2020. július 9., csütörtök

Gyorskeresés

Microsoft egerek (WMO 1.1a / IMO 1.1 / IME 3.0)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Microsoft egerek (WMO 1.1a / IMO 1.1 / IME 3.0)

Készítette: [oWn]f4te
Átdolgozta, kiegészítette: dobragab

Sokan hajlamosak őket manapság lebecsülni, egy letűnt éra még lélegző őskövületeinek bélyegezve őket, de büszkén jelenthetem ki, hogy még mindig jócskán versenyképesek.

A sort kezdjük a Wheel Mouse Optical 1.1a és az IntelliMouse Optical 1.1a-val.

Formára közel azonosak, mindkettő szimmetrikus, bár az utóbbi egy picivel nagyobb, ill. nehezebb, a műanyag borítása némileg csúszósabb és 2 extra gomb is található rajta, egy-egy mindkét oldalán (bár az igaz, hogy ezek az extra gombok nem valami jó minőségűek, a nyomáspontjuk sem mondható határozottnak, de ennek ellenére, ahogy az az egész "old-school" Microsoft játékos-vonalra igaz, nagyon tartósak).

Rendkívül patinás múlttal bírnak játékos körökben, pedig az első WMO-t tulajdonképpen irodai egérnek szánta a gyártó. Még napjainkban is számos professzionális (és nem-professzionális) játékos választásai, quaker-körökben változatlanul a WMO, CS 1.6-os emberek között az IMO 1.1a a legelterjedtebb rágcsáló.

Alapból műanyag talpakkal szerelik őket, ezért hyperglide beszerzése (SlickSurf előnyben) mindenképpen ajánlott.

Mindhárom Microsoft közös jellemzője, hogy szívüket ugyanaz a kiváló 400 cpi-s (egyes mérések 420 - 440 / 450 cpi-t mutatnak), 9000 FPS-es DSP-vel szerelt STMicroelectronics OS MLT04 optikai szenzor képezi, mely az egerek tömegközéppontjában foglal helyet.

Perfect control-juk 125 Hz-en 1.00 m/s, maximális gyorsulás-tűrésük 25 G, malfunction rate-jük 2.10 m/s-nál érkezik el.

Mivel 8 bites adatsávos rágcsálókról van szó, a polling rate emelése perfect control-javulást idéz elő (csakúgy, mint a Logitech MX 300 és MX 500 esetében, bár azoknál ez még inkább szembetűnő); 500, ill. 1000 Hz-en ez az érték 1.55 m/s - tehát az USB-frekvencia növelésével megmásfélszereződik.

A perfect control és malfunction rate közötti tartományban erős negatív gyorsulás érzékelhető.

LOD-juk 1-2 mm között változik, felület függvényében.

Mind szövet, mind hybrid / műanyag / fém / üveg egérpadokon jól szolgálnak, bármilyen Windows, Linux, ill. MacOS(X) platformon használhatóak, teljesen PnP alapon.

Görgőjük optikai letapogatásos elven működik, közepes "hangerejű", egészen jól elkülönülő fokozatokkal (6-8-10 év után ezek a jól elkülönített fokozatok már hajlamosak egybefolyni, de azt hiszem, ez igazán megbocsátható) és jellemző rájuk az ismert Microsoft-bug, hogy néha maguktól görgetnek egyet.
Ez amúgy az egér szétszedésével viszonylag könnyen orvosolható, Quake Live-hoz pedig létezik egy script is, ami meggátolja a véletlen görgetést - így még szétszednünk sem kell.
Megjegyezném, hogy ez a kis hiba engem soha nem zavart annyira, hogy csak ezért csavarhúzót ragadjak.

Idővel hajlamos a görgő kikopni, a fokozatok szép lassan tűnnek el. Ez szerencsére egy darabka papírral kiküszöbölhető: a görgő bal oldalát egy kis U alakú fekete műanyagdarab nyomja felfelé, ami nekitámaszkodik a mellette lévő tengelyt tartó műanyagnak. A kettő közé kell egy kis darab papírt (igény szerint 2-4 rétegben) beleszabni, így a fekete darab erősebben nyomja felfelé a görgőt, határozottabbak a fokozatok.

Alkalomadtán lövök róla jobb képeket. - dobragabAz IME 3.0 is 5 gombos, alapvetően palm grip-re való egér, az élő legenda, a szimmetrikus 1.1-ek jobb kezes, nagyobb méretű és ergonómikus változata.

Fizikai dimenziói: 130 mm x 68 mm x 39 mm, súlya kábel nélkül 104 g. Vezetékének hossza 1.83 m. Méretéhez képest könnyűnek mondható, rendkívül stabil érzetet ad.

Oldalsó gombjai kicsit lötyögősek, amolyan olcsó hatást keltenek, de egy dekád múltán is ott "lötyögnek", szóval ezt nem nevezném kifejezetten negatívumnak.

Általában Omron D2FC-F-7N mikrokapcsolókkal szerelik.

Az újabb változat talpai vékony teflon-bevonatot kaptak, ennek ellenére cseréjük ajánlott valamilyen minőségi hyperglide-ra.

2002-es piacra kerülése óta számos professzionális játékos választása (egészen a mai napig), emberek százezreinek örök kedvence. Annyi bizonyos, hogy óriási mennyiségű pénzt lőttek össze a szponzorált nagyok ennek a kis eszköznek a segítségével.

A Microsoft a közönségsiker ellenére időközben leállt a gyártással, de a tömeg folyamatos nyomására 2006. Szeptember 21-én újra a boltok polcaira került a frissített kiadás.

A két verzió közti különbségek nem túl számottevőek:
-a legszembetűnőbb a szín
-az újabb változat oldalai enyhe gumírozást kaptak
-az újabb változat görgőfokozatai jobban elkülönülnek
-az újabb változat kábele már nem annyira merev, ill. némileg könnyebb
-az újabb változat teflontalpakat kapott a régi műanyagok helyett
-új IntelliPoint driver, ami akár dpi-váltás emulálására is képes

Nem utolsó szempont, hogy tartósságban párját ritkítja, meg merném kockáztatni azt is, hogy verhetetlen.

Személyes lábjegyzetként ehhez kapcsóldva még annyit, hogy nemrégiben adtam el egy 9 (!) éves Intellimouse 1.1a-t, ami 7 évet Maya (!) barátomnál töltött (felkiáltójel, mert aki ismeri, az tudja, hogy szegény egerekkel egy ÁLLAT tud lenni, ex-CS 1.6 pro ide vagy oda :DDD), és a mikrokapcsolók már időszerű cseréjén, a megsárgult borításon, ill. a fáradó görgőn kívül semmi, de semmi probléma nem volt vele; még az alja is majdhogynem teljesen karcmentes volt.
A most asztalomon pihenő 3.0 is van már vagy 6-7 éves, és a meglazult görgő, valamint némi felületi kopás kivételével gyakorlatilag hibátlan. Kapott is friss Corepad hyperglide-ot.

Az Intellimouse 1.1a-ból és az Intellimouse Explorer 3.0-ból készültek különféle prémium-kiadások, mindenféle vadító színekben, a Steelseries gondozásában - ill. a Zowie Intellimouse Optical1.1a-k is gyakorlatilag Intellimouse 1.1a-k.

Manapság már csak ebayen szerezhetőek be újonnan, de akár ebayről, akár használtan veszünk WMO-t, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy az 1.1-es verzió. Az alján a Wheel Mouse Optical 1.1a feliratnak kell szerepelnie, a sima Wheel Mouse Optical szenzora használhatatlan.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.