Év utolsó napján megpróbálom elkészíteni család közös kedvencét. Persze nem egyedül, hiszen mamánál vagyunk ismét vendégségben . Általa adott instrukcióknak köszönhetően bátrabban állok neki. Valahol és valamikor elkell kezdeni nem igaz?
Először is búzadara ,túró, tejföl, vaníliás cukor és sima cukor együttes mixe alkotja tál tartalmát , majd egyforma adagokra osztom szét. Második körben pedig mák ledarálását követően pici cukor és vaníliás cukorral mixével keverem össze. Tepsiket előre gondosan beolajozzuk .
Tésztát nem hagyományos utón fogjuk készíteni , nyújtással . Inkább előre elkészített lapok formájában. Nem lehet minden tökéletes
Lapokat óvatosan elválasztva egymástól , egyenként olajjal ecsettel megkenve egymásra helyezünk míg az három rétegből nem áll.
Először túróst fogunk készíteni, mivel voltam olyan ügyes és okos, nem vettem ki időbe a hűtőből, így egy kicsit össze van állva, de megoldható a művelet sikeresen záruljon.
Elkészült lap tetején a túrót egységesen elosztva szétterítem , hogy minden porcikája azonos mennyiségben lehessen majd elfogyasztani és ne törjön ki a családon belüli anarchia .
Mivel édesszájúak mint mazsola nem maradhat ki belőle, ahogyan a tejföl további adagja sem. Pici mennyiségű olajjal megcsepegtetem, hogy a kiszáradás lehetőségét minimalizáljam.
Első tekercs el is készült.
Alakul a mennyiség.
Sütőbe vele!!!
Mákos kivitel érkezik. Lapok hasonló eljárással fognak elkészülni ahogyan fentebb is írtam.
Töltelék esetében az első kört a mák fogja kezdeni, itt is ügyelünk arra ,hogy minden porcikája azonos mennyiségben lehessen majd elfogyasztani szétterítését követően. Meggy követi jobbszélről a csatában mint erősités , persze hogy jó sűrűen ahogyan a ráreszelt birsalmasajt is ami balszárnyról érkezik . Pici tejföllel végig bombázzuk az eddig leterített felszínét és itt is elkövetjük kiszáradásgátló olajozási eljárást.