2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Samsung Galaxy S5

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Határozott állításom, hogy ez a készülék a Samsung eddigi legjobb terméke. Még ma is. Inkább úgy fogalmaznék, hogy főleg ma (2016). Persze csak ha azt nézzük, hogy az elmúlt két évben (mióta ezt a készüléket kiadták) mit is szart, mármint szórt piacra a Koreai vállalat. Mert ez a termék sokak szerint elavult...

...de jobban belegondolva mégsem. Én nagyon örülök annak, hogy csak most, egy Galaxy S6 Edge (garantáltan nem lesz teszt, bár ez is felülmúlja az S7-et, de nézzük a két végletet most; Az elkövetkezendők során a legújabbat, vagyis az S7-et, most pedig a legjobban, vagyis ezt!) és egy S7-es mély-ismerete után kaparintottam csak kézbe ezt a készüléket. Mert ezek után merem bátran állítani az előszóban taglaltakat. Nézzük, mit mutat és mit tudhatunk a termékről?!

Egy külsőleg szép, elegáns darabot láthatunk. A készülék minden oldalán van valami történés. Hogy ez jó-e vagy sem, döntse el mindenki maga. Leggyakoribb kapható színei a fehér és a fekete (sötétkék), egyedieket meg csináltatni lehet. Elölről egy teljesen fedő plexit láthatunk (két kivágást leszámítva), kellően fényelnyelőt, hogy ne csillogjon drasztikusan, de nem matt. A plexi egy III. generációs Corning Gorilla Glass, mely igen erős és jól bírja a pofonokat (remélem azt már nem kell megemlítenem, hogy egy kapacitív digitizer is van benne, 10 ujjas). Sajnos a készülék kialakítása azonban nem segít hozzá ehhez, könnyen lehet úgy elejteni, hogy darabokra törjön ez a rész. És sajnálatos módon a javítása sem olcsó. A két kivágás, az alján és a tetején található, de akkor már kezdjük lépésről lépésre.

Középen látható a kivágás, mely az előlapi hangszóróból áradó hanghullámoknak ad utat. Ez a hanszóró nem mondható túlzottan hangosnak, viszont tiszta és egy fém keret védi. Ettől jobbra kivehető a fény- és távolságérzékelő, illetve kicsit távolabbra a 2 MegaPixeles előlapi kamera. Képeit inkább ne elemezzük, de videó felvételre megkapta a FullHD-t. Ha a hangszórótól jobbra tekintünk, akkor sem vehető ki az értesítő LED, de durván olyan távolságra van a hangszórótól, mint a kamera. A LED erősen fogalmazva sem világít erősen, de ha villog, van ereje. Színei alapból a kék és itt gyakorlatilag megállt, de különböző programokkal van lehetőség kihozni rajta az RGB skála egy részét. Ezek alatt egy SAMSUNG logó, ami a készüléken még elő fog fordulni, alatta pedig az 5,1 hüvelyknek örvendő, 16:9-es képaránnyal rendelkező, FullHD SuperAMOLED megjelenítő foglal helyet, mely 432 ppi-t tesz lehetővé. És még mindig nincs vége. A megjelenítő mellett elég vaskos keret van, ami kellemesebb rálátást nyújt, de egykezes használat közben messzebb kerülnek a dolgok. A látvány érdekében a képernyő túlszínez, szoftveresen. Így ez kikapcsolható, de önmagában nem élethű a kép.

A megjelenítő alatt középen egy alacsony, de széles HOME gomb foglal helyet, amibe egy ujjlenyomat felismerőt is csempésztek. Az ujjunkat végig kell húzni rajta föntről lefelé, csak így ismer fel. Balra tőle haloványan kivehető a recent érintőgomb, mely a tálcára helyezett alkalmazások listáját fedi fel. A HOME gombtól jobbra pedig a hasonló tulajdonságokkal rendelkező, de más funkciót betöltő vissza gomb kapott helyet. És igen, itt elméletileg befejeztük a szembőli nézetet.

A készülék eredeti hátlapját nem tudom bemutatni (csak a netről lopott képen, ott felül), de egy félgömbös mélyedésekkel telített, kellemes fogású műanyag, szoros patentokkal. Amit az előző képen láthattatok, az egy úgynevezett S COVER tok. Ez a tok kommunikál a készülékkel hátlapi érintkezők és előlapi mágnes segítségével. Sok féle ilyen tok van a készülékhez, mindegyik mást tud, szerintem egy jó megoldás a hétköznapi gyors feladatok megkönnyítésére, mint telefon felvétele, fényképezés kicsiben vagy időjárás megtekintés, esetleg sport. Ezeket legalábbis tudja ez a tok is, az előlapot takaró burok elvétele nélkül is. Ezt a tokot a tulaj, a McTisztít KFT igazgatója hagyta rajta, programozási megbízásból kaptam a készüléket.

Ez a tok hátlappal együtt csatlakozik a készülékhez, mert csatlakozók borítják. Pontosabban azon érintkezők, melyek elmondják a készüléknek, hogy milyen állásban mit csináljon. De elég a 'tok'olásból! Ha a hátlapot eltávolítjuk, a készülék menten jelez, hogy ez hiba volt. Ugyanis lépten nyomon emlékeztet rá, hogy ő csak akkor vízálló, ha a hátlap és az alján lévő csatlakozó fedele kellően be van csukva. Itt a vízállóságra kitérnék egy picit. Furcsamód van ugyanis megfogalmazva a Samsung által ez a tulajdonsága;

"A készülék vízálló egy méteres vízmélységig, vagy 30 percig!"

...gondolom mert utána kinyit egy zsilipet és zsupsz, be a víz. Vagy ennyi idő kell a H2O-ban oldódó alkatrészeknek? Minden esetre, furcsa. Nem kísérleteztem. De térjünk is vissza a hátlap eltávolításához.

Ami talán legjobban szembetűnő, az a főkamera. A főkamera egy indokolatlanul nagy kávával rendelkező, önmagában fókuszálásra alkalmatlan 16 MegaPixeles modul, mely maximális videórögzítése 3840 x 2160 pixel 30 fps sebességgel. Nos, az egy állapot, hogy képes erre a felbontásra, de minőségre sehol sincs például a 13MP-s Cubot S500-hoz képest. A kamera alatt egy kicsi ovális keretbe foglalva felfedezhető balszélen egy gyenge LED, középen egy, a kamera segítségére beépített lézeres egység (ezzel fókuszál a kamera), mely utálja a tükröződő felületeket, valamint jobb szélen egy pulzus mérő. Ebből a nézetből a kamerától jobbra egy kis kör domborulat rejti a vibramotort, alatta pedig egy fémkupakot láthatunk, mely alja egy MicroSD foglalatnak és teteje egy MicroSIM kártya foglalatnak. Az érzékelőktől balra látható az az öt érintkező, melyekből vannak tokkal kommunikáló részek és vannak Wireless töltést fogadó fülek (ez a töltési lehetőség is egy hátlapba van építve). Ami a képen még látható, az az akkumulátor. Az akkumulátor ebben az eszközben olyan dolog, ami előtt tisztelgek. Holott csak egy 2800 mAh-os Li-ion egység, amit kihoz a készülék belőle, az megdöbbentő. Én sosem gondoltam volna és vagy hittem volna el, ha nem magam tapasztalom, hogy egy két éves akkumulátor napi használatban, folyamatos 4G mobilnettel, Wi-Fi-vel, aktivált Bluetooth-al és GPS helymeghatározással ÖT 5!!! napot képes elmenni. Erre ma semmi nem képes, ilyen körülmények között, két éves akksival...

Amit itt láthatunk a továbbiakban, az a főhangszóró. Ott keresd, ott az a pici, visszacsillog a varrótűvel lyuggatott fémfedőn a fény! Megvan? Na, ennyit is szól... De vigasztal, hogy azt tisztán teszi. (Arról a két csavarról nem írnék semmit!)

Ha már az alján vagyunk, menjünk körbe. Itt egy furcsa megoldással találkozhatunk, ez a töltő és adatátviteli port, mely egyszerre 2.0-s és 3.0-s USB port. A 2.0-s részébe bedugható sztenderd MicroUSB. Ott pedig, amit most nézel, mi a fele lehet, az a vízzáró gumivégződés. A csatlakozótól balra egy mikrofon nyílása látható. A készüléket szemből tekintve baloldalt a hangerő szabályzó gombok vannak,

Jobb oldalt pedig a POWER gomb.

A készülék teteje más tészta. Itt előbb kaptok képet, hogy legyen idő a megemésztésére.

Ebből a nézetből balra egy 3,5 mm-es Jack csatlakozó látható. Középen semmi. Jobb oldalt pedig egy mikrofon nyílása, tőle mégjobban jobbra pedig egy Infra található. Átverés, nem működött az ezeréves infra kommunikációs pendrive-ommal, nem fogadta a fájlokat... Nem, ez TV távirányító. Egybefoglalva a méretei 142x72,5x8,1 mm, súlya pedig 145 gramm.

Most, hogy elemeztem kívülről, nézzük, mit rejtenek a színfalak mögött. A készülék lelke egy Qualcomm Snapdragon 801, mely QuadCore-os és 2,5GHz-n pörög, mindezt teszi 32 Biten. Videokártyából egy Adreno 330-at kapott. A belső ROM 16GB, ez bővíthető ugye kártyával, 128GB-ig. A szoftverre sosem szoktam kitérni különösebben, mert csak programok. Azt viszont kiemelem, hogy rengeteg támogatottsága van mai napig ennek a készüléknek. Amikor megkaptam a megbízást, 4.2-es droid volt rajta és 6.0.1-el adtam vissza. Azt azért elmondom, hogy saját megfigyelések alapján, habár nem okvetlen erre az eszközre, hanem az összes Samsungra vonatkozik, hogy ezen verziószámok közötti felületi változás nem történt a fejlesztések során.

Dobozolás; Észrevettétek? Kimaradt az, amivel kezdeni szoktam. Nem baj, nem maradtatok le sokról. Ugyan olyan, mint az eddigiek, amiket bemutattam.

Hozzászólások

(#2) Mr. Y válasza #20749568 (#1) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog (1)

Pedig határozottan játszottam rajta a Jelly Been rejtett játékkal. A készülék elő-kategóriás, már ha van ilyen megfogalmazás, amolyan előfizetéshez-ingyen-adjuk típus.

But who is watching the guardians?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.