2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

AMD Radeon Pro V540 avagy RX5700XT HBM2 rammal...kétszer (első rész)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ebayen szoktam keresgélni különleges kártyákat és valahogy mindig vonzottak a workstation/datacenter kártyák is. Ezeket én mindig minőségibbnek, tartósabbnak érzem mint az asztali társaikat.
Szóval belefutottam egy ilyen kártyába, persze korábbról is voltak enterprise kártyáim így bátran nyomtam a megvételre annak ellenére hogy a kártya nem volt éppen olcsó. (jóval többe került mint egy Rx5700xt apróról)

Nézzük a kártyát:

Szokásos kék AMD Pro tégla. Egy darab félig meddig rejtett mini DP port kimenet, ez jellemző az ilyen kártyákra bár igazán nincs jelentősége mert eredetileg nem is tervezték arra hogy kimenetet adjon tehát ez csak egy extra. (szokott működni egyébként)


Hűtés a szerverekben használt "kereszthuzatos" megoldás. Mivel én asztali gépben fogom használni ezért építenem kell rá aktív hűtést, ezt szokás szerint a kártya megbontása nélkül fogom megtenni. Nem vagyok híve annak hogy visszafordíthatatlan beavatkozást végezzek rajta.

Tápot a szerverekben nagyobb mértékben használt EPS csatlakozón kapja, ez maximálisan 336w-ot képes átvinni, asztali gépeken a CPU ellátására használt 8pin-es csatlakozó felel meg neki. Én ezt egy adapterrel oldom meg mivel az alaplapom lefoglalja magának a tápomon lévő két ilyen csatit is.

A hátoldalon látszik hogy két GPU van a kártyán, és maga a PCB hasonló a két GPU-s vega megoldásokhoz szóval innen már sejthető hogy a vram is ilyen megoldású azaz HBM2 nagy sávszélű valamint kevesebb fogyasztású mint a GDDR6.

A címben ugyan írtam hogy RX5700(XT?) GPU-ról van szó de egy kicsit sarkítottam mivel ez nem egészen ugyan az. Pontosabban navi 10 az RX5700/XT, ez pedig navi 12. Pontos infóm nincs de csak feltételezem hogy csak az IMC-ben van eltérés. Lehetett volna talán RX5800 is a neve ha asztaliba lenne mert végülis a HBM2 ramok adnak neki előnyt de ez csak feltételezés. Minden esetre furcsa hogy az 5000 szériában nem volt 5800-5900-as kártya.
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-pro-v540.c4133
Lehet valakinek feltűnt az engineering sample felirat a kártyán, tehát miért is vettem ilyen kártyát, nos ez azért van mert ez a kártya megrekedt a fejlesztői státuszban, ezt a típus nem került kiadásra. Számomra ez még érdekesebbé teszi.

Na akkor beüzemelem, azaz csak beüzemelném mert nincs rajta UEFI bios csak legacy. Érdekes de egyúttal furcsa, habár egyértelmű hogy szerverparkoknál nem akarnak szívni az UEFI hülyeségeivel és inkább a bevált ős legacy biost használnak. Mindegy akkor átkapcsoltam legacyba a biost.
Windows felismerte hogy kettő GPU van és egy valami amit nem tud micsoda (az a micsoda a két chip közötti pcie4 switch). A hűtésről kettő venti gondoskodott aztán egyszer csak pár perc után iszonyat sípolás, hozzáérek a kártyához és ez bizony forró. Na gyorsan kikapcs. Gondoljuk át mégegyszer a hűtést. Barkácsoltam hozzá valamit de még azzal is max 4-5 percem van a túlmelegedésig.

A gond az hogy driver nélkül nem megy le takarékosra a kártya így maxon pörög, ez miatt a két GPU zabál rendesen (fogyasztásmérő 200-250w-ot mér idle)
A pár perc alatt amit még bírt ráerőszakoltam a WX5700 driverét ami hasonlít rá de sajnos nem egyezik.

Az még mindig nem egyértelmű hogy ez a kártya 2304 vagy 2560 shaderes. Bár a hátoldalán 36 CU szerepel, nem pedig 40 szóval inkább 2304 lesz az ha osztok szorzok (1 CU 64 shader). Viszont el ne felejtsük hogy engineering sample a kártya, azaz nem végleges semelyik specifikációja sem. Simán el tudom képzelni hogy később kerülnek letiltásra egységek.
Na szóval drivert kell szereznem hozzá, és nagyobb nyomású, méretű ventiket mert a jelenlegi kettő darab P8 sajnos silent verzió nem fújja át a kártyát, extrának 12cm-es ventik hűtik a kártya hátulján lévő dolgokat.
Ha belegondolok hogy az EPS csati ~330w max és a pcie csatiból is húzhat le 75w-ot akkor elméletben 400w-ot is megzabálhatna a kártya, sajnos nincs semmi megbízható infóm a kártya paramétereiről. Techpowerup oldalán csak random odaírtak paramétereket, de érthető hiszen nem is került kiadásra a kártya. Így majd a konkrét teszek fogják megmutatni mik is a valós paraméterei. Annyi biztos hogy egy fullos navi nem egy kisétvágyú GPU hát még kettő darab.

A teszthez használt gép:
HP Z440 Workstation
Intel Xeon E5-2696v3 (18 mag 3,8ghz max turbo)
4x16gb DDR4 ECC REG 2133
MSI GT620 videókártya ami csak képet ad, még nem kötöm rá a kártyát minidp portal bár elvileg működne rajta az is.
A workstationban lévő gyári 90% hatásfokú Delta 700w-os tápegység elegendő.
Mindenképpen Windows11 alatt szeretném a kártyát beüzemelni, bár elméletben linux alá szánták azaz valószínű ott alapból működne minden funkciója de ez a bejegyzés most nem erről szól. Itt szívni kell, megcsinálni azt amit nehezebb és élvezni hogy a végén működik...vagy nem. :DDD

Driver nehéz ügy, most több fórumon is próbálkozok hátha tudnak segíteni. Viszont feltűnt hogy navi12 van Macbook Pro-ban is Radeon Pro RX5600M néven szóval meg is találtam azonos device ID-vel, azt fogom rá felrakni. Nyilván AMD supportot nem kereshetem meg, vicces is lenne hogy hé adjatok már drivert a nem kiadott kártyátokhoz. :D Valószínűleg nem is szabadna ennek a kártyának nálam lennie, mindegy ha már nálam van működésre bírom valahogyan.
De előbb a hűtést kell megoldanom. Folytatás következik.

Update a második részhez:
Hűtés készen, hála kínai okos hekkereknek friss driver is készült hozzá. Bár nem teljes azaz 120w a tdp limit, boost 1600, ram 1000mhz alatt valamivel. A teszt nem saját gépben készült.

Hozzászólások

(#1) MasterDeeJay

Szerencsémre mylipho15 az Amernime egyedi AMD driver készítője ráállt a témára és írni fog rá drivert azaz módosítani a Mac kiadású drivert a kártyához.
https://forums.guru3d.com/threads/amernime-zone-amd-software-adrenalin-pro-driver-release-discovery-remix-23-4-2-whql.436611/page-413

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#2) Robert07


Robert07
aktív tag

Wow, erdekes kartya.

Ugy tunik, hogy a Navi 12 az legyegeben egy Navi 10, csak feleannyi L2 cache-el (8MV vs 4MB) es a 256 bites DDR6 vezerlo helyett ket HBM2 kontrollerrel, osszesen egy 2048 bites buszon, 1.54Gbps/bit sebesseggel. Ezzel a memoriasebesseg az 394GB/s, ami nem sokkal tobb, mint egy RX5700XT-nek a 384GB/s-es sebessege.

Reszemrol ezert nem latok benne sok fantaziat, mert a memoria annak ellenere hogy HBM2, nem gyorsabb egy 5700XT-nel.

Ami meg erdekes az az extra keskeny sziliciumchip a HBM chipek alatt. Ezt mas HBM-es kartyakon meg nem lattam es nem tudom, hogy itt mihez hasznaljak.

(#3) MasterDeeJay válasza Robert07 (#2) üzenetére

A 394GB/s az a mobil navi12-re vonatkozik mac pro-ban aminél a kevesebb TDP (csak 50w) és gyengébb hűtés miatt vissza kellett venni. Azért is 5600M a neve, ez meg a nagytesója többször annyi fogyasztással. Csak a driver miatt említettem meg az 5600M-et mert remélhetőleg annak a driverével fog működni a kártya.
Ezen 512GB/s-en mennek a ramok mint az asztali vegákon.
Cache gondolom a nagyobb ramsávszél miatt kevesebb.
Egy GPU verziója kiadott és létezik V520 néven. [link] Ott az órajelek 1000 base, 1600 boost, ram pedig 1000mhz azaz 512GB/s.
Ezen V540-es példányon nem tudom megmondani még az órajelek driver nélkül. Azaz esetleg a biosából ki tudom olvasni és valami editorral megnézni talán.
Még az sem teljesen biztos hogy 2304 vagy 2560 shader-es mert nem volt egyértelmű.
Fizikailag a mag 2560 shader, spec szerint kevesebb de ugye itt eng sample miatt akár mi lehet. Mármint hogy később került volna biosból letiltásra 2304-ig de fejlesztés alatt meghagyták teljes értékűnek.

Az a vékony chip az valóban érdekes, tippre valami memory interposer lehet. (vagy mivel pro széria lehet plusz ECC ram? nem tudom)

Csak feltételezem de nem nyúltak az IMC-hez hanem ezzel a plusz chippel kötötték a GPU-hoz, talán olcsóbb volt így gyártani mint újra tervezni.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#4) Robert07 válasza MasterDeeJay (#3) üzenetére


Robert07
aktív tag

Az orajelekben bitos igazad van, azok a mobil verziohoz tartoznak.

Viszont maga a chip az nem ugyanaz. Eloszor en is arra gondoltam hogy az az extra chip egy HBM -> DDR6 konverter lesz, de maga a GPU alakja mas. A GDDR6-os verzio szelesebb, es a HBM2-es verzio hosszukasabb. Es szerintem nem lehet csak ugy DDR6-bol HBM2-et csinalni. Ezeken a blokkdiagramokon latszik is:

Navi 10
https://twitter.com/coreteks/status/1217780313000161280/photo/1
Navi 12
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/amd-navi-12.g922#gallery-2

Maga a 2db HBM2 kontroller joval kisebb, mint a 4db GDDR6 kontroller.

Ugyhogy azok a hosszukas chipek tovabbra is kerdesesek maradnak. Viszont szamomra meglepo hogy az egesz GPU-t atterveztek HBM-hez.

De sok szerencset a felelesztesehez! En egy blower-es ventit hasznaltam egy Tesla K20X-hez egy par eve, es az eleg jol lehutotte. Papirbol origamiztam ossze egy "csovet" a kartya es a venti koze.

(#5) MasterDeeJay válasza Robert07 (#4) üzenetére

Még a kezdetekben itt PH-n is említésre került hogy navi10 az GDDR6 és HBM2 kompatibilis de akkor még találgatás szintjén volt. Ahogyan nvidia oldalán is van ilyen formában.

Találtam egy képet de én sem értem miért lett kisebb a navi12.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#6) Luck Dragon

Ohh a jó öreg sokat haldokló HP Z440-ek, kettő is volt a cégnél és alaplapjaikkal mindig volt valami. :(
De csak az elő szériánál volt ilyen ,alaplapon kell lennie egy hossz széria számnak amin jelölve is volt valamilyen formában az újak módosítása . Régen a HP oldalán volt is erről egy külön oldal is ami elmagyarázza mit kell figyelni..

Jelenség igazából az, hogy a lapon lévő valamelyik kondi(k) huzamosabb használat vagy nagy terhelés után ezek szerettek elfáradni. :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#7) MasterDeeJay válasza Luck Dragon (#6) üzenetére

Utánanézek. Köszi.

Ver2 hűtő kész.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#8) Luck Dragon válasza MasterDeeJay (#7) üzenetére

Nagyon maszek, persze jó értelemben. :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#9) MasterDeeJay válasza Luck Dragon (#6) üzenetére

Nem találtam semmi infót. Nekem ilyen van:
Win8 pro is van , megnézem 11-et beaktiválja-e rajta.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#10) MasterDeeJay válasza Robert07 (#2) üzenetére

Megvan, ramok Hynix H5VR32ESA4H azaz ugyan az mint a vega vii-n 1100mhz max.

Vintage Story PH szervere újra fut!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.