2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Megszökött a 7812

Írta: | Kulcsszavak: HT . 1080Z . HT-1080Z . 7812 . retro

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Schneider-t kicsit félreraktam és visszafordultam a 8 bitesek felé. Egy nehezebb darabot kerestem elő a hétvégére. Nehezebb súlyra és azért is mert még nem javítottam HT gépet. Szerencsére van hozzá kapcsolási rajz és így csak idő kérdése, hogy eligazodjak rajta. Amikor utoljára félretettem nem adott képet. Most sem akarta az igazat, legalábbis RF jel nem jött ki belőle, de szkóppal rámérve azt találtam, hogy van sima kompozit jel. Ennek nagyon megörültem és perceken belül került is egy hozzá való videokábel. Jól jött, hogy a héten máshoz is készült DIN-RCA kábel :) De az örömöm nem tartott sokáig, mert csak szemetet láttam a képernyőn. OK, ez tipikusan RAM hiba szokott lenni, már nyúltam is a csavarhúzó felé. Belül ez a látvány fogadott miután kiszedtem a billentyűzetet is.

Látjátok a fenti képen a hibát? Na én sem láttam, de nem kellett volna még ennyire sem szétszedni a gépet. Túl lelkes voltam és emiatt elkövettem egy amatőr baklövést. Megnéztem a betápot, a szép méretes 7805-öt és minden jónak tűnt. Kiszedtem a billentyűzetet és elkezdtem a memória IC-ket méregetni. Gyors táp ellenőrzés. 5V, -5V ok, de hol a +12V? Szóval memória hiba, de nem úgy, ahogy gondoltam. Kapcsolási rajzra ránézve tudtam, hogy kell lenni valahol egy 7812-nek. Na azt sehol sem találtam. Ez volt a hiba, mert ha a CPU panel betápnál a stabilizátor részt megnézem, végigkövettem volna az elején, akkor nem bontom meg jobban a gépet. Még a billentyűzethez sem kellett volna nyúlnom, de túl izgatott voltam, és félre vitt a RAM prekoncepcióm amikor a képet láttam.

Látjátok ti is? 7805 pipa, alatta a zenerek rendben, de hova lett a 7812? A Z80-tól és a két bus meghajtótól jobbra csak a lecsípett lábakat lehet látni. Ha már itt jártam, akkor gondoltam megnézem a másik oldalt is, hogy a forrpont hogy áll. Három csavar és finoman ki lehetett játszani a helyéről a panelt. Alul fogadott a hang + IO panel, amit a hazai szakemberek követtek el: "Az eredeti felépítésen nem változtattak a HT szakemberei, csupán egy AY-3-8910 hanggenerátor és I/O áramkörrel bővítették ki." Mellette a forrasztás érintetlen, szóval valaki, valamikor, valamiért kivette a 7812-őt.

Zárlat nincs, szóval remélem, hogy csak hiénázott. Persze ahogy ilyenkor lenni szokott nem találtam itthon ilyen IC-t. Megfordult a fejemben, hogy kiveszem másból, vagy zener + 7809-el helyettesítem. Végül győzött a józan ész és várok két napot amíg nem jön meg az újabb alkatrész szállítmány.

Hozzászólások

(#1) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Jobb ezzel várni. Amúgy érdekes, remélem tényleg csak kibontotta valaki, mert kellett egy nagyobb terhelhetőségű darab :D
Jó kis cucc, remélem feléled :)

Nekem egyszer egy laptop alaplapról lépett le egy táp IC, miután valaki fordítva bekötötte neki a tápot. Nem tudom, hogyan, de frankón eltűnt, valószínűleg lejött a nyákról, kiesett, amikor szétszedték :D

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#2) frescho válasza hcl (#1) üzenetére


frescho
addikt

Én is robbantottam fel tranzisztort, de akkor legalább a lábak megmaradtak. Én is abban bizok, hogy csak kitermelte valaki és nem vitte magával a memória chipeket. Van egy másik gépem, amiből kitermelhetném, de nem visz rá a lélek.

https://frescho.hu

(#3) frescho


frescho
addikt

Az alaplapot kijavítottam, egy DRAM-ot kellett még cserélni. kicsit még meg is pucoltam, most száradnak a billetnyűzet gombjai.

https://frescho.hu

(#4) hcl válasza frescho (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Várjuk az eredményt :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#5) frescho válasza hcl (#4) üzenetére


frescho
addikt

Megkésve bár, de törve nem munkára fogtam: [link]

A képe szép éles. 2-3 órát nyúztam. Volt kis basic és egy kör galaxy is.

https://frescho.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.