2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Super Flower Leadex Gold 750W - Vélemény

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Jó estét az uraknak és hölgyeknek. Először is le szeretném szögezni, hogy ez nem egy teszt. Nem lesznek hőmérsékleti adatok, sem elektronikai kütyük, se, ami egy rendes tesztben kéne, hogy legyen. Ilyen, a tápegységgel kapcsolatos információkat, linkelem majd a cikk végére, így ha nem vagy kíváncsi a rizsára, tekerj az aljára, ahol megtalálsz egy elég részletes beszámolót és értékelést. Angol tudás szükséges. A beillesztett képek egy külső weboldalról származnak, onnét, ahol a részletesebb angol cikk is olvasható. Nem az van, hogy lusta vagyok képeket készíteni, csak rossz minőségű képeket nem akarok elétek rakni. Sajnos nem rendelkezem olyan eszközökkel, amik jobb felvételekhez szükségesek. Ezért csak én és az eddigi tapasztalataim maradtak.

Előzmények:
Több dolog miatt is váltottam tápot. A régi tápom egy elég noname vacak volt, a márkáját nem is tudom már, lehet M-Tech, 450W-t adott le... legalábbis ez volt ráírva. Egy CM Silencio 650 Pure házban helyezkedett el, ahol az ATX kábel és a 12V-s kiegészítés meg volt hosszabbítva, mivel rövidnek bizonyultak. Egy egy terrás WD blue vinyót, meg talán egy Seagate 40 gigás sata2-sat hajtott, illetve akkoriban egy Gigabyte HD5450-es csodamasina küldte a képi jelet a monitornak. A végére meghalt a kártya, képet tökéletesen adta, de a win élményindexben kerek 1 pontnál többet nem tudott produkálni. Megérett a csere. A választás pedig egy AMD R9 270X-re került. Nyilván ez a tápnak kissé túl sok volt, ezért eleinte két táppal nyomtam. Bekötöttem egy noname tápot ismét a másik mellé, ami ismételten olyan 400-450W körül volt és csak az új kártyát táplálta, míg a másikból simán a rendszer táplálkozott. A második táp cin segítségével rövidre volt zárva. Az ötlet működött. Aztán lassan meghalt a táp is, majd a műhelyből előkukáztam egy rossz chieftec tápot. Kapott egy rá nem illő Mercury fedőt, borzalmasan kifúrt lyukakat és valami beültett 120mm-es ventilátort és uccu neki. Egy baja volt, a kábel valahol meg volt törve és ez néha betett neki. Néha rossz volt úgy gépezni, hogy egyszer csak elment a kép és a VGA megállt. Akkor aztán a táp újra beüzemelése, és a gépnek egy reset és csak jó lett. Persze, ez idő alatt már tervezgettem az új tápot, csak ha guba lenne... Tudom, hogy van olcsóbban is jobb táp, mint ez, de ha már egyszer veszek valamit, akkor a jövőre is gondolnom kell. Itt is kérdezgettek a tápok után. Eredetileg egy EVGA-t akartam venni, ugyanúgy 750W GOLD-t, R2-t azt hiszem. De mire elértem volna, a boltban elfogyott és nem úgy nézett ki, mintha rendelnének belőle. Így esett a választás Super Flower Leadex GOLD 750W-s tápra.

Doboz és a tartalma:
Megjött a futár, átadta a csomagot és jupi... jöhetett az „ajándék” kicsomagolása. A dobozon mindjárt szembe tűnik egy hatalmas fekete és arany színű pillangó. Amúgy a dobozt ez a két színárnyalat jellemzi. Szemből nézve a doboz jobb oldalán a két kicsi tápkép van egymás alatt, ami bemutatja, hogy a termék milyen színekben kapható és értelemszerűen az van bepipálva, amit a doboz tartalmaz (jó esetben). A bal oldalán egy kis Feature, a doboz alján pedig egy összefoglaló, hogy mire is képes a táp. De én pl. ide is kaptam a garancia címkét.

Ha kinyítjuk a dobozt, elég prémium érzet tölt el minket. Elsőként elénk tárul a kézikönyv és a számla. A kézikönyvben nincs magyar nyelv. Tartalmazza maguknak a kábeleknek a tulajdonságait stb... minden, amit általában egy kézikönyvtől megszokhatunk.

Amint eltávolítottunk, jobb oldalt egy kis fekete táska kapott helyett mellette rögtön egy sötétszürkés hungarocell.

Amint eltávolítottuk az útóbbit megpillanthatunk egy fehér színű, fekete madzagos „tornazsákot”, amiben a táp foglal helyet. A jobb oldali fekete kis táskában vannak a kábelek. A fontosabb kábelek színeket is kaptak, például a CPU (kék) és a PCI (piros). A kábeleknek van a szokásos, szabványos végük (molex, sata, stb..) és van az átlátszó 9 pines kocka végük, amik a tápba dughatóak. Kapunk egy hálózati erőforrásba való kábelt és egyedi csavarokat a gépbe való rögzítéshez. De mielőtt részletesebben belemennénk, nézzük a táp külsejét, borítását.

Színe fehér. Mérete kicsit nagyobb a 120mm-es ventivel rendelkező átlagos tápokénál, de szerintem nem sokkal .Felül megtalálható egy 140mm-es ventilátor, aminek két módja van: Auto és ECO. Ha Auto-ra kapcsoljuk, a ventilátor el kezd forogni, mint a sima, egyszerű tápoknál, viszont, ha ECO módra állítjuk, akkor szabályozza a saját hőmérsékletét és akkor kapcsol csak be, amikor ténylegesen szükség van rá, vagyis elkerülhetjük ezzel a módszerrel a felesleges zajt is.

Amúgy a ventilátor hangját még nem hallottam: egyrészt a processzorhűtőm amúgy is elnyomná, másrészről nem igen láttam menni, pedig direkt fordítva is betettem, hogy rákukkanthassak, elindult e vagy sem. Amikor Auto-ra kapcsoltam, hiába ment folyamatosan, hangját sem hallottam, max. talán a levegő keringésének hangját, de azt is majdnem közvetlen közelről. Az említett kapcsoló hátul található, közvetlenül a 220/30-as bemenet alatt. Számomra könnyen hozzáférhető, egyszerűen kapcsolható, gondot nem okozhat.

Elől találjuk a moduláris tápkebelék bemenetét. Jelzi a bal alsó sarokba, hogy hova is dugjuk az ATX kábelt, majd mellette rögtön a 12V kiegészítő helye. (Ugyanitt a pillangó embléma is helyet kapott.) A maradék 9 darab univerzálisan felhasználható, vagyis bárhova bedughatod pl. a SATA kábeledet, az működni fog. A kábelek kapcsolódása a táphoz egyszerű, masszív, kattan egyet, ha bent van a helyén és nem jön ki hébe-hóba, amikor csak úgy kedve tartja.

Érdekes megjegyezni, hogy a dugóaljok fehéren világítanak, ha aktívak, vagyis ha van bennük kábel, pont emiatt választottam én fehér színben. S végül, de nem utolsó sorban a jó minőségű fémből van, nem hajlik és nem úgy néz ki, mint amire, ha rávágnál egyet, az be is hajolna (ha megbocsájtotok, ennek letesztelését meghagynám a bevállalósabb emberkéknek). Súlya van, nem érződik rajta a bóvliság.

Kábelek:
Mint említettem a fontosabb kábelek színt kaptak és mellé harisnyát is (atx, +12v, cpu, pci). A kábelek közepesen merevek, nekem nem okozott gondot megformálni őket, szépen elhelyezni, pedig ebbe a házba nem könnyű rendezkedni a szivacs miatt. A kábelek elég hosszúak alsó tápos házakra is. A hálózati kábel kb. másfél méter hosszú, ugyanolyat kapunk, amit eddig is megszokhattunk.

Mit hajt? Összegek?
Egy sima mezei CPU-t, egy AMD Phenom 2,6-s, négy magost, a fent említett kártyát, a fent említett 1 terrás merevlemezt, 12 giga ramot és egy optikait. Természetesen egyből levonható, hogy ehhez a rendszerhez nem kell ekkora táp. Az a fajta vagyok, aki szeret előre is tervezni. A jövőben szeretnék váltani, jobb kártyára, több ramra, jobb procira, és több vinyóra meg egy SSD-re. Ez a táp bőven elég ahhoz, hogy többkártyás rendszerrel is megbirkózzon, tehát ha szóba jön egy ilyen dolog, akkor másik tápot már nem kell vennem.
Első körben a keret módosítható volt, jó tápot akartam, halkat és erősebbet, ami a jövőben is megállná a helyét. Ez a táp olyan 42 ezer forint körül mozgott, amikor megvásároltam, nagyjából hasonló áron mozgott a legelején megnevezett EVGA táppal, aminek az értékei hasonlóak voltak. Utólag se bánom, hogy ennyit költöttem rá, megért minden penit, ennél jobb tápot meg nem igen találok ennyi pénzért.
Én csak jót tudok nyilatkozni róla, nekem nem okozott csalódást, kíváncsian várom, hogy erősebb konfiggal mennyire fogja megállni a helyét. Remélem pár évre megoldott a problémám. Amúgy a tápra 5 év garanciát adnak, ha jól tudom.

Összegezve, mit is nyújt?
Stabilitást, +90% hatékonyságot.
Világító aljzatokat (fehér színben, a táp külső színétől függetlenül).
Közepesen merev, formálható, strapabíró, néhol színnel megjelölt és harisnyázott kábeleket, amik elég hosszúak alsó tápos gépekbe is.
Teljesen moduláris, nincs szükség felesleges kábelekre.
Elég erőt többkártyás rendszerekhez vagy komolyabb konfigokhoz.
140mm-es, halk, fehér színű ventilátor (fekete színű tápokhoz fekete ventilátor jár)
80 Plus Gold minősítés.
ECO és Auto mód

Én ennyit tudok elmondani erről a tápról, nem egy érdemleges cikk és nem is egy komolyabb véleménykifejtő, de rosszat jelenleg nem tudok rá mondani. Azért köszönöm, hogy elolvastad! :)

A képanyag forrása illetve részletes technikai infók a tápról: [link]

Hozzászólások

(#1) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nekem az 1200W-os nagytesója van, olyan robosztus darab, mintha egy tankba szánták volna:R. Mivel a gépem nem sokat eszik, teljesen passzív.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#2) elektrotank válasza t72killer (#1) üzenetére


elektrotank
tag

A "kistestvér" mi? :DDD
Amúgy ja, egy igazi tank szépség :D

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#3) Areturus válasza elektrotank (#2) üzenetére


Areturus
tag

Kitartást kívánok, reméljük ez az ősemberáradat hamarosan abbamarad!

(#4) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

Gyönyörű ez tény. Kérdéses, hogy milyen belső lakozik benne, merthogy nem túl elterjedt ez a márka nálunk.

(#5) elektrotank válasza KaiotEch (#4) üzenetére


elektrotank
tag

Azt hiszem SF belsővel rendelkezik. Ami azt illeti, szerintem az EVGA sem elterjedtebb sokkal. Ha tápról van szó, akkor inkább Corsair és Chieftec jut az ember eszébe először! :)

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#6) t72killer válasza KaiotEch (#4) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Saját belsőt gyárt az SF, ha jól tudom. Nyugaton a jobbféle tápok között árulják, jópár platina, sőt már titán fokozatú példányuk is van.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#7) KaiotEch válasza elektrotank (#5) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Corsair, és a legjobb belsős ugye a Seasonic, nem véletlen oly drága. Kérdés, hogy ezt egy Seasonicc-al összevetve milyen. Néztem a tesztet, Corsair AX760 még mindig jobb.

(#8) elektrotank válasza KaiotEch (#7) üzenetére


elektrotank
tag

Ez oké, de ilyen árkategóriában már másból is kapok sokkal jobbat. Ez nekem 42 rúgóba fájt, amit te linkelsz, egy jó tízessel drágább. Akkor már vennék valami Seasonic Platinumot mint Corsair-t. Másrészről tudtommal a Corsair is csak "név", a belső meg Seasonic, csak olcsóbb. Plusz azért Corsair se minden esetben jó választás, én hallottam is havertól, hogy az övé sípol, ami kicsit zavaró lehet éjszaka, ha a gép ott van, ahol alszol és nem húzod ki este lefekvéskor. Mondjuk a Chieftec táp is, ami hajtotta ezelőtt a VGA-t egy idő után elkezdett sípolni. Inkább hanyagoltam :D
Tehát kb. minden ilyen minőségi táp az Seasonic, vagy SF belsős. Elvileg. Aztán lehet van többfajta is, csak én vagyok tudatlan és nem tudok róla :D

UI: ennél a tápnál nem hallottam még sípolást.

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.