2021. május 10., hétfő

Gyorskeresés

Pravetz Joystick

Írta: | Kulcsszavak: Pravetz . joystick . Apple II . Füle . BRSZK

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kinek mond valamit az, hogy Pravetz számítógép? Úgy tippelek, hogy elég kevés embernek. Nem is csoda, mert itthon nem forgalmazták és nem is mai darabok. A bolgárok velünk szemben nem sokat hezitáltak amikor a saját home computerüket tervezték, hanem simán lemásolták az Apple II-őt. Az első szériánál még a ROM is bit szinten egyezett. Ezért amikor olcsón hozzájutottam két sosem hasnzál joystick-hoz, akkor éltem a lehetőséggel. CSak annyi volt a baj, hogy a csatlakozója nem egyezett meg az Apple II-vel.

A joystick masszív felépítésű és kinyitva láthatóan nem volt még hasnzálva.

A dobozban találtam egy papírt ami kicsit segített, ugyanis a 6 pólusú csatlakozó és az almákban alkalmazott alaplapi IC foglalat közötti huzalozást véltem benne felfedezni.

A nyomon haladva felskicceltem, hogy minek hol kellene lennie. Nem bonyolult, már csak át kellett forrasztani.

A 9 pines csatiba 1:1 forrasztottam át a vezetéket. Még a védőket is átvittem. Nem tudom miért szenvedtem meg velük. A színek jól láthatóak, a csatlakozó 9 bites apa. Tudom, hogy elég zajos a kép, de így is kivehetőek a színek:

1. fehér
2. piros
3. barna
5. zöld
7. sárga
8. kék

A csatlakozó lecserélése után a joy szépen vizsgázott egy Apple IIGS-en. A beállító potméterek nehezen mozogtak, de sikerült beállítani és játszottam pár percet. Ha szeretnétek ti is kipróbálni, akkor megtehetitek két hét múlva Fülén a BRSZK-n.

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.