekből kb a portallal játszottam csak. majd szorgalmi időszakban bepótolom őket ;] egyébként jó kis írás! :K

ja, meg az IL2 régebbi részével is játszottam, de hamar rájöttem, hogy a szimulátorok nem nekem valók. pláne nem billentyűzettel :DDD

(#2) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Áhh.. World of Tanks.. :D

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#3) gzbotii


gzbotii
veterán

WoT es BF3 en is jatszom, szerintem is megerdemlik azt a helyezest. Foleg 2011ben.

Ketten jönnek le a hegyről, az egyik futva, a másik medve

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.