2020. október 31., szombat

Gyorskeresés

Doogee Titan 2

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az erősségei fogják megölni...
Bemutatásom tárgya a címben említett készülék, IP-címe pedig nem publikus!
Eme készülék összes hibáját az okozza, hogy hibátlanra akarták tervezni!

Az egyik, tisztán látható a képen. Nem tűnik fel? A tetején van egy kiálló pöcök!

Hogy mire szolgál, legyen, formabontó cikket írok korábbiakhoz képest, elmondom már most. Nos, a készülék vízálló!
Hogy mi ezzel a baj? Alapvetően semmi! Minden bemeneti és kimeneti (fizikális csatlakozó) pontja egy helyen van, a tetején, melyet a vízhatlanság kedvéért egy komoly, vastag gumidugó zár le. Csakhogy ott van a pöcök.. A pöcök, ami arra szolgál, hogy beakasztva oda körmödet (vagy egyéb alkalmatosságodat, legyen az sörnyitó vagy csillámpóni) ki tudd nyitni. Igen ám, ez önmagában nagyszerűen hangzik.. Persze. És miért is ne nyílna csak úgy ki a víz alatt? Ott miért ne akadhatna semmibe?
Erre van az a válasz, hogy nincs válasz. Költői kérdés. Kinyílt..

Szerviz I

A belseje nem vízálló, a nyák-lemez és az azon elhelyezkedő összes alkatrész vízallergiában szenved, sajnos.

Tünetek;

Észre lett véve, videó felvétel közben, hogy vibrálni kezdett a kép. Persze, a készülék víz alatt volt. Le lett állítva a rögzítés, lett csinálva vele egy fénykép (ez fontos), majd kikapcsolt. Egyszer még hajlandó volt bekapcsolni, de utána...
Közben kiderült, mégsem. Ugyanis a készülék be volt kapcsolva. Erős, 50000W-os (rá van írva) rendőrségi POWER-LED lámpával, ha körülbelül 30°-os szögben rávilágítottunk a megjelenítőre, a világosabb felületek tökéletesen látszottak, a digitizer reagált. Ez úgy derült ki, hogy gombnyomkodásokra bekapcsolt a zseblámpa. Nyilván-valóvá vált a probléma; Elszállt a levilágítás.
Akkor itt lelövök még egy infót. Gondolom ezen az oldalon nem kell bemutatnom, mi az, és hogyan működik; IPS levilágítás. Említsünk csak annyit meg, hogy magas feszültség mászkál benne. Ez pedig nem igazán bírja a vizet, kiégett. De egy szerviz megoldotta, a készülék csak a következő alkalomra várt, mikor kinyírhatná magát...

Dobozbontás, avagy a Doogee egyenruhába öltöztet

Három Dogee készülék van itthon, a harmadik majd később kerül bemutatásra. A közös az összesben még kibontás előtt; a doboz. Csak a festés más. Méretre is azonos a Nova-éval, belső felosztásra szintén, arról nem papolok. Amivel több volt benne, az egy OTG kábel (*****us, még egy adat lelőve), amit azért tartok fontosnak megemlítés szempontjából, mert ez az első készülékem Kínából (sok van/volt), amihez adtak. Továbbá egy 4000 mAh-s hálózati egység, egy üvegfólia, egy USB-Micro USB adat- és töltőkábel, használati útmutató és fél kiló pufis fólia volt még a doboz tartalma a készüléken kívül.
Hogy megmutassam a festésbeli különbséget;

Külső "szépség",...

A készüléknek jelenleg 3 generációja van, ő a középső tag. Az első, hogy úgy mondjam... hát fogalmazzunk úgy, látszik rajta, hogy ütés és vízálló. Ezen a változaton nem annyira, bár ránézésre is egy monstrum, de annak ellenére kecses.. hozzáteszem, nem kérnék vele pofont! A harmadik széria már túlzás. Konkrétan ronda, de ez ugye szubjektív vélemény, nem is bocsátkozom ezért vitába vele.

Általában hátulról kezdem az elemzést, ez most sem lesz másként. A hátlap egy gyönyörű műbőrrel borított domborzat, komolyan szép. Ezzel együtt masszív, ütésálló, amolyan törj-el-ha-tudsz kategória. Ezen a bőrborításon felül található egy fémlemez, melyen a 8MP-s Auto-fókuszos kamera és a fókuszált vaku kapott szerepet, utóbbi Mono, fehér fényű LED formában. Alul van egy kivágás, ott a hangszóró képviselteti magát.

Nem csak a feltöltött és beillesztett kép minősége miatt, alapból alig észrevehető a hangszóró. De mit is kapunk, ha levesszük a hátlapot?
Gyakorlatilag ugyan azt a látványt, mint hátlappal, csak bőr helyett gumi van, fém helyett pedig műanyag. Ha a gumi réteget eltávolítjuk, ami a vízhatlanságért felel ezen a ponton, látható lesz a dual-SIM foglalat, a MicroSD foglalat, a vízhatlan hangszóró (melyből fürdőzés után nem nagyon jön hang, ameddig ki nem rázzuk) és a 4000mAh-s akkumulátor.

A készülék alján helyezkedik el a mikrofon, amit kis-kezű emberek többnyire telefonálás közben eldugaszolnak, majd csodálkoznak, miért nincs hangjuk. Mindkét oldalán két-két gomb, bal oldalt a hangerő-szabályzók, jobb oldalon pedig a bekapcsoló gomb és egy szabadon programozható, az utóbbi a rajta lévő OS-tól függ, alapból a zseblámpa bekapcsológombja. A tetején, mint már említettem, egy gumidugó van. Najó! Alatta; 3,5-es jack csatlakozó, egy már lelőtt poénú OTG csatlakozó (beépített töltő és további adatkommunikációs készséggel), és ennyi.
Ha szemből nézzük, akkor egy 2.5D Gorilla Glass III fogad bennünket, alatta (vagy benne) digitizerrel. Mindezen alul a három muskétás érintőgomb, a megszokott elrendezésben és mintázatban, ez alatt pedig már több minden. Felülről haladva van egy 5MP-es Auto-fókusszal felszerelt kamera, egy távolság érzékelő és egy fényérzékelő. A plexin van azért kivágás is, a szintén vízálló előlapi hangszóró. Az eddig említettek között és a plexi alatt van a 4,5"-os képernyő, az említett IPS levilágítással és az eddig nem említett 960x540-es felbontással.

Belső "szörnyeteg"!

Az alcím miatt jól hangzott a szörnyeteg, valójában csak annyi van benne, mint a Nova-ba, és hasonlóan jól muzsikál.
Azért egy gyors áttekintés;

- MediaTek processzor, MTK6582 Quad-core 1,3GHz
- 1GB RAM
- 8GB ROM (éppen aktuális Oprendszer verzió dönti el, milyen arányban van a letöltő és a használati memória patricionálva)
- Kamerák, melyekről már beszámoltam
- HotKnot

Rendszer

Természetesen Android, a verziószám eldöntendő, ki mit rak rá. Eredetileg 4.4.2 KitKat volt rajta, de a GPS elégedetlen viselkedése végett felkerült az 5.0 Lollipop, bár a helyzet változatlan. Nem tudom, hogy szériahiba-e, de amint beléped a belváros hatalmas épületei közé, a GPS megbolondul.

Szerviz II

A készülék nehéz. Konkrétan nehéz. Ez persze köszönhető vaskos kiépítésének az ütésállósághoz, csakhogy ez is megnyomoríthatja az életét. Tökéletesen fejre ejtettem, a digitizerből többet élet nem jött.
A szervizben kiderült, hogy olyan shunggal csapódott a földbe, hogy habár külsérelmi nyom nem található rajta, az alaplapról LESZAKADT a KOMPLETT CSATLAKOZÓJA a digizizernek. Szerencsére ügyeskezű munkás megoldotta, mikroszkóp alatt, csakmint a levilágításcserét.
Tehát igaz erre a készülékre nagyon is; Ami az erőssége, egyszer az viszi sírba...

Összegzés

A készülék normális használat körülmények között (kistestvér ne legyen ott, ha vízben kamerázunk.....
Igen, majdnem kimaradt. |nincs vége a zárójelnek, jól látod| A videó leállítását követően meg lett nézve, a kártyára mentett. A kép az utolsó 2 percben kimerevedett, csak hangot vett fel. Az utána lévő fénykép |bár tudnám, hol van, beraknám szívesen| cifrább volt ennél. Bármilyen platformon nyitjuk meg, az első másodpercben ott a két, utána körülbelül 50 pixelenként balról jobbra haladba, fentről lefelé szürke sávokat húz, majd az egész kép szürke lesz. Érdekes jelenség, sosem láttam még ilyet.
... és nem dobáljuk attól, hogy ütésálló) teljesen rendben működik, -40 és +80 °C közötti intervallumban.
Reakcióideje gyors, minden körülmények között, leakasztani nem igazán sikerült még. RAM kezelése nagyon jól meg van írva. Kamerája gyönyörű képeket készít (bár függ attól, gyönyörű-e, amit fotózok), hangszórói tiszták és hangosak, mikrofonja szép tiszta hangot képes digitalizálni.
Konkrétan a készülék igen zord körülmények között is helytáll, ha nem pont ilyen lenne a felépítése (önmagára életveszélyes), akkor egy kimondottan pusztíthatatlan gépezet lenne. De így... Hiába tud annyi mindent, óvni kell, mint egy hímestojást...

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.