2021. május 8., szombat

Gyorskeresés

Metro 2033 túra Moszkvában #1

Írta: | Kulcsszavak: metro . moszkva . oroszország . artyom . 2033 . 2034 . 2035 . dimitri . glukhovsky

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üzleti úton voltam Oroszország fővárosában. A konferencia azonban délben végződött és csak másnap délelőtt indult haza a gépem. Volt egy egész délutánom és szöget ütött a fejembe, hogy bejárjam az egyik kedvelt regény sorozatom, Dimitrij Glukovszkij (Дмитрий Глуховский) író Metro szériájának helyszíneit. Aki nem ismerné, annak röviden annyit kell tudnia, hogy a regény szerint egy 2013-ban bekövetkezett atomháború miatt a földi civilizáció megsemmisült, leszámítva néhány tízezer embert, akiknek sikerült lejutniuk az óvóhelyül is szolgáló moszkvai metróba. Egy új világ jött létre itt, a metró megállók városállamokká alakultak, kereskednek és háborúznak egymással, megjelentek a 20. század ideológiái, vannak kommunisták, nemzetiszocialisták, kereskedelmi szövetségek és egyszerű semleges állomások. A felszínre menni életveszélyes a sugárzás miatt, megjelentek az állatokból kialakult agresszív mutánsok, ezen felül szellemek és paranormális jelenségek uralják a Metró univerzumát. Ezekből a regényekből egész sokat tanultam a moszkvai metróállomások nevét és elhelyezkedését illetően (ami baromi jól jött akkor is, amikor mobilnet nélkül kellett a tömegközlekedésen tájékozódnom).
Eldöntöttem, hogy ezen a délutánon bejárom a híres állomásokat, ahol a regények cselekménye zajlott. Fontos tudni, hogy a moszkvai metróhoz képest a budapesti csak egy demó verzió. 12 vonallal rendelkezik és rengeteg kapcsolódási ponttal:

A regények megjelenése óta már néhány vonal hosszabb lett, valamint megépültek már új összekötő vonalak is. De a gerince egyezik a sci-fi és a valós térképnek.
A hotel, melyben megszálltam, a Dinamo (Динамо) állomáshoz volt a legközelebb. Innen indult a túra. Az első utam a VDNH-ra vezetett (ВДНХ - Выставка Достижений Народного Хозяйства, Népgazdasági Eredmények Kiállítása). Ez volt Artyom, az első regény, a Metro 2033 főhősének otthon-állomása. Viszont a Dinamo-ról indulva, addig még útba esett sok érdekes állomás, melyek a sztori helyszíneit adták. Maga a Dinamo nem játszott különösebb szerepet, egy termelésre beállított állomás volt többekkel egyetemben a 2-es vonal (Замоскворецкая линия) gyűrűtől északra eső részén.

Dinamo:


/A képek készítésénél úgy próbáltam eljárni, hogy készüljön egy kép a központi csarnok és egy a vágánycsarnok részről. Van, ahol több kép is készült. Ahol nem volt ennyire széttagolva az állomás, ott sokszor csak egyet készítettem. A fotók néha elég gyengén sikerültek. A minőségért elnézést kérek, de egyáltalán nem vagyok az a japán-turista típus, aki mindent (is) lefényképez. Kifejezetten frusztrál, ha kattogtatnom kell, miközben tudom, hogy folyton más emberek arcába fényképezek. Azért erőt vettem magamon és elkészítettem a képanyagot :)/

Ezen a vonalon a Tverszkajáig (Тверская) utaztam. Ezen a helyen három vonal találkozik a 3-as mellett a 7-es és a 9-es (Таганско-Краснопресненская és a Серпуховско-Тимирязевская линия). A 7-esen lévő állomás a Puskinszkaja (Пушкинская), a 9-esen pedig a Csehovszkaja (Чеховская). Ezek az állomások a 4. Birodalom, a Metró náci államának központját alkotják. Így a preapokaliptikus Moszkvában viszont sokkal békésebben néznek ki. Nincsenek lakóházak, se börtönök, se koncentrációs tábor a Puskinszkaja helyén. A Puskinszkajáról készült képeken látszik, hogy hogy néz ki a metrókat összekötő átjáró a leggyakoribb formájában. Az egyik vágány fölött át ível a felüljáró, melyről szépen belátni az adott vágányhoz tartozó csarnokot.

Tverszkaja

Csehovszkaja


PuskinszkajaA Puskinszkajáról indultam tovább a Kuznyeckij Moszt (Кузнецкий Мост) felé. Itt zajlik a legkomolyabb konfliktus a 4. Birodalom és a Vörösök között. A név jelentése: Kuznyeci híd. Itt folyt/folyik a Neglinnaja folyó (Неглинная), és ezen ívelt keresztül a híd. De ahogy Moszkva terjeszkedett, rátelepült a vízre és jelenleg a föld alatt, csatornákba van terelve a város alatt. A regény alapján készült számítógépes játékban a két állomás között valóban van egy híd, ami egy föld alatti nagy üreg felett ível át. Rendkívül meresztettem a szememet, hogy lássam, ez valóban ott van-e, de semmi ilyesmit nem sikerült kivenni. Kissé csalódottan szálltam le az állomáson.

Kuznyeckij Moszt

Innen a Lubjankára (Лубянка) vezetett az utam, azonban nem egyenesen az átszálláshoz vezető alagutat választottam, hanem felmentem a felszínre. A Lubjanka tér épp renoválás alatt volt, de a díszes épületek, melyek körülölelik, jól látszódtak. Különösen az egyszerűen "Lubjanka épület"-nek nevezett látványosság, melyet jól ismerhetnek az Archer fanok: ez az egykori KGB, jelenleg az FSZB főhadiszállása. Ez után bementem egy pláza-szerű épületbe, ami nagy meglepetésemre egy plázányi szürreális vidámparknak tűnt. Nem is egészen helyes így a leírás. Mintha kisgyerekes családoknak, kisgyerekes anyáknak épített pláza lett volna. Játékboltok és kismamaboltok felváltva, valamint egy központi csarnok, kisvasúttal, hatalmas ingaórával meg moszkvai Disneyland feelinggel. A képek magukért beszélnek.

Lubjanka tér

A kis kitérő után úgy éreztem, ideje visszatérni a Föld alá, az egyetlen helyre, amely 2033-ban biztonságot nyújt :)
Következő bejegyzésemben a Lubjankával folytatom a túra beszámolót. A Csisztije Prudi-től a VDNH-ig, onnan pedig az Osztankino TV toronyig jutva. Csupa olyan helyszínnel, ahol a Metro univerzum meghatározó cselekményei zajlottak :)

Folytatás:
Metro 2033 túra Moszkvában #2
Metro 2033 túra Moszkvában #3
Metro 2033 túra Moszkvában #4
Metro 2033 túra Moszkvában #5
Metro 2033 túra Moszkvában #6

Hozzászólások

(#1) Redneck


Redneck
veterán

Nagyon jó cikk lett, csak néhány képet érdemes lenne megfordítani. Jó érzés volt látni a helyszíneket még a lepusztult állapot előtt. :K

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#2) Argos


Argos
őstag
LOGOUT blog

Ötletes témaválasztás. Köszi, érdekes volt. Várom a folytatást. :K

(Rosszul álló képek: Böngésző bug, az exif adatokból dolgozik és ha fejjel lefelé tartottad a telefont, a kép készítésekor, akkor úgy jeleníti meg.)

...elmúlik...

(#3) scope2007


scope2007
addikt

Pöpec :)
Tetszett

SEAT LEON 1P 2.0 PD-TDI Monster KIT off

(#4) Weareus


Weareus
őstag

Szép munka, grat.
A fejjel lefelé álló képek: rios bug!

Bloodborne. The best game. Ever!

(#5) oriic válasza Weareus (#4) üzenetére


oriic
HÁZIGAZDA

Pontosabban bongeszo bug. Nem ujdonsag emlekeim szerint.

Btw koszi az irast, erdekes volt. Konyvek kimaradtak nekem, de ket jatekot nemreg fejeztem be.

Live-Die-Respawn

(#6) Weareus válasza oriic (#5) üzenetére


Weareus
őstag

Igen, igazad van. Ha valakit zavar, javítható, azt hiszem: a telós fotókat pc-re másolva gépen meg kell nyitni full screenben, majd egy képernyőfotót készítve róla ès ezt feltöltve itt már jól fogja megjeleníteni.

A könyvek nekem is kimaradtak, de a reakciókat olvasva egyre inkább úgy èrzem, hogy időszerű lenne pótolnom eme hiányosságomat, különös tekintettel arra, hogy szeretek olvasni, na meg a Metro-széria mint jàték örök kedvenc és etalon.

[ Szerkesztve ]

Bloodborne. The best game. Ever!

(#7) #38167040 válasza Weareus (#6) üzenetére


#38167040
törölt tag

Az első könyvet elég, ha elolvasod, a második már sokkal gyengébb.

HussarF: Köszi a cikket! :)

(#8) Lauda


Lauda
félisten

Láttál szép orosz leánykákat? ;]

(#9) d@vee válasza #38167040 (#7) üzenetére


d@vee
senior tag

Ezzel vitatkoznék, olvasd el mindkettőt. Mivel nekem pont fordítva volt, az első nem jött be, de a második igen.
Tehát ez ízlés kérdése, ne beszéld le semmiről :P

"Kétségtelen, hogy kemény vagy. Amikor leérsz a terembe, megdöglenek a kismacskák és vér folyik a falból akkor is, ha lány vagy. Az edzést pedig nem neked kell bírni, hanem a gépeknek"

(#10) Gdi


Gdi
senior tag

A hármasról visszavitt szerelvényeket meg ők használják? :D

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.