2019. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Gyorstalpaló a munkaviszony megszűnése utáni teendőkről!

Írta: | Kulcsszavak: munka . munkaviszony . támogatás . megszűnés . álláskeresés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv!

Mint szakmában dolgozó, gondoltam megosztok néhány, akár hasznosnak is ítélhető gondolatot veletek.
Kezdeném ott, hogy senkinek sem jó, - legtöbb esetben- ha a munkaviszonya valamilyen oknál fogva megszűnik. Akármilyen jellegű a megszűnés, vagy akármilyen oknál fogva történik, mindig bennünk van az a kellemetlen érzés, hogy vajon hogyan tovább?!
Persze előfordul, hogy valaki esetleg más, esetleg jobban fizető munkaadó miatt hagyja el a régit, de ez sajnos a kevesebb a statisztikák szerint, mint az a verzió, mikor nem egy jobb lehetőség miatt vált az ember.

Most ez leginkább azoknak fog szólni, akik nem ismeretesek a hivatali útvesztők labirintusában és szeretnének egy kis útmutatást a teendőkre vonatkozóan.

Első körben a munkaviszony megszűnése után célszerű felkeresni az illető lakcíme szerinti illetékes foglalkoztatási osztályt. Nem gond, ha nincs az illetőnél a munkáltató által kiadott kilépőcsomag, mivel ezek hiányában is be tudja adni a szükséges kérelmeket( álláskeresőként történő nyilvántartásba vétel és az ellátásra vonatkozó kérelem beadása). Az ellátás a munkaviszony idejéhez és a munkabérhez kötődik. Az eljáró hatóság a beérkezés pillanatát fogja alapul venni és az azt megelőző 3 évet, amit a delikvens munkaviszonyban töltött (vagy nem). Az ellátás időbeli megállapítása a munkaviszonyban töltött napok számától függ. Minimum 360 nap munkában töltött nap szükséges 36 nap ellátás megállapításához. Ebből kiszámolható, hogy a munkaviszonyban töltött időt osztjuk 10-el és megkapjuk az ellátási időszak időbeli mértékét. Ahogy írtam is, viszont ha nincs meg a 360 nap munkaviszony legalább, akkor ellátás nem jár. Jelenleg az álláskeresői ellátás maximális mértéke 90 nap. Így nem probléma, ha nem dolgoztuk végig a 3 évet, mert ha megvan a 900 nap munkaviszony a figyelembe vett 3 éves intervallumban, akkor ugyanúgy megkaphatjuk azt a 3 hónapot. Ez szigorúan naptári nap és nem munkanap, tehát itt az ellátás vasárnapra és ünnepnapokra( munkaszüneti napokra) is jár. Az ellátás pénzbeli mértéke általában az elmúlt 4 negyedéves átlagkereseted 60%-a (bruttó). Az ellátás maximuma a mindenkori minimálbér összege(bruttó). tehát hiába kerestél havonta 500.000 HUF-ot, akkor sem fogsz többet kapni. Az ellátásból SZJA és nyugdíjjárulék kerül levonásra, tehát itt ketyeg a nyugdíjidő és adóköteles jövedelemnek számít.

Ebben az időszakban viszont kövéren neki kell állni munkát keresni és a legjobb, ha még az ellátás vége előtt elállsz dolgozni. Ebben segíthetnek az hivatalban dolgozó kollégák is. Fontos tudni, hogy jelenleg fut egy ESZA alapból finanszírozott támogatási lehetőség is. Pest megyében ez VEKOP (út a munkaerőpiacra) 8.1.1. nevű , még vidéken GINOP 5.1.1. néven működik. A program bérjellegű, vállalkozást elősegítő,képzési és lakhatási támogatással kíván segíteni. Ezt érdemes igénybe venni, amennyiben lehetőség van rá, mert az elhelyezkedést és az élet egyéb területén történő boldogulást ténylegesen elősegítheti.

Remélem ezzel a kis szösszenettel tudtam valamit segíteni és persze a teljes tájékoztatást, mindig az aktuális hivatal tudja nyújtani, de talán egy kiindulópontnak megfelel.

Tisztelettel: Carlytoo

Hozzászólások

(#1) Polllen


Polllen
(PH! nagyúr)

Hali!

Jó írás!

A közmunka ebbe hogyan kapcsolódik? Az majd másik bejegyzés lesz?

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#2) Carlytoo válasza Polllen (#1) üzenetére


Carlytoo
(fanatikus tag)
LOGOUT blog (1)

Szia!

Arról is tudnék mesélni és akár egy új bejegyzést is megérne. Van kapcsolat, de a közmunka egy kicsit más lapra tartozik.

Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

"Vagyok, aki vagyok, mert kell egy ilyen is" -Raynald of Châtillon

(#3) Gerasz válasza Carlytoo (#2) üzenetére


Gerasz
(fanatikus tag)

Tehát az állását elvesztő maximum 3 hónapon keresztül számíthat legfeljebb 300 euróra. Ez a hanyatló Nyugaton körülbelül 5-15x ennyi. Skandináv adóterhekkel szubszaharai szociális hálót tart fent az irdatlan EU-s pénzekkel megtámogatott Magyar Állam.

(#4) Carlytoo válasza Gerasz (#3) üzenetére


Carlytoo
(fanatikus tag)
LOGOUT blog (1)

Az ellátás nem EU-s finanszírozású. Hozzá kell tenni, hogy kormányzati cél az emberek ellátás alatti munkakeresése és tényleges elhelyezkedése is. Ha több lenne, vagy legalább annyi, mint az országos átlagkereset, akkor sokaknál cél lenne az ellátás igénybevétele. Volt ez évekkel ezelőtt jóval hosszabb és pénzben jóval kedvezőbb is, de ez hosszú távon, jelen gazdasági helyzet mellett nem fenntartható.

"Vagyok, aki vagyok, mert kell egy ilyen is" -Raynald of Châtillon

(#5) kenwood


kenwood
(PH! addikt)

egyebkent ezek a munkaugyi kozpontok kb. arra jok,hogy lepapirozd a kozmunkat,vagy a segelyt.
kivancsi lennek egy statisztikara,hogy az ide bejelentkezok hany szazaleka (vagy inkabb ezereleke) talal olyan (nem koz)munkat,amit ok ajanlanak,es legalabb egy evig ott is marad a delikvens.
ha nagyon szigoruan nezzuk, azt a par ezer embert,akik itt dolgoznak,nehany serverre le lehetne cserelni.

ennek z egesznek ugy lenne ertelme, ha nyilvantartasba vennek az osszes aktiv allashirdetest,es a munkaltatokat osztoznek arra,hogy kooperaljanak veluk.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#6) nemlehet válasza kenwood (#5) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Amikor végeztem az egyetemmel és megszűnt a gyakornoki helyem (tehát diploma, angol nyelvvizsga, 2 év tapasztalat) akkor bejelentkeztem én is álláskeresőire. Kérdeztem a kiscsajt, hogy mégis mire számítsak, mert pár hétig el kell menjek nagyszülőknek segédkezni. Mondta nyugodtan, ha csak nem jelölöm be a kőművest meg a pincért a büdös életben nem fognak nekem állást adni. 1-2 fizikai munkára van kereslet az álláskeresők között (jellemzően amúgy elég retek cégek), minden más az esélytelen.

Mondjuk tény, hogy ma elég könnyű munkát találni ha az ember nem full hülye az interjúkhoz még akkor is, ha olyan munkakört akarsz amivel 3-4 éve esélytelen voltál (pl irodai adminisztrátor).

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#7) Carlytoo válasza kenwood (#5) üzenetére


Carlytoo
(fanatikus tag)
LOGOUT blog (1)

Azért ennél jóval többről szól ez az egész. Ha hiszed, ha nem 2015-2017 az aktív álláskeresők legalább fele elhelyezkedett valahol. Persze itt nem a közmunkát értem, mert az már bele sem számít a statisztikába, ráadásul az államnak ez veszteséges. Sok esetben a foglalkoztatási osztályon (munkaügyi) dolgozók segítették az ügyfél elhelyezkedését. Itt nem csak a munkavállalókról van szó. Munkahely megőrző támogatások, új vállalkozások beindítása, amiknek később munkaerő igénye lesz. Ha bemész egy ilyen helyre, valamilyen munkaerőpiac képes végzettséggel és nem tudnak kapásból 5-6 munkahely lehetőséggel megbombázni, akkor az ügyintéző pont telibesz*rja, hogy mi van veled.

"Vagyok, aki vagyok, mert kell egy ilyen is" -Raynald of Châtillon

(#8) kenwood válasza Carlytoo (#7) üzenetére


kenwood
(PH! addikt)

3x voltam, 2008 kornyeken voltam utoljara.
mind3 arrol szolt,hogy toltsuk ki a papirokat,legyunk tul rajta mielobb. szinte tippeket adott,hogyan tudom leszarni oket,es csak a segelyt felvenni.
persze elotte 2-3 ora varakozas,a recepcios pultjaban VEGIG csorgott a telefon,de 1x sem vette fel,amikor elfogyott a sor, akkor sem..
azota lehet,h valtozott,de az 50%-ot nagyon erosnek tartom,mar a 10-et is nehezen hinnem el.
itt most arrol beszelek,amikor ott talalod meg az allasodat,nem pedig azon idoszak alatt,amig kapod a penzt.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#9) Carlytoo válasza kenwood (#8) üzenetére


Carlytoo
(fanatikus tag)
LOGOUT blog (1)

Teljesen más a helyzet, mint akkor. És a fele kb. tényleg a fele. Az, hogy nem veszi fel a recepciós a telefont, az őt minősíti.

"Vagyok, aki vagyok, mert kell egy ilyen is" -Raynald of Châtillon

(#10) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
(fanatikus tag)

És ha van "hogyan keressünk munkát" előadás, azt semmiképp sem szabad kihagyni, mert ha nem vagy ott, nem jár a segíjj. Tavalyelőtt kihagytam, aztán alig akarták elfogadni az érvelésem, hogy nem értem rá mert dolgoztam, pedig még munkaszerződést is vittem nekik. Mondjuk négy napig voltam munkanélküli, nem vágott volna oda, ha nem kapok semmit, de azért ha fizetem az adót, akkor ők is fizessék ami jár. :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.