2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Yarvik Tab424 műtét

Írta: | Kulcsszavak: tablet . kínai . kapcsoló . javítás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tabletet egyszer nagyon régen már szereltem, de annak sajnos szoftver baja volt, nem is sikerült megoldani. Most viszont hardverhibás darab került a kezeim közé...

Nemrég került hozzám egy Yarvik Tab424 10,1"-os tablet, ami nem kapcsolt be. Már a tulaj kiderítette, hogy a bekapcsológomb szakadt fel az alaplapról, de visszaforrasztani nem tudta.
Szerencsére már szétszedve került hozzám, így nem nekem kellett szétfeszegetni. (Utálom a pattintós műanyag házakat...)
Az első mozdulattal le is téptem a hangszóró két drótját, ugyanis a hangszóró a hátlapon foglal helyet. Ezúton is gratulálok az erős tyúkbelekhez és minőségi forrasztásokhoz a gyártónak. (Olyan erős volt az a két drót, hogy észre sem vetem, mikor elszakadt.) Tehát kezdésnek máris forraszthattam vissza a hangszórót :D

Az alaplap, és a gép belseje

A belseje, mint látjuk, nem túl bonyolult. Egy egymagos Allwinner A10 proci (a termékleírások szerint 1.2GHz-es ARM Cortex A8), ramok (512Mb), wifi modul (kékfog nincs), és egy flash chip (4Gb) a lényeg, ezen kívül már szinte csak a csatlakozók vannak az alaplapon. Egy talán mini-A csatis USB host/slave port, 3,5mm-es jack, micro SD foglalat, HDMI kimenet, és egy csak host USB port található rajta, utóbbi normál A csatlakozós. Pendrive, billentyűzet, egér csont nélkül működött a tableten.
A nagy kék tárgy az akku, ez, és az alaplap alatt pedig a kijelző hátlapja látszik.

Az érintőkijelző sajnos rezisztív, de még ahhoz képest is iszonyú nehezen érzékelte a tapogatást. Ceruzával használva (ami nem helyezhető el a tabletben) viszont tökéletesen működik. Egyébiránt szép méretes, 10,1"-os, de csak 1024x600 felbontású - ez nem olyan nagy baj, tökéletesen olvasható rajta minden. A betekintési szögei ellenben elég rosszak, gondolom TN paneles. A tablet sebessége nem kiemelkedő, de nem idegbeteg usereknek használható a gép. A műanyag ház miatt a súlya nem vészes, bár lehetne könnyebb is. A fényes ház gyűjti az ujjlenyomatokat. Akkus üzemidőt nem teszteltem, de 7A-s akku van benne, az azért tudhat valamit :D Kamerája csak az előlapon van, VGA felbontású.
Nyilván ez egy olcsó tablet, az árkategóriájának megfelelő megoldásokkal, ennyit lehet tőle várni.

Az elszabadult kapcsoló

Az on/off kapcsolót egyszerűen elengedte a forrasztás. De nem csak a bekapcsolót, hanem az egyik hangerőgomb is kifordult már... A másik még tartotta magát, éppen csak nem esett le, ezt is leforrasztottam. Javítás után mint kapcsoló működött. A megfelelő helyzetbe állításával volt némi küzdelem, mert valamiért néha látszólag ok nélkül is megnyomódott, de ezen sikerült úrrá lenni.

A kapcsolók, és a helyük

Valószínűleg amúgy a ház hibás tervezése is közrejátszott a hiba kialakulásában, mivel a műanyag gomb hosszabb úton tud mozogni, mint amennyi hely van a kapcsolóig, így erősen feszíthette az alkatrészt, amit nyomkod vele az ember :)

Működik

Ennyi volt mára a kis tabletbelső-bemutató :)

Hozzászólások

(#1) Silenzio


Silenzio
addikt

Jó lenne összevetni pl. egy iPad 4-gyel. Szerintem tanulságos lenne. Talán az igényesebb. Vagy mégsem.

https://pte3d.hu - 3D nyomtatás, 3D szkennelés, anyagvizsgálat, VR

(#2) hcl válasza Silenzio (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Az Iphone3-nál egyszerűbb szerkezet :) De mondjuk ezen látszik, hogy egy olcsó darab. Ettől még elfogadnám, csak nem annyiért, amit használtan kérnek érte.

Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.