2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Amiga 600 upgrade

Írta: | Kulcsszavak: Amiga . 600 . A600 . gotek . furia . turbo

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A kis gép már tiszta, de alap állapotban semmivel sem tud többet, mint egy A500, sőt kicsit hátrányban is van, mert a 2.05-os kickstartot néhány játék nem szereti. A lehetőségeket számba véve úgy döntöttem, hogy rendes upgrade-t kap a gép. A házon a fülek le vannak törve és több helyen is látszik, hogy valamikor a múltban szétszedésnél ész nélkül feszegették. Ráadásul van egy jobb állapotú 600-am is, szóval ezért sem sajnáltam jobban "belevágni" a projectbe.

Első körben kapott egy CF kártyát, amit átalakítóval rákötöttem a gyári IDE portra. Kipróbáltam több kártyával is, de 256MB bőven elégnek bizonyult. A meglévő 1 MB-os memóriabővítővel megtoldva a chip RAM-ot kipróbáltam a WHDLoad-ot felemás sikerrel. A 2 MB és a CPU ereje is kevés normális töltési idő eléréséhez. Kis gondolkozás után jött a döntés, hogy a megoldás turbo kártya lesz, nem elégszem meg további memóriával. A képen az alaplap számunkra érdekes része látható. Alul a hosszú chip a kickstart, felette pedig a 7 MHz-en futó 68000-as Motorola CPU.

Az A600-ban lévő ECS mellé szerintem kicsit overkill a jelenleg legerősebb a Vampire. De nem tudom mikor és főként, hogy mennyiért jutnék hozzá. Olcsó és elég gyors megoldásnak tűnt a "kis" furia. A 68EC020 33MHz-en fut és mellé 9.5 MB RAM-ot szerelnek. A CPU a boardon lévő memóriát teljes sebességgel éri el, de az videómegjelenítéshez használt chip RAM-ot már csak a 68000 16 bites adatbuszán át. Az újabb és sokkal erősebb A1200-ban ugyanez a processzor 14MHz-en megy, ezért bőven elégnek tűnt a régi játékok mellé.

Az A600-ban elég kevés a hely és nincs olyan csatlakozó ahova egy normális CPU upgrade kártyát lehetne kötni. A szokásos megoldás az, hogy a processzorra direkt csatlakoznak rá fejjel lefelé egy PLCC foglalattal. Az 68000-át lekapcsolja a kártya és a csatlakozón keresztül éri el a gép többi részét.

A kártya telepítése előtt alkohollal alaposan lemostam a CPU lábait, hogy rendben legyen az érintkezés. Az installálás egyszerű. Rá kell rakni a gyorsítót a processzorra. Ha stabilan áll egyenletesen, de erősen rányomni, amíg a helyére kattan.

A sysinfo-val futtattam egy gyors benchmarkot, hogy mennyit gyosult a gép. Igen meggyőző a CPU és a memória sebessége is a gyárihoz képest. A 10.63 szor gyorsabb processzor tudás kb. egy hasonló órajelű 386SX-el, vagy 25-33MHz közötti 386DX-el ér fel.

A telepített furia mellett a sysinfo előtti képen már a gotek floppy emulátor is a helyén van. Az igazság az, hogy a turbo kártyához képest sokkal macerásabb volt a beépítése. Az első próbálkozásnál még egyben volt és láthatóan nem akart bemenni a gyári floppy helyére.

A gotek-et kevésbé sajnáltam, mint az Amigát, ezért azt kezdtem el szétvágni. Első körben lekerült a doboz teteje és kivágtam középen alul a merevítésnél. Ez nem volt elég, mert a felső részt még így sem tudtam a helyére rakni. El kellett tolni a ház belseje felé a meghajtót majdnem 1 centimétert és a két széléből is lefaragtam még pár millimétert. Végül az A600 sem úszta meg, mert nem fértem hozzá az USB-hez és a gombokhoz sem. Igyekeztem szépen dolgozni. A nagyját szikével vágtam, majd tűreszelővel igazítottam véglegesre. A meghajtótól jobbra lévő sérülést az illesztésnél nem én csináltam és a goteket vághattam volna szebben is a pendrive alatti részen, de amúgy egész jó lett.

Felülről nézve a kis Kingston USB kulcs nem feltűnő. A kijelző oldalról jól látható és a gombok is normálisan kezelhetőek. De a lényeg, hogy csendben és jól működik.

Amigához van egy default adf, amivel a floppy állományokat (adf) hozzá lehet rendelni egy pozícióhoz. Nagyon egyszerűen működik. Fel kell másolni az USB kulcs gyökerébe és 0-ra állítani a gotek-et, hogy a menü elinduljon. Az adf-ket slothoz rendjük, majd restart után a gombokkal választva közülük már mehet is a játék.

A végeredmény egy jól szuperáló gép. A furia jó gyors és képes memórába tölteni a kickstart-ot. Az nem csak a gyári lehet, de ROM fájlból be lehet húzni az 500-as 1.3-as kickstartját, így meg tudom kerülni a kompatibilitási problémák egy részét. Amit lehet WHDLoad-al töltök be, de ami nem indul, ahhoz ott a gotek. Tudom, hogy van jobb, de nekem ez már megfelel. Persze jobb lenne egy hasonlóan felhúzott 1200-as...

Hozzászólások

(#1) Zolaash


Zolaash
aktív tag

Amigaaaaaaa! :D

A ház faragásától eltekintve jó lett. Mennyibe fájt a Furia, ha szabad tudni?!

Rip and tear

(#2) frescho válasza Zolaash (#1) üzenetére


frescho
addikt

A ház faragását nem lehetett sajnos megúszni. Amit lehetett volna, hogy külső dobozba rakni a goteket és megbuherálni, hogy DH0-nak látszódjon, de nem akartam plusz külső dobozt.

A furia link az amigastore-ba visz, ott pontos árat találsz. 100 EUR körül van a kiépítéstől függően.

https://frescho.hu

(#3) Mokó


Mokó
aktív tag

Hát ez valami gyönyörű.A bench-es képnél a szöveg;Comment:smell the rubber?Korabeli humor :C

(#4) Zolaash válasza frescho (#2) üzenetére


Zolaash
aktív tag

Az ára nem vészes. Ha fent vagy FB-on, látogass meg minket a Retro Tauta csoportban!

Rip and tear

(#5) hege8888


hege8888
aktív tag

Gratula a munkádhoz.
Hasonló gyűjtő voltam, de csak a Commodoreok jöttek össze. (aztán közbejött egy válás, és a retro cuccok sokat vesztettek a prioritási listán).
De most rámjött a frász, és a 600ast fel akarom hozni.
Ha elakadtam fáraszthatlak itt kérdésekkel?

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.