2023. február 7., kedd

Gyorskeresés

Android rendszereken lassan fixáló GPS problémákra megoldás lehet..

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Aki belefut és hallgat rám az tegyen fel egy appot és frissítse az AGPS adatokat aztán próbálja újra.
A legfrankóbb, speciálisan helymeghatározásra gyártott céleszközöknek is kellhet(!) 15 perc gyári állapotában (vagy nagyon nagy távolságú (1000+km) mozgatás után), mert nem tudja hogy hol volt utoljára vagy hogy hol lehet éppen, legalább milyen "környéken", országban, et cetera.. így sorban kell neki elkezdeni a műholdakat egyesével "hallgatni" (miután a legutóbb használtakat hallgatta és nem hallott semmit.. ez ugye idő, és te ebből semmit se látsz hogy mi történik csak pörög a homokóra) és ami párat először elkezd "hallani" plusz az aktuális óraállásból be tudja lőni párszáz km-es pontossággal hogy merre lehet - ezzel kizárja milyen műholdakat *ne* is hallgasson és kb mire lehet számítani, mire van nagy eséllyel valószínűség hogy felette lesz még. Ehhez persze pontos óra is kell a készüléken. Az AGPS segít ebben, az elején, hogy cellainfo + esetleg más (pl. Wifi-n kapott internethozzáférérs publikus IP címe alapján ország/környék megállapítása) állapotokból kis pontossággal megmondja merre van a készülék így gyorsabb lesz a GPS fix mert már tudja a készülék mire "hallgasson" hiszen megvan neki előre hogy melyik műholdat mikor hol "érdemes keresni" (almanach).
Ezért segít pl. sokat hogyha az idő pontos a telefonon (pl. NTP-vel APP-al sync-elt, nem csak SIM+szolgáltató által sync-elt) és engedve van legalább az akkukímélő helymeghatározás (mert akkor mindig van "friss adat").

A GPS-t egyébként nyugodtan be lehet kapcsolva hagyni, ugyanis ez inkább csak engedélyezés a használatára az appoknak mintsem bekapcsolás: ha lesz app ami használja akkor használja majd, ha nem lesz akkor nem (az értesítősávon látszik az ikon ha használatban van, olyankor próbál hallgatni a műholdakra). Ha csak annak adsz pl. jogosultságot amivel navigálsz akkor csak az fogja használni. Ellenben engedélyezett GPS mellett mindig lesz AGPS frissítés is időnként.

..én így tudom, és minden Androidommal így csináltam Galaxy Spica óta.. sose volt GPS problémám.. semmilyen készülékemmel. A frissítések vagy törlik az adatokat vagy nem.. A Wipe is vagy igen vagy nem.. de abba még senki nem halt bele ha eleresztett egy AGPS data refresht - a legrosszabb ami történhet az az hogy gyorsabb lesz a fix.

GPS Status & Toolbox - ezzel is lehet kézzel AGPS adatokat frissíteni
GPS test - ezzel is lehet kézzel AGPS adatokat frissíteni (kicsit talán eljárt felette az idő..)
ClockSync - szerintem nagyon jó NTP sync app, hosszú évek óta használom.

@Xiaomi Redmi Note 4 Global (Snapdragon / Mido) - MIUI8-ra vonatkozik még sok menüpont, (lehet nem pont ott, de) megtalálható MIUI9 és 10-ben is (általában).

Tok ha van a telefonon - vedd le, legalább egy tesztelés erejéig!

Kalibráld az iránytűt:
Tárcsázó - *#*#MIUI#*#*
- vagy -
Beállítások - telefonról - 6..8x nyomkodd meg a kernelverziót
majd
megfelelő teszt kiválasztása - ötödik, mágnes érzékelő - majd nyolcasok rajzolása a telefonnal

Activity Launcher-el egyébként az AGPS beállítások megtekinthetőek/átállíthatóak/AGPS adat frissíthető - a Settings app-ban van az activity rá.

Valamint: settings > permissions > permissions > location > itt minden olyan appot adj hozzá amit használni szeretnél GPS-el,

Ésmég: Settings > battery & performance > power > batttery saver > kikapcsolás - ha a GPS-t használó app háttérbe kerül, esetleg kikapcsolod a kijelzőt akkor elveszi a GPS elérést is az apptól valamint kikapcsolt kijelzőnél a GPS-t is kikapcsolja (legalábbis úgy néz ki mert ez a tesztelt tapasztalat).

Ésmég: Settings > battery & performance > power > App batttery saver > itt azt az appot ami GPS-t használhatna kikapcsolt kijelző mellett vagy háttérben (tracker-ek, navigáció.. et cetera) azt mindet állítsd át "no restriction"-re és a background location legyen "allow" (ha van ilyen beállítás az appnál, nem minden verziónál van).

Ésmég: settings > additional settings > developer options > memory optimization > állítsd be a low-t, így kevésbé lesz agresszív a bezárásokkal, több appot hagy memóriában kill előtt.

Ésmég: hasznos link ehhez a telefonhoz, csere gps.conf file-ok különböző országokra "optimalizálva", vagyis a helyi adottságokhoz képest közelebbi NTP szervereket és AGPS szervereket tartalmaz - a fentebb kifejtett okok miatt ezekkel a beállításokkal egy nulláról induló GPS keresés gyorsabban fixre áll ha az AGPS adatokat frissítette a telefon.. Ehhez kell valamilyen Internethozzáférés amint nincs tiltva az NTP forgalmazás (mert van sajnos ahol tiltva van..).

De ez bizony időbe telik mire valamelyik NTP-vel szinkronizál majd az AGPS szervert lekérdezi és az válaszol (mert ugye nyilván sokan kérdezgetik). Az AGPS adatoknak is van egy lejárati ideje (7 napra kapja meg az aktuális pozíciójához tartozó műholdakat), vagyis aki ritkán használ olyan app-ot ami GPS helyzet adatot igényel és nem frissíti vagy nem frissül az AGPS adata az (még mozgás nélkül, úgy értem nagyobb helyváltoztatások nélkül) is nagyobb beállási idővel fog találkozni a fentebb említett okok miatt.

Az, akinek nem mond semmit az NTP meg hogy mire jó: Network Time Protocol, nagyon pontos időt állít be a telefonoddal (a szolgáltatótól kapott idő nálam van, hogy fél-egy percekkel siet vagy késik!!) és mivel "A műholdas helymeghatározó rendszer gyakorlatilag egy "egyszerű" idômérésbôl kiszámított távolságmérésen alapul" ez az idő olyan durván fals értékeket mond a telefonnak hogy egyszerűen "nem hiszi el" és keres további értelmezhetőnek mondható jeleket. A témában hasznos lehet:
[1] [2] [3] [4] [5] Valamint angol nyelvű gyorstalpaló hogy miért segít GPS ügyben egy "közelebbi" (gyorsabban válaszoló) NTP szerver. Szóval érdemes a gps.conf-ot felülvizsgálni és egy helyileg lehetőleg közeli NTP szervert használni benne.

Globálisan a telefon NTP szerverét így lehet átállítani: [1] [2] a 2 root nélkül megy, egy sima adb parancs PC-ről vagy root-al terminálból..
PC-ről ADB-vel:
adb shell settings put global ntp_server <ntp-szerver>
Ellenőrzés:
adb shell settings get global ntp_server
Telefonról terminálból root-al:
su
settings put global ntp_server <ntp-szerver>

Rögtön utána ellenőrzés:
settings get global ntp_server

Szerintem ebből a listából válassz NTP szervert
Európában:
europe.pool.ntp.org vagy a teljes lista Európára: https://www.ntppool.org/zone/europe
Magyarországon:
hu.pool.ntp.org - vagy a teljes lista Magyarországon: https://www.ntppool.org/zone/hu
Globálisan:
pool.ntp.org - vagy a teljes lista globálisan: https://www.ntppool.org/zone/@
..és végül a pool.ntp.org használata magyarul itt: https://www.ntppool.org/hu/use.html

Hozzászólások

(#1) Melorin


Melorin
addikt

Up

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.