2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Nagyméretű ISO hálózati bootolása PXE-ről és iPXE-ről

Írta: | Kulcsszavak: ipxe . pxe . hálózati . boot . iso . hiren . windows

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ahogyan az iPXE-s címlaposban is volt szó róla, a meglevő ISO image-ink hálózatról bootolása igen kényelmes tud lenni - többek között azért is, mert ez a hálózati bootolás legbutább esete : áttöltjük az ISO-t a kliensgépre, ott az megmarad a RAM-ban és onnan indul az ISO-ban levő oprendszer.
Ehhez általában a memdisk kernel használatos, aminek kb. ennyi is a feladata. Azonban a memdisk is tud pár hasznos dolgot, amivel mind PXE, mind iPXE esetén könnyebb megoldani egy nagyobb ISO bebootolását - nekem ez régebben mindig problémás volt, de most itt van két egyszerűbb megoldás is.

Nekem elsősorban a favorit all-in-one boot-CD, a Hiren's bootCD indításhoz kellett a dolog, így a bemutatásban is ez fog szerepelni. Gyakran kell alaplapokat, laptopokat tesztelnem otthon, amihez nem mindig van háttértár, vagy más ok miatt (pl. onnan kéne adatot menteni) nem érdemes arról elindítani a gépet. Van persze pendrive-on, meg CD-n is kiírva boot CD, de azzal mindig a hova tettem, nem olvassa, miért fagyott meg betöltés közben, nem bootol, stb. gondok vannak. Hálózatról meg gép bekapcs, elindul a PXE, onnan már menüből válogatom, hogy mit akarok indítani. S ha a Hiren's ISO-t hálóról bootolom, akkor az új verziókat elég csak letölteni a home szerveremre, ahonnan máris elérhető.

Viszont a Hiren's boot 150-200MB, így pl. nekem simán a memdisk kernellel nem akart betöltődni (meg ugye a szabvány TFTP szerverről átvihető fileméret is max. 32MB, bár ezt egyes implementációkban túl lehet lépni). Némi keresgéléssel azért lett erre is megoldás.

Ennyi bevezető után íme a sima PXE-hez való script (feltételezve, hogy működő PXE környezet már van, a PXE menühöz ezt kell hozzáadni) :
label HIREN
menu label HIREN
menu default
LINUX memdisk
kernel memdisk raw
INITRD hiren.iso
APPEND iso rawinitrd=hiren.iso

(az ISO ugyanott van, ahol a PXE .cfg állomány, amibe ezt beleletesszük)

iPXE esetén, ha már elindult az iPXE (nekem itthon pl. PXE-ről lehet iPXE-t is indítani, így mindig azt használhatom, ami kényelmesebb, és egyikhez sem kell külön boot média, a következő scripttel lehet http szerverről nagyobb ISO-t bootolni :

#!ipxe
initrd http://szervercíme/hiren.iso
chain http://szervercíme/memdisk iso raw

és (miután már beállítottuk a hálózatot kézzel, vagy a dhcp paranccsal az iPXE parancssorban) a chain http://szervercíme.com/hirenisoboot.txt paranccsal be is bootolja az ISO-t.

Ezekkel a megoldásokkal leginkább a RAM mérete szab határt az ISO bootolásnak; a teljes ISO-nak, és az onnan induló operációs rendszernek bele kell férnie, és a bebootolt oprendszer nem feltétlenül fogja látni azt az ISO file-t, amiről ő maga indult. :W

Tehát a Hiren's boot Mini Windows XP-jén a HBCD Tools menüpont nem működik, mert a Windows leüli a teljes RAM-ot, így a letöltött ISO tartalma is törlődik onnan (Aztán lehet, hogy mégsem ezért, mert az az ISO pendrive-ről sem látja a Wintools-t...). Ugyanakkor ez nem gond, mert a hálózatot, meg a gépbe bedugdozott adathordozókat is látja, szóval egy hálózati megosztásról gond nélkül fut bármilyen szoftver. A Hiren's boot DOS-os része viszont csont nélkül fut, mivel az nem foglalja el a RAM-ot.

Normál Windows telepítő indítására viszont a fentiek miatt (kiakad a telepítő 0x00007b-vel, mert nem tudja olvasni a boot eszközt) nem jó ez a módszer, azt az iPXE cikkben leírtak szerint lehet megoldani. (Amúgy sem biztos, hogy a legjobb eljárás a teljes pár gigás telepítőt behúzni a RAM-ba).

Hozzászólások

(#1) Krugszvele


Krugszvele
senior tag

Mondjuk megnéznék egy windows telepítést teljesen a rambó' :)
Biztos jó sebessége van.

12 giga fölött már bevállalós.

(#2) hcl válasza Krugszvele (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Simány hasítana, de sajnos leakad, mielőtt elkezdene települni. Gigabites hálón is jól szalad az, és nem is nehéz, csak a telepítőt kell hozzá megmókolni előtte.

(Különben meg tudod csinálni, betöltesz egy bármit, csinálsz ramdisket, és az oda letöltött ISO-t bootolod - nem lehetetlen, csak macera :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#3) zolee001


zolee001
őstag

Ennek mi is az értelme?
Ja,hogy elkallodott a pendrive és ezzel szivatod magad?
Hááát,ha van erre idöd.....

(#4) hcl válasza zolee001 (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ennek az az értelme, hogy egyszer kell megcsinálni, és kb. többet nem kell pendrive. (Elkallódni is el szokott, behalni is be szokott, régebbi gépek háklisak is az USB bootra...)
Sem arra sincs szükség, hogy ja, most egy telepítő van a pendrive-on, és kéne egy másik, akkor letöltöm, kipakolom rá... Mert a legtöbb Linux telepíthető direktben hálóról, így kb. annyit csinálok, hogy egy txt file-ba lementem a megfelelő címet, és már települ is hálóról, a hálóról bootolt gépre.
Meg ilyesmik.
2019 van, frankó gyors hálókkal, használjuk is valamire.

De ha neked nem hasznos, attól másnak még lehet az.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#5) zolee001 válasza hcl (#4) üzenetére


zolee001
őstag

Nem teljesen értettem a hasznát
Pl 1 pendrivera simán rámegy többféle "telepitö" akár Windows akár Linux avagy egyéb moddolt dolgok is,64 GB pendrive tökéletes
A PXE alapu telepitést egyszerre több gép instalására vagy "headless" gépek telepitésére használom.

(#6) hcl válasza zolee001 (#5) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ha már van PXE cuccod, akkor pont jó egy ilyen Hiren's - szerű dolgot arról is bootolhatóvá tenni, hiszen akkor mindig ott van a diagnosztikai eszköz. Pont nem lassabb, mint a pendrive, csak máshol van a várakozás :)

Nekem nincs 64GB-os pendrive-om, leginkább 1GB-osok vannak, egy 8GB-os, és egy 16-os (lett nemrég, felszabadult a home szerverből). De mostanában elég sokat költöztünk, és rendszeresen nem találom, ami van, azt sem. Ugyanakkor az is tök felesleges, hogy különböző verziókat írjak ki egy drive-ra, mert a http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/bionic/... megfelelő verzió URL-jéről töltődik és települ az OS, tehát egyáltalán, az egész ISO leszedés, pendrive-ra másolás, stb-t is átugorva. S ha ehhez már van egy PXE, akkor jó, ha másra is tudom használni.

A headless gépek bootolása is jó dolog, az most nekem nincs, de régebben működött, használtam is.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#7) zolee001 válasza hcl (#6) üzenetére


zolee001
őstag

Köszönöm de gyári dolgokat használok leginkább

(#8) hcl válasza zolee001 (#7) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Hát, ha az ISO-ban van, arra is jó :)
De mindenki mást szeret használni, ízlés dolga. Getdataback meg nem szokott lenni a Dell Rescue CD-n...

Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.