Hirdetés

2022. október 3., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Szanticska, Szanticska... Ismerős, de honnan? Google a barátom, rákerestem. Aha! Szóval ez az a falu, ahol 10 házra jut egy templom, ez az a falu, amelynek volt idő, hogy egy lakosa volt.

Megjegyezném, hogy Ómassa is gyönyörű hely.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#2) kenwood


kenwood
veterán

Par eve Pecs kornyeken (Pecs,Komlo,Sasd stb ...) volt egy kis dolgunk ,szinten melo.
Teljesen magaval ragadott a latvany

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#3) Tutu7030 válasza Vakegérke (#1) üzenetére


Tutu7030
veterán

Ó, massa! :D Ott a nyolcvanas évek végén majdnem megfeneklettünk a busszal, osztálykiránduláson. :D A falu végi emelkedőn már majdnem úgy kellett feltolni a buszt. Ott meg minden irányba csak behajtani tilos tábla volt. A soförünk kaland kedvelő volt, így nekivágtunk az erdészeti utaknak. Szegény zuk soförök meg lestek, hogy busz jön szembe. :D Azt se tudtuk merre járunk, de jól éreztük magunkat. :)

LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro

(#4) Doze


Doze
aktív tag

Nagyanyám fáji születésű, ott pl van egy nem gyenge kastély. Egyébként észak BAZ nem egy csúnya hely. Haverom rokon gazdaságában is dolgoztam pl Litkán... (70 lakos) és fenn van a veszélyeztetett falvak listáján.

A baj nem a szépséggel van, hanem a szegénységgel. Borzasztó állapotok vannak, néhol középkor.... lehetne az emberekre is fogni, de körzetben tényleg nincs munkahely....

(#5) Vakegérke válasza Doze (#4) üzenetére


Vakegérke
veterán

Szanticskát a turizmus futtatta fel. Ezt máshol is meg lehetne próbálni.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#6) petipetya válasza Vakegérke (#5) üzenetére


petipetya
nagyúr

Mint tősgyökeres pesti, elmondom mi vinne le oda a turizmus keretén belül. Egy olcsón bérelhető kis bungi, benne egy nagy ággyal két személynek. Emellett tevékenyen részt lehetne és kellene is venni a helyi munkákban, például ganajozás a disznóólban, termény betakarítása stb.

Mert számomra egy szentendrei skanzen egy megtekintés után már unalmas.

"nincs rá lezsóidő"

(#7) Vakegérke válasza petipetya (#6) üzenetére


Vakegérke
veterán

Na ez az. Kéne az ilyen falvakban valaki, aki jó szervező képességgel rendelkezik, és a helyiek hallgatnak rá. Engedélyek beszerzése, reklám, meg ami még kell.

Szanticskán megkérik az árakat rendesen.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#8) petipetya válasza Vakegérke (#7) üzenetére


petipetya
nagyúr

+ ne legyen felkapott hely. Az említett faluba eszembe sem jutna elmenni.

Illetve legyen hozzá androidos app, amivel ki lehet választani a házigazda hajlékát, aki azt visszaigazolja vagy nem. Tehát egy Uber féle dologra gondoltam.

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#9) potyautas válasza petipetya (#8) üzenetére


potyautas
csendes tag

Tanyasi turizmus?

Tutu7030! Talán nem is akart az a busz Ómassára menni, csak elvétette az elágazásnál a fennsíkra vezető utat :D

[ Szerkesztve ]

(#10) kenwood válasza petipetya (#6) üzenetére


kenwood
veterán

Szeretned feltalalni a spanyolviaszt.
Pajtikkal szeretnenk kimozdulni a varosbol.
booking es a szallas.hu is tele van olyan berelheto hazakkal,szobakkal,amik turisztikailag jelentektelen helyen vannak.
Ha veszel egy tanyat mucsarocsogen,te is mindne tovabbi nelkul felrakhatod oda.
kerdes,hogy megerie-e neked,mint kiado ?
A masik problema,hogy a 80 eves jozsibacsinak nem biztos,hogy olyan egyszeru elmagyarazni,miert jo neki a booking.com-on hirdetni.

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#11) petipetya válasza kenwood (#10) üzenetére


petipetya
nagyúr

Negatív. Itt nem Józsi bácsi adja ki a bungit, hanem szállásházak és panziók hirdetnek. Olyan, mintha taxit akarnál nekem rendelni Uber helyett. Azért köszi.

"nincs rá lezsóidő"

(#12) petipetya válasza potyautas (#9) üzenetére


petipetya
nagyúr

Hát.. Egy tanya már félúton van a falu és Mordor között, nem biztos hogy oda vágynék. De ez már nagyon off téma részemről.

"nincs rá lezsóidő"

(#13) kenwood válasza petipetya (#11) üzenetére


kenwood
veterán

van ez is ,az is,sokszor osszefolyik a ketto.
egyebkent amig jozsibacsi kiadja neked a bungit,addig o hol fog elni?
ha pedig nem ez az egyetlen ingatlanja,akkor o is ugynaolyan szallaskiado lesz,mint a sokan a bookingon,szallason.
nincs mit..

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#14) Tutu7030 válasza petipetya (#12) üzenetére


Tutu7030
veterán

Csak most, csak neked! :D

LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro

(#15) Feketelaszlo válasza Vakegérke (#5) üzenetére


Feketelaszlo
senior tag

A turizmussal több baj is van:
Ha túltolják, akkor irányíthatatlanná válhat, hiszen a turistának előbb-utóbb igényei is lesznek, mint parkoló, gyorsétterem, szórakozási lehetőség. Sajnos nehéz megtalálni azt a célközönséget, aki pihenő vendégként szeretné érezni magát, s nem fizető kuncsaftként. Ha a falunak vára vagy néprajzi múzeuma van, előbb-utóbb akkor is muszáj lesz kalandparkokban meg kirakodóvásárokban gondolkodni, ugyanis ezek az értékesíthető szolgáltatások. S hipp-hopp a tündérmesébe illő falucskából egyszercsak Disneyland lett.
Másrészt a turizmuson belül nem csak hogy virágzik a feketegazdaság, de igencsak alulfizetett ágazat is - ez különösen igaz a belföldi turizmusra építő helységek esetében, a magyar turistának ugyanis nincs sok pénze. De amelyiknek van, az sem szívesen költi el nem bejáratott helyen. Meg különben is - ma már autóval az ország nagy része megjárható egy nap alatt oda-vissza, nem olyan könnyű már a szállóvendégekre építeni (bár mintha az elmúlt években növekedett volna a számuk).
Ilyen kellően eldugott kis falvakban, mint Szanticska persze lehet alapozni pár fős kempingekre és néhány apartmanra - pláne ha kialakul egy visszatérő vendégkör-, de közepes méretű településken már óvatosan kell kezelni a témát. Nem rejtem véka alá, mert talán úgyis érződik a fogalmazásomon, de szerintem hosszú távon több kárt tud okozni a turizmus-központúság, mint amennyi hasznot hozhat.

(#16) Doze válasza Feketelaszlo (#15) üzenetére


Doze
aktív tag

Nem magyar turistákat kell megcélozni, a nagylóvé a külföldieknél van. Ehhez viszont infrastruktúra kell, tetszik vagy nem, pottyantós budit el lehet felejteni...

(#17) potyautas válasza Feketelaszlo (#15) üzenetére


potyautas
csendes tag

Azért az én fatornyos kicsi falum elég jól meglovagolja a turizmust kb. fél évszázada

(#18) Feketelaszlo válasza Doze (#16) üzenetére


Feketelaszlo
senior tag

Ez helyes gondolat, de sajnos elég kevés példa van a sikeres alkalmazására, Mr. Külföldinek ugyanis Budapesttel gyakran véget ér a magyarországi turistáskodás. Lehet, hogy az országimázs a hibás, lehet, hogy a vidéki idegenforgalom van elmaradva - nem tudom. De ami van is, sajnos az is a fentebb leírt kórképpel küzd - Hollókőn is csak azért nincsennek kínai bazárok, mert a világörökség része. Ennek ellenére mégsem lett belőle példaértékű vállalkozás és ahogy kiöregednek az eredeti lakosok és mennek a "fejlesztések", az ottani légkör is inkább idéz egy szabadtéri folklór-színházt, mintsem egy hagyományos magyar falut.
Bár én egyébként a nagy lóvé = infrastruktúra felfogással sem értek egyet. Jól kiépített infrastruktúra a tömegturizmushoz kell, ami szerintem nem feltétlenül kívánatos egy kis közösség életében. Megrögzött vadászok pl. milliókat hajlandóak fizetni egy jó kis civilizációtól távoli szafariért (de a német vendégvadász fogalma itthon sem ismeretlen). Rengeteg hasonló apró rétegigény létezik, ami már esetleg ott hever az emberek előtt. Én ezekben több fantáziát látok, mint a kisvasutak, bob-pályák és ugrálóvárak (majdnem stadiont írtam) tömeges telepítésében.

(#17) potyautas : A falu lovagolja meg a turizmust, vagy a turizmus a falut? Az én szülőfalum is mondhatni klasszikus "üdülőtelepülés" volt, de valahogy úgy látom, hogy már nem a hely unikuma - a természet, muzeális épületek hozza lázba az idelátogatókat. Inkább csak bojonganak a faluban, megesznek egy gyrost vagy pizzát a "tájjellegű" büfében, elkészül a kötelező selfie, esetleg megnéznek egy kilátot (amihez lehetőleg nem kell 500 méternél többet burkolatlan útfelületen gyalogolni), beülnek az autóba és hazamennek. Túrázóval nem is nagyon találkozik már az ember az erdőben, de sajnos a múzeum is pang - pedig alapvetően nem lett kevesebb turista (sőt, hétvégente kész közlekedési káosz van). Lennének persze új igények, mert pl. évről-évre nő a kerékpárosok vagy futóbolondok száma, de vagy lassan reagálnak a vendéglátosok, vagy csak "trendek" után kapkodnak.

(#19) potyautas válasza Feketelaszlo (#18) üzenetére


potyautas
csendes tag

Lehetséges falu szerű faluban élni úgy, hogy a turisták is elégedettek legyenek. Meg kell találni a megfelelő arányt! Megosztok egy élményemet: "Én is örültem a találkozásnak"

(#20) Doze válasza Feketelaszlo (#18) üzenetére


Doze
aktív tag

Nem tudom, nekem közvetlen tapasztalatom Ausztriával van, persze szezont a fazonnal, de azért pl vannak falvak ami pl nem síparadicsom közelében vannak, másrészt nyáron is van forgalom dögivel, és igazából nincs semmi.. max tényleg túrázás, és a kikapcsolódás mindentől távol, nem amolyan bazári falvak mint amit te is említettél van turista dögivel, de mégis kulturált, csendes, megmarad az a hited/érzésed hogy te eljöttél az isten háta mögé, de nem mert egy 30 szobás szállodában vagy.... de mégis megvan az az érzés.

Itthon, főleg a vidéki turizmus kimerül 1-1 búcsú szerű kirakodással, lehet enni medvecukrot, meg vehetsz egy bizbaszt a rokonnak...

Szerintem a kulcs az hogy magát a falu "életét" nem szabad felrúgni, ha van 5 tehene xy embernek akkor azt hajtsa végig ugyan úgy a falun mint 50 éve, reggel 5 órakor, este meg vissza, hiába egy 100 szobás szálloda tulaja (pl osztrákoknál így megy, a hollandok meg letérdelnek minden reggel hogy ááááá vazzeg de király)

(#21) potyautas válasza Doze (#20) üzenetére


potyautas
csendes tag

Bregenz, tartományi székhelyt csak a folyó választja el attól a falutól, ahol olyan épületet láttam, hogy az udvarra pékség nyílt, a főutcára istálló. Egész biztos az volt, hiszen a muskátlis ablakon belesve láttam a teheneket is. Nálunk - piciny falumban - korlátozzák az állattartást a vendégek miatt, sőt még a falut-rengető romadiszkót is. Utóbbit nem elég hatékonyan, pedig ennek aztán semmi köze a falusi hagyományhoz.

(#22) Vakegérke válasza potyautas (#21) üzenetére


Vakegérke
veterán

Régen szinte minden háznál volt tehén. Reggel a csordás felügyelete mellett mentek a legelőre, ahogy a disznók a kondással. Alkonyat tájban mentek haza, mindegyik jószág pontosan tudta, hogy melyik udvarba kell befordulni.
Ma már ritka, hogy valahol tehén legyen. Régen se dúskáltak az emberek a pénzben, mégis tartották, bizonyára nem ok nélkül.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#23) potyautas válasza Vakegérke (#22) üzenetére


potyautas
csendes tag

Valóban nem dúskáltak a pénzben, éppen ezért kellett a jószág. Viszont működött a cserekereskedelem.

(#24) Vakegérke válasza potyautas (#23) üzenetére


Vakegérke
veterán

Ha a csórók is tudtak jószágot tartani, ma ugyan miért nem?
Anyám Tolna megyében lakik. Akinek vannak tyúkjai, gond nélkül el tudja adni a tojást. Akinek tehene, (bár ez ritka,) gond nélkül el tudja adni a tejet.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.