2022. május 21., szombat

Gyorskeresés

Witcher 3 és a problémák

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

The Witcher: Wild Hunter pack

Én is azon előrendelők közé tartoztam, akik várták a legújabb Witcher játék megérkezését. Mint a fenti képen látható, meg is kaptam a csomagomat. Az ára 13-14 ezer között mozgott és ezért elég sok mindent kaptam, köztük fémdobozt, pólót, matricákat, posztert, térképet, zenei cd-t, dlc-k stb... tehát egy szóval megérte megvenni – számomra legalábbis.

GOG Galaxy rendszer
Én GOG-os Witcher-t vettem. Bárki, aki ilyent vett, tudhatja, hogy adottak problematikák PC-n. GOG kliense – GOG Galaxy – nem feltétlenül úgy akart működni, ahogy azt szánták. Például a szoftver aktiválásnál órákig elgondolkozott, hogy most vajon mit is kéne tenni. Megszakítás után, egy kilépés meg belépés után már a könyvtáramban volt a játék.
Személy szerint én a DVD-kről telepítettem a játékot. A kliens felismerte, hogy telepítve van, mégse akarta elindítani. Minden egyes alkalommal, mikor rákattintottál a Witcher parancsikonjára maga a kliens jött be. A beállításokban akárhogy állítgattam az útvonalat (még a játék mappáját is megadtam) sehogy se akarta elfogadni, mindig azt írta, hogy játékot nem talált és még az elérhető szabad területre is panaszkodott, holott elegendő helyem volt.
A problémát néhányaknak a manuálisan leszedett frissítés jelentette, sajnos nálam ez nem vált be, csak a jó öreg törlés. Ezután a játék elindult automatikusan a parancsikonjára kattintva. Nem tudom kinek, hogy sikerült megoldania, vagy kinél volt hasonló gond, de aki tud valamifajta megoldást, azt szívesem várom. :)

Mit kapunk a pénzünkért? PC vs konzolok
Eleinte nem csak kliens gondolta úgy, hogy nem rendeltetésszerűen viselkedik, hanem a PC-sekben egyre inkább felmerült, hogy hol is van az a grafika, amit az E3 konferencián pl. láthattunk. Ugyanis a Witcher butított grafikával jött ki. Hogy miért? CD Projekt Red is nyilatkozta, hogy egy PC-ből magasabb grafikát is ki lehetett volna hozni, azonban a konzolok miatt muszáj volt visszafogni magukat ugyanakkor nem is lehetett volna csak PC exkluzív, mert kevesebb bevételt termett volna, mint amennyi kellene. Fontos azt is megjegyezni, hogy a hatalmas openworld világ és a csúcsgrafika nem biztos, hogy jól ment volna, főleg a hatalmas gépigény miatt.
Mindenesetre nézzük a jó oldalát, több platformon is elérhetővé vált a játék, így azok is játszhatják, akiknek nincs PC-jük vagy épp konzoljuk.
Persze felmerül a kérdés, főleg PC terén, hogy akkor most mi a fenéért fizettünk? Mert azért biztos nem, amit a 2013-s gameplay-ben láttunk. Ezért a PC-sek kapnak majd különböző patcheket, amelyek segítségével több beállítás fog elérhetővé válni az Beállításokba, így kicsit feljebb tornászhatják a grafikát.

NVIDIA HairWorks, avagy AMD vs NVIDIA
Ez egy elég kényes téma. Az AMD nem régiben kijelentette, hogy az Nvidia szabotálta a hozzáférésüket a forráskódhoz, ezzel próbálják magyarázni, hogy miért nem megy az AMD kártyákon a HairWorks. Vagyis megy, de nem a legjobban, viszont igaz, ami igaz, az Nvidia kártyákat is megfogja. Saját bevallásom szerint, én nem feltétlenül értem se az AMD se az Nvidia álláspontját, se azt, hogy a fenébe sikerült ezt megcsinálni úgy, hogy a valamelyik tábornak rossz legyen. Érdekes, hogy a 2013-s Tomb Raider-nél a TressFX – AMD találmány – nem okozott gondot különösebben gondot egyik gyártó kártyájának se – persze itt nem az alsó kategóriás kártyákra gondolok – és a válaszidejük is azonos volt. (személyes megjegyzés: jobban is néz ki, mint a HairWorks)
Én egy AMD R9 270X kártyával rendelkezem, de panaszkodni nem fogok, mert egyszerűen kikapcsoltam a HairWorks-t és lő folyékonyan ment minden, pedig egy Phenom II X4-s, 2,6-s processzorom van, ami nem mai darab és nem is biztos, hogy kihatja ezt a kártyát. Még így is tudtam vele „über” beállítások mellett játszani, szinte akadás nélkül, még felvételt is tudtam készíteni a fraps-al közel 24-25 fps-el. Ami azért nem rossz, főleg a régi gépemhez képest.

A játékról
A fenti problémáktól eltekintve, a butított grafikával is úgy néz ki a játék, hogy szavakkal le nem írható. Néha csak megálltam a lóval és néztem a tájat. Ezek a fa szimulációk, ahogy hajladoznak jobbra és balra, egyszerűen csodás. Mindenhova szinte öröm menni, mert annyira jól néz ki és az épületek is rendesen ki vannak dolgozva, mind kívülről, mind belülről.
A párbeszédek meg igen jók, értelmesek és többségében viccesek. Maga a rendszer egésze átlátható, könnyen megtalálsz mindent. Elég egy gyors gombot megnyomnod és szinte eléred az összes opciót azon belül a kis nyilacskákkal: felszerelés, küldetés, világtérkép stb... A játék képes beszippantani, nem enged el a gép elől egy könnyen, de nem is tart ott örökre. Benne szereplő nyomozgatós részek külön tapsot érnek, rengeteg felfedezni való való van és sok küldetés, mellékküldetés, kincsvadászat vagy witcher megbízás, amit elvállalhatsz, ezáltal fejlesztheted a karakteredet is, ami jól jön, szóval érdemes, de nem is ecsetelném tovább, hiszen egy Witcher játékról van szó. Külön piros pont, hogy magyar felirattal jött ki a játék, így aki nem ért angolul, az is tud vele játszani.
És amikor leülsz a gép elé – vagy épp a konzolod elé – , elindítod a játékot és hirtelen elfelejted a fenti komplikációk mindegyikét, természetes magamból kiindulva. Én egyszer se tudtam arra gondolni, vagy koncentrálni, hogy AMD kártyákat kicsit megfogja a játék, vagy min megy a vita a két gyártó között stb... egyszerűen teremt egy atmoszférát, amivel el tudod felejteni a világ bajait egy időre. Habár, ha jobban belegondolok, ez egy játék fő feladata. Ez pedig teljesítette.

Ui: a fenti megjegyzések saját tapasztalataimból jönnek, illetve saját tudásom szerint keletkeztek, amik már lehet elavultak, frissültek, vagy helytelenek, kérlek ha írsz, ezt figyelembevéve írd meg a kommentedet, köszönöm!

Hozzászólások

(#1) nofi


nofi
őstag

Jó, hogy megírtad az utolsó bekezdést is ;)
Nekem a GOG-al semmi bajom, de azért a 3 éves közép-konfigomat még így lebutítottan is megizzasztotta :P Biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben patchben bővíteni fogják a PC-s beállításokat.

Xbox GT: nozsolt

(#2) Nordic válasza nofi (#1) üzenetére


Nordic
Közösségépítő

Remélem is hogy fogják, mert sokan(köztük én is), ezért is fejlesztettek gépet(én egy GTX970-el kezdtem). Ha tudom, hogy butított graf lesz a vége, akkor lehet meg se veszem a 970-et. :U Még ugyan nem próbáltam ki a játékot(még a lap+proci páros hiányzik a konfigból), de eléggé csalódott vagyok, hogy megint a konzolok miatt van butított grafika. Akkor most minek is fog jönni a DX12? Hogy a konzolok miatt azt se lehessen kihasználni? :W

(#3) elektrotank válasza Nordic (#2) üzenetére


elektrotank
tag

A füst és tűz effekteket pl. muszáj volt ki venniük, mert megsütötte volna nyárson a PC-ket, DX12 nélkül :D Szóval nem minden a konzolosok hibája. De mint említettem anyagi helyzet is szerepet játszott meg a brutális gépigény. Konkrétan feláldozták extra grafikát a nagy területért cserébe. Ami nem baj, mert tényleg hatalmas a terület, amit be lehet járni. Másrészről arról is nyilatkoztak a fejlesztők, hogy jönnek majd hozzá patchek PC-re, úgy hogy nem kell aggódni, feljebb lehet majd tolni a grafkót PC-n :)
De így is gyönyörű szép a játék, semmi kifogásolhatot nem látok rajta, amiért azt mondanám, hogy nem érte meg megvenni.

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#4) nofi válasza Nordic (#2) üzenetére


nofi
őstag

Én most váltottam GTX960-ra és Highon élvezhetően fut. Ultra és fix 60 fps hozható 970-en - elnézve a streameket -, de ha még előkerül ilyen-olyan effekt azért lehet már SLI-ben kellene gondolkodni :U

Xbox GT: nozsolt

(#5) Nordic válasza nofi (#4) üzenetére


Nordic
Közösségépítő

Ahogy olvasgattam azért jönnek a patchek rendesen(pl. ilyen olyan plusz effekt). Bízom benne, hogy javul majd a graf, mire meglesz a konfigom, jó lenne, ha lenne értelme a 970+i5 konfigomnak.

(#6) snecy20 válasza nofi (#1) üzenetére


snecy20
veterán

Érdekes, az enyémet a két éves Crysis 3 anno rendesen megfingatta, Witcher kategóriákkal jobban fut. :)

(#7) Kakaduku válasza Nordic (#2) üzenetére


Kakaduku
senior tag

Ezzz azzz! Megint jön a konzolos duma. :W Tudod mit okoska. Majd akkor lesznek játékok csak Pc-re, ha meg is veszitek őket és nem csak letöltitek. ;] :P ;] :P

És természetesen a konzolok miatt vannak a terror cselekmények is és a háborúk... stb. Felejtsük már el ezt! Tudja mindenki, hogy butított grafikát kapott. Rendben van és az is, hogy a konzolok miatt van, de az E3-on és utána amik kijöttek videók, azok voltak Ps4-es gameplay-ek köztük és azokhoz képest is butítottak. Akkor? :U Egyébként, ha megvetted a videókarit (gondolom arany áron vannak) akkor az egyéni szociális probléma. ;]

[ Szerkesztve ]

(#8) Akos96 válasza Kakaduku (#7) üzenetére


Akos96
senior tag

Nem szeretek becsatlakozni a PC vs. konzol vitába, mert bármilyen idióta tevékenységnek több értelme van, mint arról vitázni, hogy miért szar ez vagy az. De annyit azért hozzátennék a "nem csak letöltitek" részhez, hogy a cuccos azért nem egy digitális játékbótban (Steam, GOG) első helyen áll eladások terén, és a dobozos kiadás sem azért olyan szép, mert a kutya sem veszi meg. Meg valószínűleg a CD Projekt sem azért árul PC-s játékokat GOG-on, mert olyan rossz biznisz. És vannak játékok csak PC-re.
"És természetesen a konzolok miatt vannak a terror cselekmények is és a háborúk... stb."
[link]

[ Szerkesztve ]

"A tévében nézed a szaxofonost, És azt gondolod, hogy de jó neki."

(#9) snecy20 válasza Nordic (#2) üzenetére


snecy20
veterán

Azért rosszul sosem jár az ember a gépfejlesztéssel, szerintem jönni fog idén épp elég olyan cím, ami majd kihasználja az új vasat.

(#10) tDr1v3r válasza Nordic (#2) üzenetére


tDr1v3r
veterán

:DDD

Ezeken a nagy konspirációkon olyan jókat röhögök, már bocs... a konzolokon framerate-problémák vannak, a PC-seknek meg az a baja hogy a látvány nem olyan mint az évekkel ezelőtti prezentációkon.

Emberek, ez egy open world játék hatalmas bejárható területtel és rengeteg, ismétlem RENGETEG tartalommal, örüljünk neki hogy egyáltalán kijött.

最低だ、俺って。// PSN: nokedli-chan - Xbox Live: tDr1v3rHUN

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.