2024. április 15., hétfő

Gyorskeresés

Canon SX200 objektív... macerálás

Írta: | Kulcsszavak: canon . kompakt . gányolás . javítás . sx200

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy fórumtárs Canon SX200 kompaktja volt egy rövid szerelésen nálam. A macerálás azért jó szó, mert ugyan megjavult, de... hát...


Ilyen

Szóval ez egy utazó-zoom kategóriájú kompakt gép, nem mai darab, de bőven lehet vele értékelhető képeket alkotni, és stabilizált is. A hiba az volt, hogy nem működik rendesen a fókusz. Azaz bizonyos távolságra kb. jó volt, de se végtelen, se közeli esetben nem. Az objektív felől ciccegés hallatszott fókuszálás közben.

Nyilván ilyenkor készül az ember arra, hogy atomjaira bontani mindent, vagy a másik véglet, hogy megmozdítod az elakadt meghajtást, és megjavul.
Nyilván az előbbi következett :D


Nincs eleje


Gombsor még fent


Se teteje

Maga a szétszedés nem volt különösebben nehéz, bár elég Canon-kompaktos a felépítés, sok kis csavar és lemezből hajlított tartó, külön NYÁK a hátsó gombsor, aminél mindig parázok, hogy eltépem a szalagkábelt/zárlatot csinálok vele az alaplapon. Hátlap le, előlap le, kitalálni, hol vannak a csavarok, de különben szétjön. Illetve a vaku trükkös az összerakás fázisában, ha kicsúszik a tengelye, mint nekem, akkor látszólag minden jó, csak nem lehet lecsukni a vakut. :DDD


És jelölve az optokapu is, amit ki kell pattintani

A lényeg az objektív, nyilván a vakut, vakukondenzátort ki kell venni, hogy kijöjjön, de a végén kint az obi. Szokásos Canonos 1000 szalagkábel, több darab van az objektíven, lehetőleg úgy, hogy ne lehessen széthúzni az obit (ennek is a hátulja jönne le, és akkor hozzá lehetne férni a fókuszért felelős lencséhez).

Pont ez volt a gond. Szerencsére az iFixiten kivételesen volt leírás az objektív szereléséről. (Van a gépről is :D )
Ebben megvolt a megfejtés, hogy az egyik optokapus véghelyzet-érzékelőt ki kell pattintani a helyéről, és akkor már szét lehet hajtogatni az objektívet.
Ez nem veszélytelen, mert ez flexkábelre forrasztott SMD, műanyag tokos, kb. forraszthatatlan, és ha a flexről felszakad a forrpad, akkor vége. Van is tipp, hogy hogyan kell kiszedni. (Más gépeknél le kell oldani a ragasztót, ami tartja, stb., szerencsére ennél elég lekaparni.) A lapos csavarhúzó valóban ajánlatos, és a lényeg, hogy ne a kábelt, hanem a szenzort nyomjuk ki vele.
Ha ez a cucc sikeresen kijött, akkor már csak a zoomért felelős motort kell leforrasztani, és ki lehet hajtani a hátulját (marad flex, ami összeköti az elejével, de csak egy, szóval érdemes vigyázni, hogy ne szakadjon el :D - na innen szép a műsor). Ha fókusz-lencsetag nincs visszahúzva (ez az alaphelyzete) akkor a szokásosnál is nehezebb. (Érdemes kitekerni a zoomot tele állás felé.)
A zoom meghajtását végző fogaskerekeket szedjük ki, mert úgyis ki fog potyogni :D Nem nehéz összelegózni később. Hátlap nélkül viszont nem érdemes tekergetni a meghajtást, mert szétugrik.


Lefordítva a hátulja.

Ezt a lencsetagot a szokásos kis csavarorsós motor mozgatja, egy rugó húzza vissza a hátlap felé, két fémrúdon csúszik, semmi látnivaló. Néhol fekete volt a csavarorsó. Tekergettem, lencsetag mozgott.
Sajnos különösebben kenni nem tudtam, mert a normál műszerolaj párolgása nem tesz jó az optika belsejének. Egy idő után így is szépen mozgott.


Hátlap a szenzorral + a fókuszszerelvénnyel, tubus, blende+stabilizátor

Viszont az optika túl poros volt belül, hogy csak ennyi legyen. Nem kipattintani nehéz a blende+stabilizátor egységet... Sem kifűzni a szalagkábeleit... Kifújni sem az...
Összerakni, na, az volt nehéz. :DDD Hipp-hopp, csak egy délután. Ja, és közben nem megfogni semmit a lencsék közül. :DDD A lényeg, hogy látszólag össze lehet legózni bizonyos módokon, de csak egyféleképpen tud végigmozogni a zoom a teljes útján úgy, hogy nem fordul el a frontlencse :D (Amúgy ez is le van írva az iFixit-en, csak megvalósítani nehéz.) És ne menjen tele porral megint... :D Fontos, hogy a fókuszos tag legyen teljesen visszahúzva a hátlaphoz, különben nem lehet feltenni a hátlapot összecsukott optika mellett. (Kitekerve meg szintén nem.)


Blende+első tubus

Nagy nehezen azért összeállt, tápegységgel a motornak 3,3V-t adva szépen mozgott is. Összerakva a gépet hajlandó volt fókuszálni, és elfogadható képet is adott... a kérdés csak az, hogy meddig. Ugyanis tippre az a lencsetag a nem használástól szorult meg, és ez bármikor bekövetkezhet :( Találtam is erre utaló bejegyzéseket, bár sehol nem jutottak el addig, hogy megerősítést nyerjen, hogy tényleg a fókuszáló tag volt megszorulva.
Az viszont kifejezetten mák volt, hogy pormentes lett a szenzor :D

Hozzászólások

(#1) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Szép küzdelem volt, gratulálok! Néhány képnél már úgy voltam vele, hogy ezt már nem lehet összerakni. :D Ilyen érzékeny elektronikánál szoktál használni kesztyűt?

(#2) Luck Dragon

Ügyes vagy ,mint mindig.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#3) hcl válasza Jack Hunter (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Köszi :R

Nem, nehéz benne szerelni.

@Luck Dragon : Köszi :)

Brace yourselves, lesz még fényképezőgép ;]

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#4) Luck Dragon válasza hcl (#3) üzenetére

Nem baj :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#5) hcl válasza Luck Dragon (#4) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

:DDD

Mutogatni való hater díszpinty

(#6) Dagatt


Dagatt
csendes tag

Bravó! :R :)

(#7) hcl válasza Dagatt (#6) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Köszi :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#8) sixpak


sixpak
nagyúr

Szép munka, grat.
Szerintem én szétszedni sem tudnám, nemhogy összerakni. :D

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#9) hcl válasza sixpak (#8) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Köszi,

Szét nem olyan nehéz... :DDD

Mutogatni való hater díszpinty

(#10) Luck Dragon válasza hcl (#9) üzenetére

Van az a kalapács ami segít a problémán :DDD

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.