2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Am386SX-40 első benyomások

Írta: | Kulcsszavak: 386sx . AMD . 40 MHz . DOS

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Fájós háttal nem lehet emelgetni, ez meg dög nehéz. Szerencsére mindig akad valaki aki kisegít és a csavarhúzótól még nem vagyok eltiltva. Így is gyorsan kellett végeznem, csak pár percet tölthettem el vele.

Tudtam, hogy mire számíthatok hardver szempontjából és azt is, hogy működőképes a gép. A 286-os és fiatalabb gépeket már a youngtimerek közé sorolom. Na nem azért mert rasszista vagyok és csak a 8 bitesek az igaziak, hanem azért, mert viszonylag egyszerűen üzembe állíthatóak. Ebben a gépben is már VGA kártya van, így rögtön rá tudtam kötni az monitoromra.

Persze az alaplapi akkumulátor lemerült, ezért rögtön be kellett lépni a BIOS-ba. A jó öreg AMIBIOS a megszokott színeiben tündököl. Hogy ki és miért választotta ezeket nem tudom, de talán ez adott jó kontrasztot. Később a sima sárga-kék párosítás is megfelelt, szóval nem értem. Ez már modern gép, a merevlemezt automatikusan detektálta.

Az Advanced beállítások menüben nem lehet túl sok dolgot beállítani. Ami érdekes az a Cyrix cache menüpont. Van egy ugyanilyen lapom 486SLC processzorral, úgy néz ki csak a jumperek forrasztásában és a CPU-ban térnek el.

Ezt követően a DOS 6.22 simán elindult. 4 MB RAM-ból a smartdrv elfogyaszt 2MB-ot. A vinyón még 50MB szabad hely van. 93-ban biztos használatban volt a mouse.com timestamp alapján.

Az viszont meglepett, hogy 2.1-es Windows van rajta. Nem tudom, hogy miért nem 3.1, hiszen akkor már inkább az volt a "standard" és a gép is elég erős hozzá, hogy kényelmesen futtassa. Még egy mérőprogramot találtam a merevlemezen és egy Norton Commandert.

Természetesen nem úszta meg, hogy ne kapjam szét legalább egy kicsit. Lemerült az akku, ami rögtön gyanús. Ilyen korú gépnél az első lépés, hogy ránézek, mert az esetek nagy részében szivárog. Szóval ház le, kártyák ki. A csupasz alaplap szép narancssárga és 4x 1MB 9 bites SIMM-el van felszerelve.

Az AMD 386SX CPU közelebbről. Semmi extra, amikor kijött már rég voltak gyorsabb darabok, de a 286-ok helyett jó volt alapmodellnek. Teljesítménye programtól függően egy 25-33 MHz-es 386DX-nek felelt meg. Ez a 16 bites memória busznak volt köszönhető. De futtatta a 386-ra írt programokat, 2x 1MB-tal is el lehetett indulni. Szóval budget modell, mint ma egy HT-s Celeron. Én évekig használtam egy nagyon hasonló gépet és el lehetett vele lenni.

80MB-os Conner. Mit is mondjak róla? Kicsit zúg, de működik. Én hajdanán az SX-et MFM vinyóval használtam eleinte. Ahhoz képest kapkodó idegbeteg. A maga korában stabil alapdarabnak számított, még a redhill guide-ban is megemlítik. Majd később letesztelem, hogy mire is képes.

Elterjedt és közkedvelt volt a Trident TVGA9000. Párjával, a 8900-zal együtt nem a gyorsaságáért vásárolták az emberek. Olcsó volt és stabilan működött akár Windows alatt is. Ez a darab 512kB memóriával akár 1024x768-as felbontást is tud, persze csak 16 színnel. A következő hasonló alapkártya az S3 Trio volt a PCI-os korszakban.

Végül következzen amiért kinyitottam a dobozt. Szépen látszik, hogy szivárog a lúg az akkuból. Ezt bizony kezelni kell. Az alaplapot ki kell szerelni, ecettel passziválni, leöblíteni és megszárítani. Nem nagy meló, de eltart egy ideig. Ha ez megvan, akkor jöhetnek a megszokott szoftverek és pár benchmark.

Hozzászólások

(#1) MineFox54


MineFox54
őstag

Emlékeim szerint van valahol egy 386 lapom, ha kell, előkerítem, és odaadhatom... Nekiálljak keresni?

[ Szerkesztve ]

(#2) laskr99 válasza MineFox54 (#1) üzenetére


laskr99
addikt

Ha megvan és freschonak esetleg nem kell én átvenném :D

(#3) bambano


bambano
titán

nekem még kallódik itthon valahol egy 486sx25 :)
az a trident meg ultramodern, mi 8900c-ket kerestünk és használtunk.

a 386sx-nek akkor volt értelme a 286-tal szemben, ha protected módot is akartál használni. volt kollégám, aki azért vett 386sx-et, mert sco unixot futtatott rajta.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4) frescho válasza MineFox54 (#1) üzenetére


frescho
addikt

Bármit ami elég öreg szivesen befogadok. Mondjuk ha DX-40, akkor szerintem laskr99 jobban jár vele, mert abból már van pár darab. De egy 16 vagy 20 MHz-es példány még hiányzik a sorozatból.

bambano: A 8900-as jobb volt, mint a 9000. Kicsit érdekesen számozták, a 9000-be beépítették a DAC-ot. De a 9000-es széria nagy része max 512k-t kezelt. A 8900 széria 1MB-ot és a külső DAC-kal a későbbiek már true colort is képesek voltak megjeleníteni. A képe is szebb volt, ha tisztességesen megcsinálták a szűrést. 8900CL-em volt az SX-ben. Először 256kB-tal, de 6 üres foglalattal. Szépen felbővítve hicolor 800x600-ban lehetett használni Windows 3.1-ben. Aztán a végén mindig 256 színnel használtam csak, mert még úgy is lassú volt és kevésbé homályos. A névvel a trükköt az ATI is megismételte szintén 9000-es radeonnal, csak ott a 8500 volt a gyorsabb kártya.

https://frescho.hu

(#5) bakter24


bakter24
őstag

"Ez már modern gép, a merevlemezt automatikusan detektálta."

Ez a mondat régi szép emlékeket szabadított fel, és könnyeket csalt a szemem sarkába :D

"Negyvenkettő - mondta Bölcs Elme végtelen méltósággal és hidegvérrel."

(#6) frescho válasza bakter24 (#5) üzenetére


frescho
addikt

Amikor kb. 20 évvel ezelőtt Karácsonyra kaptam magamtól egy BH6-ot 300A Celeronnal akkor jött a következő állkeresés a SoftMenu-ben turkálva.

https://frescho.hu

(#7) MineFox54 válasza frescho (#4) üzenetére


MineFox54
őstag

DX40-es...
Octek Jaguar V386

(#8) cinemazealot


cinemazealot
addikt

Szerintem még mindig megvan a 25 MHz-es 386SX lapom. Azt 2 MB RAM-mal, egy 40 MB-os HDD-vel és egy monochrome Hercules monitorral kaptam őseimtől '93-ban. Imádtam CGA emulátorban játszani a Prince of Persia-t vagy az Impossible Mission II-t. Amikor nagy nehezen összeszedtem a pénzt egy AdLib kompatibilis hangkártyára, a seggemet a földhöz verdestem attól, hogy milyen jó hangja lett a Prince-nek meg a Tie Fighter-t, még ha utóbbiból nem is láttam semmit. :D

(#9) r0b3r


r0b3r
senior tag

Ott a vinyóm... :DD Nekem is egy ilyen zúg a 325D-ben. :DDD :R :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.