2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Adatroaming az EU-ban?

Írta: | Kulcsszavak: Roaming . Adatroaming . EU . internet . külföldön

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Igazából tanácsot szeretnék kérni, és le is írom, miért.

Jó magyar userként fizetek mindenért, mint a katonatiszt, van is szép adatcsomagom a Telenyomornál.

A helyzet úgy hozta, hogy születésnapom alkalmából Feleségem meglepett egy prágai hétvégével. Örültem, mint majom a farkának, mert sohasem voltam még külföldön :)

Megszervezett mindent előre, még szabadságot is kért a főnökömtől az én Drágám, szóval tényleg gondolt mindenre. Egy élmény volt, és vissza is akarok menni még egyszer, mert nem volt mindenre idő, amit szerettünk volna.

A lényeg, hogy mivel Csehország Uniós tagállam, elvileg probléma nélkül értem volna el a világhálót bárhol és bármikor. utána is néztem, az adatkeretem teljes egésze felhasználható az Unió területén. Ami részben igaz is. Csakhogy olyan sebességgel ment a szörfözés, hogy ahhoz képest az 56k világbajnok sprinter. Komolyan. 4-8kb/s volt a sebesség. A Google Maps még aránylag jól vette az akadályt (kb. 5 másodperc volt a tervezés, ami egyébként egy pillanat szokott lenni), de ha bármire rá akartam keresni, az esélytelen volt.

A kérdésem, hogy 2019ben tényleg itt tartunk, vagy valami nálam nem volt kerek? Tényleg kell vennem prepaid kártyát minden országban, ha ha netezni akarok?

Honor 8 telefonom van, rendes, szolgáltatós, Feleségemnek Redmi Note 4, és a helyzet ugyanez volt. A hálózatváltással nem volt baj alapvetően, csak az adatkapcsolattal...A helyzet Szlovákiában is ugyanez volt.

Amint beértünk a magyar határra, egyből megtáltosodott minden. Legfőképp az zavart rettentően, hogy a városban nem tudtam keresni, és a visszafelé úton a vonaton nem volt Wifi, könyvet/magazint nem vettem (legközelebb viszek magammal valami érdekeset).

Lehet írok az utazásról is, mert elég csavarosra sikeredett, főleg a hazaút, de igazából ez is hozzátett az élményhez egy jó nagy lapáttal :)

Hozzászólások

(#1) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Szia!

Valami nem kerek. Sosem volt semmi gondom eu roaminggal, úgy működött a net mint itthon. Környékbeli országok, plusz Németország a tapasztalat. Annyit mondott a szolgáltató, hogy ne használjak több adatot, mintha itthon lennék

(#2) Apollyon


Apollyon
Korrektor

Idéntől vagy tavalytól van egy EU-s törvény, hogy a mobilnetedet az EU-n belül ugyanúgy használhasd ahogy az anyaországban.
Bár nem lennék meglepve ha a te eseted valamilyen telenor által elkövetett disznóság lenne, de biztos hogy jól volt beállítva az okostelefonod roaming esetén?

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#3) Cucuska2


Cucuska2
őstag

A Telenyomorral én is így jártan, a Vodafone és a Telekom lényegesen jobb volt.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#4) Samus válasza Apollyon (#2) üzenetére


Samus
addikt

Túl sok opció nincs a roamingra. Van adatroaming ki és be opció, és ennyi. Azért is piszkálja a csőröm, mert elvileg 4G hálózaton (O2 CZ) voltam végig a kis piktogram szerint.

Egyébként is érik, hogy újra elvándorolok, vissza a Telekomhoz (onnan hoztam át a számom öt éve), ha jó lesz a Magentás ajánlatuk.

[ Szerkesztve ]

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#5) Hieronymus válasza Samus (#4) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

A cseh partnernek is lehetnek gondjai. Túl sokan lógnak a hálózaton és vagy nagyon zavart a kommunikáció.

Van demo kártyán havi 100MB gyors adatforgalommal. Az első roaming évben teljes sebességgel működött külföldön. Azóta faragtak valamit, mert 100MB után miden országban csökken az adatsebesség. Közel nullára.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#6) Gigi01 válasza Samus (#4) üzenetére


Gigi01
őstag

Nekem is gond volt a mobilnettel(telekom),ahogy kiléptem hazánkból.

(#7) razorbenke92

Május óta nem jártam Csehországban, de előtte havi rendszerességgel egy-egy heteket voltam kint. Telekom és Vodafone nagyon jól ment.

Asszony viszont a következőképpen járt a Telenorral:
Szülői házzal a határ mentén előfordult, hogy tinikorában szlovák háló volt csak. Annyira már nem volt vész a roaming, de a net kisebb katasztrófát tudott okozni, ezért akkoriban az lett a megoldás, hogy korlátozták az adatbarangolást. Sok-sok évvel, és tarifacsomag váltással később pedig volt képe azt mondani a telenornak, hogy ezt ki kell kapcsolni, ha netezni akarsz külföldön.

Emellett van olyan az apróbetűsökben, hogy "A méltányos használat erejéig" ami mást-mást takar, néha idő alapú, néha mennyiség alapú. Lehet, hogy ezt a countert kéne megnézetni velük.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#8) Syl


Syl
nagyúr

Nyáron ettől volt hangos a telenor topik. Valami olyan van, hogy a telenornak külön vonala van a roamingra, ezért a teljes forgalmad Mo.-on keresztül zajlik (ezért kapsz roaming alatt is hazai IP-címet). És ez a "csatorna" nem túl széles, könnyen eldugul...

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#9) menledge


menledge
senior tag

Nekem telenorral sehol nem volt gondom, mondjuk tmobilal és vodafone-al sem. Annyi, hogy míg előbbi magától ment rögtön, utóbbit így úgy engedélyeztetni kellett.

(#10) t72killer válasza Samus (#4) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Megpróbáltál esetleg másik cseh szolgáltatóra kapcsolódni? Roamingolva válogathat az ember, bár nem teljesen szabadon.

Valami nem kerek, technikai problémának tűnik nekem - esetleg az LTE-sávokban lehet a döglöttmacska elásva :F

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.