2024. április 15., hétfő

Gyorskeresés

Régi Gépterem: 386DX

Írta: | Kulcsszavak: nosztalgia . retro . 386 . oszcillátor

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…

386 fejlesztés:

Mint sokaknál bekövetkezett korabeli PC tragédia, nálunk is eljött az idő és a fekvő öntöttvas házban lévő 386-os gépben kifolyt CMOS akku tönkretette az alaplapot. A CPU integrált 386SX, az első gépünk volt, amiből már csak ház+táp és az 5.25” nagy floppy-meghajtó maradt az eredeti. Innentől minden alaplapunkból kiforrasztottam a CMOS akkut és vezetékes lett. Bontóba vettem egy másik 386-os alaplapot, ebbe már cserélhető intel 386DX 25Mhz CPU volt, jobban is nézett ki így a gép kerámia processzorral, amit gyakran láttunk, mivel nagymama szerint többet szereljük a gépet, mint használjuk.” Igaz ami igaz, a CPU ki is lett cserélve AMD-re, csak azért, hogy AMD legyen :)

Commodore 64 után DOS-os Qbasic-en programoztam tovább, mindenféle programokat létrehozva, így lett egyedi AMD logós képernyőkímélőnk a Dos Navigator-hoz.

Haverom ötletére beállítottam indítási Bios jelszót de valamiért nem kért megerősítést és olyan volt ez az XT/AT kapcsolós billentyűzet, hogy olykor többnek vett be egy billentyűt és akárhogyan próbálkoztunk nem jöttünk rá mi lett a jelszó… CMOS akku ki volt forrasztva és a helye ideiglenesen rövidre zárva, mégis 1 nap után is jelszót kér… hát ilyet még nem láttunk, végül haverom ötletére kivettük az alaplapot és fürdőkádban sós vízbe áztattuk, ezután alaposan lezuhanyoztuk, majd két ablak közé téve napon szárítottuk 2 napig és láss csodát elfelejtette a jelszót.

Úgy emlékszem a HDD ki lett cserélve egy megmaradt 80MB-osra és ezen a 386-oson is használtam a DrótPostaGalamb nevű levelezőt, mivel az Windows 3.1 alatt ment, ehhez még kellett egy Rockwell 14,4kbites ISA fax modem, még emlékszem a hangjára. A modem vásárlása is emlékezetes volt: haverommal bementünk egy PC bontóba, kérdeztem van-e Rockwell hardveres modem? Van 14,4kbites, 800Ft. Sajnos nekem nem volt ennyi, de az eladó kérésére pénztárcámból a pultra kiborított és szétgurult 550Ft-ért meg is kaptam :)

Jó darabig minden rendben is volt, amíg haveromtól nem kaptam egy 386DX 40Mhz CPU-t. Kicseréltem, működött, de csak 25Mhz-en. Az alaplapon lévő 4 lábú kvarc oszcillátort kellett még cserélni.
Oszcillátor cserében volt már tapasztalatom a 286-os lassítás révén, így rendben ment minden, elindul 40Mhz-en, jóval gyorsabb is volt, de pár nap használat után kezdett fagyni, tesztek szerint is memóriahibák lettek. Az Ali chipkészletre 25Mhz volt rányomtatva, a memóriavezérlő melegedett is, erre még az elején került egy VGA chipset hűtő, de nem mentette meg. Először a memóriamoduloknál kerestük a hibát, végül visszacseréltem az oszcillátort 25Mhz-re és a biztos ami biztos a processzort is, de a hiba megmaradt. Sajnos nem bírta a memóriavezérlő ezt az sebességet, szóval azért volt rányomtatva mert ennyire képes. Ez a tapasztalat után többet nem használtam tuningolva semmit, olykor egy rövid teszt erejéig húztam CPU-t, de inkább csak lassítottam :)

90-es évek közepén elterjedt 386 alaplap, integrált AMD 386DX-40Mhz processzorral:

386 alaplap integrált intel 386SX proceszorrsal és mellette IIT XC87SLC társprocesszor foglalatban:

386 alaplap processzorok nélkül:

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…
386 , 486 , C64 , XT , 286 < 386DX > 5x86 , Szerver , K6/2 , II.486
(narancssárgával kiemelve az előző és következő rész linkje)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.