2022. október 6., csütörtök

Gyorskeresés

Abaújban egy gödörben

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Baráti kollégám szülőfalujában jártam már egyszer. Nagyon a világ végén van, nem is túl nagy település. A guglimapot ugyancsak fel kell nagyítani, hogy ki legyen írva a neve. Nincs is ott semmi, csak ...csak dombok, erdők, virágok, gyümölcsfák...meg emberek. Ha őszinte akarok lenni – és semmi okom, hogy ne
legyek az – pozitív benyomást tett rám ez az Isten háta mögötti pici falu. Nem is volt ellenvetésem, amikor lehetőségem lett ismét odamenni. Segítséget kért tőlem a kolléga, már ez is nyomós indok volt. Egyetlen kifogás lehetett volna, hogy munka után indultam neki egy oda-vissza 3 órás útnak. Na, de egyszer ki lehet bírni. Nem volt igazán szép idő. Az akciókamerát be se üzemeltem. Az ablaktörlőn csak néha kellett egyet-egyet pöccinteni, az odaúton itt-ott még a napot is be lehetett tájolni. Apró falvak során haladtunk ötvennel, köztük hetvennel, később külterületen is inkább hatvannal, mert nem csak a sok kanyar, a vizes aszfalt intett óvatosságra, de az egyre több kátyú is. Transzporterünk ekkor még terheletlen volt...illetve egy egészplatós ablak volt a rakományunk. Stabil fekvésben, tehát nem kellett miatta aggódni. Bár ha nyolcvannal csattanok bele egy gödörbe, majd abból ki...talán megemelkedik kissé. Ezt nem kockáztattam.

Oka volt persze a teherautós kirándulásnak. Felraktuk a felújított Simsont, körberaktuk zsalukővel, falazótéglával. Megfordult a fejemben, hogy nem fog felférni a készlet, de aztán mégis felpúpoztuk. Igaz, induláskor felfújtattuk a gumikat, de rakottan ugyancsak lapultak. Kérdezte is a kolléga, hogy szedjünk-e le néhányat. Most erre mit mondjak? Elindultunk hazafelé, reménykedve, hogy kibírjuk tengelytörés nélkül. Másodikkal kapaszkodtunk az iszonyatosan kátyús emelkedőn. Belegondolni is rossz volt, mikorra küzdjük le a hátralévő hetven kilométert. A harmadik falu után kínálkozott egy lehetőség más útvonalat választani. A távolság ugyanannyi, viszont tükörsima az aszfalt, csak sok a kanyar. Mi a csudának járnak ezek a rossz úton? Abaúj közepén egy olyan tökéletes útburkolat, amihez foghatóval Svájcban találkoztam. Magas súlypontú túlterhelt autómmal nem nagyon lehetett továbbra se száguldani, de élvezetes volt az utazás. Mivel forgalom alig volt, lehetett egyenesítgetni a kanyarokat, épp mint a forma 1-ben :) Öcsém! Hogy lehetne döngetni egy sportkocsival! Kezdett sötétedni, de a lámpám fényét még nem láttam. Aztán jobbra lenn láttam valami szépet.
Nahát!- adtam hangot csodálkozásomnak - De szép völgy!
Tudod mi ez? - kérdezett a kolléga – Szanticska.
Nem tudom, van-e valaki aki még ne hallotta volna ezt a nevet. Egy majdnem kihalt, aztán felkapott település. Nagyon nem bámészkodhattam, hiszen – mint említettem – nagyon kanyargós az út. Viszont az a néhány pillanat is felkeltette bennem a vágyat, hogy visszamenjek, s leereszkedjek abba a csodaszép völgybe.

Hozzászólások

(#1) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Szanticska, Szanticska... Ismerős, de honnan? Google a barátom, rákerestem. Aha! Szóval ez az a falu, ahol 10 házra jut egy templom, ez az a falu, amelynek volt idő, hogy egy lakosa volt.

Megjegyezném, hogy Ómassa is gyönyörű hely.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#2) kenwood


kenwood
veterán

Par eve Pecs kornyeken (Pecs,Komlo,Sasd stb ...) volt egy kis dolgunk ,szinten melo.
Teljesen magaval ragadott a latvany

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#3) Tutu7030 válasza Vakegérke (#1) üzenetére


Tutu7030
veterán

Ó, massa! :D Ott a nyolcvanas évek végén majdnem megfeneklettünk a busszal, osztálykiránduláson. :D A falu végi emelkedőn már majdnem úgy kellett feltolni a buszt. Ott meg minden irányba csak behajtani tilos tábla volt. A soförünk kaland kedvelő volt, így nekivágtunk az erdészeti utaknak. Szegény zuk soförök meg lestek, hogy busz jön szembe. :D Azt se tudtuk merre járunk, de jól éreztük magunkat. :)

LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro

(#4) Doze


Doze
aktív tag

Nagyanyám fáji születésű, ott pl van egy nem gyenge kastély. Egyébként észak BAZ nem egy csúnya hely. Haverom rokon gazdaságában is dolgoztam pl Litkán... (70 lakos) és fenn van a veszélyeztetett falvak listáján.

A baj nem a szépséggel van, hanem a szegénységgel. Borzasztó állapotok vannak, néhol középkor.... lehetne az emberekre is fogni, de körzetben tényleg nincs munkahely....

(#5) Vakegérke válasza Doze (#4) üzenetére


Vakegérke
veterán

Szanticskát a turizmus futtatta fel. Ezt máshol is meg lehetne próbálni.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#6) petipetya válasza Vakegérke (#5) üzenetére


petipetya
nagyúr

Mint tősgyökeres pesti, elmondom mi vinne le oda a turizmus keretén belül. Egy olcsón bérelhető kis bungi, benne egy nagy ággyal két személynek. Emellett tevékenyen részt lehetne és kellene is venni a helyi munkákban, például ganajozás a disznóólban, termény betakarítása stb.

Mert számomra egy szentendrei skanzen egy megtekintés után már unalmas.

"nincs rá lezsóidő"

(#7) Vakegérke válasza petipetya (#6) üzenetére


Vakegérke
veterán

Na ez az. Kéne az ilyen falvakban valaki, aki jó szervező képességgel rendelkezik, és a helyiek hallgatnak rá. Engedélyek beszerzése, reklám, meg ami még kell.

Szanticskán megkérik az árakat rendesen.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#8) petipetya válasza Vakegérke (#7) üzenetére


petipetya
nagyúr

+ ne legyen felkapott hely. Az említett faluba eszembe sem jutna elmenni.

Illetve legyen hozzá androidos app, amivel ki lehet választani a házigazda hajlékát, aki azt visszaigazolja vagy nem. Tehát egy Uber féle dologra gondoltam.

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#9) potyautas válasza petipetya (#8) üzenetére


potyautas
csendes tag

Tanyasi turizmus?

Tutu7030! Talán nem is akart az a busz Ómassára menni, csak elvétette az elágazásnál a fennsíkra vezető utat :D

[ Szerkesztve ]

(#10) kenwood válasza petipetya (#6) üzenetére


kenwood
veterán

Szeretned feltalalni a spanyolviaszt.
Pajtikkal szeretnenk kimozdulni a varosbol.
booking es a szallas.hu is tele van olyan berelheto hazakkal,szobakkal,amik turisztikailag jelentektelen helyen vannak.
Ha veszel egy tanyat mucsarocsogen,te is mindne tovabbi nelkul felrakhatod oda.
kerdes,hogy megerie-e neked,mint kiado ?
A masik problema,hogy a 80 eves jozsibacsinak nem biztos,hogy olyan egyszeru elmagyarazni,miert jo neki a booking.com-on hirdetni.

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.