2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

IPTV: avagy a jövővel vissza a múltba?

Írta: | Kulcsszavak: telekom . magyar telekom . t-home . gpon . dvb-c . koax . docsis

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egyre többször felmerül a PH! Telekom-fórumán egy-két erős kijelentés az IPTV-vel kapcsolatosan. Sokan panaszkodnak arra, hogy a több százezer forintba kerülő TV-jükhöz kényszerűen rá kell kötniük a Szolgáltató beltéri egységét, amihez persze külön távirányító, energiafogyasztás és egyéb kellemetlenség is párosul.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a jövő a konvergált hálózatok felé húz. Alig tudunk az országban olyan helyről, ahol vezetékes technológiákat figyelembe véve külön hálózat szolgálna a TV-hez és a világhálóhoz (helló 29-es körzet). Azzal is egyetérthetünk, hogy a fejlődés hosszútávon leginkább IP-alapokon képzelhető el.

A T berendezkedését nem sok szolgáltató osztja, a hárombetűs ügyfeleihez leginkább koaxiális kávelen érkezik a szélessáv, amin már nem nagy művészet digitális (és analóg) csatornákat is küldeni (a kérdés persze, hogy ez így mennyire gazdaságos, mennyire pazarolja el az erőforrásokat). A négybetűsnek sincs nehéz dolga, meghatározó hálózata optikai vagy LAN, mely előbbihez RF Overlay segítéségével (azaz az optikán küldik a csatornákat, viszont abszolút nem IP alapon, ez ugyanúgy analóg vagy DVB-C), utóbbinál pedig külön koaxiális rendszerrel oldják meg a csatornák továbbítását.

A T-nek ennél azért nehezebb dolga. Van egy kiterjedt xDSL-hálózatuk, egy szintén kiterjedt optikai és egy maghatározó koaxiális hálózatuk.

Mi lehet a megoldás? Hogyan egyeztethető össze az ügyfelek jogos kérései a Szolgáltató előremutató nézeteivel és technológiáival?

Hozzászólások

(#1) ivana


ivana
Ármester

Szerintem előbb utóbb a sima tv szolgáltatás jelenlegi formájában úgyis megszűnik, szóval annyira nem izgalmas. Ha lesz is elő stream lesz, valami youtube netflix szerűségen, nem ilyen csatornás ökörködés.

(#2) bambano


bambano
titán

"Alig tudunk az országban olyan helyről, ahol vezetékes technológiákat figyelembe véve külön hálózat szolgálna a TV-hez és a világhálóhoz": ez azt jelenti, hogy alaposabb tájékoztatásra van szükséged.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#3) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"optikán küldik a csatornákat, viszont abszolút nem IP alapon, ez ugyanúgy analóg vagy DVB-C"

Optikán nem lehet préselnek át analóg jelet. Ami azon megy át DVB szabvány szerint megy. Legfeljebb egy eszköz alakítja vissza analóggá. Amúgy is pazarlás lenne, a digitális mellett analógot is nyomni.

Az IP alapúságnak nincs nagy jelentősége. Bármely DVB szabvány szerint lehet IP címzésű adatot küldeni.
Ráadásul a HbbTV terjedése ésszerűen használja fel a közvetlen DVB műsorszórás és a neten át nyújtott további extra szolgáltatásokat. (Nem kell mindent agyon tömöríteni, hogy az alacsony sávszélesség mellett is átvihető legyen.)

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#4) toth_janika válasza bambano (#2) üzenetére


toth_janika
őstag

De bezzeg a tájékoztatás elmarad... Ha ilyen jól tájékoztott vagy, tájékoztasd már pls... Mert mondjuk engem is érdekelne...

Az oltás az megy, de hogy segítsenek az emberek egymásnak az bezzeg nem... :W
Qrvul ez a fórum is elég durván...

[ Szerkesztve ]

Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/

(#5) mbalint987 válasza bambano (#2) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Erre mondjuk kíváncsi lennék én is... (Vezeték nélküli technológiák nem számítanak)

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#6) marositech


marositech
senior tag

Tegnap felhívtam a R-ózsaszínt. Érdeklődni a IPTV-ről.
Kijelentettem, hogy nem akarok + settopboxot külön távirányítóval.
Tessék megoldani a CI+ megoldást, elvégre 21. század...
Azt mondta, lehet +20k forintba kerül és kábelezéssel jár.
WTF?

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#7) Atlantis


Atlantis
veterán

Évek óta Telekom-os IPTV-m van és soha nem használom a TV saját távirányítóját, mert a STB-hez adott kezeli azt is. Számomra elég furcsa, hogy ez a legnagyobb bajuk a népeknek a Telekom-mal, hogy külön távirányító van...nekem sokkal bosszantóbb, hogy nálunk nem képesek egyszerre 2 HD adást kezelni, ha pl.: az egyiket felvenném, a másikat nézem, akkor bukta van, az egyiknek SD-nek kell lenni.

>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

(#8) ivana válasza Atlantis (#7) üzenetére


ivana
Ármester

Szerintem borzasztó idegesítő, mert a telekom doboza nem képes normális jelet kiadni a hdmi-n ezért a tv-n fel kell tekerni miatta a hangot, ha videót akarok nézni a szerveremről a tv-n akkor kézzel le kell tekerni.

(#9) Atlantis válasza ivana (#8) üzenetére


Atlantis
veterán

Miért kézzel? Éppen azt mondom, hogy ugyanazzal a távirányítóval irányítható a TV is és a STB is. Azt viszont már valószínűleg nem lehet megtenni, hogy másik jelforrást adjál meg a TV-nek a STB távirányítójáról, akinek ez szempont, annak elhiszem, hogy bosszantó.

>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

(#10) btz válasza mbalint987 (#5) üzenetére


btz
addikt

Mért kéne külön hálózatnak (vezetéknek) szolgálni az internetet és a tv-t? Hisz az dupla adó, dubla hálózati elem, dupla kiadás egy szolgáltazónak.

ⓑⓣⓩ

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.