2019. március 20., szerda

Gyorskeresés

SSD vs HDD játékra

Írta: | Kulcsszavak: ssd . hdd . dmc . devil may cry

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem teszt, csak egy rövid kis élmény!

Tavaly ősz óta használok SSD-t a játékos gépben, egy Adata Premier Pro SP 920 256GB-os SATA3-as típust. Nem egy sebességbajnok, de az én igényeimnek megfelel, kár hogy jelenleg drágák, elfogadnék még egyet.
A rendszer mellett, pár multis játék van rajta. GTA V, BF4, CS:GO. Ezek a gyorsabb betöltésen kívül, folyamatosabbak mint HDD-n.

Valamelyik nap felraktam a 320GB-os SATA3-as 7200RPM-es WD HDD-re (100% kondíció, 50% szabad terület) a Steames DmC: Devil May Cry-t. Anno virágbolti verziót erről nyomtam, még jóval gyengébb konfiggal, High beállításon, gond nélkül.

Most Ultrára raktam, minden létező grafikai beállítást a maximumra véve, és néha akadásba, késve betöltődő textúrákba futottam. Oké, Unreal Engine 3, előfordul, pláne a sok automata mentés és átvezető miatt, de nem gondoltam hogy pont ez a játék fog ki a HDD-n.

Átraktam SSD-re, mostmár hiba nélkül fut, DSR-t is be mertem kapcsolni, igaz egyelőre csak másfélszerest, 33% simítással.

Melyik játékkal jártatok már így?

Hozzászólások

(#1) Cucuska2


Cucuska2
(őstag)

Far Cry 4. Olyan szinten, hogy girokopterezve nagyobb táv közben 30-40 másodpercre is kiírta, hogy textúrát tölt, nyugi. Mindez 16 giga RAM + ultra grafika mellett. SSD-n megszűnt a jelenség, 12-3 másodperc elég volt, ha egyáltalán volt ilyen képernyő.
A S.T.A.L.K.E.R. játékokon is sokat segít, bár annak a játékmotorja áldás és átok egyszerre. A játékmotorok MTZ-je. Esztergával is legyárthatod hozzá az alkatrészt, nem bánja, de ne lepődj meg, ha néha arconköp és nehéz a kuplung.

(#2) 8Ball


8Ball
(tag)

Fallout 4 szintén, 4x2TB RAID10-es tömbön is küzd a betöltéskor (HD Texture pack ~60G), SSD-n szinte azonnal betölt.

Haters gonna hate...

(#3) d@vee


d@vee
(fanatikus tag)

A DMC érdekes. Én is megvettem, mert anno a virágbolti verzióval toltam és tetszett. Szintén HDD, szintén feltolt grafika de nekem nem volt ilyen hibajelenség. Bár a felbontást nem írtad, de szerintem ez a furcsaság csak FHD felbontás vagy afölött jöhet elő, mert havernál is láttam akadásokat 1080p-ben, míg nálam a notin 1366x768-ban nem volt semmi gond.

"Kétségtelen, hogy kemény vagy. Amikor leérsz a terembe, megdöglenek a kismacskák és vér folyik a falból akkor is, ha lány vagy. Az edzést pedig nem neked kell bírni, hanem a gépeknek"

(#4) Ed3r_X_


Ed3r_X_
(PH! nagyúr)

1080p mellett eddig még sehol. :)

"The best things in life aren't things"

(#5) .LnB válasza 8Ball (#2) üzenetére


.LnB
(PH! félisten)

A Fallout 4-ben a legjobban észrevehető szerintem a két betöltési idő.

// Táti Tigrisek // Pittsburgh Penguins \\ MAC Újbuda \\

(#6) nonsen5e


nonsen5e
(PH! kedvence)

Black Desert Online
Mezei 7200-as HDD-vel fullHD / minimumon is szinten a játszhatatlan küszöbét súrolta (alig 30-40 fps, sok mikroakadás) az adatlapomon látható konfiggal. SSD-re áttéve maximumon fut vígan. Eszméletlen magas a háttértár-sebesség igénye, a HDD-t indítástól bezárásig 100%-on eszi. Szerencsére a legtöbb játék azért nem ilyen extrém.

Overwatch-nál meg tiszta előny, hogy gyorsabban tölti be a játékot, mert nem lopja el más a kedvenc hősödet.

[ Szerkesztve ]

「今が最高」

(#7) Lenry


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

eddig egyedül a Witcher 3-at kellett áttennem az SSD-re, mert egyes nehezebb bossfightnál megesett, hogy továbbtartott újratölteni a mentést, mint ameddig életben voltam :DDD

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#8) nemlehet válasza Lenry (#7) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Én a Dark Souls anno 2012-ben ezért hagytam abba X360-on :D Bemegyek, 5-10 mp alatt lekaszált a boss, majd 30 mp splash screen :D

SSD-vel tök jó, kb 1-2 mp alatt betölt (illetve azóta már jobban is megy, még no death run-t is tudtam csinálni).

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#9) Vanir


Vanir
(PH! kedvence)

Nekem csak a map betöltési sebességem gyorsult úgy a két-háromszorosára CoD4 és CS:GO esetén (utóbbinál talán picit kevesebb a microstutter), más játékot még nem raktam rá. Ja, meg a PS telepítés 10 perc helyett 2, az se mindegy. :D

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdésre az adott topikban válaszolok, privátban kérlek ne keressetek ilyen ügyekben!

(#10) .LnB válasza Vanir (#9) üzenetére


.LnB
(PH! félisten)

Ennél többet nem is számít. Csak a betöltési idő lesz rövidebb. Ilyen, hogy több az fps-e a kollégának, ilyen nincs. Vagyis nem az SSD-től van. Mivel a textúrákat és szinte mindent a VGA a memóriájában tárolja, nem háttértárról olvassa folyamatosan.

[ Szerkesztve ]

// Táti Tigrisek // Pittsburgh Penguins \\ MAC Újbuda \\

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.