2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Ismét egy tápegység modding... Ezúttal NMB

Írta: | Kulcsszavak: nmb . minebea . psu . power . supply . unit . táp . minőség . server . szerver . paint . festés . rajz . nonfigurativ

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hello Nagyérdemű...!

Régebbi tápokkal kapcsolatos cikkem: Világítson a tápunk is...

Ismét elérkezett az idő, hogy csináljak valami hasznosat. Gépem kezd összeállni, többet költeni már nem akarok rá. A héten (következő héten) érkezik a gépbe 6GB RAM a meglévő 2Gb mellé és szándékomban áll vásárolni valami Physx kártya félét, mondjuk egy 8600GE/GT/GS/GTS vagy 8800GT/GS, netán 9500/9600 széria személyében. (update: Végülis 8800GS lett)

Ehhez szükségem lesz egy csudajó tápegységre, mert ami van, az már sajnos kevés a vashoz.

Miből élünk most:

Alaplap: ASUS (pfff) M2N32 SLI Deluxe, Wireless Edition
Professzor: AMD (mily meglepő) Phenom II 940 4*3GHz (update: 20110929 lecseréltem a 9650-et)
Professzor hűtő: Thermaltake SpinQ VT
Memória: 4*2GB Kingmax DDRII 800 + Alu hűtő
VGA1: Gainward GTX260 1792MB DDRIII 216sp 448bit :) (egyenlőre még a gyári hűtővel.. bár hangos, de hűt, utódját még nem leltem meg, S1-et nem szeretnék, HR sorozat nem tetszik, Setsugen-t láttam élőben, nem szerettem bele...)
VGA2: 8800GS 384MB 192bit Asus...
Egyéb fogyasztók: AC F12Pro, Asus 12cm (0,38A), Gembird előlapi ford. szab. (4*3pin)
PSU: Chieftech 450W (ventit kellett benne cserélnem egy Thermaltake személyében, mert a gyári egyszer csak azt mondta elég) 12cm Fan

És akkor következzen az, amiről tulajdonképpen szól majd az írás...

Mint az kiderült a Chieftech cserére szorul, így akinek kell, viheti.

Az új PSU egy NMB IT003A460WTXW/01SSV Típusú tápegység.

Mit is kell tudni az NMB-ről, lássuk csak:

A honlap: [link] vagy [link]

Alias Nippon Miniature Bearing Co., Ltd... avagy Minebea...

Biztos van köztetek olyan, akinek felcsillant a szeme a link láttán és talán még megnyitása elött megfogalmazódott benne is mint bennem a gondolat, NMB táp... Ventilátort már láttam, de tápot is gyárt?...
És Igen. Nem csak tápokat, léptetőmotorokat, brushless motorokat (ebből következik, hogy ventilátorokat), mágneses fékeket, tengelykapcsolókat, mérőeszközöket, LED meghajtókat, mi több csapágyakat is.

Mióta is léteznek ők? Céges közlönyük szerint 1951 óta szállítanak be az amerikai seregnek és más forgalmazóknak.
Tehát akkor 60 év tapasztalat gyűlt össze eme cégnél. Meg kell hagyni az nem lehet kevés.

Nem ecsetelném, hogy miket és hogyan is gyártanak, még mindíg nem ez a lényeg, hanem, hogy Tápegységet gyártanak. Méghozzá munkaállomásokba és serverekbe.
Ezen tápegységek közül egy van nálam.

Egy kis információ a tápról, mert sajnos az internet elég szűk marokkal méri az információkat eme szépségről.

Tehát:

Név/gyártó: Minebea NMB IT003A460WTXW/01SSV
Teljesítmény: 460W Continuous 12V-on és 179W Max Combined 5V+3,3V-on (mily meglepő, nincs az adatlapon összesített teljesítmény megadva.)
Ágak száma: 12V-on 2 ág, egyenként 18A maximális teljesítménnyel, 5V-on 20A valamint 3,3V-on 24A. (Akkor ez cirka: 432+79,2+100= ~610W max real power és az adatlap szerint 639W peak power)
Hűtése: Aktív, 8cm-es szívó üzembe helyezett ventilátorral.
Csatlakozók: 24pin + 8pin + 1*FDD + 4*Molex a perifériáknak és 4*Molex (még nem tudom, hogyan fogalmazzam jobban, mert egyedi kábelezéssel van megoldva ez a 4 csatlakozó) egyéb eszközöknek

.... Irományomat szombat - vasárnap magasságában folytatom, remélem, az eddigiek alapján érdekesnek találjátok majd .... (update: külső okokból ez sem jött létre...)

Addig néhány kép: [link] (képek minőségéért elnézést kérek, sajnos a fényképezőm kuka, a telefonomat (B2710) telefonálásra vettem, kamerája erre volt képes... )

Terv:

- Szálankénti harisnyázás (update: 20110929 első fázis kész)
- Szálak cseréje a korábbi alumíniumról rézre (update: 20110929 első fázis kész)
- 8 Pin mellé 4+4 Pin létrehozása (mert nincs 8 pin a lapomon)
- Ventilátor cseréje
- Elképzelhető a bordák cseréje is... mondjuk rézre <----- Egyenlőre függőben, kapacitás hiány miatt :) (update: lemondtam róla)
- Festés (feketére), vagy galvanizálás (update: húzom halasztom, de ez lesz)

Egy kis számolgatást végeztem.

Harisnya innen PH-ról: [link], tőle: [link] kb. 40M kell... (20110929 - most járok 35m-nél és még legalább ennyi kell)

Kábel: még filozofálok, hogy érdemes e az 1,5mm-es huzalból vennem, nem elég e az 1mm-es érvastagságú sodrott réz kábel. Ettől függetlenül ennek 50-90HUF métere, ami 2800HUF. (update: ennyit a filozofálásaimról... réz lett, 1,5mm)

Valamint keresgélek még modding boltokban Fekete 24pin, 4+4pin, 6+2pin, molex és SATA csatlakozókat.

Festés: A galván szerintem meglesz nagyon hamar :) Lehet már a következő héten... (update: ez a mondat nagyon tetszik, mert ez mindig aktuális)

Ventilátort nézegettem, ezzel még kicsit bajban vagyok, itt lehet kikérem majd a mélyen tisztelt kollegák véleményét is. (update: véleményt kérek még mindig)

Időközben felmerült bennem a gondolat, hogy modulárissá teszem... Meglátjuk... (update: moduláris LESZ!)

Az időközben felötlött gondolat realizálódott. Moduláris lesz!

Ma megvásároltam a vezetékeket (2011.09.06.)

15m fekete
10m sárga
10m piros
5m kék

Úgy gondolom ez elég lesz.

Valamint megrendeltem a csatlakozókat...

1*24pin raster
1*24pin plug + bél
2*2pin raster
2*6pin raster
2*2pin plug
2*6pin plug+bél
1*8pin raster
2*4pin+bél
4*molex raster
4*molex plug + bél

(ez utóbbiról a héten kapok árajánlatot) (update: ez utóbbi 3200HUF, de még rendelnem kell)

Amúgy a vezetékek ára (1,5 réz sodrott) nem volt vészes, 2200HUF-ot adtam értük.

Közben reggel megérkezett a maradék 2GB ram is, így tartunk 8GB DDRII 800-nál :) (update: közben ezt eladtam, így tartunk 4GB-nál)
Ma elutaltam a RAM hűtőre valót, ezért köszönet BlackPriest, hogy hajlandó volt rám várni. Ugyanakkor ma (20110908) megérkeztek az RC hűtők, de egyrészt nem férnek el a Thermaltake SpinQ VT miatt, másrészt meg csak 2 modulra való jött, így rendeltem alu hűtőket dahyder kollégától a négy modulra. (update: ezek megjöttek, szuperálnak)

Képek majd kaja után... (update: nem kajáltam, inkább felraktam a képeket)

Szóval kábelek: [link]
Gép most: [link]

Ma kibontottam a tápot a fémből.
Ha minden igaz, akkor megy fekete galvánozásra! :) Olyan 10-12um rétegvastagságot fog kapni. (update: jahh ez lesz azt gondolom a szlogenem)

Készül a terv egy nonfiguratív festéshez is. Elvileg Hellblau színben.
Ma homokozás és festéshez előkészítés. A homokozást puszira kapom, hála az Acélradírnak. :) (update: végül a puszit inkább elcseréltem egy doboz sörre... ezt így gondoltam hasznosabbnak)

Hellblau törölve, mert a lakkfesték nem látszana a fekete felületen, ezüst lesz.
Mintákat holnap választok. Meglátjuk hogyan lesz.

Modulárissá tételhez készül egy alumíniumból mart részegység a táp végére. Ebbe kap helyet a nyák és a csatlakozók. Lehet még egy plusz rácsot is eszközölünk ide, helytől függ.
A táp ház oldalát meg kell maratnom, mert eddig azon a felén rács volt. ott nem hagyok csak négy furatot az alumínium csatlakozó konzol rögzítéséhez.

Képek erről és a homokszórásról holnap... (update: erről képek soha nem fognak készülni, homokozás meg ott van lentebb)

2011.09.08 -> Ma megyek a csatlakozókat megkérdezni mikor jönnek. Valamint utánanézek a táp házának, merre is jár jelenleg galvánozás ügyileg...

A ház nem ment el galvára, mert itt lett felejtve. Galván hétfőn. Ennek egy előnye van, tudok képeket készíteni a homokozott állapotról. :DDD (update: mindig csak a kifogások)

Néhány kép a homokozás után (jól összetapogatva, mert a kollegák is megnézték milyen lett a felület.. Bár ez nem okoz gondot, mert galván elött felületkezelik (tisztítják)).

Képek

Ami a képeken nem látszik, az nem más, mint a felületi tisztaság és a felületi érdesség.
Tiszta lett (leszámítva az ujjlenyomatokat. És kicsit durvább lett a felület, így könnyebben megtapad majd a jó kis fekete galván. Galván után kb. Rz 2-4-es felületi érdességre számítok. Ami már szépen tükröződő felületet jelent. (update: nagyon szeretném már ha fekete lenne de nagyon nem akarja)

2011.09.16... tartalmas nap volt ez a mai... Az orvos közölte megmaradok, én meg rájöttem, hogy duplán kellett volna megrendelnem a lengőcsatlakozókat :)
Így a csatlakozók hiánya miatt, további beszerzésig tolódik az ügylet. Addig a táp kivezetéseit forrasztgatom kifelé kitartóan és gondolkodok a modulárissá tétel folyamatán. (update: ismétlés a tudás anyja... vizsgaismétlés meg a tudás k***a anyja)

2011.09.17 éjjel -> nem bírtam elaludni, így kiforrasztottam a gyári vezetlékeket és beforrasztottam néhány újat. KÉPEK. E közben rájötttem arra is, hogy kicsi zsugorcsövet vettem, így a zsugorcsövezés is tolódik... (update: reggel érdekesen keltem...)

2011.09.21... ma megjött a 8800GS Physx kártya. A mai nap eredménye, egy lenullázott y molex elosztó, ugyanis nem bírta az áramfelvételt, amit a GTX260 + 8800GS kért 1-1 ágon. Valamint a Chieftech 450-es táp már nem bírja ellátni a rendszert, így most már biztos, hogy mihamarabb végeznem kell az nmb moddinggal... Jelenleg ha mindkét kártya a gépben van, akkor a táp védelme letilt.
Továbbá, másik érdekesség, míg a 8800GS-t teszteltem, arra jutottam, hogy FPS játékokban nincs több fps-em a GTX260-al... Lehetséges, hogy CPU limitbe ütköztem? Ejj ejj dilemma... (update: dilemma megoldódott egy Phenom II 940 személyében)

2011.09.29 hajnali 3: Ekkorra végeztem a kábelek beforrasztásával, majd reggel 10 körül elkezdtem a harisnyázást. Itt tartunk most ----> Képek Szintén a mai naphoz tartozik a tény, hogy a táp házát kicsit módosítanom kell, mert nem férnek ki a kábelek :)
Feljegyzés:
-Kész a kivezetéseknek szánt hely.
-Bár ez kész, de így a galván miatt tolódik a csatik felforrasztása. Ugyanis a 24pin nem férne át harisnyázott állapotban a helyén.
-Újabb gond, harisnyázott kábeleim nem csak a ház oldalában okoznak gondot, hanem a két nyák-os megoldás miatt kicsit szűkössé tették a helyet a tápon belül is.... Megoldás majd este, haza kell vinnem a táp dobozát, teszt összeszerelésre... :W
Közben: megérkezett az új mikroprofesszor. Phenom II 940. Nem indul az alaplap :W Haver este hozza Hipro 700W-os kivitelét, tesztelünk kicsit, így valószinűleg mindkét VGA a gépben lesz... :C (update: nem lesz, mert nem a táp a baj, így haver visszavitte a hipro-t)

2011.09.29 23:32 Elindult a masín. Kiderült vagy nem tudom... kivettem a gombelemet fél órára meg leszedtem 3 réteg pasztát a hűtő aljáról és elindult a vas... Öröm van meg bódottá... :C

Ismét megszaporodtak a smiley-k.... Kicsit irtottam közülük :P (meg teremtettem is néhányat :((( )...

2011.09.30 További átalakítások tervei: A táp dobozának hátuljából eltávolítok további bordákat, mert a zsúfolt kábelezésből adódóan lecsökkent a levegővel átjáratható keresztmetszet. Megelőzendő a túlmelegedést vagy AC 8cm-es venti vagy egy CM radiálventi lesz ide beaplikálva... nem is beszélve arról, hogy egy plusz fordulatszabályzó is tervbe lett véve, ez meg majd az előlapi panelre. Közben elkészült a DVD-ROM kibelezése is. hétvégén elkészül a papírterv az előlaphoz. Az előlap eloxálásra fog menni...

Tervezett ventilátorok a táphoz: belülre vagy ez és kívülre

2011.10.07 Megvettem a vacsi új ventiket. Arctic Cooling nyert, az F8 Pro TC hődiódás és a sima F8-as case ventijével. Egyik a gyárit váltja, másik pedig kisegíteni hivatott a csere ventit.

2011.12.01 A Módosítás bizonytalan ideig stagnál, anyagi okokból :(

Hozzászólások

(#1) 14adam


14adam
addikt

Brutális. De valahol már láttam ilyen belet de nem tudom már,hogy hol :F

De a kimenő maximális teljesítmény az 460w. A peak nem azt jelenti,hogy adjuk össze az összes kábel maximális terhelhetőségét

[ Szerkesztve ]

(#2) Findzs


Findzs
addikt

na ez érdekes lesz :K

várom a folytatást

"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk."

(#3) MMIX válasza 14adam (#1) üzenetére


MMIX
addikt

Nippon Miniature Bearing Co., Ltd [link]

NMB-Minebea szervertápok, Sony táp beszállító, és XBOX tápegység.

(#4) creation válasza MMIX (#3) üzenetére


creation
senior tag

Köszönöm a kiegészítést. Felvezettem :)

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#5) creation válasza 14adam (#1) üzenetére


creation
senior tag

A kimeneten a 3,3 és az 5V külön ágon vannak. Nem tartoznak a 460W-os ághoz.

Teljesen elkülönülő 179W-os águk van.

Ezért az összeadás :) Ami tudom nem teljesen fedi a valóságot :)

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#6) MMIX válasza creation (#5) üzenetére


MMIX
addikt

Szerintem is 460W az egész táp.
Ezen belül a 3.3 és az 5V MAX 179W

"Max continuous main output power 460W"
"Max combined power on 5V and 3.3V 179W"

"Szálak cseréje a korábbi alu-ról rézre"
Tápegységben alumínium drót? Nem bevonatos rézdrót?

[ Szerkesztve ]

(#7) creation válasza MMIX (#6) üzenetére


creation
senior tag

Hmmm... Erre ránézek, ugyanis keményen rugózóak a vezetékei, ha hazaértem kettévágok egyet, vagy kiforrasztom, mert amúgy is ki kell.

Érdekes lenne amit mondasz annak tükrében hogy adatlap szerint 2*12V 18A max ez Max 432W És külön jelöli a másik két ágat, de nem csak itt, hanem a nyákon is úgy néztem, hogy külön van véve.

Ha igazad lenne és az egészre nézi a continuous outputot, akkor a 12V-os ágak "csak" 432-179=253W lennének, ami azt jelenti, hogy áganként ~10A tudnának csupán.

De szóljatok rám ha tévedek :) Számolhatok a feliratozott 5V,3,3V értékekkel is, de ez az érték akkor is csak 1-2 A-el javulna.

A nyákon 3 12V-os ágat vélek látni, ebből 2 ág különálló és egy ágon van a periféria molexek forrasza és a 3,3V, 5V leosztása.
Szombaton már nem fekszem le aludni, ezzel fogok egész nap foglalkozni :)

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#8) 14adam válasza creation (#7) üzenetére


14adam
addikt

ezzel a táppal mik a céljaid? :)

a 3.3 és az 5 voltos ágat nem nagyon fogod annyira leterhelni számítógéppel :D a mai gépek csak pár wattot esznek róla (20-30w)

(#9) creation válasza 14adam (#8) üzenetére


creation
senior tag

Célok, esztétikussá tenni, a jelenlegi vezetékei igen rövidek és nagyon "rugalmasak" nem pedig hajlékonyak.

Így Célom élettartamát meghosszabbítani és a gépembe illeszkedővé tenni.

Szebbnek és jobbnak látom ezt a tápot mint a mostani Chieftech tápomat :)

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#10) creation


creation
senior tag

Egyenlőre mára ennyi, természetesen a kérdésekre igyekszem válaszolni továbbra is :)

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.