2019. július 18., csütörtök

Gyorskeresés

Cube Talk-7x U51GT-C8

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

"A legnagyobb testvér" vagy csak egy doboz amit mi építsünk?
Bemutatásom tárgya életem második tablete, egy, a címben is említett CUBE TALK-7X U51GT-C8

Hogy miért csak egy fejlesztésre szoruló, olcsó kategóriás de mégis nagy-tudású gép, annak több oka is van.
Több, mint egy éve van meg és elégedett vagyok vele (most már, fejlesztettem)!
Nézzük, mit ad nekünk önmaga, első ránézésre;
Egy egyszerű, díszítetlen, festetlen, szinte rossz ránézni kartondoboz

Hogy őszinte legyek, nem tudom, milyen ízlésficama volt a tervezőnek, de ez nem valami kecsegtető.
De mi van benne? Súlyából ítélve semmi, kinyitva azért mégiscsak. Van benne egy kilogramm papír, mindenféle VIP belépő, használati utasítások, garancialevél, csomagolás (benne volt a gép), USB kábel és gyakorlatilag ennyi. Se egy töltő, se egy OTG, hát *****us! Legalább egy Headset elvárt dolog lett volna! Na mindegy, bontsuk ki a gépet is, ha már megtaláltuk...

Külső

Ránézésre egy Wayteq xtab 7Q koppintása is lehetne. De ez csak itteni szemmel valójában a Wayteq a Cube cég Közép-Kelet Európai disztribútora. Tehát a gép ide kerül, átmatricázzák, átgaranciázzák és esetenként egyedi ROM-ot is kap.
Háta egy óriás fehér festővászon, ezt ki is használtam, alkoholos filccel. Ami azért baj, mert elmosódott, viszont amikor nekiálltam leszedni kontakt spray-vel, érzésem szerint lágyult a műanyag, így hanyagoltam. Az a rész, amelyet lakkfilccel alkottam (egy kínai felirat), az persze semmi kedvéért nem akar lejönni. No, de mit takar és mi is takar?
Mint említettem, nem a legkeményebb műanyagból készült a háza, viszont ezzel szemben kellően ellenálló. Alul, a rengeteg felirat és matrica alatt (melyre nem fókuszál a kamera) található a főhangszóró. A kivágásának méretei csak körülbelüliek lehetnek, nem szedtem szét, hogy vajon mekkora az a speaker, de nem tartozik a hangos kategóriába (előzőnél jóval hangosabb, ez említésre méltó). Aztán mindezek felett van a fehér "vászon", amit lezár egy csík, mely a magába foglalt téglalap bal oldalánál egy kamerát tartalmaz. A kamera egy 1,9MP felbontású, fókuszmentes FullHD videózásra alkalmas rögzítőegység, mely 24 FPS minőségben alkot. Ha a felső téglalapot eltávolítjuk sebészeti úton, akkor feltárulkozik egy másik fehér téglalap. Elkeserítő. Feketét reméltem.... De ezen rajta van egy MicroSIM és egy normár SIM foglalat, mellyel a gép nem csak GPS és 3G mobilnetre lett alkalmas, hanem telefonálásra is. Illetve egy MicroSD foglalat, melyet (mint minden mai eszköznél) 32GB támogatásra hirdetnek, de lekezeli a 128 gigát.

Nézzük az oldalait, tetejét és az alját. Egyetlen képen be lehet mutatni az összes gombot és csatlakozót. Jobb oldalon a bekapcsoló gomb és a hangerő gombot, felül a töltő (és OTG) csatlakozó valamint a 3,5-es jack csatlakozó.

A mikrofon helyét nem találtam, de valahol alul kell lennie. Szemből megkapjuk a 7,1" képátlóval rendelkező III. generációs IPS képernyőt, melynek silány 1024x600-as felbontása gyalázat! Kistestvéreinek is ugyan ennyi, nem értem, miért nem tud felnőni. Egy laptopba (mondjuk 13,3"-ba) elfér az 1200x800, de itt nem! Ezt közelebb vesszük magunkhoz és jobban láthatóak a pixelek. Ezen felül biztonsági, süllyesztett képernyős, tehát a digitizer és a képernyő között van 2-3 milliméter levegő, ez plexi betörésénél nagyobb biztonságot nyújt a képernyőnek, de ezzel szemben elveszíti a 178°-os betekintési szöget és oldalról jobban fényvisszaverő. Maga az IPS levilágítás rendben van, szemből napon is tökéletes. A teljesítménynél rátérek majd, hogy miért nem baj mégsem ez a felbontás, de itt megemlítem, hogy böngészésre gyakorlatilag alkalmatlan, illetve a kisebb szövegek olvasására. Najó, itt említem meg. Azért nem baj a kisebb képernyő felbontás, mert játékra tervezték a gépet. Egy PSP 4,2"-os felbontása 272x480 pixel, és mégsem panaszkodunk. Mert játék közben nem arra koncentrálunk, hogy hol milyen éles a kép, hanem magára a játékra. Filmnézésre ugyanakkor szintén alkalmas.
Félretéve ezt, nézzük, mi található még itt. Felül középen megkapta a hangszórót, mely a telefonálásokkor aktív. Balra tőle a fényérzékelő és a távolságérzékelő, jobbra pedig a webkamera, mely megemlítésre sem lenne méltó a maga 0,3 MP-ével, ám meglepően jó képeket készít és közvetít video-chat-eknél.

Szoftver

Alap android 4.4.2-s verzió van rajta, OTA-s. Fizikális nyomó- és érintőgombok hiányában a rendszer tartalmaz systembar-t (navigációs pultot). Dupla fejléces, így a gyorsbeállítások és az értesítések külön felületen, félképernyősen jelenek meg. Az OTG támogatása teljeskörű, telepítés mentesen fogad mindent (mint minden android). Az alap szemeteket ledobálva egészen használható, gyakorlatilag feltörés nélkül módosítható, nyílt rendszere van. Ez dicséretes.

Hardver

A nevében a C8 egy utalás. Kistestvérei C2 és C4 (bumm!!!). Core-8, Octa-core.
MTK8392-es 8 magos, alap 1,7GHz frekvenciával rendelkező lelke van, mely alapból magonként 2GHz-re van felhúzva. Sebessége lélegzetelállító (olykor), de szerencsére a rendszer támogatja az energiatakarékos üzemmódot, tehát csak akkor használ 1-2 magnál többet, ha szüksége van rá.
1GB alap RAM, szégyen. Ennek a gépnek nagyon kevés. Habár játékra teremtették és rendkívül jól viszi is őket, lagg nélkül, ettől függetlenül a multitaskja gyenge. A Sonic Dash mellett még megy a böngésző, újratöltések nélkül, de mellette egy Asphalt 8 már sok neki. Külön persze szépen viszi, joystick támogatás is megvan. Az első hónapok után megtipláztam a RAM-ját, így egészen élvezhető vele az élet (a RAM növelés más téma, nem fogom ide leírni. Egy járatos android programozónak ez nem kihívás, hardveres módosítások nélkül).
Rendelkezik alap 6GB ROM-al (legalábbis ennyi az elérhető), mely rettenetesen sz@rul van megpartícionálva. 1GB a letöltésre félretett memória, ami szinte semmire sem elég (természetesen jelenleg 4GB) |hagytam azért a belső memóriának is helyet|. A gép még újkorában Antutu Benchmark barátommal ezt produkálta;

Módosítások után nem csináltam tesztet. A 3D grafika nagyon ott volt a szeren, egyszer sem laggolt teszt közben.

Végeredmény

Most, hogy szidtam is, szapultam is és dicsértem is, jöjjön egy összegzés.
Véleményem szerint ez a gép maga a megtestesült Linux. Egy alap nyílt rendszer, melyet kedvünkre fejleszthetünk. Mint mondtam, nem szedtem még szét, de 1-2 hardveres módosítást (és annál több szoftvereset) hajtottam rajta végre. Fogalmazhatunk úgy, hogy egy lelkes programozónak, aki alkotni akar, annak ajánlatos ez a gép. Aki használatra szeretné, az pedig válassza meg, mire kell neki. Hogy tisztább legyek; Egy átlagos tablet egyenlő egy átlagos felhasználóval. Egy feltört gép egyenlő egy rendszergazdával. Ez a gép pedig egyenlő egy programozóval.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.