2024. március 2., szombat

Gyorskeresés

Megfizethető szórakozás - Samsung UE40D6500

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Év elején nagyon égető volt már a televízió vásárlás számomra. Film és játék volt a fő felhasználási terület de gyakran nézek sportot és természetfilmeket. Elkezdtem foglalkozni a témával és a 130-150 közötti ársávból hamar felugrottam 200-220 közé. Az elvárásaim a következők voltak: legyen LED-es 100Hz-es képfrissítésű, Full HD felbontású, legyen rajta több HDMI és USB aljzat és vigye az 1080p-s mkv fájlokat külső merevlemezről. Sajnos sok TV-re ráírják hogy 100Hz-es, de valójában csak 50-et tudnak. Ez a képjavító technológiák miatt van, amik a folyamatos kép érdekében beszúrnak képkockákat az átmenet folyamatosságáért. Nézelődtem és a Samsung 6500-as szériája lett a legszimpatikusabb. Ezekben már megtalálható a Smart és a 3D technológia is valamint a paneljük jobb minőségű mint az olcsóbb modellekben.

Samsung UE40 D6500

Dizájn

Crystal Design. A Samsung marketingesei és mérnökei ezt a nevet adták az összesen 12mm vastag LED TV-nek. A panel körül egy 2-3 cm-es káva van, nagy része átlátszó és a széle felé vékonyodik. Szinte olyan mintha nem is lenne. Elsőre 127 cm-es Samsung plazma után kicsinek hatott a 102 cm-es képátló, de ebben a káva hiánya is szerepet játszott. A talpa egyszerű fekete téglalap alakú, a dizájnt alárendelték a funkciónak. A panel hátulján bal oldalt helyezték el a csatlakozóknak kialakított mélyedést, könnyen hozzájuk lehet férni.

Panel

Samsung Ultra Clear Panel.400Hz-es Full HD felbontású, felvértezve a Motion Plus képjavító technológiával és a Samsung aktív 3D rendszerével (3D HyperReal Engine). 400cd/m2 fényerő 2ms válaszidő tehát játékra is jó, teszi mindezt maximum 130Watt maximális fogyasztással bár annyit még nem sikerült elérnem vele. Négy beállítható profillal, külön szabályozható energiatakarékossággal. Energiatakarékos módban 41Watt a fogyasztás, készenlétben maximum 0,1W. A Wide Color Enhancer Plus színjavító technológiának köszönhetően a színek élettel teliek. Hála Istennek én olyan panelt fogtam ki amire a felhősödés (clouding) nem jellemző. Ha éjszaka totálisan fekete képet nézek és ide oda mozgatom a szemem, pár helyen minimálisan észrevehető. A Samsung monitorom után ehhez is kaptam panel tisztító kendőt. Csak víz kell hozzá és nem is látszik semmi, de amúgy sem szokásom fogdosni.

Csatlakozók
4 HDMI
1 DVI
1 D-Sub
1 RGB/Scart
1 Komponens
1 Optikai
2 Jack
3 USB
1 LAN

DTV tuner, DVB-T/C/S2, CI+ beépítve

Hang

Dolby Digital Plus, Dolby Pulse, SRS TheaterSound. Meg kell hagyni, egész jó munkát végeztek a Samsungnál. A beépített 2x10 Wattos (Lefelé sugárzó+Full Range) hangszórókat elrejtették, a TV így is jól használható, de a mozizáshoz elkell a jó rendszer. A készüléket hangok terén is a testreszabhatóság jellemzi.

Távirányító

A megszokott Samsung távirányítók új verziója, kapcsolható világítással, könnyen elérhető funkciógombokkal. Hamar meg lehet szokni a rápillantás nélküli használatot vele, jól van felépítve, a menürendszer átlátható.

Szemüvegek

4 szemüveget adtak a TV-hez, oldalt a felső peremen található a bekapcsoló gomb rajtuk. Ha a készülék kilép a 3D módból, a szemüvegek energiatakarékosságból kikapcsolnak. Ezekhez is adtak kék Samsung tisztító kendőt.

TV-adás

A nagyfelbontású csatornák, a szolgáltatómnak hála gyönyörűen festenek, öröm nézni őket. Sajnos a sima TV csatornák változatlanul kritikán aluli képminőséget produkálnak 2012-ben, de a képminőség így is sokkal jobb mint az eddig használt TV-ken. A legtöbbet alapból nem nézem, az ismeretterjesztő csatornák képét pedig kezdik szép lassan javítani, HD felbontásúvá alakítani. A műsorújság gyorsan elérhető, rövid tájékoztatást ad az aktuális tartalomról. Felvételeket ott tudunk beállítani, ezeket menthetjük külső adathordozókon az USB porton.

Videólejátszás 2D-ben

Képminősége nagyon jó, élénk színek, tűéles kép. A képfeldolgozó technológia tökéletes, a Motion plus-t tisztára állítottam. Két csúszka segítségével manuálisan is állíthatunk, ezek az elmosódás és a torzításcsökkentés. Modern nagyfelbontású gyors felvételeknél teljesen élethű "ott ülök a stadionban" élményt nyújt. A régi filmeket is fel tudja dobni de óvatosan kell bánni a beállítsokkal mert hamar műanyaggá varázsolhatjuk a képi világot. Teljesen kikapcsolhatjuk de a "Tiszta" profilt aktiválva, nagyon szép folyamatos képet kapunk ami természetesnek hat. A fekete fekete a kép színekkel telített, kontrasztos. A feliratok, hangsávok beállítása pofon egyszerű. Ha egy filmből kilépünk majd később folytatni szeretnénk, a TV megjegyzi a pozíciót így nem kell tekergetni. A lejátszó felépítése letisztult, átlátható.

A képeket egy kis Kodak géppel csináltam, elnézést a minőségért, sajnos nincs jobb gépem.
Drive

3D

Azt kell mondjam, ha valaki 1 évvel ez előtt azt mondja 3D TV-t vásárolok kinevetem. Annyira nem érdekelt a technológia, moziban sem ájultam el tőle ,nem akartam támogatója lenni a "forgassunk mindent 3D-ben" jövőképnek.
Nem bántam meg hogy végül ilyen TV-t vettem mert sokkal jobb a 3D hatás és a képminőség mint a mozikban.(Pár hete láttam a Prometheust 3D-ben az egyik legújabb moziban és csalódás volt, mind a képminőséget, mind a "háromdé" élményt tekintve) A kép éles, tiszta, dolgozik a hardver szépen precízen. A mélységek, távolságok megvannak, testre szabhatók és a 3D hangnak köszönhetően teljes élményt nyújtanak. A színek nem szenvednek csorbát az aktív szűrős technológiával felvértezett TV-n. Kevesebb fény jut ugyan át a szemüveg lencséin, rövid megszokás után észre sem venni. Állítható a perspektíva, a mélység és van optimálizáció menüpont, érdemes megnézni a különbséget, szerintem az emberek eltérő szeméhez szolgál. Side-by-Side 3D vertikálisan, vagy horizontálisan elválasztva, valamint 2D->3D konverter lehetőség a beállításokban.

Filmek:
Tökéletes élmény, tűéles kép az 1080p-s tartalmak lemásznak a képernyőről. Színhűség és képélesség jellemzi, nekem jobban tetszik mint a mozikban használt passzív technológia.

Játékok:
A játékok beépített 3D technológiája sok esetben 720pre állítja a felbontást és rosszabb képet ad mint a beépített 2D/3D konverter.A konverter teret ad a játékoknak, nem 2D papírlapokat nézünk eltérő mélységben, hanem valóságosabb 3D objektumokat. Nagy élmény 3D-ben horrort,fps-t vagy autós játékot játszani, de feldobja az oldalnézetes programokat is. 2 óra után fárasztó így játszani úgyhogy ez a lehetőség inkább a baráti összejöveteleken dobja fel a hangulatot.

Dirt2

[L:/dl/upc/2012-09/04/29967_rge3yrunrihh4pqz_dirt22.jpg](IMG:/dl/upc/2012-09/04/29967_rge3yrunrihh4pqz_dirt22.thumb.jpg)(/IMG)[/L]

Just Cause 2

Smart TV funkciók
A Smart TV, az okostelefonokhoz hasonló App rendszert használ. Böngésző, Google alkalmazások, Youtube, Twitter-Facebook, és a főbb híroldalak mind megtalálhatók benne így az ember gyorsan hozzáférhet fiókjaihoz. Az alkalmazások ide oda pakolgathatók így kialakítva az egyéni felületet. Tapasztalatom az hogy rendszer-frissítéseknél a rendszer ezeket visszarendezi kénye kedve szerint. A Youtube kicsit el lett szúrva az utóbbi időben, minden betű beírása után elkezdi keresni a beírt szöveg találatait, így ha valaki nem gépel gyorsan a távirányítóval, Wi-fi esetén várnia kell kicsit hogy tovább tudjon pötyögni. A böngészőt megnéztem de szerintem használhatatlan, körülményes a távirányítóval netezni. A híroldalak gyorsan működnek egyeseknél a kép a képben funkció is működik így látjuk a reklám meddig tart és visszaléphetünk TV-zni. A kezelőfelületről elérjük képeinket, zenéinket, a felvett műsorokat és más fájlokat a csatlakoztatott eszközökön.
A Samsung saját alkalmazásainak külön alkalmazást szentelt. Letölthetünk Appokat melyeket telepíthetünk/törölhetünk. Telepítve megtalálható az Explore 3D alkalmazás melyen 3D tartalmakat nézhetünk. Természetfilmek, sportvideók, zenei videók, rajzfilmek találhatók meg eredeti nyelven.

USB-adathordozók használata
Külső merevlemezt, pendrivet gond nélkül és gyorsan felismer. Fájlkezelője a Smart rendszerből is elérhető, egyszerű program. Kiválaszthatjuk milyen típusú fájlt szeretnénk elérni és csak azokat jeleníti meg. Az adathordozókra meghatározott kapacitás fölött menteni is tudunk. A felvétel lehet azonnali, vagy beállított. Ahhoz hogy a készülék felvételt készíthessen formázást kér, melyet gyorsan elvégez, egyéni mappaszerkezetet beállítva.

Wi-Fi
A készülék beépített Wi-Fi vevővel rendelkezik, csak meg kell adni a routerhez szükséges kódot és már megy is a móka. Ha mellőzzük a kábelt, Wi-Fin keresztül használhatunk mindent. A programok zökkenőmentesen futnak, a nagyfelbontású tartalmak is folyamatosak, de ehhez elkell egy jó router. Okostelefonunkról küldhetünk tartalmakat a TV-re de vezérelhetjük is ha letöltjük az Appot az alkalmazásboltból. Gépelésnél jól jöhet a telefon, ha nem akarjuk a távirányítón bebillentyűzni a szövegeket.

Játék mód
A beépített játék mód minimálisra csökkenti az input lagot, cserébe le kell mondanunk a képjavító technológiákról. Nem túl szép a képe, szürkés, fakó színek jellemzik ezért nem erőltettem.

Szerk:
Firmware frissítés után a Játék mód megváltozott. Testre szabható lett. Minimális input lag mellett, jó képminőség, a Motion Plus továbbra is off. Köszönöm Samsung!

Összegzés

Számomra nagy előrelépés ez a készülék, az elmúlt években láttam pár TV-t de eddig nem szántam rá magam a vásárlásra, a régi leváltására. Nem bántam meg, 5 év teljeskörű garanciával nagyon megérte, szimpatikus a Samsung hozzáállása a piachoz. A készülékhez jár a garanciafutár szolgáltatás, ha bármi baj lenne, a cég intézi az oda-vissza szállítást. Csak ajánlani tudom, meg vagyok elégedve!

Ezt találtam még a készülékről:

2011-2012 európai legjobb ár/érték arányú televíziója: a Samsung UE40D6500

Legjobb minőség és legszebb dizájn elérhető áron
Teljes értékű okostévé funkciók és széleskörű csatlakoztathatóság
Lenyűgöző képminőség 2D-ben és 3D-ben is
Hihetetlenül alacsony fogyasztás a legújabb LED-es technológiának köszönhetően

Az EISA szakértői hozzátették: „Az UE40D6500 Smart TV funkcióinak, hasznos alkalmazásainak és közösségi média szolgáltatásainak köszönhetően új dimenziót nyit az online szórakozásban

Forrás: wikitech.hu [link]
technet.hu [link]

Hozzászólások

(#1) leslieke


leslieke
Jómunkásember

Grat! Jó cikk! :C

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#2) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Nekem is tetszik, ha nem is érint a dolog. LG csodatévém van, passzív 3D szemüvegekkel. :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#3) Tutu7030


Tutu7030
veterán

:C Taps a tesztnek, de a 3D-t pont a d6xxx típus esetén nem lehet dicsérni.
A németeknél pert is nyertek a samsung ellen a megtévesztő reklámok miatt ( 3D full hd-ként reklámozták a tv-t, amire sajnos nem képes ).

LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro

(#4) Flashget


Flashget
félisten

Jó cikk de ez a TV alkalmatlan a játékokra a nagy input lag miatt.
Arra inkább a D5000 való.

Realme GT Master Edition

(#5) Redneck válasza Flashget (#4) üzenetére


Redneck
veterán

Hát nem multi fpst játszom rajta. Nincs utánhúzás, teljesen jól adja.

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#6) Redneck válasza Tutu7030 (#3) üzenetére


Redneck
veterán

Ezt nem tudom, azt viszont igen hogy az 1080p-s mkv 3D filmeket simán lehet nézni és nem tűnik kis felbontásúnak. 720p-s máshogy néz ki 3D-ben.

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#7) Tutu7030 válasza Redneck (#6) üzenetére


Tutu7030
veterán

Eredeti szöveg

Google fordítóval

[ Szerkesztve ]

LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro

(#8) Redneck válasza Tutu7030 (#7) üzenetére


Redneck
veterán

Oké én pedig azt tudom hogy a moziban sokkal szarabb volt a film, passzívval :) 1080p 3D mkv megy, nem tűnik se 720p-nek se kevesebbnek. Éles, jól néz ki és ennyi. Hogy a fritzeknek miért nem volt jó azt nem tudom. Láttam már kis felbontású 3D videót. Ha a konvertert ráküldöm az 1080p-s játékra akkor is marad a felbontás és van 3D. Akkor most ez hogy van? Őszintén? Pont nem érdekel, működik és kész. Nincs minőségveszteség.

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#9) Tutu7030 válasza Redneck (#8) üzenetére


Tutu7030
veterán

Én nem nagyon használom a 3d funkciót. Engem zavar a villogás.:)
Bár, ha működne a dual play (nem a samygo-s szemüveg barkács megoldással), talán még használnám is.:D

LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro

(#10) netkoo


netkoo
senior tag

Hali Rasta ;]
Nagyon jó a cikk mint ha egy profi írta volna de még is érthető:) Még egyszer grat :C

Samsung S22+

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.