2022. május 26., csütörtök

Gyorskeresés

Talán ezért ennyire elbutult a mai generáció?!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nos, nem akarok semmi okfejtésbe belekezdeni, egyszerűen leírom azokat, amiket tapasztaltam, vagy ahogy én látom a dolgokat.

Az első és legnyilvánvalóbb, hogy a gyerekek nem igazán tanulnak, majd csak később jönnek rá arra, hogy kellett volna. Nagyon sok ilyennel találkoztam az iskolás éveim során. Balhéztak, meg tették magukat, megbuktak stb... persze, előfordul, hogy ő a 8 általánosával ugyanoda kerül, mint én az érettségimmel és a szakmámmal, de ettől én még többnek érzem magam, hiába ugyanazt a fizetést kapjuk és a lehetőségem is megvan arra, hogy tovább tanuljak.
Aminap megjelent egy poszt FB-n, Einstein képével, mellé írva a következőt: „Csak a ZSENIK tudják a választ?" Az egyszerű képlet a következő volt: 3-3x6+2=?
Nézzük milyen válaszokat sikerült kicsiholni a csöpp kis eszükből: 2; 4; 8; a legtöbb választ a 17 vagy a -17 nyerte, de akadt néhány jó megoldás is: -13.
Voltak akik így vezették le: 3-18+2=(-11) ; 3X6-3+2=17
Egy idősebb ismerős mondta, hogy anno nekik még nem úgy tanították, hogy szorzás, osztás, összevonás majd kivonás, hanem mindent sorba. De nem az akkori korról kell beszélnünk, hiszen az akkori oktatás nagyban eltér a maitól.

A második legkézenfekvőbb válasz maguk a tanárok és az iskolák. Hadd mondjak el egy megtörtént esetet. Az egyik családtagommal történt (még tanul), egy általánosságban jónak nevezett suliban. CNC forgácsoló tanfolyamra jelentkezett. A tavalyi éve elég laza volt, nem nagyon akartak tanítani, de a diákok aggódtak, mert közeledett a vizsga és szinte semmit se tanultak s nem azért, mert letojták az egészet, hanem mert a tanárok nem tanítottak semmi kézzelfoghatót. Szóval eljött a vizsga napja és mindenki ott állt megfürödve. Az egyik tanár bejött, aki értette is a dolgát, felírt a táblára egy programozást. Azt mondta a diákoknak, hogy nyugodtan másoljátok le, tudom, hogy még nem vettétek. Magyarán olyat kérdeztek a diákoktól, amit még nem is vettek, de venniük kellett volna. Így ment kb. át mindenki kettessel.
Ez a szakma alapvetően 3 éves volt, ez volt az utolsó év, ugyanakkor tovább lehetett tanulni belőle még egy évet, kicsit jobban belemélyedni a CNC programozás rejtelmeibe. Ez a tanár, aki felírta nekik a programot, az tanította őket fél évig, utána elment.
Ez a bizonyos családtagom nagyon sajnálta ezt, mert tőle tanultak valamit legalább. Cserébe kaptak egy olyan „tanárt”, aki kb. azt se tudta mi van. Azt sem tudta, hogyan kell referencia pontot beállítani, pedig ez a legalapabb dolog az egészben... azt mondta nekem, hogy most már azért tud valamit a tanító úr, mert megmutatták neki. Igen... a diák tanította a tanárt. Én értem, hogy ez már felnőtt képzés, de kérem, amikor a diákok tanítják már a tanárt, nem kéne kicsit elgondolkodni? Amikor én felnőtt képzésre jártam, igaz az érettségi volt, de rendes, hozzáértő tanárokat kaptam, egy olyan iskolában, amit rendszerint lenéznek. Hogy is van ez? És most ez a bizonyos családtagom azért aggódik, mert nem biztos átmennek vizsgán, hisz hogyan? Mondta, hogy semmit se tanulnak, hanem hongfoglalóznak egész órán... volt, amikor fogta magát és hazajött, megmondta a tanárának, hogy úgy se vesznek semmit, akkor meg minek maradjon? És milyen igaza van...
Ja és ebbe az iskolában kapott egyszer egy oklevelet meg egy könyvet a jó tanulmányi eredményéért... persze itt is elég buták voltak, ugyanis a családtagom neve helyett az én nevemet firkantották rá, amikor se az osztályába nem volt ilyen név, se nekem nem volt soha közöm az iskolájához... mondanom se kell, hogy pipa volt... én meg kaptam egy oklevelet egy olyan sulitól, amibe sose jártam. Lehet épp emiatt.

Szóval ne legyünk annyira lénézőek a mai diákokkal szemben, nem mindig az van, hogy ők nem tanulnak semmit... ha egyszerűen nem tanítanak nekik semmit, ne is várjuk el tőlük semmit.

Hozzászólások

(#1) balint1337


balint1337
újonc

Iskola válogatja. Én például informatikai szakközépbe járok rettentő tanárfüggő az egész. Van olyan tanár (prog elm.) aki magasról tojik a diákra meg a munkájára, sőt munkaidejében hol a kutyájáról beszél hol arról hogy milyen kutyakefét vegyen neki... Aztán ha dolgozatot írat velünk 1-1,5 hónap után veszi a fáradságot, hogy kijavítsa és panaszkodik, hogy mennyire hülyék a diákok, holott ő nem tanított nekünk semmit és netalán ha a diák veszi a fáradtságot és saját magától tanulja meg a dolgokat akkor azt a megoldást nem hajlandó elfogadni mert, hogy Ő ezt nem diktálta le, "neked ezt még nem kell tudnod". Az órán ha valaki lemarad nem tudja megismételni amit diktált. Néha a tanár példájában rengeteg hiba van és azt fogadja el "helyes" megoldásként. A másik véglet amikor a diák azt hiszi, hogy amit a tanár (prog gyak.) tanít azt felesleges megtanulnia meg ő inkább a játszik, videókat néz és mikor eljön a dolgozat elkezd siránkozni, hogy ő ezt nem tudja, nem tanulta, nem érti. A diák fel van háborodva ha a tanár jófejségből nem vési be neki a karót és ad lehetőséget a javításra.
Aki figyel órán és netalán tanul valamennyit az egy ilyen egyszerű feladaton nem bukik el.

(#2) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Szakközépben nem tanulnak/tanítanak? Ez meglepő?

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#3) balint1337 válasza Blindmouse (#2) üzenetére


balint1337
újonc

Mikor még odakerültem volt gimnázium része is. Pedig nem lenne rossz iskola csak lassan ez is gyüjtővé vált:/

(#4) nemlehet


nemlehet
őstag

Van az a régi mondás, hogy "aki nem tudja tanítja". Ez úgy tűnik régen is igaz volt. DE.
Régen pl a szüleim idejében sokkal megbecsültebb hivatás volt a tanári pálya, mind emberileg, mind anyagilag. Manapság az megy tanárnak akit máshova nem vettek fel. Nálunk is volt egy tök hülye srác, tényleg alig bukdácsolt végig a gimin, aztán elment tanárnak és most meg nemsokára osztályfőnök lesz egy vidéki iskolában. 2 számot alig bír összeadni, de végigpuskázta az egyetemet, szakdogát megiratta mással, a záróvizsgán meg átcsusszant kegyelem kettessel.

Ilyen emberektől mit várunk? A régi tanárok kiégtek illetve már nem érdekli őket mert mindjárt nyugdíj az újak meg selejtek. Aki meg nem selejt azt lehúzzák a többiek, hogy kevésbé legyen feltűnő az alkalmatlanságuk illetve nagyon hamar feladják az urambátyám viszonyok miatt.

Amúgy nem hülyébbek a mai fiatalok és igazából nem is rosszabbak mint a régiek. Csak az internet korában semmi sem marad titok. Anyám mesélte, hogy ahonnan származik falu az utca "bezzeg Marcsi" jókislánya 2 x volt terhes mire kijárta a gimit, csak sikerült eltitkolni. Ma már ez elképzelhetetlen, mindenki kifelé él, mindent azonnal postol, vagy postolnak róla. Sok mai fiatal más készségekkel rendelkezik mint régen. Most ha eltekintünk a sok "pujaró tsávótól" meg "Szyncsuuu babyhercegnő"-től akkor pl trend, hogy sokkal inkább tudnak csapatban dolgozni a mai fiatalok, komfortosan használnak és sajátítanak el új platformokat, módszereket, nem ijednek meg az újdonságoktól. Pl két munkahelyemen is pont akkor kerültem be amikor bevezettek új szoftvert (egyik helyen új iktatási rendszer, másikon új könyvelőprogram). Azt a hisztériát ami az idősebb kollégák részéről ment... Komolyan én éreztem magam kínosan. Jellemző párbeszéd:
-Ez egy szar.
-Mi a szar?
-Ez az iktató. Semmit nem értek belőle.
-MI nem megy? Segítek. Mond mit akartál megcsinálni megmutatom hogy kell.
- Jah semmit csak nézegetem... meg amúgy minden megy amit csinálnom kell benne, de egy szar. Miért a kilépés gombbal kell kilépni? Régen nyíl volt...

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#5) edari válasza nemlehet (#4) üzenetére


edari
őstag

"komfortosan használnak és sajátítanak el új platformokat"
Ezzel egyáltalán nem értek egyet.

(#6) Dhampir válasza balint1337 (#1) üzenetére


Dhampir
félisten

Szakfelügyelő nem jár arrafelé? :F

(#7) balint1337 válasza Dhampir (#6) üzenetére


balint1337
újonc

Ritkán de akkor is csak azokhoz a tanárokhoz akik jól tanítanak. Minap a kedves progelm tanárom az óra utolsó 10 percére behozta a kutyáját és mutogatta nekünk. Van hogy a saját órájáról késik 10-20 perceket.

(#8) Cucuska2


Cucuska2
őstag

A mai elbutult generációról nem tehetnek mások, csak a mostani eggyel illetve kettővel fölöttük lévő generáció. Sokkal magasabb szinten van baj, nem legalsó szintet kéne leüvölteni, hogy bajban vagytok, barmok, hát nem látjátok?!.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#9) TreXesZ válasza balint1337 (#1) üzenetére


TreXesZ
csendes tag

Ismerem én is a helyzetett. Én is szakközzépbe járok(Mechwarth,Debrecen),és bár nálunk jobb as helyzet,de nálunk is sok a probléma(pedig ez debrecen egyik legjobb sulija állítólag). Mondjuk nekem legalább a szaktanáraim jók,de van olyan csoport(osztályon belül,a gyakszi 3 csoportra osztva megy),aki szinte szószerint semmit se tanít. Nálunk inkább a közismereti tanárokkal vannak a bajok(pedig ők nem is oylan fiatalok,ellentétben a legtöbb szaktanárral). És iegn a diáksággal is nagy a baj,a már említett "inkább fb-zek vagy kockulok vmit" zsindróma itt is megvan,de ami ennél is jobb, az osztály kb 80%-a valszeg nem infó irányba halad tovább(de ezt már kb a 9.-ik után lehetett látni). Tehát igen,ebben a mai jó világunkban egy ilyen zseniális generációnk van.(az allattunk lévőket nem is említem,őket tényleg egyszóvcal lehet jellemezni: hulladék,de úgy unblock az egész 9-10. évfolyam)

(#10) balint1337 válasza TreXesZ (#9) üzenetére


balint1337
újonc

Üdv a klubban. De a kérdésem, ha valakit nem érdekel az adott szakma akkor miért jelentkezik szakközépiskolába? Nálunk inkább az órát zavarják egyes delikvensek. Nem tudom, hogy hogyan jutottak el a 11.-ig... Szerencsére elég jó gyakorlati tanáraim vannak ennek meg is látszik az eredménye. Egyedül elméletből vannak gondjaim. Valahogy amit ott "tanítanak" nem találkozok vele a hétköznapi életben vagy ha igen akkor van súgó a programban és az segít.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.