2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Z270+Coffee Lake újratöltve

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Minap dobta az egyik cimbora az infót, hogy 29.290Ft-ért van az Alzában Maximus IX Extreme lap. Ennyiért ajándék, csak maga a CPU blokk kerül ennyibe.
Kis utána olvasás után kiderítettem, hogy a CPU tápköre 1:1 ugyan az mint az általam nagyon kedvelt 9-es Apexnek, azaz egy masszívan tuningolt 9900K-t is vígan kiszolgál, egy bajom van vele, hogy nem találtam használható Coffee Lake mod leírást, csak az általánost, moddolt bios, módosított CPU érintkezők, ilyesmi.
Apex bemutatómat itt tudod elolvasni: [link]

Átvettem, hazahoztam a lapot, az első dolgom volt, hogy teljesen megkopasztottam:

Első ránézésre kb minimális a hasonlóság az Apex és az Extreme között, viszont ha közelebbről megnézzük, a módosítás szempontjából nem hogy hasonlóak, de egy az egyben ugyan az a kettő!


Extreme


Apex

Neki is estem a pár órája vett lapnak, hogy átalakítsam! Téged kedves olvasó lebeszéllek róla! Gart azonnal bukod, én meg nem vállalok amúgy sem semmi felelősséget!

Egyenlőre az i9-es processzoroknál a Hyper Threading NEM működik! i7-es, azaz 6/12-es processzoroknál nem tapasztaltam hibát.

Elsőnek azt a részt módosítjuk, ami a CPU detektálás miatt kell. Ha ezt nem csináljuk meg semmi gond, csak akkor a processzoron kell össze zárni két érintkezőt. Nekem ez a verzió nem annyira tetszik, inkább a lapot forrasztom át.

A pirossal jelölt részeket kell össze kötnünk. Én egy nem túl elegáns kötést alkalmaztam a CPU detektálós résznél. Ezt szépen eltakarja majd a műanyag díszítő elem.

A kicsit nehezebb pedig a BIOS ellenőrzés nélküli átírását oldja meg.
Itt ismét a pirossal jelölt részeket kell össze kötni tetszőleges módszerrel. Én a nem túl profi, de annál könnyebben kivitelezhető "söntölős" módszert használtam. Óvatosan, nehogy a környező alkatrészeket is hozzá forrasszuk...

Akinek egy MicroSD kártya is kicsinek számít, ne álljon neki! :DDD

Huh, a rázós részen túl vagyunk, már csak kell egy olyan BIOS ami kezeli a Coffee Lake processzort. Nincs itt sem semmi bonyolultság, letöltjük a Z170/270 auto patchert és követjük a leírást.

A vírusirtót érdemes kikapcsolni, vagy hozzáadni a kivételekhez, különben a folyamat a felénél megállhat!

Fontos információ még azoknak akik nyitott szorzós azaz "K"-s processzorral használnák a lapot, hogy a patchelést követően még a x.SyncAllCoreRatio-ra is szükségük van. A működése egyszerű, a kimeneti bios file-t rá kell húzni a x.SyncAllCoreRatio-ra mintha bele akarnánk dobni (drag and drop). A program lefut pár pillanat alatt és ezt a kimeneti nevet kapjuk: ASUSTeK_MAXIMUS_IX_EXTREME_1301.CON117.PCIE.U0P0.HT.ACPI.678ABCD.CoreSync.bin
i9 processzorok esetén ugyan ezen az elven működő x.DisableHT-re van szükség.

Ha ez simán lefutott, akkornevezd át a kimeneti filet creative.rom-ra és egy FAT32-re formázott pendrive-on a BIOS vissza flashelésre szolgáló portba kell dugnod, majd az USB FlashBack funkcióval be kell írni/flashelni.

Ennek a működése rém egyszerű a hátlapi panelen a "BIOS" feliratú gombot kell nyomva tartani amíg el nem kezd villogni. Először lassan fog villogni, majd ha elkezdődött a tényleges visszaírás akkor gyorsabban villog. Ha elkészült, akkor már nem világít/villog a gomb.
Ha lefutott a biztonság kedvéért nyomjunk a lap hátulján egy BIOS/CMOS-resetet.

Ha nem indul el a FlashBack funkció akkor lehet nem nevezted át a file-t megfelelően, vagy nem jó az átkötés, esetleg nem FAT32-be van formázva a pendrive. Ezeket ellenőrizd.

Indítás előtt én még leszigeteltem az ajánlott részeket a processzor alján:

Kékeket össze kötni, a pirosakat pedig szigetelni pl kapton szalaggal vagy egyszerű szigetelő szalag darabbal.
Az összekötésre pl. szélvédőfűtés javítót ajánlottak egy külföldi fórumban, de ugye, ha a lapon megcsináltad az átkötést, akkor az nem szükséges. Más gyártmányú lapoknál könnyen lehet hogy nincs más megoldás.

Ezek után bátran nyomjunk rá a bekapcsolásra.
i7-8700

i9-9900KF, HT nélkül 5.2Ghz AIO-val 83C°.

Amit észrevettem, hogy az IGP nem működik. Nekem ez mondjuk nem lényeges szempont.

Már csak azt kell kitalálnom, mire fogom használni ezt a lapot, ugyanis ez az 5. 1151-es alaplapom...

Update 2021/03/12

Hozzászólások

(#1) bob011


bob011
tag

Jó volt olvasni.
Köszi a beszámolót!

(#2) eldiablo


eldiablo
addikt
LOGOUT blog

bob011, köszi hogy elolvastad. :R

Teljesítményre sem lehet panasz:

(#3) klopisemis


klopisemis
csendes tag

Nem semmi, szép írás, kedvet kaptam hozzá én is, de persze egyszerűbbnek tűnik így, mint ténylegesen nekiállni.

Az öröm érzése halványan megcsillanó aranyszem a bánat folyójának fenekén.

(#4) gabo89


gabo89
senior tag

Találtam egy moddert (vagy hogy nevezzem) kínai fórumon, dsanke-t, aki csinált az alaplapomhoz való BIOS-t. Szerinted elég, ha ezt normál úton fel flash-elem? link

indul a sörös aludni

(#5) eldiablo válasza gabo89 (#4) üzenetére


eldiablo
addikt
LOGOUT blog

Jó kérdés. Kínai nyelv nem az erősségem. Google fordító meg egy katyvasz amit kidob, nem tiszta a folyamat én így nem állnék neki.

(#6) Melorin


Melorin
addikt

Köszi a cikket. Sikerült is ez alapján upgradelnem a lapot és működik benne az i7-9700K :)
A letöltött modban elég nagy kuszaság van, több mappával, több verzióval, zip a zipben, stb. Én összemásoltam a zipben található mappákat így mindent tartalmazott. Mielőtt ezt megtettem, folyton hiányolt valamit moddolás közben.

(#7) Kaci84


Kaci84
őstag

Nem rossz örülök, hogy magyar nyelven is van anyag. Annyi, hogy egy kicsit keveslem az anyagot. Kevés az info pláne aki nem tud annyit a dolgokról. Pl. írod, hogy a forrasztás megoldást választod. A kövi képen meg már huh túl vagyunk a nehezén. Az tök jó, de jó lenne tudni, látni mi történt közben.
Beszereztem én is egy ilyen lapot jó lenne megcsinálni.

(#8) eldiablo válasza Kaci84 (#7) üzenetére


eldiablo
addikt
LOGOUT blog

Blogbejegyzésként írtam, ezért sem olyan részletes, mindenre kiterjedő. Ha van rá igény szívesebben kifejtem egy minőségibb írás keretében, képekkel, videókkal akár.

(#9) Kaci84 válasza eldiablo (#8) üzenetére


Kaci84
őstag

Na ná, hogy van. Már csak azért is, mert többen is vettünk ilyen lapot. Csak az aprón is van több belőle. A videót meg feltesszük YT-ra ha neked nincs az enyémre. Akkor részesülsz a bevételből is. Majd ha elérek annyi felíratkozót, hogy be lehessen kapcsolni. 2050-re várható :DDD

(#10) Melorin


Melorin
addikt

Nálam még az IGP is működik:

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.