2024. március 1., péntek

Gyorskeresés

Mértéktelen düh

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Vannak olyan helyzetek, amikor az embernek összeszorul a torka, és kicsordul a szeméből pár könnycsepp. Bevallom őszintén, elég érzékeny ember vagyok, az erőteljes érzelmek sosem álltak távol tőlem, mégis viszonylag kevés alkalommal fordul elő az, hogy elmorzsoljak egy-egy könnycseppet. A kevés alkalmak egyike a Hozier - Take Me To Church című számának meghallgatása.

Az említett dal sokáig elég népszerű volt, holott nagyon sok ember nem igazán tudott/tud róla, hogy pontosan miről is szól a dal. A téma egyébként nem különösen elvont, ellenben a legtöbb számára érthető: a homofóbia, vagy általánosítva csak: a gyűlölet.

Naponta elgondolkodom azon, hogy mennyivel szebb lehetne a világunk akkor, ha nem gyűlölködnénk és nem bántanánk saját embertársainkat. Gondoljunk csak bele: bizalommal és barátsággal tudnánk fordulni embertársainkhoz akkor is, ha a vallása vagy bőrszíne nem egyezik a miénkkel, ha szexuális irányultságát tekintve kisebbséghez tartozik, vagy ha véleménye és/vagy értékrendje különbözik a miénkkel.

Mert az nem probléma, ha valami más véleményen van, mint mi, illetve ha az értékrendjét tekintve különbözik tőlünk. A világ egyik legszebb jelensége az emberi sokszínűség: minden ember más álláspontot képvisel, mást gondol és hisz a világról, embertársairól és magáról.

A kérdés az, hogy akar-e ártani ezzel az embertársainak? Korlátozni akarja-e őket a jogaikban és lehetőségeikben csak azért, mert ő a kérdéskörről máshogyan vélekedik? Üldözni akarja-e a véleménye és értékrendje alapján az embertársait és törekszik-e a szellemi vagy akár testi megsemmisítésükre?

Az utolsó kérdés elég durva, nem? Több mint hatvan éve annak, hogy a nácizmus eltűnt a Föld színéről, minek itt a népet fizikai megsemmisítéssel riogatni?

Bárcsak így lenne. Félek, sőt rettegek attól, hogy az újkori nácizmus az elmaradottabb országokban (és bocsánat, ide sorolom most Magyarországot is) talajra talál, a történelem pedig megismétli önmagát. Hogy van-e ennek realitása? Tudunk olyan mozgalmakról és pártokról, melyek akár burkoltan, akár nyíltan is ilyen nézeteket vallanak. Van félnivalónk az ilyen mozgalmaktól? Van. Köszönjük meg a magyar politikai elitnek, hogy kell ma erről beszélnünk...

De ne higgyük azt, hogy a düh és gyűlölet csak szélsőségesen jelentkezhet. Amikor egy roma fiatalt a származása miatt elvből elutasítanak egy állásinterjún vagy amikor egy meleg srácot kiröhögnek és lelkileg megnyomorítanak, az ugyanúgy gyűlölet, még akkor is, hogy ha fizikailag nem feltétlenül körvonalazódik.

Amikor pl. az LMBTQ csoportok elleni gyűlöletről beszélünk, a konzervatív (nem szélső)jobboldali emberek (most és a továbbiakban is: tisztelet a kivételeknek!) előszeretettel határolódnak el a gyűlölködéstől. Ha viszont állást kell foglalniuk a témában, akkor kibukik a szög a zsákból: "a négy fal között eltűröm" vagy a "nekem mindegy, csak ne vonulgassanak" mondatok/mondatrészletek gyakoriak a konzervatív körökben. Ne higgyük, hogy ez azonban nem burkolt gyűlölet.

Mert mi más lenne az, amikor tudatosan igyekeznek egyes kisebbségekhez tartozó emberek életét szabályozni és megmondani nekik, hogy mi az amit csinálhatnak, és mi az, amit csak a "normálisok" tehetnek meg. Két leszbikus nő nem sétálhat az utcán, és nem mutathatják ki az érzéseiket, mert az nem helyes. Két meleg férfi nem kötheti össze életét (polgári alapon), mert az nem normális.

A legszánalmasabb az egészben nem az, hogy burkolt gyűlölködés zajlik, hanem az, hogy mindezt különféle ürügyek mögé bújtatják: rossz hatással van a gyerekekre, évszázadok óta így működik és ez nem természetes, biológiailag nincs rendben. Nagyon kevés ember van közöttük, akik azt mondják: igen, utálom őket (példában a melegeket, de írhatnék ide bármilyen kisebbséget). Az legalább egy karakán kiállás lenne...

Nem a konzervativizmust és a konzervatívokat bántanám én: hiszem, hogy a világról és embertársairól mindenki azt gondol, amit akar (igen, a nácik is). De ne tegyünk a hagyományos értékek tisztelete és védelmezése (saját embertársaink tisztelete mellett) illetve a gyűlölködés közé egyenlőségjelet, mert nem, a kettő nem egyenlő.

Végül a tanácsom: ne akarjuk más életét állandóan befolyásolni. Hagyjuk, hogy - míg másoknak nem árt vele - tegye azt, amit jónak lát. Ha pl. egy férfi hosszú hajú parókában flangál egy áruházban, nem kell hogy egyetértsünk vele. De szeressük és tiszteljük, mint Embertársunk!

(Csak zárójelben) Nagyon érdekesnek tartom az állatokat a fentiek kapcsán. Ha odamész (teszem fel) a kutyádhoz, és bevallod neki, hogy pl. meleg vagy, ő ugyanolyan imádattal fog rád nézni utána is. Ha viszont bántod, lehetsz te akárki: utálni fog. Mert a kutya egy egyszerű élőlény, az egyszerűsége pedig ebből a szempontból nagyon szép: az embert nem a tulajdonságai alapján fogadja el, hanem a hozzá (és "szerettei") felé irányuló viselkedése és érzései alapján.

Hozzászólások

(#1) pet007


pet007
aktív tag

A kutyas gondolat a vegen nem kerek, mert nincs kutya ami felfogja, megerti hogy te most meleg vagy. :R
Amugy jo iras, nem ertek mindenben 100%ig egyet, de az iras jo volt!

(#2) mbalint987 válasza pet007 (#1) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Igen, nyilvánvalóan így van, ezért került szürke színnel a mondandómba (és csak zárójelesen). Mindenesetre érdekesnek tartottam leírni... :)

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#3) kenwood


kenwood
veterán

En is terveztem valami hasonlo bejegyzest,csak en a bitcoin-rgb/led vonalon.
Fel nem tudom fogni,hogy ilyen egyszeru temak miert hozzak elo az emberekbol az allatot.

Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben

(#4) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Próbáltad már magadat a többség helyébe képzelni?
Megpróbálom elmagyarázni, ehhez egy analógiát fogok használni. Vagy megérted, ha nem, akkor ez van, vége a beszélgetésnek.

Képzeld el azt, hogy tegyük fel, holnap a pedofilok az utcára vonulnak, hogy amit ők csinálnak az legyen elfogadható. Mert hogy ez igazából emberi természet, régen is ezt csinálták, meg mindenkiben benne van egy kicsit az, hogy fiatallal szeretne. Tegyük fel, hogy felvonulásokat szerveznek. Utcára mennének ahol 40 éves pasik 12 éves kislányokkal smárolnának, meg egymás gatyájában turkálnának.

Te, mit gondolnál erről. Felteszem, nem örülnél neki. Felteszem, hogy talán fel is háborodnál, felhoznád azt, hogy ez nem törvényes, nem etikus, stb. Zavarna a dolog, nem?

A többséget így zavarja az, amit ti csináltok. Persze van az igazi redneck baromállat, aki komolyan gyűlölni fog, de az ugyan úgy gyűlöl mindenkit bármilyen indokkal. És félreértés ne legyen, nem gondolom azt, hogy a LGBT az ugyanaz lenne mint a pedofília, viszont kellett valami deviáns viselkedés az analógiához. Többek között az is a baj, hogy erről a dolgokról nem lehet veletek egyáltalán beszélgetni, mert elég egy félreértett rossz szó, és nácinak meg gyűlölködőnek nevezitek az embert.

El lesztek fogadva. Csak. Légyszíves ne erőltessétek. Idő kell hozzá. Idő. Türelem. Nem napok, hanem évek, évtizedek kérdése. Nem kell erőltetetten felhozni témaként. Nem kell letámadni az embert azzal, hogy LGBT, vagy vegán, vagy milyen a bőr színe, vagy melyik rubrikába teszi az X-et, vagy AMD kártyád van-e. Az emberek nagy többsége tesz rá magasról, hogy hogy viszonyulsz ezekhez a témákhoz, egészen addig, amíg át nem kapcsolsz propaganda módba.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#5) bitpork válasza Blindmouse (#4) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog

Ezzel az a baj, hogy a "majd eCCer", emberek tömegeit nyomorítja meg - vagy mert nem vállalhatja magát, vagy tényleges fizikai agresszió révén.
Remélem a többséges párhuzamod, nem arra vonatkozik, ami jelen állás szerint van idehaza. Mert az általad említett felvonulás ellen, pl egyre kevesebben mennek ki bolondot csinálni magukból - hála az égnek.

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#6) dabadab válasza Blindmouse (#4) üzenetére


dabadab
titán

"nem gondolom azt, hogy a LGBT az ugyanaz lenne mint a pedofília, viszont kellett valami deviáns viselkedés az analógiához"

"Deviáns viselkedés"...? Dafuq?

DRM is theft

(#7) mbalint987 válasza Blindmouse (#4) üzenetére


mbalint987
aktív tag

A pedofilok nem vonulhatnak utcára. A pedofilia bűncselekmény, mert a tett másik résztvevője olyan korban van, mely alapján ő nem cselekvőképes, nem képes eldönteni, hogy mi a helyes, és mi nem.

A fentiektől függetlenül (a deviáns szócskát más már megemlítette, én most nem teszem) a cikk nem (feltétlenül) a Pride-ról szól. Sokkal inkább szól egymás feltétlen elfogadásáról és szeretetéről.

Az idővel és türelemmel kapcsolatosan egyetértünk, tényleg évek kérdése lesz, míg a társadalom széles tömege elfogadóbb álláspontot képvisel. De ehhez nem elég az idő. Ha a kisebbség csendben marad, akkor kvázi eltűnik a társadalom szeme elől a probléma. Soha nem lenne így elfogadás... (De ne legyen ez a téma Pride vs. nem Pride, nem ez a lényeg)

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#8) petipetya


petipetya
nagyúr

Sejtettem, hogy ez a bejegyzés valami segélykiáltás...

"nincs rá lezsóidő"

(#9) vhw válasza dabadab (#6) üzenetére


vhw
addikt

"A deviancia olyan magatartás, mely megszegi a közösség vagy társadalom nagy része által elfogadott normákat."

Ne tegyünk már úgy, hogy ez jelenleg nem így van.

"Mi' csinálsz apa? Kapcsold ki a gépet!"

(#10) kenwood


kenwood
veterán

Bennem negativ erzesek jelennek meg,ha nagyon noiesen viselkedik (hang,mozgas stb ...) valaki,de vagyok annyira intelligens, hogy ezt nem ereztetem az illetovel,es egyenrangukent kezelem mindenki massal.

Egyebkent szinte minden munkahelyemen volt 1-2 meleg arc,es aki nem volt alapvetoen (tehat az orientaciojatol fuggetlenul) gyoker, azok teljesen elfogadott tagjai voltak a kozossegnek,a csajok kozott pedig sokkal tobben birtak oket,mint egy random dolgozot.

En ugy gondolom, hogy nehany alapvetoen rossz kozossegtol elteknitve a melegek elfogadottsaga is kizarolag rajtuk mulik.
Persze ez csak mikro szinten ertendo,a tarsadalmi elfogadas meg varat magara.

Azok az emberek, akik olyan dolgokba akarnak belepofazni ,amihez semmi kozuk nincs (videojatek fuggoseg,fuvezes,homoszexualitas stb ...) egyszeruen betegek,segitsegre szorulnak.
Van aki a szabadidejeben korhazi szobakat fest ki,mas meg kimegy a pridera tojassal dobalozni.
Egeszseges ember nem tart bunnek olyan dolgot,aminek nincs -az elkoveton kivul- sertettje.

[ Szerkesztve ]

Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.