2022. szeptember 30., péntek

Gyorskeresés

Avengers: Age of Ultron - élménybeszámoló

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

"Avengers...all of you, against all of me."

Azért magasan van az a léc, amit meg kell ugornia a filmnek. 2012-ben az első Bosszúállók kétség kívül egy zsánerdefiniáló alkotás lett. Így jöhet a kérdés, sikerült megugornia a filmnek azt a bizonyos lécet? Véleményem szerint igen, de korántsem üt akkorát, mint három éve az első rész.

Milyen is ez a film? A legjobban úgy lehetne jellemezni, hogy furcsa, és meglepetéssel teli. A film úgy indít, amit én rég nem láttam. Berobban, mint egy jófajta házipálinka. Aztán egy kicsit leülepszik a tempó, de amint Ultron piedesztára lép, onnantól talán 1-2 jelenettel kivéve pörög a film. A 2 és fél órás játékidő valóban szinte semminek hat. Próbálok kritikus lenni, mert az az egészséges, de igazándiból nem nagyon lehet belekötni ebbe a filmbe. Ami egyértelmű negatívum talán, az a zene. Ettől a ponttól kezdve, Bryan Tylert eltiltanám mindenféle Marvel projekttől, mert bár a Vasember 3 zenéje még úgy ahogy jó volt, de már a Thor 2 filmzenéje is alulrólsúrolta a "meh" kategóriát. Amikor megláttam hogy Tyler lesz a film zeneszerjzője, előjött belőlem a félsz, és sajnos be is jött a félelmem. A legjobban a semmilyen jelzővel tudnám illetni, és talán még az ötlettelent is odabiggyeszteném, mert kicsit pofátlan módon átvesznek tételeket az első részből. Egy darabbal még nem lenne gond, de minimum 2 biztos copyzva lett. Egy ilyen kaliberű filmtől nem ezt várná az ember.

Ezt leszámítva tényleg nincs igazí negatívuma a filmnek. A történet most is azért elég sekélyes, de ez nem újkeletű, a Marvel filmek nem az acélos történettől híresek. A karakterek most is parádéznak, és a rendező Joss Whedon most is megmutatta zsenialitását. Eleve jól mozgatja a már állandó karaktereket, de az újoncokkal sem bánik mostohán, sőt. A film talán egyik legerősebb pontja, hogy minden karakter egyenlően van mozgatva, mindenkinek megvan a maga funkciója. Az újoncoknak is. Skarlát Boszorkány instant kedvenc (már csak Elizabeth Olsen miatt is), Quicksilvernek talán kevesebb szerep jut, és egyértelmű hogy gyengébb kiadása az X-Menes Pietrónak, de neki is megvan a maga szerepe. Víziót nem hagyják sokat szerepelni, de minden egyes pillanatát átjárja a WTF érzés. Az egyetlen aki, alól kilóg a lólab, az Fekete Özvegy. Na vele történnek olyan dolgok, amit nem tudok hova tenni. Nem tudom, hogy ez most betudható karakterfejlődnésnek, vagy csak egyszerűen Whedon ezt iktatta be, hogy ne legyen egysíkú a karakter. Ezen még filóznom kel.. Ultron pedig.....
Legyen itt leszögezve, Ultron jobb főköcsög, mint Loki. Míg utóbbinak karakterénél fogva nem igazán illik ez a nagyműsorozás, ő inkább a háttérben mozgó kis csúszómászó. Na Ultron Loki ellentetje. Neki tökéletesen illik, hogy kiáll a nagyvilág elé, és előadja magát,a nézeteit, és tervét. Ultron egy elvetemült, elmeháborodott, szarkazsztikus megalomán vadállat. Pont. Instant klasszikus. Olyan dolgokat művel, hogy sokszor az államat kerestem. Például a terve, amivel véget akar vetni a világnak (merthogy neki is az a terve, hogy véget vessen az emberiségnek) olyannira elvetemült, hogy az nem igaz. Kinek jut eszébe ilyen? :D (majd meglátjátok). És nem kell aggódni, eredeti nyelven semmi gond nincs Ultron hangjával.

És mostmár mondhatom, szerencsére ez a film se áll be abba a sorba, hogy ő is komor legyen, meg darkos. Az első pillanattól kezdve humoránál van a film, igazolva azt, honnét is jött. És készüljetek, mert lesznek olyan pillanatok, amikor akár hangosan is elereszthettek egy WTF elszólást. Ez hatványozottan igaz az utolsó jelenetre. Arra, eddig a percig nem találok szavakat, hogy ezt így hogy.

Összegzésként annyit mondanék el, hogy nem ez a film fogja a Marvel elleneseket meggyőzni (téged se .Lnb :D), de mindenki mást véleményem szerint le fog venni a lábáról. Előre szólok, nem fog akkorát ütni a film, mint az első, mert azóta sok víz lefolyt a Dunán, de bőven az a kategória, ami megérdemli a mozijegy árát. Minél nagyobb vásznon. IMAXben. Sokszor. Mert például az IMAXesek nem fogják zsebretenni a Hulkbuster vs. Hulk csatát. És amit a trailerekben ellőttek, az semmi. És köszönjük Joss Whedon. Méltó darabbal vonul vissza a rendezői székből.

Hozzászólások

(#1) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

OH hell yeah. Alig várom már magyar premiert. :D

szerk: Egy stáblistás jelenet van ugye. Az elején vagy a végén? :D Feleslegesen nem maradok még negyed órát teremben majd. :DDD

[ Szerkesztve ]

Live-Die-Respawn

(#2) .LnB


.LnB
titán

Képzeld el, jól felvezettem itt, hogy mikor jön már a cikk, de eszem ágában sincs piszkálódni :)
Egyszerűen nem nekem szól. Majd megnézem ha "kint" lesz. Akkor megírom miért nem tetszik még mindig, de sokadjára már biztos unalmas lesz leírnom. Mert összességében minden Marvel film ugyan olyan, és mindről csak ugyan azt tudom leírni.
Persze ettől még a (mindennapos) piszkálódás meglesz a részemről, de nem most. Végre vetítik a Bosszúállókat ez a ti ünnepetek élvezzétek ki, most hetekig csak ez lesz a film topikba is. Ezt egy valamire való DC fannak túl kell szépen (csendben?! á nem!) élnie és kész. :) Ilyen ez a filmes szakma. ;)

elírás: "zsúszómászó", az csúszómászó nem? Lehet volt más is, de most nem találom.

(#1) orichalcos: Válasz itt

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens

(#3) oriic válasza .LnB (#2) üzenetére


oriic
HÁZIGAZDA

off: Ismersz már azért minket annyira, tudod hogy bírjuk a képedet, hiányoznának a szúrkálódások. :DDD

Live-Die-Respawn

(#4) callmeakos válasza .LnB (#2) üzenetére


callmeakos
veterán

Már javítottam :)

Nem mondom hogy tegyél próbát ezzel a filmmel, mert nem külonbözik a többi Marvel filmtől. Pont olyan, amit te pont nem szeretsz. Nem ez fogja megváltoztatni a nézeted. Nem is tudom lesz e ilyen Marvel film. Talán a Polgárháború jövőre.

All→M8

(#5) oriic válasza callmeakos (#4) üzenetére


oriic
HÁZIGAZDA

Emlékeim szerint a Winter Soldiert annyira nem utálta. Sőt. :D

Live-Die-Respawn

(#6) .LnB válasza oriic (#5) üzenetére


.LnB
titán

De nem is szerettem! Amitől kikészültem az a Vasember filmek, főleg a harmadik.

Egyébként van azért pozitív hozománya is ennek a Bosszúállók 2-nek. A Marvel részéről az, hogy sokat kaszálnak vele. A moziknak is amolyan "light próba", hogy felkészüljenek arra az irdatlan nagy tömegre ami majd a Batman v Superman vetítések alatt várható. ;] És a DC-nek is jó mert van ellenpélda :D
Ezt nevezik win-win szituációnak.

csaknembírtamki ;]

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens

(#7) Syl


Syl
nagyúr

>Avengers: Age of Ultron - élménybeszámoló

Irigykedés van, ezerrel :B

>Minél nagyobb vásznon. IMAXben. Sokszor.

Oké! Kérek Szegedre egy IMAX-et és ígérem, sokszor meg fogom nézni.

(#6) .LnB

>Amitől kikészültem az a Vasember filmek, főleg a harmadik.

Én nagy Marvel rajongó vagyok (kb 40 éve olvastam az első képregényt), de az Iron Man 3 engem is totál kikészített.

[ Szerkesztve ]

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#8) callmeakos válasza .LnB (#6) üzenetére


callmeakos
veterán

Most jut eszembe :D
A film előtti előzeteseket pont a Batman trailler kezdték a sort. Van humorérzékük :D
Mondjuk előtte betoltak egy Witcher 3 meg egy Halo 5 tralilert. Nem is néztem :D

Syl: Akkor a legnagyobb termet javaslom. Még talán a DDD is belefér.

[ Szerkesztve ]

All→M8

(#9) .LnB válasza callmeakos (#8) üzenetére


.LnB
titán

Tudom, külön így volt bejelentve, hogy a Bosszúállók elé teszik a trailer-t. Annyira megjátszanám, hogy felmegyek IMAX premierre az Arénába, és így a trailer után felállnék és kisétálnék, közben meg mondanám. "Na ez fasza volt, mindenkinek jó szórakozást a továbbiakra, Sziasztok LnB voltam!" A végét csak azért mondanám mert tuti lenne ott valaki a fórumból :D (Mellette persze biztos megkapnám, hogy "ki a f*szt érdekel, hogy ki vagy!" de még ezt is megérné) Ez már Ultimate troll rang lenne :D

De őszintén az is rossz, hogy nem tudok orichalcos-al elmenni a premierre. Nagyon jó poén lenne, de sajnos kivitelezhetetlen.

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens

(#10) callmeakos válasza .LnB (#9) üzenetére


callmeakos
veterán

Jó társaságban lehet még élveznéd is, amíg tart. Azt továbbra se mondom hogy ez fog téged "megtéríteni" :D

All→M8

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.