2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Huawei P20

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Régen jelent már meg bemutatóm, de most terveim szerint özönleni fognak. Lássuk az első példányt ebből az évadból;

Szolid méret, hatalmas kijelző és visszafogott notch – ez jellemzi leginkább a készüléket.

A Huawei aktuális csúcskollekciójának középső példánya, a P20 kerül most bemutatásra. A széria három üdvöskéje nem csak hardverben, de méreteiben is különbözik, nem beszélve a kinézetükről.

Doboza egy egyszerű fehér tégla, ellátva aranyozott karakterekkel, mely a márkát, annak szimbólumát és a Leica kamerarendszert reklámozza. A doboz oldalain van információmatrica, egy másikon a modell megnevezése aranyba vésve, alul pedig még több információ.

A doboz tetejét leemelve megpillanthatjuk magát a készüléket, mely egy vékony műanyag tálcában pihen. A tálca alatt egy karton doboz rejlik, mely magába foglalja a SIM tűt, egy rövidebb és egy vaskos leírást, illetve egy áttetsző szilikon tokot, mely egy selyem tapintású vékony nejlonba van rejtve. Ezt kiemelve egy nagyobb rekesz van, amiben található a gyors-töltő, mely 5V 2A, vagy 4,5V 5A, avagy 5V 4,5A töltésre képes. Ez 1 óra 10 perc alatt tölti fel a telefon 3,4Ah-s Li-Polimer akkumulátorát. Találunk itt még egy USB Type-C kábelt, amely nagy csalódottságra csak töltésre alkalmas. Kihagyták belőle az adatkommunikációs (RX és TX) szálakat. Gyakorlatilag aki kábellel akar gép-összeköttetést, az vegye meg külön. Tovább tekintve az elszomorító látvány (már akinek, természetesen); Type-C fülhallgató és Type-C-3,5mm Jack átalakító. Tehát nincs Jack a készüléken

Kezdjünk mindent elölről...
A készülék előlapján egy 5,8 hüvelykes képernyő található, IPS levilágítással, kerekített sarkokkal és egy apró szenzorszigettel. Felbontása FHD+, vagyis 1080×2240 pixel. A panel védelméről Corning Gorilla Glass üveg gondoskodik, integrált kapacitív érintés-érzékelő résszel, mely 10 ujjunkat képes érzékelni. A készülék méretei 149,1×70,8×7,7 mm, vagyis túl sok káva nem fért rá. A készülék továbbá 165 grammot nyom.

A szenzorszigetben minden kör alakú, de nem minden látható. Balról jobbra haladva egy beszélgetési hangszóró, melyhez tartozó védőrácson mintegy 31 darab lyuk található, ha el nem számoltam... Középen van ami nem látható, a kör, ami két félkör. Ezek a fényérzékelő és a távolságérzékelő szenzorok. Felette egy nagyon apró RGB értesítési LED. Jobb szélén és utolsó sorban az előlapi szelfi kamera. 24,8 MP felbontással és szoftveresen művelt „szépítés” funkcióval. Azonban sokkal jobban is működne, ha volna benne fókusz lehetőség. De nincs...

A képernyő alatt található egy oválisra sikerült mélyedés, mely fizikai gomb hatását akarná kelteni, de ez nem sikerül neki. Ebben van az ujjlenyomat-felismerő, illetve mérete és formája miatt lehetőség van ezt használni a rendszer navigálásához, így a képernyőből nem vesz el terültet a navigációs sáv. Csak ha akarjuk. De akkor sem túlozza el. Az ujjlenyomat felismerő sebességéről csak annyit, hogy nem sikerült még olyan gyorsan hozzáérni és elkapni a kezemet, hogy az ne azonosította volna, illetve hogy tévedjen. A szenzor folyamatosan aktív, így ébreszteni is lehet vele a készüléket.

A készülék fémházas, így tetején látható a két antenna csík, melyek nem szimmetrikusan, de közre fogják a másodlagos mikrofont. Infra port nincsen. Bal oldalon a SIM (melyből nano méretűt fogad) és SD (amiből pedig micro kivitelt) tálca kinyitására szolgáló lyukon kívül csak a fémház látható. Jobb oldalon helyezkednek el a hangerő gombok, nagyon lapos és hosszú kivitelben, szintén fémből. Alatta a bekapcsoló gomb, mely vékonysága ellenére magában foglal egy piros csíkot, süllyesztve. A készülék alján szimmetrikus elrendezésben balról jobbra a mikrofon, Type-C 3.1 és végül a hangszóró nyílás tekinthető meg.

A készülék hátlapja Corning Gorilla Glass üveg, vagyis pont olyan sérülékeny, mint az előlap. Ráadásul a kamera kitüremkedő, innen eredhet a test vékonysága. A hátlap dizájn egy mókás kedvű gyári munkásnak köszönhető, aki 90 fokban elforgatva tette fel a készülékeket a nyomda futószalagjára, így minden felirat, beleértve a márkát is, oldalt fektetve olvasható. Persze erre rá lehetne fogni, hogy fényképezőgép kinézetet kölcsönöztek neki, de szerintem az én variációm jobban hangzik.
Felül bal oldalon található a vertikálisan elhelyezett duál kamerarendszer, 20 MP monokróm és egy 12 MP RGB szenzor. Alatta horizontálisan két fekete pötty, ezek felelősek a tökéletes fókusz belövéséért és a megfelelő színhőmérséklet kiszámításáért. Még lejjebb egy kéttónusú, két LED-ből álló vaku, melybe elég volt csak egyszer belenézni közleről... Ez alatt már fektetve a Leica márkanév és alatta egy kis tudnivaló a kameráról; SUMMINUX - H1:1,6/17 ASPH. Ennél még lejjebb haladva már a készülék aljánál van a márkajelzés. A hátlapon a további érdekességek abban merülnek ki, hogy kék.

A készülékhez érdekességnek jegyezném meg a kiegészítők egyik formáját, az "okos"tokot. A készülék érzékeli, hogy rajta van, beállítható a fajtája és tudja az alábbiakat: Készülék ébresztése/altatása - ez utóbbi esetében általunk meghatározott ideig megjelennek az ablakban olyanok, mint az óra, töltöttség, dátum, időjárás; Hívások kezelése - felvehető, lerakható, itt jelenik meg a hívó fél, üzeneteket is kiír ide és kezeli hívásként a Viber, Facebook és egyén távbeszélő alkalmazásokat. Többre szerintem nem képes, legalábbis én nem találkoztam ezen felül más funkciójával. A tok lehetővé teszi a zárt állapotban való telefonálást, de a hangot az eredeti 31 lyuk helyett mindössze 7 lyukon engedi tovább. Megemlíteném még hogy a tok funkció szoftveresen kikapcsolható, nem úgy, mint a Samsungom esetében...

Hardveresen egy Hisilicon Kirin 970 dobog benne, 4 darab 2,36 GHz-es és 4 darab 1,84GHz-es mag kíséretében. RAM szempontjából nem szűkölködik, 4GB jutott neki, abból is 1833MHz-es változat, amit rendkívül jól kezel le. 2,4-2,6GB van szabadon, ha éppen csak a rendszer fut. Grafikus kártya terén egy 12 magos ARM Mali-G72 MP12 van benne, mely 767MHz-es sebességgel viszi minden mai, legkomolyabb játékokat is.

Mobilhálózatok terén mindent lekezel, ami csak kell a mai világban. GPS-e rendkívül pontos. Bluetooth téren 4.2-es változat került bele. NFC támogatás van, de a vezeték nélküli töltés kimaradt... itt én nagyon nagy negatívot látok!!!

A kamerára kitérnék egy kicsit. 4K rögzítésre képes 30FPS-el, FullHD és FHD+ rögzítésre 60FPS-el, de rövid ideig képes tartani a 240, illetve a 960FPS-t is. Ezeket FHD minőségben. A képstabilizátor valami rendkívüli, ez nagy pozitív pipa. Fókusza pontos és nagyon gyors, a mesterséges intelligencia pedig még monitoron vetítve is felismeri a macskát.Videó és képi anyagot nem áll szándékomban prezentálni, mivel több ezer tartalom van róla a neten.

Szoftveres téren egy Android 8.1.0-án alapuló EMUI 8.1.0 fut a készüléken, naprakész állapotban és hosszú ideig várható rendszeresítéssel.

Az IP tanúsítványról a gyártó nem tett közzé semmit, de az interneten fellelhető bemutató szöveges/videó tartalmak erősen utalnak a készülék vízállóságára. De ezt nem én fogom letesztelni...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.