2024. március 2., szombat

Gyorskeresés

Framerate fixálás játékokban a "simább futás" érdekében

Írta: | Kulcsszavak: fps fix . framerate . szaggat . akad . fps limit . képtörés . tearing

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bizonyára sokan tapasztaltátok már hogy az elmúlt pár évben a játékok eltérő képsebességgel képesek futni bizonyos helyzetekben. Ez természetes, figyelembe véve a rengeteg effektet, utófeldolgozást. Régi motoros lévén sok játékban nagyon zavart ez az ingadozás, mert a "jelenség" képes beleszólni a játékmenetbe(eltérő input lag) illetve rontja a játékélményt

A fórum különböző topikjait olvasgatva rájöttem hogy nem csak engem zavar, számtalanszor kértek tőlem segítséget. Igen sok kiábrándult felhasználó tapasztalta ezt a dolgot, és egy gépújítás vagy gépvásárlás után nagyon bosszantó tud lenni, ha még mindig nem fut simán egy-egy cím.
Természetesen a módszer amit most leírok nem nagy kunszt mégsem ismerik vagy használják sokan. Az átlagfelhasználók között van akit nem zavar ez az ingadozás mert észre sem veszi, de van aki az összes létező drivert kipróbálta már, javulást várva. Mivel a gyártóknak nem áll érdekében a driverekbe integrálni egy ilyen lehetőséget, így nekünk felhasználóknak kell kipróbálnunk minden szóba jöhető lehetőséget.

A most következő írás nem a high-end PC tulajoknak szól. Ha lehet mellőzzétek a vegyél jobb gépet/alkatrészt töltetű hozzászólásokat

Mivel ez nem egy tuningról szóló cikk így feltételezzük hogy mindenkinek optimális a CPU/VGA/RAM frekvenciája és időzítése. Ez mindenkinél függ a gépbe pakolt komponensektől így magatoknak kell megtalálni a határokat ésszerű keretek közt

1. Lépés: Rendszer

A legfontosabb a tiszta, naprakész OS, felesleges programoktól mentesen. Csak a legfontosabbak legyenek telepítve, csak azok induljanak rendszerindításkor amire mindig szükség van. A fájlok rendszerezve legyenek, a partíciók ne legyenek töredezettek. Természetesen a felhasználói igények eltérőek így most a specifikus programokat nem veszem figyelembe. Legfontosabbak szerintem az alap drivereken és játékokhoz tartozó kötelező programokon kívül:

Automatikusan induló programok:
-speciális perifériák meghajtóprogramjai
-vírusírtó és tűzfal (ide tartozhat még az anti malware/spyware program is)

Telepített programok:
-böngésző
-médialejátszó(k)
-irodai szoftvercsomag
-tömörítő program
-Ccleaner
-Steam
-Origin
-MSI Afterburner
-GfWL
-Adobe Flash Player+Reader

2. VGA-Driverek.

Tudom, tudom. Rakd fel a legfrissebbet... Ezt mondják a legtöbbször. Ezzel egy aktuális generációjú kártyánál nincs is gond, de a régebbi kártyák tulajdonosai nem biztos hogy jól járnak vele. Több kártyám volt mindkét gyártótól és azt vettem észre hogy szépen visszavették a teljesítményüket driverből, amint az érdekükben állt (megjelent egy új generáció). Mivel sok felhasználó ezt nem tudja, így a driver frissítéssel sokszor önmagukkal tolnak ki. Természetesen ha olyan programmal akar játszani a felhasználó ami csak a legújabbal hajlandó megmozdulni nem tud mit tenni, de ilyen ez a popszakma szokták volt mondani.
Érdemes topikokban és tesztekben utánanézni melyik driver a legjobb az adott kártyához. Saját káromon tudom hogy az újabb driverekkel harmadára esett az fps-em például Source motoros játékokban. Single-player játékokban sem utolsó dolog az fps de egy online küzdelemnél pláne nem mindegy.

A módszer.
1. MSI Afterburner (2.2.3) programban bekapcsoljuk a framerate monitorozást.*
2. Elindítjuk a fixálni kívánt játékot és monitorozzuk.*
3. Alt+Tab kombót nyomva megnézzük a legalacsonyabb minimum fps-t.*
4. Az MSI Afterburner miatt elinduló Rivatunerben rámegyünk a csavarkulcsra
5. Beírjuk a tetszőleges Framerate limitet


*Lehet használni más programot is a minimum fps mérésére ha ez a módszer valakinek nem felel meg.

Képtörés 60-as minimum fps esetén(v-sync ON):
Kiegészítésként szót ejtenék még a módszer nélkül előforduló képtörés effektről, mely v-syncket bekapcsolva is előfordulhat pár programban. Volt olyan játék aminél 60-ra állítottam a limitet (1080p@60hz felbontás esetén) és megszűnt a jelenség így ezzel is érdemes játszadozni ha az embert zavarja. Nem árt bekapcsolva tartani a triple bufferinget sem, a módszerrel kombinálva szépen kiküszöbölhető a tearing.

Külön profilokat is csinálhatunk, az .exe-ket csak hozzá kell adni a programhoz, így játékonként eltérő beállításaink lehetnek. Mivel az .exe-hez rendelt beállítsokat a program elmenti, így a játék újratelepítése esetén is megmarad a beírt limit.

Nem kötelező a totális minimumot megadni, de minél nagyobb a különbség minimum és maximum között, annál inkább zavaró (már akinek érzékeny a szeme) az ingadozás.
Ezt a módszert azokban a single játékokban alkalmazom ahol a minimum fps 60 alatt van. Ha gyenge a vas célszerű játékoknál kikapcsolni a Windows Aero-t illetve ha indokolt, rendszergazdaként futtatni a programot.
Ettől a módszertől nem fogtok 486DX2-vel Battlefield 4-et futtatni, de sok játékban jól jöhet. Például Shift 2, Crysis vagy az örök mumus GTA IV esetén. Előfordulhat hogy bizonyos grafikus motorok nem tolerálják ezt a módszert (pl. id Tech5-engine a MegaTexture és a 60fps miatt elég speciális lehet), erről nincs tapasztalatom.

Dióhéjban ennyi jutott eszembe a dologról, ha valami észrevétel van vagy valami eszembe jut, még hozzácsapom!
Köszönöm hogy elolvastad, remélem hasznát veszed!

Hozzászólások

(#1) Ryder62


Ryder62
őstag

Azt bírom a legjobban mikor a sok user teleszemeteli a gépét, 25 ezer program van fönt, windows indításnál 80-at rögtön be is tölt és a játékokról még nem is beszéltem. Meg az ilyen olyan béta driverek ide oda telepítése.

A sok értelmes "nekem nem kell vírusirtó, minek, ügyes vagyok, nem megyek olyan oldalra" és társait meg már meg sem említem.

És az ilyenek panaszkodnak hogy nem indul, fekete képernyő, fagy, fps drop, akad stb.

(#2) Redneck válasza Ryder62 (#1) üzenetére


Redneck
veterán

Azért az se rossz mikor valakinek p*csányi a C: partíciója és fullra tele van. Persze a felesleges programokról, pluginekről és egyebekről fingja sincs. Az asztalra mentve minden, dokumentumok a szutykok között. Ezért nem vállalok már senkinek "gép rendberakást", mert egyszerűen agyhúgykövet kapok az ilyenektől :D

Várom a hozzászólásokat remélem van akinek segít a dolog. Privátban és mikroszaggatás fórumon már többen jeleztétek eddig hogy jól jön ez a dolog. Ha a gyártók integrálnák a driverbe, még a végén nem vennénk olyan gyakran új VGA-t... Nem mintha gyakran tudnék venni, ezért is szülte a kényszer ezt a megoldást!

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#3) Ryder62 válasza Redneck (#2) üzenetére


Ryder62
őstag

"Az asztalra mentve minden, dokumentumok a szutykok között."

Na attól falnak megyek.

Szvsz egy asztal tükrözi legjobban a felhasználót.

(#4) Ellia válasza Redneck (#2) üzenetére


Ellia
addikt

Ne is mond, haverom a könyvjelzőket(!) menti az asztalra. Kérdeztem, hogy miért nem chromeon belül rendezve, felszinkronizálva google acc-ra. Válasz: mert neki ez az egyszerűbb és nem ért hozzá. Én már feladtam, hogy segítsek neki rendszerezni... + a pluginekről, a c telepakolásától kezdve van ott baj.

Az írásodhoz annyit tennék hozzá, hogy sokszor nem elég "optimalizálni" a dolgokat felhasználó oldalról mert a fejlesztőiről nem végeztek rendes munkát. Példának okáért nálam az új Assassins's Creed csak 1 processzormagot használ a 4-ből és hiába kényszerítem arra, hogy mind a 4-et használja nem teszi, nem skálázódik. Legalacsonyabb beállításokon és a legmagasabbon is 10-18 FPS-t produkál. Nem vagyok, "grafika és fps buzi", főleg nem egy single player játéknál de ez sajnos édeskevés, élvezhetetlen.

(#5) Redneck válasza Ellia (#4) üzenetére


Redneck
veterán

Vannak programok amin semmi sem segít de amin lehet azon érdemes ráfordítani azt az 5 kattintást. :)
Ha hatékonyabbal programoznának ritkábban vennél hardvert...

Szerk:
Milyen konfigod van?

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#6) Ellia válasza Redneck (#5) üzenetére


Ellia
addikt

Bőven a játék minimuma feletti. Röviden:
Amd phenom 2 X4 965 @3400 (húzva megy @4000-ret csak a fránya hűtő :D),
8 gb memória,
Amd radeon 6850-es (ő már kevésbé tuningos).
Illetve W8.1-et és Ubuntut futtatok.
Valamelyik AC-és hírhez már írtam, páran írtak is lehetséges megoldást de egyik se működőt. Igazából kardomba nem dőlök ez is csak egy játék de azért na... :)

(#7) Redneck válasza Ellia (#6) üzenetére


Redneck
veterán

Mondjuk Win 8.1-en el tudok képzelni bármit... Kollégám i3-mas notin tolja és nem panaszkodott. Én még nem vettem meg.

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#8) Rasiel


Rasiel
senior tag

Gratula, szép, hasznos írás! :K Biztos vagyok benne, hogy többen hasznát fogják majd venni. VGA driver kérdésben teljes mértékben igazad van, nem mindig a legújabb a legjobb, főleg régebbi kártyák esetében igaz ez.
A Framerate fixálás nem rossz lehetőség, én egyébként EVGA Precison X-ben szoktam használni, igaz újabban már nem, max. akkor, ha tényleg szükséges. Pl. kisebb akadások, mikrolaggok ellen jól jöhet olyan játékokban, ahol legtöbbször meg van a fix 60 FPS. V-Sync-et használok minden játékban, alkalmazásban, már, ha nem benchmarkolok, stb., mert engem a képtörés (tearing) eléggé zavar. Sajnos a V-Sync + framerate fixálás nem mindig működik együtt megfelelően, néha okoznak bugot egyes játékokban, ezért is van nálam mostanában OFF-on a fixálás. Egyébként magában a Precision-ban is lehet állítani Frame Rate Target-et: [link].

Az asztalra pakolás témával kapcsolatban meg: én is agyhúgykövet szoktam kapni, ha valaki áthozza a gépét, hogy tegyem rendbe, aztán látom, hogy tele van az asztal mindenféle szutyok, sz@r, szemét, sz@rral, pedig előzetesen mondtam nekik, hogy, ami kell azt szedjék le róla vagy, ha ez nem megy valamilyen oknál fogva, akkor tegyék oda az orrom elé, hogy EZ KELL b. meg. :) De nem, ezt ugye nem lehet megoldani és, ha ne adj isten formázás után nem lesz meg, ami nekik kellett volna, akkor még én vagyok a barom. De ez a hozzám érkező gépek 99%-ánál így van. Ja, aztán még pluszba a C meghajtón van 500 MB szabad hely, a D-n meg 150 GB. ;]

Csak az a gond, hogy ezek a kis optimalizálások nem sok mindent érnek olyan játékoknál, ahol a fejlesztők nem hajlandóak normálisan megcsinálni az egészet. GPU használat közel sincs a max-on pl. a GTA IV-ben sem vagy mondjuk ott van a Mafia 2 is, ahol vannak olyan részek, ahol megint csak nem megy fullon a VGA (köszönhető ez a beépített Physx-nek pl. a benchmarkban vagy egyes pályarészeken).

[ Szerkesztve ]

(#9) Redneck válasza Rasiel (#8) üzenetére


Redneck
veterán

Ezzel a módszerrel ki lehet szűrni a tearinget. GTA IV alatt tökéletesen működik v-sync-et használva.35 fps fölött fixálva az a játék is tud normálisan futni. Szerintem az is szerepet játszik sok játék futásában hogy eredetileg 30 fps-re készültek. Nem csak az a szomorú hogy ilyen portokat kapunk hanem az, hogy egy komolyabb vas is megküzd egy-egy játékkal mert nincs rendesen megírva.

Nekem még nem okozott gondot ez a módszer pedig sok programnál használtam. Ha egy játék 35/40/45/50 fps-sel fut fixen akkor már nem tűnik olyan darabosnak a dolog mintha 90-30 fps között ingadozna fix nélkül.

Ha az MSI AB-s módszert nem próbáltad, érdemes megnézni, mert lehet eltérés a kettő között, figyelembe véve milyen programok idejét éljük.

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#10) Ellia válasza Redneck (#7) üzenetére


Ellia
addikt

Más játékkal eddig nem volt gondom 8.1 alatt, vga driverből is jó párat próbáltam már (ergo teljes mértékben igaz amit írtál a driverekről). franc tudja mi a baja, de ez van, nem ez lesz a világ vége :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.