2020. március 28., szombat

Gyorskeresés

Steve Jobs bukása

Írta: | Kulcsszavak: Apple . Jobs . Macintosh . fall . bukás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem az egyetlen bukása Jobsnak. Persze ezekről nem szokás beszélni csak a sikeres dobásairól. Pedig egy sikerre jutott legalább egy mellényúlás is.

Szerintem természetes velejárója a bukás annak ha valaki az élen akar járni. Sokan mondják, hogy zseni, látnok és sok újdonságot talált fel. Ezek erős túlzások és legendát csinálnak belőle. A valósághoz közelebb áll, hogy jó érzékkel használta fel mások ötletét és készített belőlük eladható terméket. Végül ezt a terméket hatékonyan reklámozta. Nem volt mindenható látnok, hogy ez mindig összejöjjön neki, de a bukásból mindig felállt. Én szeretnék annyiszor ráérezni a trendekre mint ő tette. Kb. mintha lottón minden héten lenne legalább egy kettesem és pár évente egy 5-ös találatom.

A komplett sztorit megtaláljátok itt: [link] Tömören összefoglalva ha valaki még nem ismerné:

Jobs a Mac team élére állt. A csapatot elitnek tekintette és ezt a nézetét a Macintosh team is átvette. Ez nem kicsit volt káros a cégen belül. Főként azért, mert az Apple ][ termelte a bevételek és a haszon nagy részét. A cég irányítását John Sculley végezte akit a Pepsitől csábított át Jobs. A vezetők között a viszony megromlása több dolognak volt köszönhető. Szerepet játszott Jobs arrogáns, elitista, másokat lenéző hozzáállásának és az, hogy eközben a Macintosh nem remekelt a piacon. Jobs és csapata nem tudta tartani a Mac sikeréhez szükséges új hardverek fejlesztési ütemtervet. Ráadásul megpróbálta kiszorítani Scully-t a vezetésből. A puccs fordítva sült el, Jobstól minden operatív feladatot elvettek és "csak" mint nagy részvényes az elnöki pozíciót tarthatta meg. Ezzel a napi ügyekbe nem volt többé beleszólása.

Amiről a cikk végén lehet olvasni az pletykából valóság lett. Jobs az Apple részvényeiből szerzett pénzből megalapította a NeXT-et. Ez üzletileg nem lett sikeres. A "látnok" cégét kb. 10 évvel később '96-ban vásárolta fel az Apple. A NeXT-ben kifejlesztett rendszer lett az alapja a Mac OS X-nek és Jobs pár nekifutás után az Apple-t eljuttatta oda ahol most is van. Nagy pénztartalékokkal és jó arculattal rendelkező sikeres céget hagyott maga után. Ha próféta nem is volt, de pár lépéssel a többiek előtt járt kivéve az olyan elvarázsolt látnokokat, mint akik például Palo Altoban dolgoztak.

Hozzászólások

(#1) Syl


Syl
(nagyúr)

>Jobs a Mac team élére állt.

Nem csak simán a team élére állt, egyszerűen kitúrta a projekt alapítóját (Jef Raskin).

>megalapította a NeXT-et. Ez üzletileg nem lett sikeres.

Valamit sok-sok millióval finanszírozott egy kis céget, akik 3D animációs célgépet, szoftvert fejlesztettek, majd később olyan nevesincs rajzfilmeket készítettek, mint a Toy Story :DDD És miután a Disney sokmilliárd dollárért megvette ezt a "kis rajzklubbot" Jobs lett a Disney legnagyobb részvényese.

Szóval, igen. Volt egy pár nagy dobása. :B

Words cannot express how much i don't care

(#2) lezso6


lezso6
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Ja a 2015-ös Steve Jobs film az kb erről szól. Bár nekem az 1999-es Pirates of Silicon Valley a nagy kedvenc, igaz, ez még akkor készült amikor Jobs nem volt hatalmas legenda, éppen csak kijött az iMac.

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#3) Syl válasza lezso6 (#2) üzenetére


Syl
(nagyúr)

A Szilícium völgy kalózai filmhez szinte kötelezően hozzátartozik az 1999-es Macworld megnyitója: [link] :C

Words cannot express how much i don't care

(#4) RexMaximus válasza Syl (#3) üzenetére


RexMaximus
(aktív tag)

Jaja ez jo dobas volt akkor :)

Mas - szerintem a Jobs filmjez Noah Wyle lett volna a megfelelo szinesz. Nem mas...

(#5) frescho válasza Syl (#1) üzenetére


frescho
(addikt)

Raskin úgymond magának kereste a bajt. Ő vette rá Jobs-ot a Xerox-os látogatásra. Van egy olyan érzésem, hogy jól tudta előre, hogy az ott látottak hogyan fognak Jobsra hatni. Vagy legalábbis nagyon reménykedett abban, hogy inspirálni fogja. Ez be is jött.

A Pixar tényleg egy érdekes téma, szerintem jó példája annak, hogy miért volt sikeres. Beszállt a cégbe, de neki a NeXT volt az első. Sokáig veszteséges volt a cég, ha jól tudom folyamatosan pumpálta bele a pénzt és szóba került az eladása is. Végül Jobs kitartó volt, és kb. 10 ével később jelent meg a Toy story. Azt hiszem ez a kitartás volt a sikerének az egyik forrása. Ha a fejébe vett egy ötletet, akkor kitartott mellette tűzön-vizen át. Szóval jó adag mellényúlása is volt, de amikor bejött amire tett, akkor kaszált.

https://frescho.hu

(#6) Syl válasza frescho (#5) üzenetére


Syl
(nagyúr)

Raskin története nekem nem egészen így rémlik.
A Xerox után indult be Jobs fő projektje, a Lisa. Csakhogy az árcédula gyorsan 10e dollár fölé mászott. Akkor Raskin elkezdett dolgozni egy olcsó Lisa-n. Ezt megneszelte Jobs és egyszerűen elvette tőle a Macintosh projektet, a Lisa-t meg kukázták.

Words cannot express how much i don't care

(#7) frescho válasza Syl (#6) üzenetére


frescho
(addikt)

A Lisa elszállt, mint a győzelmi zászló. Eredetileg a Lisa nem GUI-s gépnek indult, a váltás közvetve szerintem legalább annyira köszönhető Raskinnak, mint magának Jobs-nak. Raskin saját projectje biztonságban lett volna, ha Jobs végig viszi a Lisa-t, de kitették onnan.

A Lisa a Xerox látogatás előtt indul. A Mac project pedig '79-ben, alig később, mint a Lisa. Mind a kettő karakteres lett volna eredetileg GUI nélkül, de ez a Lisa esetében gyorsan megváltozott. Jobs-ot valamikor 80 vége felé kezdte el foglalkoztatni a Mac, de még csak a Lisa mellett. Ekkor szerintem még csak belekotyogott a szomszéd dolgába. Aztán amikor Jobs-ot kirakták a Lisa projectből Raskin napjai meg voltak számlálva... Az egész jellemző volt Jobs-ra, kellett neki valami saját project. A note-jaim között találtam is egy linket: [link] Ami érdekes, hogy ugyanezt a történetet több módon is mesélik. Pár érdekes mi lett volna ha:

...ha Raskin nem javasolja Jobs-nak a Xerox látogatást?
...ha Jobs végig csinálja a Lisa-t és belebukik?
...ha kiállnak a vezetők Raskin mellett?

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#8) Syl válasza frescho (#7) üzenetére


Syl
(nagyúr)

... ha öreganyámnak lett volna kereke... ;]

És hol lenne ma a világ, ha Gary Kildall felesége nem kekeckedik az IBM-es emberekkel és a titoktartási szerződéssel? :U

Words cannot express how much i don't care

(#9) frescho válasza Syl (#8) üzenetére


frescho
(addikt)

Lehet, hogy akkor több fajta gép futna még mindig CP/M alatt. Esetleg akkor a unix szerű dolgok is arra épültek volna? Jó kérdés. Még egy:

Mi lett volna, ha fél évvel később fognak bele az IBM-nél és a 68000-nek lett volna másodgyártója is?

https://frescho.hu

(#10) Syl válasza frescho (#9) üzenetére


Syl
(nagyúr)

Vagy ha az OS2 Warp lenyomja a Win95-öt :B

Words cannot express how much i don't care

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.