Épp borsznob vagyok. Van benne ráció.
Sokan persze megpróbálják ilyenkor letörni az ember lelkesedését, mondván, hogy mekkora sznob, a bor az bor, aki olyan hülye kis fétiseket vesz a borok mellé, mint például dekanter, az mekkora gáz arc már, hiszen bort szellőztetni a nyitott palackban is lehet. Borhűtő szintén sznob dolog, ott a rendes hűtő, befér jópár üveg, annál több meg minek.
Tényleg lehet szellőztetni és hűteni is bármivel.
De amíg ezek az emberkék nem másztak haza egy átborozott este után az enyhén csípős hűvösben, úgy, hogy túl voltak egy felvezető szekszárdi Cabernet Franc Barrique 2004, egy argentin Shiraz, egy Tikvet (makedón Merlot) és végül egy valóban isteni Vincze Bélán (Egri Cabernet Sauvignon Barrique, 2000), nem éreztek rá erre az állapotra, addig nem tudják, hogy mit gondolnak értelmetlen sznobságnak. Ja, a borokkal egy igazi B@RoN-féle enyhén csípős, konyakos-szilvás májpástétomos vacsit kísértünk, úgy (nem) mellékesen... (brutál finom volt, totális telítődésig evett mindenki)
Pont annyira hülyeség, mint a belvárosi bérházak ornamentikájában gyönyörködni, vagy hosszan enni kedvenc ételünk, kiélvezve minden pillanatot. Tényleg értelmetlen annak, aki nem érez velünk hasonló módon. Nincs ezzel baj, én sem tuningolom 900 lőerőre az autóm, nem költöm a gatyám is hibátlanul szóló hifire, és nem érzem át a mélységét ezer dolognak. A lényeg, hogy mindenki azt csinálja, amitől ő boldog lesz, és ne nézzen hülyének másokat, amiért őket más dolgok boldogítják, a mi kis szent hülyeségünket meg le sem sz@rják.
Vincze Béla. Nagyon kemény. Nem kettő, hanem tizenkettő üveggel kellett volna kérni belőle (Sauvignon és Franc, 2000, barrique). Kifejezetten nem kedvelem az egri borokat úgy nagy átlagban, de ez, baszkikáim, ez csodálatos volt! Ilyen egy bor, ami közel 7 éves, ütős, erős, mégis komoly, méltóságos. A múltkori ihatatlan Kopár Cuvée után visszatért a hitem.
Béláim az Úrban: Vincze Béla forever! Van ráció a borsznobságban.
Borsznobság
[ ÚJ bejegyzés ]
-
#95590400
törölt tag
valaki vhol eltévedt ezzel kapcsolatosan. a dekantálás a palackozott borok kibontása, levegőztetése, azaz az üledékről való kitöltése levegőztető edénybe (aka kancsó). általában borversenyek előtt alkalmazott eljárás.
a söprőről történő levételt normális köznyelv és tudtommal a szaknyelv is fejtésnek hívja. még nagyobb borászoktól (dolgozunk párnak egyéb vonalon + valaha pincénk meg 10 ha szőlőnk is volt) is ezt a szót hallom használni.
[Szerkesztve] -
-
zsiga667
addikt
válasz
Overlocker #2 üzenetére
Pl. gimnáziumban tanítják művészettörténet órán.
Parci, te meg jól teszed hogy nem hallgatsz senkire ilyen kérdésekben, mindenkinek vannak ''hülyeségei'' és ez így normális.Bár egy sörcsappal jobban jártál volna...
-
Crizal
tag
''Túl rövid az élet, hogy szar borokat igyunk'' by Rátgéber László
A Kopárral kapcsolatos véleményed előzményét nem találtam, érdekelne mert igen kiváló bornak tartom! -
Dekantálás [link]
A bor leválasztása a seprőről. Tiszta bor leszívása az üledékről. Magyarul nem mást, mint áttöltést jelent. Az idősebb boroknál a palack alján keletkezett üledék eltávolítása során használjuk az eljárást. A fiatalabb vörös és fehér (ritkán) borok esetében levegőztetés céljából használjuk, így több oxigénhez jut a bor, és jobban kinyílik a fogyasztó felé.
Dekanter: levegőztető edény -
Overlocker
veterán
ezt a szót honnan vetted ''ornamentikájában''?
Nemsemmi
-
Mi az a dekanter?
Még van hozzászólás! Tovább
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Mobil flották
- Renault, Dacia topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Óra topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...