2022. május 21., szombat

Gyorskeresés

A közmunkáról dióhéjban.

Írta: | Kulcsszavak: közmunka . közfoglalkoztatás . munkaügy

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv!

Ezen írásom egy szubjektív, a jogszabályi háttér és a "központi akart" szakértői elemzésétől mentes dolog lesz. A személyes meglátásomat, tapasztalataimat( mint a szakágban dolgozó) fogom megosztani veletek.

A közmunka a legtöbb ember számára egy elrettentő, rabszolga-munka jellegű jogviszonynak tűnhet. Összességében- a jogalkotói akarat megnyilvánulása szerint sem- annak készült. Kinek érheti ez meg? Vajon ebből csak állami szervek profitálhatnak? Egyáltalán profitálhat valaki?
A jelenlegi helyzet szerint nem. Sem az állam( bizonyos szituációkat kivéve), sem az egyén nem profitál belőle, hiszen ki szeretne 5-70.000 HUF-ot keresni 8 óra munkáért naponta, ami ráadásul kemény is lehet? Nyilván senki. Ahhoz, hogy ezt a légkört egy kicsit is átlássuk, szükséges a dolgok mögé nézni egy kicsit. A közhasznú munka jelenleg azokon próbál segíteni, akik a szociális hálóról próbálnak lemászni, de még a versenyképes munkaerőpiaci beilleszkedésük nem történt meg teljesen, vagy valamilyen oknál fogva nem is fog. Vannak persze kivételek és dolgoznak irodisták is közmunkásként, ami nyilván olcsóbb, mintha munkaviszonyban, vagy közalkalmazotti jogviszonyban kellene őket foglalkoztatni és tegyük hozzá, hogy nagyjából ugyanazt a munkát el is kell végezniük ugyanúgy 8 órában. Tehát a "hétköznapi közmunkás" nem feltétlen azt jelenti, hogy sárga mellényben kaszálom a füvet, vagy kint sepregetek. Vannak olyan munkafázisok, ahol összességében megéri közfoglalkoztatottakat foglalkoztatni, mint közalkalmazottakat, hiszen ez így is úgy is állami költség.

Na de mi a helyzet az utcát seprő, a helyi parkot rendben tartó munkásokkal?
Az ő számuk csökkent az elmúlt néhány hónapban, hiszen jóval többen voltak, mint ahány ilyen jellegű jogviszonyra szükség van. Itt nem csak az önkormányzatok által foglalkoztatott közmunkásokat értem, mert erdészetnél, honvédségnél, vízügynél és még számtalan helyen állhat az ember közmunkásként jogviszonyban. A jelenlegi versenyszférába történő integrálás elengedhetetlen a jobb gazdasági mutatók eléréséhez. Említettem néhány sorral feljebb, hogy nem mindenki integrálható. Ez sajnos valóban így van. Ebben az esetben vajon velük mi legyen? Ezek az emberek képtelenek néhány hétnél többet dolgozni versenyszférában, hiszen a munkabírásuk, a szellemi állapotuk ( ami még nem indokolja a megváltozott munkaképességűek ellátását) nem felel meg a munkáltatók igényeinek. Őket próbálják ellátni olyan munkafeladatokkal, illetve ezt is olyan helyen ( helyi önkormányzatok), ahol jobban lehet felügyelni rájuk, hiszen a kisebb településeken főleg ismerik is őket. Jövedelem nélkül nehéz elleni, ezért ebben a szituációban kevesebb munkáért kisebb jövedelem elve eléggé méltányos magatartás tud lenni. Tudunk olyanokról is, akik diákként kerülnek ide, viszont semmiképpen ne keverjük ide a diákmunkát, mert AZ NEM KÖZFOGLALKOZTATÁSI jogviszony!! Az rendes munkaviszony, ami 6 órás. Összességében a közmunka kis létszámban egy jól működő, szükséges dolog, viszont itt ki kell emelni, hogy ez csak tényleg a szükségest meg nem haladó létszám mellett tartható fent és csak bizonyos rétegnek.

Nem is írnék többet róla. Nagyjából elmondtam a véleményemet és a meglátásomat. Írd meg a Tiedet is kommentben.

UI.: A hétköznapi közmunkát nem összekeverni a közérdekű munkával. Az első esetben jár juttatás, még a másodikban egy büntetést dolgoznak le a delikvensek, ahelyett, hogy ezt megfizetnék.

Tisztelettel: Carlytoo

Hozzászólások

(#1) bitpork


bitpork
veterán

Első megjegyzésként egy hibára mutatnék rá: napi 5-70'000 Ft-t nem lehet keresni vele tudomásom szerint. Havira gondoltál , ugye?
A második megjegyzésem azzal kapcsolatos, hogy a közmunka mint lehetőség mennyire hasznos. Az én meglátásom szerint semennyire. A jelenlegi formája a programnak szavazatvásárlásra és állami intézmények munkaerő igényének olcsó kiszolgálására jó - másra nem. Amennyiben nem lopna (oldal függetlenül) a magyar és valós problémák kezelésére fordítódna a beszedett adó, akkor nem lenne probléma a magasabb nettó bér és a megdráguló szolgáltatás meg árszínvonal.

(#2) nemlehet


nemlehet
őstag

Abban egyet értek, hogy elméleti szinten ez még egy jó kezdeményezés is lehetett volna, DE:
1. Ez Magyarisztán, itt még a máshol remekül működő dolgok átvétele se sikerült soha igazán jól, hát még saját kútfőből egy ennyi embert érintő rendszer felállítása...
2. Már eleve a jogszabályon látszott, hogy a jogszabályalkotó szándéka nem az ami elvi szinten jó lenne, hanem a statisztika javítása és a munkanélküliségi probléma szőnyeg alá söprése bármilyen valódi megoldás helyett.
3. A fő kormányzati politikusok többé-kevésbé nyíltan megmondták, hogy a statisztika javítás és a közhangulatra való rájátszás ("a rohadt élősködők") a cél, tehát meg sem próbáltak úgy tenni, hogy ettől bármi hosszú távú jó megoldást várnak.

Az állami alkalmazottak kirúgása, majd újra felvétele közmunkásként egy elképesztően féreg húzás volt. Nem is értem, hogyan nem lett felhúzva a kormány a lámpavasra, mert ez szerintem egy megbocsájthatatlan manőver egy demokráciában.
Nekem az egyik exem lépett be a közmunkaprogramba, naivan gondolva, hogy amíg nem talál jobbat addig jó lesz ez is, elkertészkedik ő a város parkjaiban.. Aha, ebből az lett, hogy EGYSZER SEM engedték el interjúra és többször is a lepapírozott munkavégzés helyett kő keményen kellett menni dolgozni a polgármester/rendőrfőnök/akármilyen tótumfaktum telkére, földjére, gyümölcsösébe. Ahova éppen. Persze az odajutást old meg saját költségen, kaja, védőital nuku és az a 8 óra az nyár közepén volt 10-12 is simán is amikor érett a gyümölcs.
Ő megtehette, hogy kilép az első ilyen után, de voltak ott olyanok akiknek tényleg csak ez maradt mivel a szociális háló az ki lett húzva alóluk....

Az állam jobban tette volna, hogy a hihetetlen deficites közmunka helyett arra költi a pénzt, hogy a szakképzést/átképzést gatyába rázza és akkor lehet most nem lenne 1 bádogos/megye meg elképesztő hiány kőművesből...

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#3) Gdi válasza bitpork (#1) üzenetére


Gdi
senior tag

Annyiért még mennék is csikketszedni köztérre :)

"Jövedelem nélkül nehéz elleni, ezért... " Ezt pedig sokan csinálják, de gondomon nem is ezt akarta írni.

[ Szerkesztve ]

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#4) Csapoati válasza nemlehet (#2) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Gyakorlatilag egy intézményesített jobbágyság a közmunka az én véleményem szerint. Pont annyi pénzt kapnak érte a munkások, hogy éhen ne haljanak, de kitörni kb lehetetlen.

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#5) bitpork válasza Csapoati (#4) üzenetére


bitpork
veterán

Talán ennél bonyolultabb. Akinek eddig nem volt kb közmunka bére, az kapott segélyt- mivel ez most megszűnt javarészt és kellett a szavazat is, most ezt találták ki.

(#6) janeszgol válasza nemlehet (#2) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Ennek a kormánynak sok minden meg van engedve. Lásd a nyugdíjasok munkába állítását. Már azt nyilatkozták, hogy elvárják ezt.
A közmunkaprogram 100%-ban függővé teszi az ember a kormányhoz, mivel még azt is féltik. Találóan leírták felettem: modernkori jobbágyság.

(#7) Carlytoo válasza bitpork (#1) üzenetére


Carlytoo
aktív tag
LOGOUT blog

Igen. Az nyilván havi akart lenni.

A véleményekkel egyet tudok érteni, mert az egésznek a kiindulási alapja ez lehetett. Mára viszont a helyzet drasztikusan változófélben van. Jelenleg a munkanélküliségi ráta nem a közfoglalkoztatás miatt csökken. Ha néztek statisztikát, az megmutatja, hogy a közfoglalkoztatottak száma jelentősen csökkent, viszont a munkanélküliségi ráta nem nőtt. Most már nem cél ebben a jogviszony típusban való tartása a közfoglalkoztatóknak, néhány esettől eltekintve. Én ezt az intézményt nem védeni akarom, csak rávilágítani, hogy ez kissé árnyaltabb, mint amit gondolunk róla. Ahogy írtam is, vannak olyan személyek, akik a versenyszférában egyszerűen nem tudnak helytállni. Velük mi legyen?
Ez a segély dolog sem olyan egyszerű, mint amit a laikusok gondolnak róla. A köznyelvi értelemben vett segély az FHT ( Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatás). Ennek az összege a mindenkori nyugdíjminimum 80%-a, ami jelenleg 22.800 HUF. Ebből ki tud megélni? A másik verzió az álláskeresési ellátás, ami max. 3 hónapig járhat, de arról már írtam egy előző blogban. vannak az önkormányzatoknak rendkívüli segély jogcímen adható pénzbeli segítségnyújtásai, de azok csak egyszeri, vagy nagyon ritka megnyilvánulások. tehát hosszú távon a segély nem működik. Persze vannak életművészek.

A volt párodat nem engedték el állásinterjúra? Ez tudod, hogy jogszabály sértés? Ugyanis közfogi alatt, KÖTELEZŐ rendes munkaviszony létesítésére irányuló bárminemű tárgyalásra- még tájékoztatóra is- elengedni a delikvenst.

"No sacrifice is too great, no treachery too small" - Inquisitor Horst

(#8) weiss válasza Carlytoo (#7) üzenetére


weiss
őstag
LOGOUT blog

Ez tudod, hogy jogszabály sértés?

Ma Mo.-on az állam bárminemű jogszabálysértésének nincs semmi következménye.

I did nothing, the pavement was his enemy! - Eladó Nokia 5.4

(#9) ricsi99 válasza Csapoati (#4) üzenetére


ricsi99
addikt

Pontosan. Minden munkáért egyforma bér jár. Ha az önkormányzatnak szüksége van munkaerőre akkor vegyen fel alkalmazottat. Idénymunka=agency ,ami most csinálnak ,hogy közmunka azt meg nem irom le a véleményem mert kitiltanak :D

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#10) Carlytoo válasza weiss (#8) üzenetére


Carlytoo
aktív tag
LOGOUT blog

Pedig megoldható, hogy legyen. Volt egy ügyem, amire azt mondták: "Ezzel úgy sem tudsz mit tenni."
Pedig aztán tudtunk. Sajnos elég erős az összefonódás bizonyos helyeken az tény, de megfelelő kapcsolati tőkével az is elérhető. Nekem a problémám azzal van, amiről ti is tulajdonképpen beszéltek. A fékek teljes hiánya.

"No sacrifice is too great, no treachery too small" - Inquisitor Horst

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.