2019. február 17., vasárnap

Gyorskeresés

ArmBian avagy az Ubuntu linux ARM alapú mikroPC-n

Írta: | Kulcsszavak: armbian . orangepi . mikropc . linux . ubuntu . linux

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdvözletem minden kedves érdeklődőnek!

Az alábbi kis vélemény leírást ehhez a blogomhoz tudnám leginkább csatolni.

Az ArmBian rendszerről előszóban

Kinézetben nem nagyon tér el az asztali pc-s változattól, ám azért nem ugyan olyan. Ez a rendszer ARM architektúrás processzorokra lett portolva és optimalizálva. Az repo-ban viszonylag a legtöbb asztali verziós alkalmazások megtalálhatóak. Alapból XFCE desktoppal készül,ezt is használja. Böngészőből a Firefox-ot tartalmazza, Thunderbird levelezőt és még pár alap programot. Ezt a rendszert nem kimondottan fejlesztő szellemű barkácsmestereknek fejlesztették, inkább mindennapi használatra,internetre,emailre,torrentre vagy akár egy internet kávézóban is tökéletes választás internetezős terminálnak a futtatására(mivel az alkalmazások telepítéséhez jelszó kell, így nem tudnak csak úgy alkalmazást telepíteni!). A rendszer frissíthető és telepíthető rá más alkalmazás kereső az alap Software Boutique helyett,amiben már van kereső funkció. Ja, amit majdnem elfelejtettem, 100% Ubuntu Linux alapokon fut, méghozzá LTS verziós!

Jelenlegi verzió: v5.25 "Ubuntu 16.04.2 LTS"

Hogy is néz ki ez a rendszer

Armbian boot képernyő

Armbian SSH képernyő

Ez az SSH képernyő már telepített rendszeren is megtekinthető a terminálban ssh localhost paranccsal

Armbian XFCE desktop

Nekem 2 db Orange Pi boardra van felrakva egy ilyen rendszer, az egyiket csak netezésre a másikat letöltésre használom. Igaz visszafogott a rendszer mert a 4*1,6GHz-es processzort 4*1,3GHz-en használja maximum, Interactive CPU ütemezéssel. Mondjuk aktív és tartós terheléssel így is melegszik hogy vannak rajta hűtőbordák, mondjuk ez alap dolog, hűtőventilátort is fog majd kapni.

A legszebb benne hogy találtam hozzá egy androidos ellenőrző alkalmazást, amely nem más mint a Raspi HealtCheck, mellyel SSH-n keresztül bejelentkezve lehet ellenőrizni pár dolgot:
Láthatjuk hogy mennyi ideje megy a rendszer,mennyire terhelt a processzor,tárhely kapacitást jelzi, processzor hőmérsékletet,a rácsatlakoztatott USB-s tárhely-t is kiírja.

Sajnos egyenlőre a rendszernek még akadnak hiányosságai, hardveres videógyorsítást még hiányzik. Az asztali verziót nem váltja ki 100%-an, de alap felhasználásra nagyon ideális.

Hogy is telepítjük,kezdjük el használni:

Az Armbian oldaláról letöltjük a boardhoz megfelelő képfájlt és vagy Win32DiskImager-rel windows alatt vagy Linux alatt terminálból dd paranccsal kiírjuk SD kártyára*. Behelyezzük a boardba és bekapcsoljuk. Bejelentkezési parancssorban az SSH-n is látható képernyő jelenik meg. Először root userként kell belépni a rendszerbe, majd ez után kérni fogja a root jelszó módosítását, utána megkezdjük a felhasználófiók hozzáadását. Ezekkel végezve már használhatóvá válik a rendszer és elindítja a GUI-t.

*Célszerű legalább Class8-as minimum 4GB-os microSD-t használni!

Van a rendszerben egy Htop , amit elindítva a magok terhelési állapotát,ram használatot,swap használatot,futtatott folyamatok/folyamat szálak számát,futási időt, rendszerterhelési állapotot és egy folyamat listát mutat. Itt is le tudunk állítani folyamatokat, pont mint egy feladat kezelőben.

Htop képernyő

Ha olyan boardunk van aminek van saját belső tárhelye, akkor lehetőség van áttelepíteni a rendszert a belső memóriába terminálból a nand-sata-install paranccsal, majd ezt követően az SD kártyát tárolónak tudjuk majd használni ha megformázzuk ext4-es fájlrendszerre és az indítórekordot(boot flag) levesszük a kártyáról, ha a boot flag rajta marad és a fat32-es fájlrendszer akkor minden bekapcsoláskor az SD kártyáról próbál meg indulni.

Az alkalmazások telepítési módja 100%-ig megegyezik az asztali számítógépes verzióval. Fiókjelszóval.

Mondjuk amire nekem kell arra pont ideális választás.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.