2019. április 20., szombat

Gyorskeresés

Magyarország, én a MineCraft-ban is szeretlek!

Írta: | Kulcsszavak: MineCraft . Magyarország . pixel art

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdvözlet minden olvasónak, látogatónak!

Mint ahogy a bejegyzés nevéből sejteni lehet a MineCraft nevű játékról fogok írni. A bejegyzést leginkább blogbejegyzésnek szánom, így folyamatosan frissíteni fogom a tartalmát. De lássuk szépen sorjában.

A MineCraftról.

Egy rendkívül egyszerű ötlet, még egyszerűbb megvalósítása ez a számítógépes játék. A játék lényege, hogy kicsit (1x1x1 méteres) építőkockákat felhasználva építsünk valamit. Bármit. És ezzel el is mondtam mindent. A játékra leginkább jellemző hatalmas szabadság miatt is lehet ekkora sikere. Ha kellően kreatív valaki, akkor az egyszerű pixel artoktól egészen az önmagát megépítő házig vagy a digitális óráig bármit meg tud építeni. Sőt! Vannak olyan (bátran mondhatom) lángelmék, akik a számítógépben dolgozó számító egységet egy CPU-t megépítettek, ráadásul úgy, hogy tökéletesen működik.

Magyarországról.

Remélem nem kell bemutatni senkinek kicsiny lakhelyünket. Rengeteg csodás dolog van itt, amit szeretni lehet és kell és rengeteg dolog van, ami nem jó és változtatni lenne érdemes. Minden esetre most a csodás dolgokat kell kell szem előtt tartani és ennek tükrében szemlélni a blogot.

Rólam.

Én szeretem Magyarországot. Szélsőségektől mentesen, de tiszta szívemből. Mert alapvetően egy csodás ország, tele szebbnél szebb tájakkal, építményekkel és emberekkel. Ha az eddigieket összekapcsolja az ember, akkor hamar rájön, hogy mi következik. :-) Igen, épül a MineCraftban Magyarország. Igaz egyenlőre "csak" a térképe, és "csak" ~1km/pixeles felbontással, de elkezdtem építeni.

Hogyan?

Kockánként. Leginkább. A játékban elérhető egy úgy nevezett kreatív mód, ami annyi segítséget nyújt a játékosnak, hogy az építéshez felhasznált alapanyagokat nem kell egyenként összegyűjteni és kibányászni, hanem azok korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre, továbbá elérhető az úgy nevezett fly mode. Azaz a pályán való mozgáshoz használhatjuk a jóval gyorsabb és egyszerűbb repülést is, mint a gyalogolást.

A játék alapvető eszközeink kívül egy nagy segítséget vettem igénybe. A pályát alkotó térkép létrehozását az MCEdit segédprogrammal csináltam, hiszem az építést egy hatalmas, vízszintesen sík területen fogom elvégezni, amit kézzel létrehozni több hónapba is bele telt volna, még a kreatív mód lehetőségeit kihasználva is. De ígérem, hogy ezen kívül semmi egyéb pályamódosítást nem fogok automatizálni. :)

Vágjunk bele!

Az ötlet megvan. Elszántság megvan. Minecraft megvan. Megértő feleség és a jó alvókával megáldott kislány megvan. Mi kellhet még?

Egy "szamárvezető" térkép? Igen! Rövid idő alatt találtam az interneten egy megfelelő példányt. A felbontása elég nagy, és non profit felhasználásra ingyenesen letölthető. Ezúton is köszönet Zentai László úrnak a fáradságos és önzetlen munkájáért :R

A kép 2120*1318 pixeles és "faltól falig" van rajta a térkép. Ez 2.794.160 pixelt jelent, ami megközelítőleg 250 méter/pixel felbontásnak felelne meg. Ha átlagosan 5 másodpercenként rakok le egy kockát (ami nagyságrenddel gyorsabb lenne, mint a valóság) akkor durván 160 nap alatt meg is lennék vele, ha 7/24-ben ezzel foglalkozom. Ez így nem járható út. A képet 25%-osra csökkentettem, így már "csak" 530*330 képpont méretű, ami összesen 174.900 pixelt jelent. Ez 1/16-a az eredeti ötletnek, és bár ez is hatalmas munka lesz megépíteni, de ez legalább belátható időn belül teljesíthető. Úgy gondolom, hogy ~2 hónap alatt el is fogok vele készülni.

És jöjjön végre a munka! Az alábbiakban jön a folyamatosan frissülő rész. Mivel főként éjszaka fogok dolgozni, így a dátumok mindig az adott munkanap kezdetének dátuma lesz. A bejegyzésbe beszült indexképek linkként működnek, ami egy nagyobb képre vezet.

1. munkanap, 2011.09.18

Ez volt tegnap (előtt). Ekkor találtam ki, hogy mit kellene építeni, kerestem meg a térképet. Rengeteg időm elment, amire rájöttem, hogy hogyan tudom megcsinálni az MCEdittel a nagy zöld füves területet. Mivel már hajnal volt, amire meglettem vele, így csak szórakozásból nekiálltam csinálni. Nem kellett volna :)

2. munkanap, 2011.09.19.

Ez a mai nap (tegnap). Ma megcsináltam a térképen a koordináta rendszert, illetve az art-on is megcsináltam az első néhány koordinátát. Úgy alakítottam ki, hogy a játékbeni [0;0] koordináta a térkép bal felső sarkába legyen, és az art a [+;+] negyedbe essen. (Ez a klasszikus matek szerint eléggé nehezen értelmezhető, hogy a [+;-] helyére raktam a [+;+]t, de nézzétek el nekem, félig statikusnak tanultam :-) ) Szóval glowstone-ból csináltam a koordináta hálókat. Ez még sötétben, magasról is jól láthatóvá teszi az egész képet. A tegnap megrajzolt Fertő-tó néhány pixellel arrébb sikerült, mint kellett volna, így azt el kellett bontanom és újraépítenem. Ezt követően írtam meg ezt a bejegyzést.

3. munkanap, 2011.09.20

Ma vendég volt nálunk, így nem tudtam sokat haladni. Első körben tovább raktam a koordináta rendszert. Lassan a kép 2/3 be van hálózva. Ezen kívül a nyugati határt építettem. Ezzel egészen leértem Zala megyéig. Ezen kívül a Duna felső szakaszát építettem meg. Egészen pontosan az országba való belépésétől kezdve a Szentendrei sziget budapesti végéig. Holnap még nem tudom, hogy milyen napom lesz, de igyekszem minél többet haladni.

4. munkanap, 2011.09.24

Sajnos kicsit sok volt mostanában a meló, így kimaradtak az esti játékok. Nem baj, ma gőzerővel dolgozom :) Elsőnek megcsináltam a Balatont, majd a déli határszakasz Dunántúli részét.

5. munkanap, 2011.09.25

Ma este ügyeletes apa szerepben voltam, mert Mamóca elment szórakozni egy picit. Késő este az egyik (félig meddig) kollégám felbosszantott elég rendesen, így megint nem tudtam úgy haladni, mint szerettem volna. Minden esetre elkészítette, a maradék koordináta rendszert mind a térképen, mind az art-on. Ezen kívül megcsináltam a Velencei tavat és a Dunát egészen le a déli határrészig a Csepel szigettel együtt.

6. munkanap, 2011.10.13

Kisebb kihagyás után ma befejeztem az északi határrészt, és belekezdtem a Magyar-Román határba.

üdv, föccer

Hozzászólások

(#1) KisTopi95


KisTopi95
(fanatikus tag)

Kíváncsian várjuk a végeredményt mester!

Várjuk ki, mi lesz a vége| Youtube csatornám http://adf.ly/BIbNv

(#2) föccer válasza KisTopi95 (#1) üzenetére


föccer
(PH! nagyúr)

Köszi. Igaz az még odébb lesz, de ahogy van szabadidő, akkor pakolom mint a bolod :D

Sajnos a multiban készült pixel artról még nem készült el a bajegyzés, de talán majd egyszer...

üdv, föccer

(#3) kraftxld


kraftxld
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ööö... lehet én vagyok a hülye, de ez mire is jó?
Autocad dwg file-t nem lehet feltölteni? Mert abban van Mo térképem elég részletesen vektorosan :)

MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#4) föccer válasza kraftxld (#3) üzenetére


föccer
(PH! nagyúr)

Pont a játék lényegét vennéd el. Azt is meg lehetne csinálni (biztosan létezik hozzá valamilyen mod), ami bmp-ből knyeri az adatokat és a alapján generálja le a map-et. De akkor nem építhet az ember, és nem modnhatja el, hogy igen, ezt én csináltam :)

üdv, föccer

(#5) psyho85


psyho85
(fanatikus tag)

Hogy neked mennyi időd van a baba mellett! :DDD Hajrá!

Álmában nagy folyó volt, de amikor felébredt, maradt kis patak. S csak csordogált tovább, mint könny az arcon, az óriás fák alatt.

(#6) föccer válasza psyho85 (#5) üzenetére


föccer
(PH! nagyúr)

Alvás helyett :)

üdv, föccer

(#7) X3B6O0X


X3B6O0X
(fanatikus tag)

Nem akarok ünneprontó lenni, de fölösleges a glowstone, mivel kreatív módban az F6-F7 billentyűkkel lehet tekerni a napszakok között. No persze rácsnak nem rossz :)

X

"...a vörös árnyalatú gombok azonban nem kaptak háttérvilágítást, viszont fényvisszaverő festést igen, ami persze jópofa, de pont sötétben annyit ér, mint egy tetszőleges politikus vagyonnyilatkozata" © Bog

(#8) föccer válasza X3B6O0X (#7) üzenetére


föccer
(PH! nagyúr)

Kb tök mindegy, hogy mival adom meg a koordináta rendszert, így 1 legyet ütök egy csapásra. De legalább ma is tanultam valamit :)

üdv, föccer

(#9) netpeti98


netpeti98
(PH! kedvence)

Sok sikert. ;) Mentettem is az oldalt.
Már 2 minecraftos blog a logouton :DD

Üdv netpeti98

[ Szerkesztve ]

(#10) LinogeOW


LinogeOW
(fanatikus tag)

Epic

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.