2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Opel Astra F TID kijelző modding

Írta: | Kulcsszavak: astra . opel . f . tid . kijelző . modding

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Régóta akartam már egy hibás TID-et szerezni, mert azt szívfájdalom nélkül vagdosom szét ;] Most végre volt, aki felfogta, hogy nem működőt keresek (mert az drága is, meg sajnálom is), és kaptam olcsón egy nagyjából hibás TID-et (foltos a képe).

A TID amúgy az F Astrák kötépkonzolján felül található kijelző; három adatot jelenít meg (létezett csak dátum-idő és MID, multi-kijelzős is). A TID-en az óra, dátum, és külső hőfok jelenik meg.


Ez a TID

Korábban már volt, hogy furcsa körülmények között le talált merülni az akkum, pedig csak pár éves, és rendszeresen karban van tartva (kamu-gondozásmentes darab, szépen töltögetek bele vizet nyaranta). Így gondoltam valahova teszek egy kijelzőt, amin meg lehet nézni az aktuális feszültséget. Adta magát a TID, mert az könnyen cserélhető, hely is van benne, és nem nagyon lehet elrontani vele az autót :D

Megvolt már a kis kínai panelműszer is, ami egy LED kijelző, ha feszültséget kap, mutatja, mennyit. Egy nyomógombot akartam elé, hogy ne menjen folyamatosan, vagy csak gyújtás esetén.


Itt az LCD az elején


A plusz drótok kifelé

A TID szétszedése nem nehéz. Oldalt két fül, benyomásra kiold. Ez csak egy ház, a fehér középső részen van az elektronika, alul egy szalagkábel megy a LCD-hez az elején. Erre érdemes vigyázni, bár elég tartósnak tűnik.

A középső cucc is 4 pattintós füllel rögzül.


Kilyukasztottam

Miután meggyőződtem róla, hogy el fog férni a kis kijelző, és esetleg csak a belső fehér műanyagból kell kivágni, Dremel-lel kivágtam a megfelelő helyet a kereten. Mellé böktem két lyukat, ott befűztem egy mezei mikrokapcsoló lábait, a +12V ezen át megy a panelműszerre. Persze szigeteltem is a drótok végeit. A kijelző NYÁK-ján az 1-es és 5-ös láb a + (egyik a csak gyújtás, másik az állandó), a 3-as a test. Ezekről már korábban lehúztam egy tápot a fedélzeti kamera USB-jének, az a 3 lábú plusz csatlakozó. Került még egy visszajelző LED is a TID ház jobb szélére, annak külön húztam ki egy piros-fekete drótot, de már a képek elkészülte után.


Elfér

Egy délutános meló, de igazából jó lenne a maradék TID házba valamit építeni... Arduino van, 2x20 karakteres LCD van, csak nem fér bele... :D Jó lenne egy fordulatszám-kijelzés, óracsoport-csere nélkül (bár az sem nehéz).


És a helyén, működik is

.

Hozzászólások

(#1) ncc1701


ncc1701
veterán

Ha Őt megkeresed, akkor elképzelhető, h van még neki boardcomputere F Astrába. Az többek között tud mérni feszkót is. Meg egy rakat mindent, hőmérsékleteket, pillanatnyi fogyasztást, meg minden fittyfenét. Enyémbe anno beletette, faja volt. :)

(#2) hentes555


hentes555
senior tag

Egy ilyen nem jó? Ha érdekel a fesz, bedugod, megnézed, majd visszarakod a kesztyűtartóba pl., ha nem érdekel folyamatosan az érték.

[ Szerkesztve ]

"Tiefe Brunnen muss man graben wenn man klares Wasser will"

(#3) #81556480


#81556480
törölt tag

én olyan fejegységet vettem ami kiírja az akkufeszt. És még bt-s is.

(#4) DigitXT


DigitXT
félisten

Az a 11.9V nem túl biztató...

(#5) Luck Dragon

Szép munka , mint mindig .

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#6) Diabolis


Diabolis
tag

Nem rossz, és bár értem te miért így oldod meg, én maradtam a feszmérős USB töltőnél :D
Nálam a veki kijelző javítása lesz játékos. Már gyűjtöm az infókat, de eddig nem tetszik amit látok :(

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#7) #81556480 válasza Diabolis (#6) üzenetére


#81556480
törölt tag

milyen vectra milyen kijelző?

(#8) Diabolis válasza #81556480 (#7) üzenetére


Diabolis
tag

B veki TID vagy MID, még meglátom mennyiért tudok kábelköteget szerelni.
Most két soros (dátum, hőmérséklet) van, de azon alig látszik valami. Azt javítani kell. Tudnék elvileg jó háromsorost, csak ahhoz kábelköteget kell szereznem. Azt pedig venni kell :D Wilson lassan úgy is megér egy új blogbejegyzést, költeni már nem sokat akarok rá.

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#9) #81556480 válasza Diabolis (#8) üzenetére


#81556480
törölt tag

ja már látom. Erre van ember aki megjavítja ezeket a kijelzőket

(#10) hcl válasza ncc1701 (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Asszem így már, hogy átalakítottam, tárgytalan :) Meg valószínűleg drágább is lenne :D

@hentes555 : Elhagyom elkeverem dugdozni kell... :D

@Diabolis : Van vállalkozás, ahol javítják, de elég drága lehet. Totalcaron volt róluk cikk.

@DigitXT : Tél volt, és régóta nem mentem vele.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.