2021. május 8., szombat

Gyorskeresés

Metro 2033 túra Moszkvában #2

Írta: | Kulcsszavak: metro . moszkva . oroszország . artyom . 2033 . 2034 . 2035 . dimitri . glukhovsky . vdnh

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előzmény:
Metro 2033 túra Moszkvában #1

A túrámat a Lubjanka (Лубянка) állomással folytattam, miután a Lubjanka téri felszínre ereszkedést követően újra visszatértem a föld alá :) (Moszkva metro térképek: valós és sci-fi)
A Lubjanka a legrégebbi metróvonal, az 1-es (Сокольническая линия) vonalon helyezkedik el. A vonal a kommunistákhoz tartozik a Metro univerzumban. Mivel ehhez helyezkedik el a legközelebb a 4. Birodalommal való háborús front, így az állomáson is leginkább ez a hangulat uralkodik, hatalmas vörös lobogókkal, katonákkal, háborús felszerelésekkel és utánpótlással. Természetesen itt sem állták utam a vörösök az útlevelemet követelve :)

Lubjanka

Folytattam az utam a Csisztie prudi-ra (Чистые пруды). Ha jól emlékszem sem a játékban, sem a könyvben nem szerepel a helyszín, habár elég közel haladunk el hozzá mindkettőben. Szintén a vörösökhöz tartozik az állomás, ők a régi nevét használják, a Kirovszkaját (Кировская). Az állomás összeköttetésben áll a 6-os (Калужско-Рижская линия) és a 10-es vonallal (Люблинско-Дмитровская линия).

Csisztie prudi


Az első képen látható, hogy a csarnok egy nagy süllyedő alagútban végződik. Itt lehet átszállni a Turgenyevszkajára (Тургеневская, angolul a Cursed nevet használták rá, de ez nem fordítás, csak ragadványnév). Ez az állomás már a 6-os vonalon található, amelyen Artyom hazája, a VDNH is elhelyezkedik. Az állomáson állandósultak a mutáns betörések. Az utolsó túlélők a géppuskaállások mögé húzódtak a csarnok végében, nem sok reménnyel. A valóságban azonban egy egész kellemes állomás ez.

Turgenyevszkaja


A következő állomás a Szuharevszkaja (Сухаревская) volt (angolul a Dry nevet használták). Ez a könyvben egy tranzit állomás (nincsenek állandó lakosai, csak azok pihennek meg, akik erre járnak), a játékban a banditák lakják és rajtuk kell keresztülverekedni magunkat. Mindkét verzióban itt találkozik Artyom Khan-nal.

Szuharevszkaja

Ez után megérkeztem a Proszpekt Mira-ra (Проспект Мира, angolul Market-nek hívták a játékban). Itt találkozik a Gyűrűvel, az 5-össel ez a vonal. Mind a sugárirányú, mind a gyűrűn lévő állomást így hívják. Artyomék elidőznek itt egy kicsit, de nem sokáig, mert Artyom aktuális útitársának, Bourbonnek vannak itt hitelezői, akivel nem szívesen találkozna.

Proszpekt Mira (6-os vonal)


Ezután úgy döntöttem, hogy belépek a Hanzára, a Gyűrű vonalra. A Hanza a Gyűrű állomásinak kereskedelmi szövetsége és sokkal jobb az életszínvonal, mint a Metro más állomásain (leszámítva talán a Poliszt). Az átszállásnál azonban itt sem követelték fegyveresek a papírjaimat, csak a lépcsőfelügyelő bódéban (vannak ám ott ilyen tök felesleges állások, szovjet örökség, na) ülő nénike nézett félig mogorván, félig unottan rám, de ezt az ellenállást le tudtam küzdeni :) A Gyűrűn lévő Proszpekt Mira kimondottan szép, csillogó állomás, nem csak a Metro univerzumban.

Proszpekt Mira (Gyűrű)

Nem haladtam tovább a Hanzán, hanem visszatértem a 6-os vonalra és folytattam az utat a VDNH felé. A következő állomás a Rizsszkaja (Рижская, angolul Riga) volt. A Hanza első számú kereskedelmi partnere a 6-os vonal gyűrűtől északra eső részén. Ide érkezett eredetileg Artyom és itt döntött úgy, hogy saját szakállára tovább fog menni, hogy eljuttassa Hunter üzenetét a Poliszba. Itt társult össze Bourbonnel, aki vállalta, hogy továbbviszi őt (már feltűnhetett egyeseknek, hogy ezen a szakaszon fordított irányban járom be Artyom útvonalát, így az időrend is fordított, ne tévesszen meg senkit :) ).

Rizsszkaja


A következő állomás az Alekszejevszkaja lett volna, de mivel nem volt ott egyik történet szerint sem semmi érdekes, így csak áthaladtam rajta. Ez után a VDNH következett, de eszembe jutott valami. A Botanyicseszkij szad (Ботанический сад) volt északra a VDNH-tól és ez volt az az állomás, ahol a Feketék - a fő veszély, ami miatt Artyomnak is útnak kellett indulnia segítségért - lejutottak a metróba. Eldöntöttem, hogy ezt is megnézem. Artyom visszaemlékezésében, kisgyerekként pár barátjával elszökött ide, hogy megnézhesse, milyen a felszín, mivel az állomás hermetizáló kapui nem zártak be anno, a támadás idején. Egyrészt ezért, meg egyébként is nagyon közel van a felszínhez, így ez nem volt alkalmas, hogy lakható állomás legyen. Tényleg nagyon közel van egyébként, alig kell többet felfelé menni, mint Budapesten a stadionoknál. Itt felmentem a felszínre, kicsit körülnézni, hogy mi is az a botanikus kert, ahol a Feketék kifejlődtek. Mivel hatalmas volt, így csak épp egy kicsit tudtam belőle megnézni, az is épp rekonstrukció alatt volt, így néhány paravánnal körbezárt bokron, meg földmunkagépeken kívül nem sokat láttam. Viszont az Osztankino TV torony már ide látszott.

Botanicseszkij szad


A rövid kitérő után visszaindultam, hogy végre körbejárjam kicsit a VDNH (ВДНХ) állomást. Artyom szülőhazája volt ez és itt élt, miután feleségül vette Anna-t. Innen indult útjára az egész történet.

VDNH

Ez után újra a felszínre vezetett az utam. Meg akartam nézni magát a VDNH-t is (nem csak az állomást). Itt szokta rendezni a nagy kiállításait is Moszkva. Valamint el akartam jutni innen az Osztankino TV toronyhoz, ami szintén a Metro történeteinek kulcsfontosságú szereplője.
A következő bejegyzésemet ezzel fogom folytatni. :)

Folytatás:
Metro 2033 túra Moszkvában #3
Metro 2033 túra Moszkvában #4
Metro 2033 túra Moszkvában #5
Metro 2033 túra Moszkvában #6

Hozzászólások

(#1) #78693120


#78693120
törölt tag

Várom a 3. részt. :)

(#2) muszurkefal


muszurkefal
aktív tag

Nagyon tetszenek ezek a képek és az élménybeszámoló. Én nem olvastam sem a könyveket és nem játszottam a játékkal sem, de meghoztad hozzá a kedvem.
Azt az egyet nem tudom elképzelni, hogy hogy vannak ezek a különböző frakciók, akik ellenségesek egymással.
Egyrészt két metrómegálló között relatíve kicsi a távolság, nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen összetett hálózatban ne cserélne egy állomás annyiszor gazdát naponta, mint anno Sztálingrád pályaudvara.
Másrészt az első megjegyzésből adódóan hogyan lehet úgy élni náciként egy néhány száz embert befogadni képes állomáson úgy, hogy tőled 800 méterre már kommunisták élnek?
Frakciónak nevezni ezeket a random összetorlódott embereket lehet egy kicsit túlzás, annyira kicsinek tűnik egy frakció territóriuma, vagy ha már nácizok, akkor élettere.

[ Szerkesztve ]

(#3) HussarF válasza muszurkefal (#2) üzenetére

Itt gyakorlatilag a Metrora zsugorodott le az egész világ. Ők az utolsó túlélők. Az állomások közötti távolság egyébként nem annyira kicsi. Budapesten a legnagyobb távolság két állomás között, talán a 2-es vonalon, a Keleti és a Stadionok között van. Ott azért megy egy darabig a szerelvény. Moszkvában az átlagos állomás távolság is nagyobb, mint ez a táv. Az állomások nagyrészt önellátásra vannak berendezkedve, esetleg a szomszédos állomásokkal kereskednek (kivéve egy-két nagyobbat, mint a vörösök vagy a Hanza). Az alagutak előtt géppuskák állnak és útlevéllel juthatsz csak át a többi állomásra. Metrókocsik már rég nem járnak, áram nincs. Tehát minden távolságot gyalog kell megtenni. Az állomások is csak gyengén vannak megvilágítva. Van persze néhány vonal, ahol üzemeltetnek még kis belsőégésű motorral rendelkező hajtányokat. De azok sem gyorsak. Ráadásul sok állomás élhetetlen különböző okokból (mutánsok, paranormális jelenségek, vízbetörés stb.). Az alagutak pedig kimondottan veszélyesek tudnak lenni. De a legjobb esetben is csak egy néhány kilométeres koromsötét cső, ahova nem szívesen merészkednek be az emberek.
Azért frakciók, mert ott van egy vezető, aki sikeresen elterjeszt egy ideológiát. És utána a szerint élnek. Ajánlom egyébként a regényeket olvasásra, ha megtetszett, szerintem sok mindent megválaszolna :)

[ Szerkesztve ]

(#4) #78693120 válasza muszurkefal (#2) üzenetére


#78693120
törölt tag

Még annyival kigészíteném a magyarázatot, hogy a regények egy kialakult világban játszódnak, nem a kezdetén. Amire te gondolsz (állomás elfoglalások), azok a történet szerint már régen lezajlottak.

(#5) HussarF válasza #78693120 (#4) üzenetére

Ja, igen. Tehát ez a civilizációs máz, hogy "mind emberek vagyunk, majd megoldjuk valahogy, fogjunk össze" már rég lehullott róluk. 20 éve szorultak a föld alá, szerintem már a lakosság harmada eleve a föld alatt született. Nem ismerve a civilizációt, az oktatást stb. Csak, amire a föld alatt futotta...

Szerintem azért is 20 évvel utána játszódik, mert 50 évvel utána már rég felzabálják majd egymást és semmi nem marad :)

[ Szerkesztve ]

(#6) #78693120 válasza HussarF (#5) üzenetére


#78693120
törölt tag

Ebben van valami. :)

(#7) muszurkefal válasza HussarF (#5) üzenetére


muszurkefal
aktív tag

Ja, amúgy azt szerettem volna is kérdezni, hogy mit esznek? Na meg a krumpli nem terem setétben, a vodkával mi a helyzet? :DDD

(#8) #78693120 válasza muszurkefal (#7) üzenetére


#78693120
törölt tag

Termelés van, pl.: disznót is tartanak. Persze ne egy mai bőséget képzelj el!
Valami alkoholos ital volt, de ahogy emlékszem, nem lehet túl finom. :)

Érdemes elolvasni legalább az első könyvet, mert akkor sok mindent megértesz.

[ Szerkesztve ]

(#9) HussarF válasza muszurkefal (#7) üzenetére

Gombát termesztenek leginkább, annak nem kell fény :)

(#10) Soybex


Soybex
őstag

Nagyon szép némelyik megálló. A csilláros kifejezetten tetszik. Egy élmény lehetett tuti :)

Az információ nem egyenlő a tudással. A tudás egyedüli forrása a tapasztalás.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.